הצעד הראשון: משמעות הזעזוע בוושינגטון
סיום תפקידו של ווס אנסלד ג'וניור, אחרי שנתיים וחצי בהן הקבוצה התקשתה לפתח שחקנים או לראות קבלות על המגרש, עשוי לרמוז על כך שאין פרות קדושות במועדון ולהשפיע לטובה על אבדיה. ניתוח העונה של הוויזארדס והצעדים שבדרך
מגזין Vulture, אחד המגזינים המובילים ביותר בעולם התרבות, הגדיר את שנת 2022 כשנת ה"נפו בייבי", ה"בן של" בעברית. התופעה מוכרת בארץ ובחו"ל כאחד - מצב שבו אדם, לטענת מתנגדיו הציניים ביותר, מגיע כמה שיותר רחוק בזכות שם משפחתו או קשריו השונים. ממיה הוק (בתם של אומה תורמן ואית'ן הוק) ועד למספר דוגמאות בארץ, הציניים והקנאים שבינינו בחרו לבקר אנשים על כך שהם מקבלים הזדמנות מתוקף היותם קרובי משפחה של אדם גדול אחר.
ווס אנסלד ג'וניור, הנפו בייבי של ה-NBA, סיים היום (חמישי) את תפקידו כמאמן וושינגטון וויזארדס ו"הוזז לתפקיד כיועץ בהנהלת הקבוצה". אנסלד ג'וניור הוא בנו של ווס אנסלד המנוח, גדול שחקני הקבוצה בכל הזמנים ומי שהצעיד אותה לאליפות ב-1978. הוויזארדס לא עשו גמר אזורי מאז שאנסלד שיחק בקבוצה ב-1979, עשרים שנה לפני שכותב שורות אלה בכלל נולד. הבחירה לעשות את זה דווקא עכשיו, באמצע העונה ובלי שוושינגטון עם סיכוי ריאלי לפליי-אין ובמרחק משחקים ממנו, הופכת את השינוי הזה למעניין.
וושינגטון מודל 2023/24, פחות או יותר, זרקה 43 משחקים לפח. יש לקבוצה שחקנים צעירים טובים, אבל קשה להגיד שהם משחקים. דני אבדיה היה מרחק אסיסט מטריפל-דאבל וסופסל, בעונת קריירה בגיל 23 ומקבל 27.5 דקות למשחק, כשהרוטציה מרגישה רחוקה מעקבית. בילאל קוליבאלי בן ה-19 מקבל 26.2 דקות למשחק.
לוושינגטון יש 11 שחקנים (לא כולל מארווין באגלי שהגיע בטרייד והפך לשחקן חמישייה תוך 4 משחקים שמקבלים בין 14 ל-31 דקות למשחק. זה לא מרגיש כאילו יש היררכייה ברורה, רוטציה או ניסיון להקנות הרגלים התקפיים או הגנתיים נכונים, אלא השחקן הטוב משחק. לוויזארדס נמאס מזה, ולכן הם העדיפו מאמן אחר עד לסוף העונה. סביר שזה יהיה אחד העוזרים של אנסלד ג'וניור, ברייאן קיף המוערך או דיוויד ונטרפול, והוא ינסה לתת לשחקנים הזדמנות בהמשך.
השילוב בין שינויי הרוטציה, חוסר טביעת האצבע של אנסלד והבינוניות של וושינגטון, קבוצה שעברה הרבה מאוד שינויים ומעט מאוד הצלחה בתקופתו של המאמן (שמונה כשראסל ווסטברוק עוד היה שם והספיק לראות אותה מעבירה אותו, את בראדלי ביל ואת קריסטפס פורזינגיס), הוביל לבלאגן מאורגן. וושינגטון ניסתה לצבור כמה שיותר נכסים בעידן ההנהלה החדשה, והמאמן הבא יהיה מאמן שימונה בידי המנג'ר וויל דוקינס. אנסלד ג'וניור, עוזר לא רע שכנראה לא היה הופך למאמן ראשי אם לא היה קרוב משפחתו של אגדת המועדון, היה שריד להנהלה של טומי שפרד. גם בתקשורת שמסקרת את הקבוצה אמרו ש"הוא בחור טוב, אבל לא מאמן". זה כנראה כל הסיפור.
העתיד של וושינגטון, כמו כל דבר, מתחלק לשני חלקים. יש את העתיד הקרוב, עונת 2023/24, ואת מה שמגיע אחריה. ההחלטה להזיז את אנסלד כבר עכשיו לתפקיד לא ברור מראה שעשויים להיות שינויים ב-2023/24, ושהקבוצה לא מרוצה ממה שיש לה עכשיו. במאזן 36:7 הם לא בדרך להיות גרועים ברמה היסטורית, וגם אם יסיימו את העונה עם 13 או 14 ניצחונות זה לא סוף העולם. חוסר המחויבות לאנסלד מרגישה כמו מעין הצהרת כוונות להמשך, בעיקר לחלון הטריידים שננעל ב-8 בפברואר.
כפי שכתב גלעד כהנא, הוויזארדס צריכים לסגור הכל. יש להם את אבדיה ואת בילאל קוליבאלי שהם שחקנים טובים לעתיד, אבל החומר הקיים של הקבוצה משלב בין שחקנים טובים כרגע, שחקנים שאולי יהיו טובים לעתיד ושחקנים שאף פעם לא היו טובים. חלקם הגדול עשוי לעבור בטרייד.
טיוס ג'ונס בן ה-27 רושם עונת קריירה עם 41.6% מהשלוש, 6.2 אסיסטים על 1.7 איבודים ומסיים חוזה. הוא יכול להיות שווה בחירת סיבוב ראשון מקונטנדרית לחוצה כמו הלייקרס ולשדרג את ההתקפה שלה. קייל קוזמה אמנם חתם על חוזה של 90 מיליון דולר מובטחים, אבל משלב בין יכולת ייצור זריקה לעצמו, ראיית משחק סבירה והגנה.
דניאל גאפורד בן ה-25 יכול למשוך עניין ממקום אחר, דילון רייט בן ה-31 אולי יהיה שווה בחירות סיבוב שני ויש גם את ג'ורדן פול, שחקן שאף קבוצה לא תרצה בחוזה המוגזם והנוכחי שלו. הגישה של פול אולי הייתה סמל לגישה בוושינגטון, אבל יכול להיות ששלושתם יהיו בקבוצות אחרות עוד כמה שבועות. הסיכוי להעברתו של אבדיה נמוך, אבל הצעד הדרסטי הזה - פיטורי מאמן דה פקטו אחרי הפסד נוסף בעונה לא מלהיבה - הוא צעד הצהרתי גם לשאר הליגה.
פול, כאמור, מאפיין את כל הגישה של וושינגטון. הוא שחקן כדורסל מוכשר מאוד, אבל אחד שמרגיש כאילו הוא משחק בשביל היילייטס ובחלק מהמקרים מוותר על מהלך הכדורסל ה"נכון" בשביל לנסות לעשות משהו מלהיב יותר. גם אם סרטוני המהלכים שלו מזכירים יותר סרטוני פספוסים, גם אם הוא לא יעיל וגם אם הוא חטף אגרוף מדריימונד גרין בגלל כדורסל לא נכון, זה לא משהו שנעצר בוושינגטון בשום שלב. הפתרון שלהם ברמה מסוימת היה שהוא פשוט יפסיק לזרוק. הוא הרגיש כמו כדורסלן שמשחק בשביל מהלכי טיקטוק, ולא בשביל לנצח משחקים. זאת חלק מהבעיה של וושינגטון, ויכול להיות שאצל מאמן אחר הוא ייראה כמו חלק מהפתרון.
בכל זאת מדובר בשחקן שניצח משחקי פלייאוף והיה משמעותי בריצה לאליפות רק לפני שנתיים, והתפקיד של מאמן זמני יהיה לנסות להוציא ממנו כמה שיותר ולהתחיל לבנות שם הרגלים סבירים, או להעביר את הזמן בצורה מספיק טובה עד שיגיע מאמן קבוע שיבנה אותה מחדש. בעולם מושלם זה יהיה מייק בודנהולצר, מאמן עונה סדירה מוצלח מאוד, אבל לא בטוח שהוא ירצה להכניס את הראש למיטה של וושינגטון. מיטה חולה, אבל אחת שמוכנה לעבור כמה זעזועים כדי להבריא.
כאן נשאלת השאלה הגדולה והקבועה מבחינת אוהדיה הישראלים של הקבוצה, "איך זה ישפיע על דני אבדיה". אז איך זה ישפיע עליו? סביר מאוד שלטובה. אנסלד נטה לייבש את הישראלי יותר מדי, גם במצב בו המשחק תחרותי, גם כשהוא במשחק טוב. חוסר הסבלנות הזה השפיע לרעה, ולא בדיוק הוביל לתוצאות.
יכול להיות שנראה יותר דקות של אבדיה כפאוור פורוורד, בטח אם קוזמה יעבור ובטח אם הוויזארדס ינסו לתת לבילאל קוליבאלי לשחק ואז נראה דקות משותפות של השניים. קוליבאלי יקבל כמות דקות גבוהה יותר, אבדיה התחיל לשמור קצת יותר על סנטרים העונה ויכול להיות טוב גם כ-4. אם הקבוצה תחליט להעביר אותו בטרייד הקיץ או לבנות מחדש גם סביבו, אולי תפקיד כפאוור פורוורד יוציא ממנו יותר.
השינוי הגדול ביותר, למרות זאת, יהיה בביטחון ובכמות הדקות. וושינגטון תהיה גרועה העונה ועד שיגיע מאמן חדש הסיטואציה של אבדיה תהיה שונה לגמרי, בין אם במקום אחר (בשאיפה) או עם סגל שונה ופילוסופיה שונה, אבל הקרדיט שהוא יקבל רק יגדל. אחרי שהוא עבר החודש בין משחקים של 22, 18, 37 ו-33 דקות, מאמן שינסה לחשוב רק על העונה הבאה יכול וצריך להעניק לו 35 דקות בערב כל ערב, גם אם לא הולך. להשאיר אותו על המגרש אם הוא מרחק אסיסט מטריפל-דאבל.
המאמן החדש של הוויזארדס, יהיה אשר יהיה, לא יספסל את הכישרון הצעיר הגדול של הפרנצ'ייז כשהוא מרחק אסיסט מטריפל-דאבל. רק בזכות זה, לפני שיודעים מי יהיה במקומו, אפשר להיות אופטימיים.