מבט לאחור: ציוני הדרך ההיסטוריים של פריז

מהמשחקים האולימפיים הקודמים שהיו בבירת צרפת, דרך הבכורה של מייקל ג`ורדן ועד מדליית הזהב הראשונה של ישראל

ארד ירושלמי
ארד ירושלמי
(GETTY)
(GETTY)
שנה גודל פונט א א א א

חודשיים למשחקים האולימפיים בפריז, זה הכל. כולנו מרגישים את אירוע הספורט הכי גדול בעולם מתקרב בצעדי ענק של קופצי משולשת, ויש עוד הרבה מאוד סיפורים שלא דוברו עליהם, חלקם בהקשרים כלל עולמיים ואחרים עם זוויות ישראליות.

כמה מאותם סיפורים מתמקדים בשנה הזאת, 2024, שנה שבה מציינים הרבה מאוד מספרים עגולים, תזכורות לאירועים ענקיים שהתרחשו באולימפיאדות שונות לפני כך וכך שנים. אז בכתבה זו ננסה לקבץ את ציוני הדרך הבולטים ביותר.

1. 20 שנה למדליית הזהב הראשונה של ישראל
המשלחת הישראלית הגיעה לאתונה עם הרבה ציפיות, אחרי שהשיגה ארבע מדליות אולימפיות (כסף וארד בברצלונה 1992, ארד באטלנטה 1996 וארד בסידני 2000). בסוף הציפיות התגשמו, ומי שהשיג את הארד 8 שנים לפני כן, עמד על ראש הפודיום ב-2004 ועשה היסטוריה בכחול-לבן.

כמובן שמדובר בגל פרידמן, שהפך לישראלי הראשון אי פעם עם מדליית זהב אולימפית, וגם הראשון עם שתי מדליות באולימפיאדות שונות. השייט הגיע בתור אלוף העולם ב-2002, ועם תחרות מוצלחת מאוד בבירת יוון הוא הבטיח את הזהב באופן מרשים מאוד, ובכך נשמע ההמנון הלאומי שלנו בפעם הראשונה, דווקא במקום בו המשחקים האולימפיים שוחקו לראשונה.

2. 20 שנה לזכייה של ארגנטינה בכדורסל
נדירים מאוד המקרים בהם נבחרת ארה"ב בכדורסל לא זוכה בזהב האולימפי. במינכן 1972 היא הפסידה בגמר לבריה"מ, במוסקבה 1980 היא כלל לא השתתפה בגלל החרם ובסיאול 1988 היא לראשונה לא העפילה לגמר וסיימה עם מדליית הארד. לאחר מכן נרשם רצף חדש של שלוש זכיות בזהב, עד שהגיעו המשחקים באתונה 2004, עם דור הזהב של ארגנטינה בהובלת מאנו ג`ינובילי ולואיס סקולה.

הנבחרת מדרום אמריקה דווקא סיימה במקום השלישי בבית המוקדם עם מאזן 2:3, אך הצליחה ברבע הגמר לגבור על יוון לפני מפגש פיקנטי ביותר מול כוכבי ה-NBA בחצי הגמר. בדרים טים שיחקו לברון ג`יימס, כרמלו אנתוני, דוויין ווייד, טים דאנקן, אמארה סטודמאייר ואלן אייברסון, אבל ארגנטינה לא נבהלה, רשמה 81:89 וניצחה גם את איטליה בגמר בדרך לזכייה ההיסטורית. מאז, ארה"ב עם רצף של ארבע זכיות ומכוונת לחמישית בפריז.

הזכייה המדהימה של ארגנטינה באתונה (GETTY)
הזכייה המדהימה של ארגנטינה באתונה (GETTY)

3. 20 שנה לתקיפת המרתוניסט הברזילאי
דווקא עכשיו, דווקא לקראת המשחקים הקרובים בפריז, אלה סוג האירועים שצריך להציף בחזרה כדי להיזכר בטעויות ולהבין איך למנוע אותן. ואנדרליי דה לימה מברזיל כבר היה ביתרון של כ-25 שניות במקום הראשון של המרתון באתונה 2004, אך הותקף על ידי כומר אירי אחרי 35 ק"מ מתחילת המרוץ. האירוע הזה גרם לדה לימה לאבד את היתרון המשמעותי, ושני מתחרים עקפו אותו עד לקו הסיום, והוא הסתפק במדליית הארד.

שמו של הכומר (לשעבר) הוא ניל הוראן, והוא כבר היה ידוע בהשקפת העולם הקיצונית שלו ובניסיונות שלו להעביר את המסר שסוף העולם קרב. הוא הביע מחאות שעשו לא מעט רעש בשנים שלפני כן, כולל הסתננות לגרנד פרי בריטניה בפורמולה 1 ב-2003 וכן במרוץ סוסים אחד. למרות זאת, ולמרות הניסיונות של היוונים להדק את האבטחה לאחר איומים ביטחוניים, הוראן המריא למשחקים האולימפיים ב-2004 ונכנס ללא הרבה בעיות לתוך המסלול. דבר כזה רק צריך להזכיר לנו עד כמה התסריטים השונים שכולנו מייחלים שלא יקרו, אפשריים. רק נקווה שמארגני המשחקים בפריז ערוכים באמת.

4. 40 שנה לטניסאי הישראלי הראשון במשחקים האולימפיים
כבר זמן רב שהטניס הישראלי מחפש את הדודי סלע הבא, השחר פאר הבאה או האנדיוני הבאים. לפני 40 שנה הטניסאי הכי גדול של ישראל שייצג אותנו בכבוד היה עמוס מנסדורף, והוא גם היה הישראלי הראשון בענף זה שהשתתף במשחקים אולימפיים. זה קרה בלוס אנג`לס 1984, אז הוא הפסיד בסיבוב הראשון לקרלוס די לאורה מפרו. 4 שנים לאחר מכן הוא הגיע לשמינית הגמר בסיאול 1988.

מנסדורף נחשב לאחד הטניסאים הישראלים הגדולים בכל הזמנים, כשבשיאו דורג במקום ה-18 בעולם והגיע לרבע הגמר באליפות אוסטרליה הפתוחה ב-1992. כעת הבעיה היא שנוצר וואקום, שכן מאז ההשתתפות של דודי סלע במשחקים בריו 2016, לא היו לישראל נציגים באולימפיאדות, לא בטוקיו וכעת גם בפריז זה לא יקרה. האם בלוס אנג`לס בעוד 4 שנים נתקן את העוול?

כשל אבטחתי קשה במרתון 2004 (GETTY)
כשל אבטחתי קשה במרתון 2004 (GETTY)

5. 40 שנה להישג הענק של קארל לואיס
בלוס אנג`לס העולם כולו גילה את היכולות המטורפות של קארל לואיס, אתלט מארה"ב שהגיע למשחקים האלה עם שלוש מדליות זהב באליפות העולם שנה לפני כן. במשחקים האולימפיים ב-1984 הוא זכה בלא פחות מ-4 מדליות זהב (100 מטרים, 200 מטרים, שליחים וקפיצה למרחק), הישג מרשים ביותר בענף האתלטיקה. הוא בכך השווה את ההישג של ג`סי אוואנס מברלין 1936.

מאז הקיץ המטורף הזה בלוס אנג`לס, לואיס קטף עוד חמש מדליות זהב אולימפיות וגם מדליית כסף אחת. הוא שבר מספר פעמים את שיא העולם בריצת 100 מטרים ובמרוצי השליחים עם נבחרת ארה"ב, אך מרבית השיאים שלו כמובן כבר נשברו. שיא אחד שלו שעדיין לא נשבר הוא שיא העולם בקפיצה למרחק באולם - 8.79 מטרים - אותו הוא קבע בינואר 1984, כמה חודשים לפני המשחקים האולימפיים בהם הוא סיפק חותמת ענקית ליכולת שלו.

6. 40 שנה להופעת הבכורה האולימפית של מייקל ג`ורדן
עוד לפני שהוא היה רוקי ב-NBA והפך לשחקן הכדורסל הגדול בכל הזמנים, מייקל ג`ורדן כבר סיפק לא מעט הצגות במדי נבחרת ארה"ב. ב-1983, אז כבר ראו באיזה פרוספקט ענק מדובר, הוא הוביל את הנבחרת לזכייה בזהב במשחקי פאן-אמריקה, והגיע לאולימפיאדה בלוס אנג`לס כסופר-סטאר בהתהוות.

רבים ידעו בשלב מוקדם שמייקל ג`ורדן עשוי להיות ה-דבר הבא של ענף הכדורסל, ובמשחקים האולימפיים כולם קיבלו על כך חותמת סופית. MJ כבר נבחר בדראפט על ידי שיקגו באותו קיץ, והגיע למשחקים האולימפיים לעיני הקהל הביתי בארה"ב עם רעב גדול להוכיח מה הוא שווה. הוא סיים את הטורניר האולימפי עם 17.1 נקודות בממוצע למשחק והוביל גם כאן את הנבחרת לזהב. אפשר רק לחכות לימים בהם נציין 40 שנה להופעות הבכורה של לברון ג`יימס או כל GOAT אחר שיתפתח מול העיניים שלנו.

7. 100 שנה למשחקים האולימפיים הקודמים בפריז
העיר פריז תהיה למעשה השנייה שמארחת משחקים אולימפיים בפעם השלישית (1900, 1924 ו-2024), אחרי שלונדון עשתה זאת ראשונה (1908, 1948 ו-2012). מבחינת המארגנים של המשחקים בקיץ הקרוב האירוח הפעם יצא בתזמון מצוין - 100 שנה מאז שפריז אירחה את המשחקים ב-1924. עיר האורות אירחה גם ב-1900, וכעת כאמור הלפיד האולימפי יגיע לבירת צרפת בפעם השלישית ובציון דרך עגול ומרגש.

המשחקים ב-1924 היו במהדורה השביעית של האולימפיאדה (או יותר נכון השמינית אחרי שהמשחקים בברלין 1916 בוטלו בעקבות מלחמת העולם הראשונה). קצת יותר מ-3,000 ספורטאים התחרו מ-44 מדינות ב-17 ענפים. מתוך כל הספורטאים, רק 135 היו נשים. כעת, 100 שנה אחרי, המשחקים הקרובים בפריז יהיו הראשונים עם שוויון בכמות הגברים והנשים, כך על פי ההצהרות של המארגנים. חג עגול שמח.

האולימפיאדה הקודמת בפריז, לפני 100 שנה (GETTY)
האולימפיאדה הקודמת בפריז, לפני 100 שנה (GETTY)