לקסוס RX טורבו במבחן: זמנים מודרניים

לקסוס חותמים 30 שנה עם הישגים בארה"ב וגם באירופה. אבל כל זה לא היה מתאפשר בלי קרוסאובר איכותי, מרווח ומתקדם. נהגנו בגרסה החדשה שלו

ניר בן טובים
לקסוס RX טורבו (צילומים: ניר בן-טובים)
לקסוס RX טורבו (צילומים: ניר בן-טובים)
שנה גודל פונט א א א א

הייתם קונים מכונית שקוראים לה 'אלקסיס'? אם אתם פריקים של סדרת הדרמה 'שושלת', ראו עצמכם פטורים מלענות על השאלה. אבל זה לא מדע בדיוני; ב-1987 התכנס פורום יועצי שיווק בטויוטה לדון בשמות אפשריים לחטיבת היוקרה. מתוך 219 הצעות שהציפו המומחים העפילו לגמר שמות בריונים שנלקחו כנראה מדפי הקומיקס: 'וקטור' ו-'קליבר', דוגמאות שנדחו על ידי הדרג הבכיר מפאת חוסר התאמה למוצר. לעומתם, שני שמות שזכו לתמיכה נרחבת הצליחו לשדר יוקרה ותחכום לטעמם: 'אלקסיס' ו-'לקסיס'.

הצעד הבא היה כרוך בפתרון יצירתי של חיבור אותיות. כך נולד הכותר 'לקסוס', וב-1989 כשיצאו לדרך נימקו טויוטה את בחירתם: LEXUS מדבר בשפה אוניברסלית כי הוא מגלם בתוכו שלושה מושגים בינלאומיים מעולם הפאר והלאום: 'לוקסוס' מתוך התרבות הלטינית, 'לוקס' מהז'רגון הצרפתי ומתוך יוונית גזרו את המונח 'לקסיקון' (שפה ואוצר מילים). כך נבנו לנגד עיניהם הגשרים שיובילו אותם מעבר לים. 

לקסוס LS. האירופים לא הבינו, האמריקנים אהבו מאוד
לקסוס LS. האירופים לא הבינו, האמריקנים אהבו מאוד

טייק 1
השגרירה הראשונה שלקסוס שלחה לאירופה ב-1990 הייתה גם המכונית הראשונה בתולדותיה, ה-LS400. הדעה הרווחת בקרב מרצדס ו-במ.וו, שליטות היבשת, הייתה כמעט אחידה: היפנים אולי רכשו מומחיות בייצור מכוניות קטנות וחסכוניות, אבל ברכבי יוקרה אין להם מושג. ה-LS400 גייסה את כל מה שיש בה להפריך את הביקורת הצינית והציעה חלופה איכותית עם מנוע V8 וטכנולוגיה משוכללת. שורה תחתונה, לקסוס לא הצליחו לבקע את הביצורים הגרמניים, אבל הם משכו את תשומת לבם.  

מבטטת כורסה לגו'דוקה
כשהיפנים ריכזו מאמצים נחושים יותר לכוון אירופה הם חיכו לשנת 2009, ולמרבה המזל נפל בחלקי לחוות את הסדקים בחומה על אדמת הונגריה. הנשק הנבחר היה RX דור שלוש, רכב עגלגל ומנומס מסגמנט הקרוסאוברים שכבש את ארה"ב וקנדה בשני הדורות הראשונים שלו; הוא לא היה הרכב הייצוגי ביותר שאפשר לדמיין אבל היה בנוי לתלפיות, מהימן, ונשא בשורה צרכנית לנאמני מנוע הדיזל: תחנת כוח היברידית עם ביצועים חזקים וצריכת דלק מבוקרת.

ה-RX כיכב עד 2015 וזקף לזכותו הישגים כלכליים חסרי תקדים, אז הגיע הדור הרביעי, שאותו אנחנו פוגשים כעת אחרי מתיחת פנים משולבת - קוסמטית, טכנולוגית וגם כזו שנוגעת לרכיבים שאי אפשר לתאר מבלי לנער אותו על פסי האטה. ה-RX הוא רכב די מורכב מבחינה חזותית אבל אנונימיות היא ממנו והלאה, גם עם מנוע 2.0 ל' טורבו 4 ציל' מתורבת בגרסת ה-300 שקיבלנו למבחן.

בפעם האחרונה שנפגשנו הוא נבחן בגרסת ה-RX-L המוארכת ל-7 אנשים בדגם שלפני הרענון והרשים מאוד. כשהתקרבתי אליו כעת אחרי מתיחת הפנים של 2020, הוא נראה "מצומצם" יותר בקווים המושחזים שלו וזה טוב; ה-RX הוא לא דמות קלה לעיכול והוא נופל לאותם מקרים מפלגים של רכב שמפצל את הקהל לשני מחנות. ויחד עם זאת, לקסוס מאוד קשובים לגרעין הלקוחות שלהם כך שבמסגרת הליטושים הצליחו לרכך צדדים פחות מחמיאים שלו באזור השבכה. עוד בחידושים שדרוג בתי הפנסים עם תאורת LED חכמה יותר, שינוי קל בתמת ה-L והתווספו חישוקים עדכניים. הניתוח הקוסמטי אינו מרחיק לכת. אבל מוצלח ומדויק.

 

האיכות גבוהה, הביצוע כמעט מושלם. חסרה קצת קידמה בלוח המחוונים
האיכות גבוהה, הביצוע כמעט מושלם. חסרה קצת קידמה בלוח המחוונים
מרחב אחורי. בועה הרמטית ומוצללת
מרחב אחורי. בועה הרמטית ומוצללת

סימני ההיכר
בלקסוס עובדים קשה להצעיר את מאגר הקונים, אבל יש באמירה הזו מעט קונפליקטים כאשר רוב הקהל מבוסס, אמיד ובוגר. בסקרים שבוצעו בארה"ב נמצא כי החברה חותמת עסקאות עם נהגים בגילאי 45 בממוצע, כשלפניה מדורגת מרצדס עם גיל 46 ובמקום הראשון במדד ה"קשיש" ניצבת קאדילק עם גיל 47. ה-RX התכתב מאז עוונותיו עם נהגים מיושבים, אבל בשביל להזרים חוצפה למותג השלים מהפכה וויזואלית. בפנים לעומת זאת, זה עדיין לא לגמרי שם.

בצד החיובי בולטים המרחב הפנימי, האבזור והמוצקות של החומרים. ה-RX הוא רכב גדול, מהודר ומרווח עם בסיס גלגלים של 2.8 מ', אורך של 4.89 מ' ורוחב של 1.90 מ'. מבין הקרוסאוברים ברמתו הוא מצטיין בתנוחת ישיבה גבוהה מאוד שתורמת לבטחון כשאתם שועטים ליד משאיות ענק; שדה הראייה החוצה מצוין, מושבי העור המחורצים נפלאים (חימום ומיזוג) ובעלי שילוב טוב של אחיזה ונוחות. גוון קרם דומיננטי מוסיף הרבה לאווירה וגם מדמה שהייה במחלקת עסקים בחברת תעופה שלא עומדת בפני פשיטת רגל. 

ה-RX זמין עם מפרט 'פרמיום' או 'לקשרי' ובשניהם יש מכל טוב והנדסת האנוש פונקציונלית וקלה להבנה (כי הרי בזה לקסוס מומחים). בדגם המבחן (360 אלף שקל עם אגרת רישוי) יורדים מחישוקי 20 אינץ' ל-18 אינץ', מוותרים על מספר מערכות בטיחות, קישוטים, ובמקום גג פנורמי מלא יש חלון-גג טיפוסי. לא משהו דרמטי. 

בקונסולה חל שינוי קטן עם השפעה גבולית: מסך המולטימדיה גדל ל-12.3 אינץ', אימץ טכנולוגיית מגע וכדי לשפר את הנגישות קיצר את המרחק מהנהג ב-10 סנטימטרים. הסיבה לשינוי נעוצה בחוסר שביעות רצון מתפעול המערכת דרך טאץ' פאד בתעלה - ובמיוחד רגישות היתר של הסמן להתביית על האייקון הרצוי. באופן אישי מעולם לא חוויתי קשיים איתו, אבל בלקסוס רוצים להיות חכמים ולא צודקים ולכן מדובר בצעד מתבקש. 

בצד השני נציין עיצוב קצת שבלוני ותפאורה מאוד לקסוסית, כלומר תכליתית ומכופתרת. פה ושם תמצאו גם מתגים ישנים ותיחומי פלסטיק אפורים שלא הולמים את ה-RX; לוח המחוונים למשל אינו ברמת התצוגה הגרפית של יצרני הרכב המתחרים עם מד מהירות ומד סל"ד פשוטים וגם מחשב הדרך קצת עמוס. מה עוד?  לתשתית האלקטרונית יש תאימות לאפל קאר פליי ו-אנדרויד עם חיבור פיזי בלבד שטמון בתוך משענת היד וזה לא נוח. מערכת השמע? זו מצוידת 12 רמקולים וסאב, אבל חסרה לנו שכבת הצליל העמוקה של 'מארק לווינסון'.

מסך חדש וגדול יותר
מסך חדש וגדול יותר
משטח המגע. יש אנשים שלא מסתדרים עם זה. לקסוס פתרו את העיניין עם מסך מגע קרוב יותר לנהג
משטח המגע. יש אנשים שלא מסתדרים עם זה. לקסוס פתרו את העיניין עם מסך מגע קרוב יותר לנהג
מנוע ה-2.0 ל' טורבו. נמרץ, אבל לא חסכוני
מנוע ה-2.0 ל' טורבו. נמרץ, אבל לא חסכוני

מנוע קטן?
לקסוס הציבה בחזית הטכנולוגית של ה-RX מנועי V6 או מנועי V6 היברידיים, אבל בגרסת ה-300 מושתל בחרטום 2.0 ל' טורבו משותף לאח הקטן NX. מנוע זה הציג כמה פתרונות בתחום וויסות אנרגיה (מחזור אטקינסון) לצמצום בהרגלי השתיה ושימוש במזרקים מתקדמים לחידוד הביצועים בפסגת הסל"ד. ואולם השאלה שעמדה כאן על הפרק היא, האם הוא מסוגל להזיז בצורה משכנעת רכב שמגרד 2 טון?

התשובה היא כן, ולפעמים בהחלט אבל יש לכך מחיר בכיס וגם בחוויה. מצד אחד, עם 238 כ"ס ו-35.7 קג"מ מ-1,650 סל"ד הביצועים טובים מאוד לרכב בגודלו והיחידה מרשימה בפעולתה; 0-100 קמ"ש נמדדו אצלנו בפחות מ-9 שניות והתגובות נמרצות בטווח הביניים של המנוע ומעלה, עם עקיפות מהירות, צלילים ערבים לאוזן ונכונות כמעט מיידית של המצערת האלקטרונית ללחיצות אגרסיביות.

מצד אחר, מדד הצמאון לא בא לידי ביטוי ביחס לנפחים גדולים יותר והסיבה לכך פשוטה; מנוע ה-4 צילינדרים נדרש למאמץ גדול יותר לגלגל את ה-RX מהמקום, ולמרות שתיבת ה-6 מהירויות ערנית לשינויים במהירות ומבצעת התאמות ללא היסוסים, החיבור ביניהם לא מניב צריכת דלק טובה יותר מזו שמחזיר מנוע ה-V6 הקונבציונלי ובטח לא ההיברידי. אנחנו השגנו ממוצע של כ-8.7 ק"מ בנסיעה משולבת והמינמום על הכביש המהיר היה בגזרת ה-11 ק"מ לליטר.  אז למרות הבדלים לא תהומיים בהספקי המנועים, 238 מול 313 כ"ס,  ה-RX פשוט מרגיש הרבה יותר נינוח עם ששה צילינדרים.

רגישות
כמו 98.8% מהקרוסאוברים גם ה-RX מזיע למראה הכביש המתפתל ומעדיף סלילה משובחת ומישורית. ועל אף זאת, הוא די בטוח בעצמו במקטעים טכניים, וזאת תוך ניצול היכולת של המנוע לשהות קרוב לתחום האדום וצייתנות מצד תיבה אוטומטית רהוטה. לכל אלה תרמו גם וויתור על ברירת המחדל של המחשב לטובת מצב 'ספורט' פחות מפוהק, גוף בעל זווית גלגול מבוקרת, צמיגים שמנים בעלי אחיזה גבוהה ומערכת הנעה כפולה אדפטיבית שדאגה לחלק את הכוח בצורה מיטבית בין שני הסרנים. לקסוס חיזקו את מערכת הבלימה (סיוע אקטיבי בעת פניות) אבל קצת קשה להרגיש את המעורבות שלה.  

כשנפתח הכביש לרווחה צולל ה-RX לאזור הנוחות שלו. דווקא כאן, ולא בכבישי נהיגה תובעניים, נחשפים השינויים שלקסוס חוללו במייצבים שלו; הישבן שוקע בכורסאות, הגימור המוקפד סותם את החלל מפני רעשי חוץ פולשניים, הבולמים מגהצים את האספלט והכול מוחרש לכדי דממה שמופרת לעתים רחוקות בגלל אוושת רוח ממראות הצד; פרמיום זה פרמיום, וקשה לחלוק על העובדות גם אם היינו רוצים לדמיין שהמכונית המשפחתית שעולה כמחצית מסוגלת לחקות את השלווה הסטואית של ה-RX.

סוד ההצלחה שלו (ושל החברה)

מי שעוקב אחרי לקסוס יכול לסמן צמתים משמעותיים בקורותיה לאורך 30 השנים האחרונות. מתוכן הייתי בוחר במספר אבני דרך, כמו למשל השקת מנוע היברידי במכונית סדאן הנעה אחורית (450GSH), פיתוחים בתחום הבטיחות (כריות אוויר קדמיות משוכללות), תיבת ה-8 מהירויות הראשונה בעולם למכונית פרטית, מתלי אוויר מתוחכמים ולא נקפח את מכונית העל LFA שהובילה לרפורמה בתפיסה הדינמית של ראשי המותג.

כל היוזמות השפיעו על הדימוי של לקסוס בעיני הסביבה, אבל הן לא היו מתקיימות בהעדרו של ה-RX. לכל חברה יש את ה"גולף" שלה או ה"קורולה" שאחראית למלא את הקופה ולהכשיר פרויקטים שאפתניים, אבל בלקסוס רואים ב-RX הרבה יותר מעוד תרנגולת שמטילה ביצי זהב. ה-RX קבע רף גבוה בסגמנט כי הוא מייצג את מכלול היתרונות של לקסוס, והראשון שבהם לא קשור לפטנטים אלא למשהו חיוני בחווית הקניה - היבט הבעלות.

מחקרים שנעשו בקרב צרכני פרמיום SUV, הראו שנהגי BMW, מרצדס, אאודי, יגואר, לא מחזיקים את הרכב מעבר ל-5 שנים, בעוד נהגי לקסוס משאירים אצלם את המכונית כפול מהזמן. מדוע? אפשר לזקוף את הפערים לאמינות המופלגת של לקסוס ותודעת המהמנות שהם חרתו על דגלם, אבל התמקדות בתחום בודד תעשה לרכב כמו ה-RX עוול גדול. בכל גלגוליו, הוא אחד מהקרוסאוברים המוצלחים בעולם כי אינו יומרני ומעניק חוויה מאוזנת כמעט בכל הפרמטרים. אנחנו מוכנים להמר שהדור הבא ב-2022 ימשיך את המסורת הזו.


מפרט טכני, לקסוס RX300 גרסת 'לקשרי

מידות:
אורך  - 4.89 מ'
רוחב - 1.89 מ'
גובה - 1.69 מ'
בסיס גלגלים - 2.79 מ'
תא מטען - 553 ל'

מנוע, 2.0 ל' טורבו 4 ציל'

הספק: 238 כ"ס ב-5,600 סל"ד
מומנט: 35.7 קג"מ מ-1,600 סל"ד
0-100 קמ"ש ב-8.8 ש' (מבחן)
צריכת דלק - 8.7 ק"מ לליטר (מבחן)

מערכות בטיחות:

בלימה אוטומטית
בקרת שיוט אדפטיבית
בקרת סטיה מנתיב עם מרכוז אקטיבי
התרעה על קרבה מסוכנת לכלי רכב, הולכי רגל
מצלמת נסיעה לאחור עם מבט היקפי וחיישני קרבה

מחיר: 360 אלף שקל (כולל אגרת רישוי)
מסגרת אחריות: 3 שנים.


כל החדשות על מותג לקסוס בעולם הרכב של ערוץ הספורט