נועם יעקב מתקרב להגשמת החלום. אחד השחקנים הישראלים המבטיחים ביותר בדראפט האחרון חתם על חוזה exhibit 10 בקליבלנד, כפי שפרסם לראשונה הערב (שישי) כתבנו יואב מודעי. כמה זה מקרב אותו ל-NBA? עושים סדר.
הסיטואציה בקליבלנדהקאבלירס עם 14 חוזים מובטחים, לא כולל מריו הזוניה שעשוי להגיע לליגה הטובה בעולם. הסיכוי של יעקב להגיע לליגה קלוש כשמראש הוא חתם על החוזה מתוך אמונה שישחק בג'י ליג בעונה הקרובה, ממנה הוא עשוי לחתום על חוזה two-way או חוזה לעשרה ימים בקליבלנד.
הרכז הפותח של הקאבלירס הוא כמובן ג'יימס הארדן. בן ה-37 עמיד באופן מפתיע ושיחק ב-70 משחקים בשנה שעברה, כשהוא לא ירד מ-60 משחקים מאז 2022/23. מאחוריו יש את טייריס פרוטקטור הרוקי, לא מנהל משחק קלאסי, ואת קרייג פורטר ג'וניור שהפך אשתקד לשחקן משמעותי עם 18 דקות למשחק.
דונובן מיטשל, כוכב קליבלנד, דיבר על כך ש"הזהות שלנו תקבע דרך ההגנה". כאן אולי היתרון של יעקב, שחקן פיזי יותר מפורטר (1.85 מ', 81 ק"ג) וכנראה שחקן שיתאמץ יותר בהגנה מג'יימס הארדן, שגם בשיאו היה הבדיחה של ה-NBA בקטגוריה. למרות זאת, סביר שהזוניה יהיה השחקן ה-15 בקליבלנד.
סיטואציית השכר של הקאבלירס עלולה להרתיע את הקבוצה מתשלום המינימום להזוניה (שיהיה גבוה יותר מהתשלום לנועם יעקב גם בחוזה קבוע, 1.35 מיליון דולר), אבל סביר שהיא תרצה שחקן מעט יותר מוכח או לשמור על גמישות לקראת המשך העונה. כרגע, בכל אופן, הזוניה הפייבוריט.
במקביל, כל קבוצת NBA יכולה להחתים אותו אחרי שיגיע לג'י ליג. ליגת ההתפתחות תתחיל ב-10 בנובמבר, כשהתאריך הראשוני בו ניתן לחתום על חוזים לעשרה ימים הוא ה-5 בינואר.
המרדף של קליבלנד
הולכים אחורה. בשנה שעברה הקאבלירס בחרו את יעקב בדראפט הבינלאומי של הג'י ליג, במה שהעניק לקבוצה שלה את הזכויות עליו בליגה המקומית. אחרי שנה הוא היה אמור לשחק במכללת יוטה, עסקה שקרסה בשל החוקים השונים ב-NCAA. רגע לפני הוא יצא לדראפט. לפניו, בין היתר, הוא התאמן אצל קליבלנד לצד לאג'יי ג'ונס (כפי שהפורוורד היהודי טען בעצמו בשיחה עם מודעי). בסופו של דבר הקבוצה כלל לא בחרה בסיבוב השני. קבוצת הג'י ליג של הקבוצה בהובלת לירון פנאן בצמיחה והצליחה לפתח שחקנים מוצלחים בשנים האחרונות, וכנראה במועדון מאמינים שיעקב השם הבא ברשימה.
חושב לטווח הארוך. יעקב (Getty)
החוזה
בסבירות גבוהה, אם יעקב יחתום הוא יחתום על חוזה two-way. במקרה כזה מדובר בשכר של 636 אלף דולר לעונה, מחצית מהשכר על חוזה מובטח לעונה מלאה.
חוזי ה-two-way קיימים בכל קבוצת NBA בשנים האחרונות ומאפשרים לשחקנים לשחק עד 50 משחקים בעונה הסדירה לפני שיהפכו לחוזה קבוע, בניסיון "להגמיש" את הסגל. כיילב לאב, שהיה שחקן משמעותי אשתקד בפורטלנד מלאת פציעות למשל, היה כזה. סידי סיסוקו ששיחק לידו הפך לשחקן שחתם על חוזה קבוע בקבוצה, ומעבר בין חוזים כזה גם אפשרי.
קליבלנד כרגע מחזיקה בשלושה שחקנים במשבצות ה-two-way, המקסימום, אבל ראינו בעבר מקרים בהם קבוצה הופכת חוזה כזה לחוזה exhibit 10 וההפך.
אם יעקב יחתום על חוזים לעשרה ימים, הוא יקבל בהם 73 אלף דולר. קבוצה יכולה להחתים שחקן על שני חוזים כאלה ברציפות, ואז צריכה להחליט בנוגע לכל עונה.
מה יהיה?
מוקדם לדעת. יעקב נראה כמו פרוספקט NBA בשנה שעברה, אבל לא שחקן מלוטש וכזה שבצדק ירדוף אחרי מקום בליגה בעונה הקרובה. יש לו את הפיזיות ואת החדירה, וראינו את העלייה בביטחון בעונה הנהדרת שלו בבלגיה.
ווסטצ'סטר ניקס הביעה עניין בנועם יעקב, למשל, וייתכן שנראה את זה מקבוצות פיתוח או קבוצות NBA שונות לאורך העונה. המספרים בג'י ליג לרוב חסרי חשיבות, ומה שבולט לקבוצות הוא יותר ה"ווייב" - חוסר אנוכיות, אנרגיה ותרומה לקבוצה. אם יעקב יוכיח שהוא יכול להפוך את הקבוצה לשלם גדול מסך חלקיו בליגת הפיתוח, יכול להיות שנראה אותו ב-NBA.