חווית טיסה של הדור הבא: Flight Simulator 2020

באמצעות הישג טכנולוגי מרשים במיוחד, מיקרוסופט מצליחה להציג ריאליזם חד, וירידה לפרטים ברמה שלא הכרנו בעבר

מתן בן ישי
מתן בן ישי

תגיות: flight simulator 2020

Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

חברת מיקרוסופט (או יותר נכון, Xbox Studios למהדרין) השיקה את Microsoft Flight Simulator 2020, כמעט 15 שנה לאחר מאז הכותר האחרון בסדרה - Flight Simulator X. במונחי עולם הגיימינג מדובר בנצח, ולכן היה מסקרן לבדוק אילו הפתעות יחכו בפנים לאחר זמן כה רב, במיוחד שסימולטורים ריאליסטיים וסימולטורי טיסה בפרט היו חיה משונה בעולם הגיימינג מאז ומעולם: מחד הריאליזם על גווניו הוסיף אתגר והנאה גם לגיימר החובב, ומאידך היה עשוי להיות מייגע ומונוטוני. ממש כמו המציאות.

היסטורית, מיקרוסופט נקטה בגישות שונות עבור כל מוצר. בעוד שהחשיבות בדיוק הסימולציה היה ברור – נבחרו בחירות שונות לגבי התמה הכללית בגרסאות השונות לאורך השנים: Flight Simulator 2004 היה מוצר מוכוון למידה וכלל שיעורים רבים ומגוונים, מידע רב וטיסות היסטוריות.

Flight Simulator X לעומתו, חיבר בצורה יוצאת דופן את עולם הארקייד לעולם הסימולציה – עם משימות אווירובטיות כמו נחיתה על משאית, חילוצים ואפילו יירוט של פלישת חייזרים יחד עם אופציות לטיסות מרובות משתתפים. ופה נכנס המשחק החדש בסדרה.

דור חדש, גישה חדשה
באופן מעניין ב-Flight Simulator 2020 בחרו בגישה שלישית - פלטפורמה. תחת הגישה הזו התפריטים הראשיים מינימליסטים להפליא, המלל קצר ונבחר בקפידה וישנו דגש רב על "המערכת האקולוגית" של השחקנים: המשחק מכיל תפריט המוקדש בלעדית לחלק החברתי של הסימולטור, וכולל משימות רבות בהן תקבלו ניקוד שיתחרה עם שחקנים אחרים מכל העולם. נוסף לכך ישנו פרופיל אישי המרכז סטטיסטיקות, הישגים ואת הרמה הנוכחית.

גישת הפלטפורמה והמינימליזם באה עם מחיר. לא תמצאו מידע רב ללמוד ממנו – ופרט לכמה שיעורים קצרים לא תהיינה הדרכות מקדימות (אלא בעיקר רמזים שיינתנו בזמן אמת במהלך הטיסה). הנחת המוצא היא שאתם יודעים או תלמדו ממקום אחר מה צריך לעשות. מלאי המשימות דל (נחיתות וניווט, נכון לכתיבת שורות אלה) – בניגוד לעשרות המשימות המאתגרות שהיו ב-Flight Simulator X.

הסימולטור החדש (והמרהיב ביופיו) הוא Online כמעט בכל אשר תפנו. העולם כולו מרוצף על פי נתונים מהאינטרנט, בין אם הנוף, מזג האוויר וטיסות שפעילות כרגע באותו איזור. ישנה חנות בתוך המשחק, שמאפשרת למפתחים להעלות אליה תכנים משלהם, וישנם אלמנטים רבים של גיימיפיקציה מבלי לגרוע ולו במעט מהריאליזם של המשימות.

אך באותה נשימה, היתרונות ברורים – לא רחוק היום שיהיה תוכן רב המיוצר על ידי המשתמשים – ממטוסים ועד משימות. תקוות המפתחים היא כי הקהילה תגדל ותצמח גם בתוך המשחק, הן של השחקנים והן של המפתחים. באופן זה לא נזדקק למודים חיצוניים ואף יהיה אינטרס כלכלי למעצבים ומפתחים להוסיף תוכן לסימולטור.

סימולציה וגרפיקה
Flight Simulator 2020 הוא הדבר האמיתי. אחרי כמה עשורים של התפתחות בתחום אני יכול לומר בפה מלא שמדובר בנקודת מפנה. לא בגלל איזה פיצ'ר חדש ספציפי, מגניב ככל שיהיה – אלא בזכות המכלול. ביצירה הזו הוצבו כל האלמנטים הדרושים לחוויית ריאליזם מלאה. תוסיפו לכך שילוב ותמיכה עתידית מתוכננת עם ערכות מציאות מדומה - ומדובר ביריית פתיחה לחוויה חדשה.

אלמנטים רבים בסימולטור ניתנים לכיוון בזמן אמת במהלך הטיסה – מזג האוויר הוא אחד המרהיבים שבהם. מעוניינים להפוך טיסה נעימה מעל דובאי לסופת שלגים? אתם במרחק קליק. באופן טבעי, הגרפיקה התובענית דורשת מערכת חזקה בכדי להנות מהסימולטור באופן מלא – לא אכנס לדגמים אך אני ממליץ להצטייד בכרטיס מסך מהשורה הראשונה. אה, ותדאגו שיהיה לכם מספיק RAM פנוי.

מעבר לגרפיקה המרהיבה הושקעו מאמצים רבים בחוויית הריאליזם בטיסה - התחשבות באלמנטים פיזיקליים מורכבים – החל במערבולות אוויר ועד חיכוך סטאטי ודינאמי בעת נחיתות והמראות כמו גם השפעתם על האלמנטים הויזואליים – מההשתקפויות ועד הטיפות הזולגות על השמשה.  מובן מאליו שהגרפיקה תשתפר בסימולטורים בעתיד, כמו גם המנוע הפיזיקלי ומורכבות, אך התקרבנו בצעדי ענק לחוויה שבעולם האמיתי.

ראוי להדגיש שב-Flight Simulator 2020 המפתחים מיפו את העולם כולו. מי שזוכר את הסימולטור ב-Google Earth? אז אותו דבר, רק שהפעם בצורה טובה. הכל קורה תוך היתוך מידע שמגיע ממקורות שונים בזמן אמת – שזו לכשעצמה משימה שעבורה מגיעות נקודות רבות למפתחים.

מבחינת סימולציה נעשתה עבודה נהדרת, אם בעבר תופעות כמו התנגדות הרוח, הפחתת שליטה בהזדקרויות ומערבולות אוויר הרגישו מלאכותיות, כעת החוויה הכללית עלתה ליגה. תוכלו להרגיש באופן ניכר נחיתה שמבוצעת כהלכה אל מול נחיתה "קופצנית" כמו גם "תופעות לוואי" בפיזיקה לכל פעולה – כך למשל אם תטו את הגה הכיוון בפתאומיות (ציר הסבסוב), תרגישו את ההשפעות הפיזיקליות על מבנה המטוס באופן מאוד דומה למציאות.

החוויה הכללית בטיסה עצמה היא כאמור - מרהיבה, ולדעתי אין שניה לה ברמת הפירוט בסימולטורים שיש כיום בשוק. ישנם רמזים שצפים כאשר ישנה בעיה ומה ניתן לעשות עימה (מהירות חורגת, הזדקרות וכו') וניתן לכוונן את רמת העזרה שתקבלו מהמשחק בצורה קלה ונגישה.

נוסף לכך אלמנטים רבים מסייעים לחוויה מעניינת יותר – כמו היכולת לבצע קפיצות במהלך הטיסה ובכך לפסוח על חלקים מונוטוניים או הגדרת תקלות בטיסה. מתן הניקוד במשימות המעטות שישנן מוסיף הרבה לחוויה וליכולת השיפור. עם זאת, המחסור במשימות ותכנים שהם מעבר לטיסה שגרתית עשוי להיות משעמם לגיימר הממוצע.

במטוסים המסחריים לעתים לא תהיה את הפונקציונאליות המלאה או זו שהתרגלתם אליה, אך היות ומדובר בפרויקט חי במהותו, הדברים צפויים להשתפר בעתיד – גם מצד מיקרוסופט וגם מצד מפתחים פרטיים.

הסימולטור זיהה בקלות את הג'ויסטיק הישן שלי (Saitek X52) – שהופתעתי שעוד עבד לאחר 15 שנים – ואפשרויות ברירות המחדל למקשים היו סבירות בהחלט. ההגדרה הידנית לא הייתה נוחה אמנם, שכן הכפתורים לא הוגדרו על ידי לחיצה, אלא על ידי בחירה ידנית מרשימה של אפשרויות. מאוד לא אינטואטיבי או זורם.

אני שיחקתי ב-Flight Simulator 2020 במחשב האישי, וסידור הפעולות הארוכות בהתקנה יכולות להיות ארוכות ומייגעות. כאשר תסתיים התקנת המשחק מהחנות, תאלצו לפתוח אותו רק בכדי להגיע להתקנה האמיתית, ששקלה לא מעט - 160 ג'יגה. לאחר מכן השחקנים יצטרכו לפתוח גם משתמש אקס בוקס, אך כאשר עוברים את כל המשוכות הללו - כל הבעיות מתגמדות נוכח הריאליזם והיופי.

ראוי לציין שוב כי הסימולטור דורש מערכת חזקה במיוחד בשביל לנצל את מלוא הפוטנציאל – וגם במערכות כאלה עשוי להרגיש מעט כבד, כך שברור שנלקח בחשבון שיפור עתידי בחומרה בעת הפיתוח. בסןפו של יום המשחק נועד לרוץ על חומרה של הדור הבא, וזה מורגש. אפילו ה-2080 ti בקושי הצליח לגרד את ה-30 פריימים על ההגדרות הכי גבוהות בבנצ'מארקים. או שפשוט אפשר לחכות לאקס בוקס Series X.

לסיכום
Flight Simulator 2020 הוא סימולטור מרהיב ביופיו וייחודי ברמת הפירוט בו. בהרבה מהחלקים הפריפריאלים בו מדובר במוצר שאינו אפוי עד תום – אך מילת המפתח פה היא הפוטנציאל העצום שהוא טומן בו. בניגוד לקודמיו, Flight Simulator 2020 מתוכנן לקבל עדכונים באופן שוטף ולהתעדכן בתכנים ממפתחים פרטיים ברציפות – מדובר בעולם שלם של הזדמנויות עבור הקהילה ואין ספק שזה מה שיטה את הכף במבחן הזמן.

למעשה, הסימולטור מתאים לכל מי שאוהב את עולם התעופה ונהנה מעצם חוויית הטיסה – כל עוד יש לו מערכת חזקה שתדע לתמוך בדרישות ואינו זקוק לגיימיפיקציה של המציאות. עבור גיימרים שמעוניינים במשחק טיסה ארקיידי עם מוטיבים ריאליסטיים, הייתי ממליץ לעקוב אחר ההתפתחויות בכותר הזה שכן כעת הוא מוכוון יותר לשוק המקצועי בהיעדר קמפיינים ומשימות רבים.

כאשר תגיע התמיכה במציאות מדומה, וההיצע בחנות של המשחק יגדל (בעיקר בהיבט ההדרכה והמשימות), יעקוף הסימולטור בנקל מערכות סימולציה מקצועיות ויקרות הקיימות היום בשוק ויוכל אף להתאים לכל מי שמתכונן למבחן מעשי תעופתי (בין אם לקורסים בצבא ובין אם באזרחות). לכן שווה לחכות ולראות להיכן הפוטנציאל של Flight Simulator 2020 ימריא.