באריזת מתנה: המדריך למשחקי חג המולד בלונדון

כל מה שצריך לדעת לפני שאורזים את חולצת הקבוצה האהובה ועולים על טיסה למחזורי חג המולד בפרמייר ליג. איך קונים כרטיסים, מה עושים אחרי המשחק, איפה הכי כדאי לישון ומאילו אזורים עדיף לכם להתרחק? כך תעשו את לונדון מבלי למשכן את הבית

גיל לוין
גיל לוין
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

אין זמן טוב ומרגש יותר לבלות בלונדון מאשר בקריסמס, אי אפשר להתעלם מאווירת החג הצובעת את העיר בכל צורה ותחום אפשרי, וכן, גם ובעיקר בכדורגל. לכבוד החג, מתקיים רצף משחקים הנקרא משחקי הקריסמס וה-"new year", ההופכים את אנגליה כולה ולונדון בפרט ל"פסטיבל כדורגל" של ממש. אווירה חגיגית, צבעונית ומרגשת מקשטת את רחובות הממלכה, והקסם לא פוסח על האצטדיונים, האוהדים והשחקנים עצמם.
מדובר באחד מאירועי הספורט הכיפיים ביותר שמולדת הכדורגל יכולה להציע. חגיגות הכדורגל יתחילו ב-16.12.2017 ויסתיימו ב-01.01.2018, כשבתקופת הזמן הקצרה הזו (17 ימים בלבד) ממתינה לנו חגיגת כדורגל של 6 מחזורים, עם עשרה משחקים שונים בכל מחזור!

כרטיסים רבותי כרטיסים!

לצערנו הרב, הליגה האנגלית לא מקלה עלינו התיירים בקניית כרטיסים למשחקים במולדת הכדורגל. מי שירצה לקנות כרטיסים רשמיים למשחקי הקבוצות הגדולות כמו ארסנל, צ'לסי וטוטנהאם, דרך המועדון עצמו, יגלה ששם המכירה מתבצעת לרוב לחברי מועדון בלבד ע"פ סדר עדיפות והגרלות. ומה צריך לעשות כדי להיות חברי מועדון אתם שואלים? רק לגור באנגליה, לשלם דמי מנוי שנתי, להוכיח את נאמנותכם ולצבור נקודות זכאות ע"י הגעה למשחקים קטנים. בקטנה, ככה זה כשהביקוש גדול מההיצע.

אז מה האופציות שלנו? בכל זאת כדאי להתחיל בבדיקה באתר הרשמי של המועדון, לעיתים קיימת הקצאה ל"non member", בדרך כלל זה יקרה במשחקים קטנים ומעניינים פחות וגם אז הסיכויים די אפסיים, אבל היי, לפחות ניסיתם. בכל מקרה, אם אתם לא מתכננים לעבור לאנגליה בקרוב - כנראה שרכישת כרטיסים ישירות מהמועדון תיאלץ לרדת מהפרק.

קונים בזול – משלמים ביוקר: אלו שיחפרו ברחבי האינטרנט יגלו מחירים אטרקטיביים ונמוכים בהרבה ממחירי הכרטיסים הרשמיים ברחבי הרשת, אך השמחה מוקדמת, כי לרוב יתבררו הכרטיסים כמזויפים או ככרטיסי מנויים. על כרטיסי המנוי באנגליה, שלא כמו בליגה הספרדית למשל, מוטבע שם בעליו והוא לשימושו בלבד. העברת הכרטיס לאדם אחר, באופן לא מפתיע – היא עבירה על החוק, ובממלכה לא אוהבים מכופפי חוקים. עם זאת, מנויים רבים מוכרים את כרטיסיהם למשחקים אליהם לא מתכוונים להתייצב, ולאלו שלא מפחדים מהסתבכות עם הרשויות רגע לפני שריקת הפתיחה - זה יכול להוות פתרון זול.

אז איך כן משיגים כרטיס?! לאלו שמעדיפים לוותר על הרפתקאות קרימינליות, כדאי שיקפידו על רכישת כרטיסים רשמיים, שאגב, כוללים אירוח מפנק במתחם מיועד עם גישה למזנונים ולבר, משקאות במחצית, סיור באצטדיון, ביקור במוזיאון ושובר הנחה לקניית מזכרות. תכלס? שווה.
אז הדרך המומלצת לקניית כרטיס רשמי תהיה דרך חברה גדולה ומוכרת - עדיף מהארץ, כך שיהיה מי שיסביר לכם בדיוק מה כולל הכרטיס, איפה תשבו, ובמידה ותעלה בעיה – יש על מי לצעוק.

בודדים/זוגיים? סוגיה נוספת שלא מרבים להתייחס אליה היא מקומות צמודים ובודדים. רבים קונים חבילה זוגית אך מופתעים לגלות בהגעתם לאצטדיון שהם יושבים בנפרד.
כרטיסים בודדים מתייחסים לאזור בו תשבו בלבד ולא מתחייבים לישיבה משותפת.
כך שלמי שכן חשוב לשבת ביחד, כדאי שישים לב שהכרטיסים אותם הוא קונה – לא משנה מאיזה גורם - הם צמודים (משמע - זוגיים), וכן, הם גם יעלו קצת יותר.

כמה זה עולה לי? מחירי הכרטיסים הרשמיים בליגה האנגלית הם לא זולים, והמחיר מושפע מגורמים רבים ושונים, כמו למשל גודל הקבוצה (כרטיסים לצ'לסי או ארסנל יעלו משמעותית יותר מאלו לווסטהאם), מסגרת המשחק וכן, גם סוג הכרטיס, מיקום המושב באצטדיון ורמת הביקוש למשחק יהוו גורם משפיע על מחיר הכרטיס. עלות כרטיס רשמי למשחק של אחת מהגדולות, כמו צ'לסי וארסנל יכול לנוע מ-100 ועד 700 ליש"ט.

כדאי לדעת: חברות תיירות רבות מציעות חבילות מוכנות למשחקים, ובמקרה של הפרמייר ליג - לרוב יהיה משתלם יותר לקנות חבילת כדורגל הכוללת גם טיסה ומלון מאשר להרכיב לבד. חברות התיירות קונות כרטיסים בכמות גדולה - דבר המוזיל את עלות החבילה הכוללת משמעותית בהשוואה לרכישה פרטית.

משחקים בולטים במחזורי החג
משחקים בולטים במחזורי החג
חוגגים גם באצטדיון (Getty Image)
חוגגים גם באצטדיון (Getty Image)
איפה ישנים?

באיזה אזור כדאי לישון? כמו בערים תיירותיות אחרות, גם בלונדון הכי יעיל יהיה להתמקם במרכז העיר. מלון באזור סוהו וסביבתו יהיה אופטימלי. האווירה מגניבה, המלונות ברמה גבוהה והקרבה להכל תחסוך לכם נסיעות רבות וזמן יקר. אולם, קחו בחשבון שהפינוק הזה יעלה בהתאם.

אופציה נוספת ולא רעה בכלל לאלו שמעדיפים לחסוך, היא להתרחק מהמרכז היוקרתי צפונה לאזור איינג'ל ואיזלינגטון, מזרחה לשורדיץ' והסביבה או מערבה לנוטינג היל או שפרד'ס בוש, באזורים אלו המחירים יהיו אטרקטיביים יותר, כשהסוד הוא לבחור מלון הממוקם בסמוך לתחנת רכבת תחתית (טיוב).

ומאיפה כדאי להתרחק? כנראה שאת רוב שהותכם תעבירו במרכז לונדון (אזורים 1-3), אזור זה לא נחשב מסוכן כלל ואין סיבה מיוחדת לחשוש, אך כמו בכל מקום, קיימים כמה רחובות בהם כדאי לשים תשומת לב מיוחדת בשעות לילה מאוחרות כמו בשכונת "whitechapel" או ב"Shoreditch".
כן כדאי להיזהר מהכייסים השקטים והרבים המסתובבים בסביבת האטרקציות המרכזיות, ולא היינו ממליצים לכם לשלוף את הטלפון הנייד מחוץ לתחנות הרכבת התחתית, שם עלולים פשוט לחטוף לכם אותו מהיד ולהיעלם.


דרכי תחבורה

לבירה האנגלית תחבורה ציבורית מהמפותחות והיעילות בעולם. כשהדרך הקלה ביותר להתנייד בתוך העיר תהיה בעזרת הרכבת התחתית, המקשרת בין כל חלקי העיר הגדולה בממלכה. הטיוב נחשב לאמצעי התחבורה הידידותי ביותר לתייר הלונדוני, ומומלץ להוריד מבעוד מועד את האפליקציה – "Tube Map", שתכוון אתכם לכל התחנות והקווים הרלוונטיים עבורכם. כמו כן, תוכלו למצוא בעיר גם רכבת עילית לנסיעות בין עירוניות (אליה כדאי לקנות כרטיסים מראש), אוטובוסים, ומוניות.

טוב לדעת: אם אתם מגיעים למספר ימים, מומלץ לקנות באחת מתחנות הטיוב כרטיס נסיעה שבועי, המאפשר נסיעה חופשית בכל אמצעי התחבורה המקומיים. אגב, הכרטיס גם מקנה הטבה שווה של 1+1 למגוון אטרקציות מגניבות בעיר (כמו מדאם טוסו, גן החיות, סיורים באצטדיוני כדורגל ועוד). חשוב לדעת: הכרטיס הוא אישי וחובה להביא תמונת פספורט לשם הנפקתו.
סנטה מוותר על האיילים ובוחר בטיוב (Getty Image)
סנטה מוותר על האיילים ובוחר בטיוב (Getty Image)

לונדון כן מחכה לכם

תוהים איך מעבירים את הזמן בין המשחקים? שזאת תהיה הדאגה האחרונה שלכם.
הבירה האנגלית היא העיר הגדולה בבריטניה ובאיחוד האירופי בכלל והיא מתפארת בממוצע עצום של כ-37.3 מיליון תיירים בשנה, וכיאה לאחת כזו - היצע האטרקציות והבילוי בה הוא עצום עד בלתי נגמר, בטח כשמדובר בתקופת חג המולד.

כל אזור בבירה הבריטית מתפאר בסגנון אחר ושונה, כמו למשל "Camden market" בו הרחובות אופפים פאנקיסטים, רוח צעירה ובועטת, שווקים מגניבים ופאבים הפתוחים בצהרי היום, "Oxford street" , אזור בו כל שופוהוליק חייב לבקר - מרכזי קניות נוצצים, חנויות בוטיק ושלל מותגי אופנה עילית שיסנוורו לכם את העיניים וירוקנו לכם את הארנק, או "Leicester Square" המשמש כמוקד מרכז התרבות בעיר - עמוס אולמות קולנוע, תאטראות, בתי קזינו ומגוון עצום של מסעדות ופאבים.

אם היסטוריה היא הקטע שלכם - מצודת לונדון, ארמון בקינגהאם, בניין הפרלמנט והביג בן אלו רק חלק מאתרי חובה היסטוריים שאתם חייבים לבקר בהם כדי להבין. שרידים חיים מ-400 שנות אימפריה בריטית עצומה ומפוארת שחלשה על שליש עולם והשאירה את חותמה בכל רחבי הממלכה המאוחדת עד היום.

אם אנשי תרבות אתם - לונדון מוצפת במוזיאונים ותצוגות מכל סוג ותחום שניתן להעלות על הדעת, כשהמוכר והפופולרי ביניהם הוא המאדאם טוסו, מוזיאון השעווה המפורסם. אבל רגע לפני שאתם רצים לעשות סלפי עם סלבס עשויי שעווה, אולי תשמחו לשמוע שהיצע המוזיאונים מגוון עוד הרבה משאתם יכולים לדמיין. ממוזיאונים קלאסיים המציגים אמנות, דרך היסטוריה ומדע, ועד כאלו המציגים נושאים לא שגרתיים כמו רפואת שיניים, ילדות, מלחמה וטבע.

אוהבים לאכול? עם השנים דבק בעולם המזון בממלכה הבריטית שם רע, ובזמנו – בצדק. אך מאז לונדון פיתחה סצנה קולינרית רחבה ומגוונת, שבראשה מככבות כמה מהמסעדות הנחשבות לטובות בעולם, ואם מתחשק לכם לאכול במסעדה הטובה בלונדון, אולי תופתעו לגלות שהיא שייכת לאסף גרניט, "The Barbary Restaurant" מסעדת שף ים תיכונית, שפתח אסף גרניט לפני קצת יותר משנה וכבר הספיקה לקטוף את המקום הראשון במגזין "טיים-אווט לונדון". המחיר לסועד, אגב, בהתאם, ממוצע של 150-200 ש"ח לסועד.

אם אתם מחפשים משהו פשוט (וזול) יותר, מומלץ לבוא רעבים לשווקים המפורסמים בעיר, כמו "Borough Market", "Brick-lane Market" או "Brodway Market", שמלבד דוכני קניות ומזכרות, משמשים כגן עדן קולינרי עם שלל דוכני מזון, נישנושים וקינוחים מכל סוג.
בנוסף, העיר מארחת באופן קבוע מגוון פסטיבלי אוכל, בירה ויין משתנים וקבועים, כמו למשל "Hawker House", המתקיים בכל שישי ושבת המציע מגוון דוכני אוכל שווים, ואלכוהול משובח.

וקריסמס!!! לכבוד החג, קמות אין ספור אטרקציות מגניבות ומיוחדות, חלקן חינמיות, כשהשווה מכולן היא ה-"Winter Wonderland", פסטיבל חורפי וחגיגי המתקיים בכל שנה בהייד פארק, בין התאריכים ה-17 בנובמבר ועד ה-1 בינואר. הפסטיבל כולל פארק שעשועים לחובבי האקסטרים, הופעות קרקס, בר קרח, ארמון קרח, דוכני מזון ושווקי חג מולד. הכניסה לפארק היא חינמית, בעוד חלק מהאטרקציות בתשלום ולחלקן יש צורך בהרשמה מוקדמת באתר האירוע.