שיא העולם יישבר אי פעם? מאחורי שיטת דופלנטיס

מאורך המוט המיוחד, דרך שיטת הקפיצה הייחודית לו ועד הפיזיקה שמאחורי: כך שובר השבדי-אמריקני את השיאים של עצמו פעם אחר פעם

גבע ינקלביץ'
גבע ינקלביץ'
שנה גודל פונט א א א א
השם "מונדו דופלנטיס" כבר מזמן הפך לשווה ערך למונח "שיא עולם". מאז ששבר את השיא המיתולוגי של רנו לבילני בפברואר 2020, הוא שבר את השיא של עצמו לא פחות מ-10 פעמים וכעת, בגיל 24, הוא כבר נחשב לקופץ במוט הגדול בהיסטוריה.

אבל איך בעצם הוא עושה את זה? למה דווקא האמריקני-שבדי הזה, שמתנשא לגובה של 1.81 מטרים, דווקא הוא זה שמצליח פעם אחר פעם לשבור את שיא העולם של עצמו ולקבל מענק כספי נהדר? ובכן, הסוד נמצא במוט איתו הוא קופץ ובשיטה שסיגל לעצמו לשימוש באותו המוט.

המוט עצמו
אורך המוט בו משתמש דופלנטיס בקפיצות שלו עומד על כ-5.2 מטרים והמוטות של השבדי-אמריקני הם יותר קשיחים מאלה של המתחרים האחרים. בנוסף, דופלנטיס משתמש בטייפ מיוחד עשוי כותנה וגיר שהוא שם על ידיו, בעוד מתחרים רבים אחרים משתמשים בזפת מעץ אורן.

חשוב לציין, כל הדברים הללו בהם דופלנטיס משתמש הם חוקיים ולכל מתחרה מותר להשתמש בהם. עם זאת, בגלל השיטה שסיגל לעצמו, דופלנטיס הוא היחיד שמצליח לרוץ כל כך מהר עם המוט שלו, שכזכור הוא יותר ארוך משל השאר וכאשר הוא מגיע לנקודת הקפיצה, בגלל הקשיחות היתרה של המוט שלו, הוא מצליח לזרוק עצמו גבוה יותר מכולם.
שיטה ייחודית לו. דופלנטיס (GETTY)
שיטה ייחודית לו. דופלנטיס (GETTY)
הפיזיקה מאחורי הקפיצה
במהלך הריצה של כל קופץ, הוא צובר אנרגיה קינטית שהופכת אחר כך לאנרגיה פוטנציאלית גבוהה בזמן המגע של המוט ברצפה, ושאר הנתונים שקובעים את הצלחת הקפיצה הם הנתונים הפיזיים של הספורטאי והאורך של המוט.

בשל העובדה שדופלנטיס כאמור הוא היחיד שמצליח לרוץ במהירות (10.3 מטרים בשנייה) הזו תוך שהוא מחזיק מוט במשקל לא קל (כ-2.5 קילו) ובשילוב עם העובדה שהוא מניח את המוט שלו כ-30 סנטימטרים לסוף משטח הגומי (בניגוד לשאר הקופצים, שמניחים אותו בתחילת המשטח) מובילים לכך שהוא יכול לשבור את השיא שלו כל פעם מחדש, בלי לדאוג משום תחרות קרובה.

הסיבה
אבל למה הוא מחליט לשבור את השיא שלו בכל פעם בסנטימטר ולא פשוט קופץ הכיגבוה שהוא יכול? כאן התשובה מכניסה אותנו לעולמות הפיננסיים שמאחורי האתלטיקה. על כל שבירת שיא מקבל דופלנטיס 100,000 דולר. שימו לב, על כל שבירת שיא ולא על כל סנטימטר שנשבר.

כתוצאה מכך ומהעובדה שדופלנטיס איש חכם, הוא שובר את השיא שלו בכל פעם בסנטימטר אחד, בכדי להמשיך ולקבל את מענק השיא על כל פעם. ואגב, לאורך המוט אין הגבלה בענף הקפיצה, מה שאומר שהשבדי-אמריקני יוכל להגדיל את אורך המוט שלו ולהמשיך לשבור שיאים משוגעים, כל שנה מחדש.