המנוע השקט: על שלישיית הקישור של ריאל

המספרים היבשים שלהם לא מרשימים, אך החלק של קרוס, מודריץ' וקאסמירו בהצלחת הבלאנקוס לא פחות חשוב משל אף שחקן אחר. ניתוח הכוח של מרכז השדה של קרלו אנ'צלוטי

אבירן גרין
אבירן גרין
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

ליאו מסי - לואיס סוארס - ניימאר, כריסטיאנו רונאלדו - גארת' בייל - כרים בנזמה, מוחמד סלאח - סדיו מאנה - רוברטו פירמינו. ב-15 השנים האחרונות צצו להן כמה שלישיות ששלטו בכדורגל העולמי, שברו שיאים ועזרו לקבוצות שלהן להגיע לשיא. המשותף לחלקן המוחץ של אותן שלישיות הוא ברור - כיבוש שערים, והרבה מהם. לכל אורך 2015, למשל, כבשו מסי, סוארס וניימאר 137 שערים והובילו את ברצלונה לזכייה בליגת האלופות בפעם האחרונה, בעוד ש-BBC של ריאל מדריד נתנו יופי של קונטרה והניפו יחד ארבעה גביעי אלופות. לצד אלה יש גם שלישיה שהפכה לאחת הגדולות מכל בזכות דברים שונים לגמרי: קאסמירו - טוני קרוס - לוקה מודריץ'.

אפשר להגיד שריאל מדריד מודל 2021/22 היא קודם כל כרים בנזמה, שקרע רשתות בנוקאאוט ליגת האלופות תוך שהוא משייט לזכייה בתואר מלך השערים של הליגה הספרדית והוכיח שבוע אחר שבוע שהוא מועמד ראוי לזכות בכדור הזהב. אפשר להגיד שהיא גם ויניסיוס, שמימש את הפוטנציאל הגלום בו העונה ונתן טעם של עוד לקראת קריירה גדולה. לדומיננטיות של שלישיית הקישור העוצמתית של הבלאנקוס, לעומת זאת, כבר למדו להתרגל, אבל יש לה חלק לא פחות חשוב בהצלחה שלהם העונה.

הרי מדובר באותו ציוות מימי הקדנציה הראשונה של זינדין זידאן, שהחזיק את מרכז השדה הלבן, התנפל על כל יריבה והניף יחד שלושה גביעי אלופות (קאסמירו הפך לשחקן קבוע הרבה אחרי הזכייה ב-2014). ציוות כל כך גדול שזכה להשוואות לשלישיית העל של ברצלונה סרחיו בוסקטס - צ'אבי - אנדרס אינייסטה. אחרי שלוש שנים מאכזבות בהן הבלאנקוס העפילו פעם אחת בלבד לחצי גמר הצ'מפיונס, ולמרות שצלע אחת מהמשולש תחגוג 37 בספטמבר, מודריץ', קרוס וקאסמירו הם עדיין המנוע של המכונה שנבנתה בבירת ספרד שיכולה לסיים עונה עם שלושה מארבעה תארים אפשריים.

מעוטרים (Getty)
מעוטרים (Getty)

המספרים היבשים לא ממש יוצאי דופן. מודריץ', קרוס וקאסמירו כבשו יחד לכל אורך העונה שבעה שערים בכל המסגרות, זאת למרות שהשניים האחרונים הם בין השחקנים שבעטו הכי הרבה לשער העונה בריאל (61 קרוס, 59 קאסמירו). לצד 12 הבישולים של הקרואטי (עונת שיא שלו) השניים האחרים הוסיפו שלושה בלבד כל אחד ואת משימת כיבוש ובישול השערים לקחו על עצמם ויניסיוס ובנזמה. אבל כמובן שלא לשם המספרים היבשים התכנסנו.

כי הכוח הכי חשוב שנותנים קאסמירו, קרוס ומודריץ' הוא שליטה במרכז המגרש, שליטה שעוזרת לריאל מדריד להרוויח את הכדור במקומות מסוכנים, שליטה שמייצרת שטח פעולה ומסייעת לכוכבים האחרים לבוא לידי ביטוי. כל אחד מהשלושה יכול לבצע ברמה טובה את הפעולות של השניים האחרים, כל אחד מהשלושה קורא את שני החברים שלו בצורה כמעט עיוורת וריאל מנצלת זאת על מנת להפתיע את היריבות בצורות שונות ומגוונות.

כנשאל אנצ'לוטי באחת ממסיבות העיתונאים מי לדעתו יוכל להיות מאמן טוב בעתיד השיב: "קאסמירו, קרוס, נאצ'ו. מודריץ? אני לא כל כך בטוח" (התלוצץ כמובן). לא במקרה נקב מאמן ריאל הקשרים, שמבינים את המשחק בצורה יוצאת דופן ומנהלים אותו בצורה קרובה לשלמות. כל אחד בדרך שלו.

ונתחיל עם וידאו מהמשחק מול פריז סן ז'רמן. אשרף חכימי הוא אחד השחקנים המסוכנים של הפריזאים בטח כשהוא נמצא באותו אגף עם אנחל די מריה. כדי למנוע משני השחקנים ליצור יתרון באגף, נדרש קאסמירו לנוע לכיוונו. בזמן הזה, קרוס נצמד למסי ומודריץ' מאייש את החלל שפער קאסמירו, לשחקני אלופת צרפת לא נותרה ברירה אלא להחזיר את הכדור לבלמים.

בהתקפה מחצי הגמר מול מנצ'סטר סיטי, הרבה לפני אותה התעלות של רודריגו, ישנה עוד דוגמה טובה ליכולת של השלושה לחפות אחד על השני. מודריץ' נצמד לבלמי הסיטיזנס כדי לפנות לוויניסיוס מצב בעיטה, אבל הוא מאבד. קאסמירו יוצא ללחץ גבוה שנכשל וברגע שזה קורה קרוס (משמאל לשופט) מאיץ אחורה כדי ללחוץ את מחרז ולמנוע התקפה מתפרצת. הגרמני גם בונה את ההתקפה הבאה מעמדה נמוכה בזמן שקאסמירו ומודריץ' נעים לרחבה של סיטי.
עם כל הכבוד לקאסמירו וקרוס, מודריץ' סיפק עונה אדירה משלו, מלבד 12 הבישולים כולל אותו רגע קסום מול צ'לסי. לפני שזה קרה, הגיע עוד רגע שמראה את החשיבות בגיוון של השלישייה בחסות הקרואטי שניתן לראות בווידאו הבא. קאסמירו (מחוץ לפריים) מבצע תנועה לאגף ימין, קרוס מנסה ליצור יתרון בהאלף ספייס ובזמן הזה הקרואטי מתמקם נמוך אפילו יותר מהבלמים. ויניסיוס מאבד, אבל נסיון למתפרצת נקרא בצורה מושלמת ע"י מודריץ' שמגיע לכדור לפני קאי האברץ.
ויש רגעים שבהם התיאום בין השלושה הוא שירה בתנועה. בווידאו הזה לא נכביר במילים ונשתמש בחמש בלבד: מודריץ', קאסמירו, מודריץ', קרוס, איום.

כל מה שנכתב למעלה טוב ויפה, אבל ריאל מדריד כמובן לא יכולה להסתפק בכך, בטח בהתחשב בעובדה שהשלושה כבר לא צעירים, והיא כבר בונה את המנהיגים הבאים בקישור. "העתיד של ריאל מובטח כי קאסמירו, קרוס ומודריץ' ממשיכים ומאחוריהם יש הרבה איכויות", אמר אנצ'לוטי אחרי ההעפלה לגמר וכמובן שהוא מתכוון לשניים: אדוארדו קמאבינגה ופדה ואלוורדה. "אני מביט על הקישור של ריאל - קאסמירו, קרוס, מודריץ' - בתוספת ואלוורדה וקמאבינגה. החמישה הללו דוחפים את הקבוצה מתחילת המשחק ועד לסיומו", הוסיף פרשן ההווה ומגן העבר גארי נוויל.

להתחרות מול קאסמירו, קרוס ומודריץ' על המקום בקישור זה לא פשוט, אבל אנצ'לוטי מצא לשני הצעירים את הדרך בה יוכלו לבוא לידי ביטוי. נתחיל מוואלוורדה, שכבר נמצא חמש שנים במדריד (עונה אחת שיחק בתור מושאל) והפך מזמן לשחקן חשוב בריאל. העונה, אנצ'לוטי מצא דרך מצוינת לשלב אותו עם שלישיית הקישור - בתור שחקן אגף ימין שמבצע תנועה למרכז כדי לייצר יתרון באמצע ונע גם מהמרכז לאגף. שימו לב למהירות המחשבה והיציאה מהמקום של האורוגוואי ברגע שהכדור מגיע לדני קרבחאל באגף.

נעבור לקמאבינגה, שהפך כידוע לאס בשרוול של המאמן, עלה מהספסל במשחקים הזכורים מול פריז, צ'לסי וסיטי ועשה את השינוי עם כוח מתפרץ, כושר גופני וחכמת משחק נדירה לשחקן בן 19 בלבד. בווידאו הזה אפשר לראות דוגמה לכך בה בשבריר שנייה קולט את חוסר התיאום בין אנגולו קאנטה לרובן לופטוס צ'יק ובתאוצה קולט את הכדור ושולח את ויניסיוס באגף.

"קמאבינגה צריך ללמוד ולצבור נסיון. אין לו את זה עדיין, אבל הוא רק בן 19", אמר אנצ'לוטי. "בכל יום שהוא מתאמן עם מודריץ', קרוס או קאסמירו הוא כמו תואר שני. הוא ההווה והעתיד של המועדון". בעוד כמה שעות תעלה ריאל על כר הדשא בסטאד דה פראנס במטרה להניף את הגביע היוקרתי מכל בפעם ה-14 בהיסטוריה המפוארת שלה. העבר, ההווה והעתיד יהיו לצידה מול ליברפול ואין ספק שהיא תצטרך כל כוח אפשרי כדי להפוך שוב לאלופת אירופה.

ליגת האלופות

שלב הליגה
TemplateLUT = 1.
קבוצה מש’ הפרש יחס נק’
1 7 13 2-15 21
2 7 15 11-26 18
טוען