כבר היה עם רגל בחוץ: הגיבור הלא צפוי של ברצלונה

צ`אבי לא האמין בו, ימאל גרם לו להחליף עמדה והנשיא חלם בכלל על שחקן אחר. אבל את ראפיניה זה לא עניין, והנתונים שלו מוכיחים זאת. על הווינר הגדול של הקטאלונים

טל ישק
שנה גודל פונט א א א א

הערכות מדברות על קיומן של כ-7,000 שפות ברחבי העולם. כששני זרים שאינם חולקים שפה נפגשים, הם מתקשים לתקשר; מעטות הן המילים שכלל תושבי העולם מכירים. אם בכל זאת יצא לכם להגיע למפגש כזה, דעו ש"אוקיי" ו"קוקה קולה" הן הפופולריות ביותר. ואם גם זה לא עובד, קיים סיכוי סביר שתמצאו מכנה משותף כשתזכירו את ה"קלאסיקו".

במשך שנים, את הדו-קרב המיתולוגי בין בארסה וריאל הובילו שניים מהשחקנים הגדולים בהיסטוריה. אמרתם קלאסיקו, אמרתם מסי ורונאלדו. כשהם עזבו, כל אחד בתורו, אור הזרקורים עבר לשחקנים אחרים. בבארסה זה היה אנסו פאטי לתקופה קצרה ומיד לאחר מכן לבנדובסקי, ובריאל היו אלה בנזמה ו-ויניסיוס, וכעת גם בלינגהאם ואמבפה. בקיצור, לא חסר.

מי שצפה במשחקים האלה כנער, בצד השני של העולם, יזכה לטעום מהזוהר של המפגש במלוא תפארתו. ספק אם ראפיניה ציפה להיות השם החם בקרב הענקים הזה עד תחילת העונה החלומית שלו. מאחר שהוא עונה של שתי קטגוריות בעייתיות בשנים האחרונות במועדון - מחזיק בשווי שוק גבוה ולא גדל באקדמיה - ראפיניה היה בדרך הבטוחה החוצה עוד הקיץ, שתי עונות לאחר שהצטרף מלידס תמורת 58 מיליון אירו. החלום של לאפורטה, נשיא המועדון, היה לראות את ניקו וויליאמס דוהר באגף. כשגם דני אולמו הצטרף לרשימת הקניות, היה ברור שמעורבותו של הברזילאי תופחת באופן משמעותי.

אך לשמחתו של שחקן הכנף, בכדורגל הכול דינמי. ניקו וויליאמס החליט להישאר בבילבאו, ואולמו נפצע לאחר שלושה משחקים בלבד. משמעות הדבר הייתה שראפיניה נהנה מדקות משחק מרובות, שכן התחרות הייתה מצומצמת. ושם הכול התחיל. הוא נבחר להיות אחד הקפטנים, תודות להצבעה פנימית בין השחקנים. "האמת שזה כבוד עצום עבורי לענוד את סרט הקפטן. אם קודם נתתי 100%, עכשיו אני נותן 200%", אמר במסיבת עיתונאים.

ראפיניה סיפר שהשמועות על עזיבתו פגעו בו. אדרבה, הוא אף הגיב בגיחוך על תמונה שאוהד פרסם ברשתות, בה מציג את החולצה החדשה שהזמין - עם המספר של ראפיניה והכיתוב "וויליאמס" על הגב. "כן, ראיתי את התמונה ברשתות החברתיות. השארתי תגובה על הפוסט הזה כי חשבתי שזה היה לא מכבד", אמר כשנשאל על התקרית.

 

 

ראפיניה. נבחר לענוד את סרט הקפטן (Getty)
ראפיניה. נבחר לענוד את סרט הקפטן (Getty)

לשיפור המהיר של שחקן הכנף בן ה-27 ישנן שתי סיבות עיקריות, ושתיהן קשורות למאמנו החדש. תחת האנזי פליק, ראפיניה מתבקש לנוע בחלל בין קו הקישור לחוד ההתקפה, שם הוא מצליח להתחבר עם לבנדובסקי או לנוע לחלל מאחורי ההגנה בעצמו. אף על פי שבחלק מהמשחקים הוא מתחיל בצד שמאל, אין שחקן בליגה שנגע בכדור בשליש המרכזי של המגרש יותר ממנו. פליק מבקש ממנו להיכנס לאמצע ולפנות את האגף השמאלי למגן התוקף באלדה, וכך זוכה בשניהם. התוצאה: ראפיניה יצר עד כה 26 מצבי הבקעה ממשחק פתוח, לפחות 20% יותר מכל שחקן אחר בליגה.

הסיבה השנייה היא האמון שמקבל ראפיניה מהדמות על הקווים. ב-12 משחקים בהם פתח העונה בכל המסגרות, הוא הוחלף רק פעמיים - בשני המשחקים האחרונים - ובשניהם הסיבה הייתה מנוחה לקראת הקלאסיקו. בכל השאר, השלים 90 דקות. תחת צ`אבי אשתקד, לעומת זאת, הוא פתח בהרכב 17 פעמים בליגה, וב-12 מתוכן הוחלף לפני שריקת הסיום. "להיות מוחלף בכל משחק בדקה ה-60 לא עזר לו מנטלית. הוא כנראה אפילו הרגיש דחף להוכיח את עצמו, הוא רצה לעשות הכול מהר מדי", אחד ממקורביו אמר  ל"אתלטיק".

לקלאסיקו הקרוב יגיע ראפיניה לאחר שהפך לשחקן הרביעי בהיסטוריה שכובש שלושער מול באיירן מינכן במפעל אירופי. בריאיון לפני המשחק, הוא העיד כי "הביטחון שאני מקבל מהמאמן מאוד חשוב כדי להסביר את התקופה הטובה שלי, אבל גם הבנתי שאם אני רוצה לשחק במועדון הזה, עליי להסתגל לעמדות שונות".

בתקשורת המקומית ייחסו את הציטוט של הברזילאי לעובדה שבאגף הימני בו אהב לשחק הגיח שליט חדש, מתבגר העונה לשם לאמין ימאל. הספרדי תפס את מקומו של ראפיניה כבר בגיל 16, וזה הבין שאם בכוונתו להמשיך לשחק בקביעות, עליו לנדוד לצד השני של המגרש.

ספק אם ניתן למנות שחקנים רבים שהיו עוברים את מה שחווה ראפיניה וממשיכים לנסות, שלא לדבר על להצליח. תחילה, הוא נאלץ להתחרות מול דמבלה על מקום בהרכב. כשהצרפתי עזב, וכשנדמה היה שעל צד ימין בברצלונה חרוט השם ראפיניה, הגיע נער בגיל תיכון וגרם לו לשנות עמדה. כשכל זה לא עבד כמתכונן, האוהדים וההנהלה דחפו שיעזוב, והתחילו לחפש פתרונות בשוק. הוא המשיך להתעקש על כך שיש לו מקום בקבוצה, עד שנהפך לאחד השחקנים האהובים ביותר במועדון. לאחר המשחק אתמול הוא סחט עוד מחמאות מפליק: "אף פעם לא היה לי שחקן כמו ראפיניה באף קבוצה. הוא נותן את כל כולו, הוא שם את כל הלב שלו בדבר הזה".

אנחנו נמצאים רק באוקטובר, וראפיניה מעורב בלא פחות מ-17 שערים (כבש 9, בישל 8) ב-13 משחקים בלבד. ולאמיתו של דבר, קשה למדוד את התרומה שלו רק במספרים. כדי להבין את חשיבותו, צריך להתבונן בו כשברצלונה ללא הכדור. משחק הלחץ המפורסם של הקבוצה מקבל משמעות חדשה כשראפיניה משתתף בו, ולמעשה רץ ללא הרף.
פליק וראפיניה. החיבור שהוביל להצלחה (Getty)
פליק וראפיניה. החיבור שהוביל להצלחה (Getty)

בריאיון עם חורחה ולדאנו, דני אולמו דיבר על חברו לקבוצה ואמר כי "הוא בלתי נלאה. לפעמים אני אומר לו: `רפה, תיזהר`. אבל הלחץ הזה, הרצון הזה שיש לו להחזיר את הכדור, גורם לאחרים לומר: `אני לא יכול לעמוד פה אם שותף שלי לקבוצה רץ ככה, אני חייב לרוץ כמוהו או יותר`". הלחץ של ראפיניה מדבק, והמהירות שבה מתאפיינת החזרת הכדור של ברצלונה היא בין היתר תודות למנטליות עליה דיברו פליק ואולמו.

 

 

ראפיניה וברצלונה יעמדו במבחן נוסף הערב (שבת), כשיתארחו אצל ריאל מדריד בקלאסיקו בעל חשיבות עליונה. למפגש הערב תגיע בארסה כשהיא השם החם באירופה, בעוד ריאל מדריד מנסה למצוא את שיטת המשחק שתפיק את המיטב מסוללת הכוכבים שלה. אך אף על פי שהפער בין השתיים עשוי להידמות לכביר, אין זה המצב הלכה למעשה. בליגה הספרדית הפרש הנקודות ביניהן עומד על 3 בלבד לזכות הקטלונים, כך שניצחון של הלבנים יוכל למחוק את הפער כליל.

מעמדו של ראפיניה מתעלה לגובה חדש תודות לתצוגת התכלית מול באיירן, כך שגם אם לא יבקיע מול הבלאנקוס, הוא כנראה יגדיר את השבוע הזה כהצלחה מסחררת. ועם זאת, ניצחון ושער נוסף מול היריבה הנצחית - שיגיע לאחר שלושער מול הקבוצה שסימלה לא פחות מטראומה עבור המועדון שלו - יוכל להביא את ראפיניה למעמד של כמעט-אלוהים בברצלונה, לפחות זמנית, ולחתום בצורה מתוקה שבוע שירשם כאחד הטובים בהיסטוריה של הבלאוגרנה.