אויבי האומה: הבית הישראלי באליפות אירופה

מהשליטה של יוקיץ' וסרביה ועד לנבחרות שילחמו על הרביעייה

סער שהם
סער שהם
שנה גודל פונט א א א א

פחות מיממה לרגע לו חיכתה היבשת חמש שנים. אליפות אירופה בכדורסל 2022 תצא לדרך, במה שלדעת רבים עשוי להיות אירועי הכדורסל היבשתי הגדול בכל הזמנים, זאת עם ריכוז כוכבים בסדר גודל עולמי שלמעשה מאז ומעולם לא היה. לכבוד פתיחת הטורניר החלטנו באתר ערוץ הספורט לעשות לכם הכנה על כל בית ובית באליפות רגע לפני הג'אמפ בול הראשון. לאחר שכבר הכרנו את בית א' ובית ב' ובית ג' כעת זה הזמן להיכנס אל תוך בית ד' והאחרון, הבית הישראלי.

חמש הנבחרות שיתחרו מול ישראל על ארבעת הכרטיסים לשמינית הגמר, הן סרביה, פינלנד, פולין, הולנד וצ'כיה כשבסיום השלב הן יצטלבו עם בית ג', שכולל את איטליה, קרואטיה, יוון, בריטניה, אוקראינה ואסטוניה. אז מי נמצא בסגל של כל נבחרת, מי הכוכבים, אלו שיעשו את ההבדל ואיפה אנחנו חושבים שהן יסיימו? בואו נצא לדרך!

פינלנד (מאמן - לאסי טואובי)
את יורובאסקט 2017 פינלנד כנראה לא תשכח. החבורה אירחה את בית א' בהלסינקי ובדחיפת הקהל הנלהב השיגה ארבעה נצחונות מתוך חמישה משחקים, כולל שניים סנסציוניים במיוחד על צרפת ויוון רגע לפני שהודחה בשמינית הגמר ע"י איטליה. הפעם, היא מגיעה לטורניר הזה עם מי שהרוויח ביושר את תואר הכוכב הגדול ביותר שלה כנראה אי פעם, לאורי מארקנן, ולצידו צוות מסייע שינסה לכל הפחות לשחזר את ההישג.

הכוכב - לאורי מארקנן
לפני חמש שנים הגבוה האדיר רשם 19.5 נקודות ו-5.7 ריבאונדים בממוצע בדרך לשמינית הגמר. כעת, כשהוא בן 25, רק נותר לדמיין מה הוא יעולל ליריבותיו כשברזומה שלו כבר חמש עונות ב-NBA ומעמד מובטח כמנהיג הבלעדי. אם ב-NBA מארקנן נחשב לשחקן שיכול לשחק בעמדות 3 ו-4, במדי הנבחרת הוא גם משחק מדי פעם כ-5, מה שצפוי ליצור בעיות התאמה רבות ליריבות של הפינים. קשה לראות מי יוכל לעצור את הפיני המפחיד, אך לצערו יתר הסגל לצידו מציב תקרה די ברורה.

האקס פקטור - סאסו סאלין
אחד הקלעים הטובים באירופה מגיע לקמפיין נוסף בנבחרת הלאומית. סאלין הוא כל מה שמארקנן צריך בעמדת הגארד, ועם קליעה אבסולוטית לשלוש, השילוב בין השניים יכול להיות מניב במיוחד. בשתי העונות האחרונות סאלין חצה את רף ה-40% לשלוש מעבר לקשת ולאחר שאשתקד הניף עם טנריפה את גביע ליגת האלופות הוא מגיע לאליפות הנוכחית במורל גבוה ועם אותה ידית מוכרת. קליעה יציבה של סאלין יהיו מפתח עבור פינלנד בקרבות הצפויים להם.

התחזית שלי: מקום שלישי בבית והדחה בשמינית הגמר

גם במודל גיל 20 הוא כיכב (GETTY)
גם במודל גיל 20 הוא כיכב (GETTY)

פולין (מאמן - איגור מיליצ׳יץ׳)
הנבחרת שאי שם בשנות ה-60 זכתה בשלוש מדליות רצופות באליפויות אירופה מביטה לאחור ונאנחת. ספק גדול אם היא אי פעם תשוב למעמדים כאלה אבל בינתיים היא כנראה תתנחם בהעפלה לשמינית הגמר, דבר שהוא בכלל לא מובן מאליו מבחינתה. דבר שהיא גם לא הצליחה לעשות לפני חמש שנים. דבר שאם יושג, יחשב להצלחה נאה ויתכן שאם יקרה, יבוא על חשבון נבחרת ישראל.

הכוכב - מתאוש פוניטקה
זה היה קיץ סוער במיוחד עבור מי שבלט בשנים האחרונות בזניט. בכל אופן, נראה שכל מה שפוניטקה צריך על מנת לשים את הריב המתוקשר והמכוער עם אחיו מאחוריו הוא טורניר טוב, וקשה לראות אותו לא עומד במשימה האישית. פוניטקה הוא פורוורד שיודע לעשות הכל מהכל, כזה מהסוג שקשה למצוא ונעים להחזיק. הוא קולע שלשות, מסיים מתפרצות, חוטף כדורים, מוסר אסיסטים וקוטף ריבאונדים. המנהיג הפולני הבלתי מעורער יגיע לעבוד קשה וייאלץ לקוות שזה יספיק ל-16 הגדולות.

האקס פקטור - איי ג'יי סלוטר
גם בגיל 35, סלוטר הוא (כמעט) אותו הסלוטר שאנחנו זוכרים. זה שיכול לתפור את השלשה הקשה, להיכנס לזון מטורף ולהתפוצץ עליך עם 35 נקודות ממרום 191 סנטימטריו. אם סלוטר, שפספס את תקופת ההכנה, יצליח להיכנס להילוך גבוה במהירות זה יכול להעניק לפולין את הדחיפה שהיא כלכך זקוקה לה. בערב נתון הוא יכול להתעלל כמעט בכל יריבה, ושניים-שלושה ערבים שכאלה הם בדיוק מה שצריך כדי לעקוף שתי נבחרות בדרך לשלב הבא.

התחזית שלי: מקום חמישי בבית

מנהיג בלעדי (GETTY)
מנהיג בלעדי (GETTY)

סרביה (מאמן - סטניסלב פסיץ')
סגנית האלופה מסתערת על הגביע, והיא לא מוכנה לתת לדונצ'יצ'ים ויאניסים לעצור אותה, זאת כשהיא מעוטרת בכתר משלה - ניקולה יוקיץ'. היופי בנבחרת הסרבית, שה-MVP של ה-NBA הוא ממש לא תכלית הכל בתוכה. לסטניסלב פסיץ' יש סגל מנוסה מחד, ובמגמת עלייה אדירה מאידך. לאחר שלא העפילה לטוקיו הנבחרת המפוארת מגיעה במטרה ברורה - הזהב. היא כמובן לא היחידה שלוטשת עיניים למרכז הפודיום, אבל בכל מקרה אם לא תצליח לעשות זאת זו תיחשב לאכזבה אמיתית.

הכוכב - ניקולה יוקיץ'
כל שאכתוב על אחד מכוכבי הכדורסל הגדולים בעולם לא באמת יעביר את הסיפור המטורף שלו. הסיפור על הנער השמנמן שגדל במגה באסקט ושבר כל תקרת זכוכית שחזו לו מהבחירה ה-41 הדראפט 2014 ועד לזכייה בשני תארי MVP רצופים ב-NBA. באליפות העולם הקודמת הוא רשם 11.5 נקודות, 7.5 ריבאונדים ו-4.8 אסיסטים בקצת פחות מ-23 דקות למשחק, הפעם ניתן לצפות לעלייה בכל אחת מהקטגוריות שנרשמו כאן, במה שהוא יקווה שיסתיים עם גביע באוויר ותואר MVP נוסף ביד, מה שיהווה פרק חשוב במורשת הנבנית.

האקס פקטור - וסיליה מיציץ'
זמן לתת כבוד לכוכב האירופי הכי גדול (בפער ענק ממתחריו) שאינו נמצא ב-NBA. ב-2017 מיציץ' נקרא לדגל בעקבות הפציעות של תאודוסיץ' ונדוביץ' ותרם 2.4 נק' ו-1.3 אס' ב-13 דק', שנתיים לאחר מכן הוא רשם 5.6 נק' ו-3.3 אס' באליפות העולם, וכעת הבמה פנויה והוא יגיע לראשונה בקריירה ככוכב של הקו האחורי. אליפות אירופה 2022 הייתה אמורה להיות איחוד מרגש בין המנהיג האלמותי של סרביה, תאודוסיץ', לזה שנכנס לנעליו, אלא שפסיץ' חשב אחרת, הדיח את הקפטן האגדי ומנע את העברת הלפיד הרשמית. בכל אופן, אם מיציץ' יספק את הטורניר לו מצפים, לסרביה יהיו סיכויים טובים לקחת את הכל.

התחזית שלי: מקום ראשון בבית והפסד בגמר

הנה הוא מגיע (GETTY)
הנה הוא מגיע (GETTY)

הולנד (מאמן - מאוריציו בוסקאליה)
עבור הנבחרת ההולנדית עצם ההעפלה לטורניר שווה את הכל. מכאן, הכל יהיה בונוס בשבילם. למעשה, ב-33 השנה האחרונות הולנד הגיעה לאליפות אירופה רק פעמיים (כולל ההעפלה הנוכחית), כשב-2015 היא אף השיגה ניצחון על נבחרת גאורגיה. כעת ההולנדים יקוו לא להישאר מאופסים בעמודה עם האות W, ועבור נבחרת שעד לפני 11 שנה עוד שיחקה באליפות אירופה דרג ב' (אליפות שכבר לא קיימת) מדובר במטרה לגיטימית בהחלט.

הכוכב - וורת'י דה יונג
דה יונג הוא יותר מעוד שחקן הולנדי, מדובר באחד הסמלים המוכרים ביותר של האוראנג' ובמי שהפך לפנים של ליידן המקומית, שם הוא נהיה לסמל אגדי לאחר 11 עונות במדיה. הסווינגמן הוא ספק הנקודות המוביל של הולנד, ובגיל 34 זו תהיה אחת ההזמדנויות האחרונות שלו, אם לא האחרונה בהחלט בטורניר גדול.

האקס פקטור - קייה ואן דר וורסט
את השם הזה יתכן ורק עכברי הכדורסל הדקדקניים מכירים, אבל מדובר בתקווה הולנדית אמיתית. הרכז בן ה-21 הפך את עצמו בעונה החולפת לשחקן BCL לגיטימי, זאת כשהשתלט על נתח דקות משמעותי במדי אוסטנד הבלגית. ואן דר וורסט הוא רכז דינמי עם יכולת מסירה מרשימה במיוחד, ולאחר שקלע 8.1 נקודות ומסר 6.4 אסיסטים בממוצע בבלגיה וגם נבחר ל-MVP של סדרת הגמר, הוא מוכן להסתער על הטורניר הגדול הראשון שלו במדים הלאומיים. את הבכורה שלו בבוגרת, אם תהיתם הוא עשה כבר בגיל 16, מה שהפך אותו לצעיר ביותר לעלות להופעה בנבחרת הולנד.

התחזית שלי: מקום שישי בבית

בן 21, בנבחרת כבר 5 שנים (GETTY)
בן 21, בנבחרת כבר 5 שנים (GETTY)

צ'כיה (מאמן - ננו גינזבורג)
החידה הגדולה של הבית ולו בגלל שאלה אחת שנותרה בלתי פתורה עד לרגע זה - האם המנוע בשם תומאש סטורנסקי יעלה על הפרקט מול האוהדים המקומיים בפראג? כרגע מסתמנת אופטימיות במחנה הצ'כי ואם הרכז יהיה כשיר זה יהיה קריטי עבור צ'כיה, שנראית אחרת לגמרי בלי הכוכב שלה. למרות שבאליפות האחרונה זה פחות עבד, הנבחרת הזו בעיצומן של שנים אדירות. ב-2015 הצ'כים הודחו רק ברבע ע"י סרביה, באליפות העולם ב-2019 הם נכנעו ברבע הגמר לאוסטרליה ובטורניר האולימפי הם סיימו במקום התשיעי והמכובד מאוד. איפה זה ייעצר הפעם?

הכוכב - תומאש סטורנסקי
כמו שכבר הבנתם, סטורנסקי הוא בעל הבית של צ'כיה ואחד השחקנים עם האפקט הקריטי ביותר עבור נבחרת כלשהי בעולם. סטורנסקי הוא אבן היסוד של צ'כיה וכשהוא בעניינים הנבחרת שלו יכולה לעשות צרות למרבית יריבותיה ביבשת. בטוקיו הוא רשם 10.7 נק', 8.7 אס' ו-5.7 ריב', וגם הפעם הוא אמור להיות דומיננטי לפחות כך, בהנחה שיהיה בריא.

האקס פקטור - יאן וסלי
כשנבחרת כוללת בתוכה שני שחקני ענק וצוות מסייע מסביבם, קשה שלא לבחור בשני הכוכבים כשצריך להעלות שמות מרכזיים, אבל כאן זה יותר מזה. וסלי אמנם לא משחק באותה עמדה של סטורנסקי מן הסתם וכמובן לא חולק איתו את אותן יכולות, אבל במידה רבה מזכיר אותו. השילוב בין וסלי - גבוה דומיננטי ופיזי שיודע לעשות כמעט הכל, לסטורנסקי - גארד דומיננטי ופיזי שיודע לעשות כמעט הכל, הוא קריטי ורק בעזרת מימוש שיתוף הפעולה הזה הם יוכלו לנסות ולהגיע לרבע הגמר פעם נוספת, מטרה אליה הם צריכים לכוון. השניים ידועים כחברים קרובים ורגע לפני שהם משתפים פעולה העונה במדים האדומים-כחולים של ברצלונה במטרה לזכות ביורוליג, הם ינסו לסחוב את צ'כיה לטורניר טוב.

התחזית שלי - מקום שני בבית והדחה בשמינית הגמר



האזינו לפרק החדש של יורוסטפ על הבית הישראלי ביורובאסקט 2022>>> האזינו לפרק (ולפרק נוסף על שאר הבתים ביורובאסקט) בשאר הפלטפורמות>>>