נולד לשאוג: אבובקאר הוא המנהיג של קמרון
הפטריוטיות לצד הצל של סמואל אטו. החלוץ של בשיקטאש יופיע לגמר?
"חסר לך שחקן ברמה של סמואל אטו?", נשאל לאחרונה הוגו ברוס, מאמן נבחרת קמרון, בראיון שערך במגזין World Soccer. "לקמרון בעבר תמיד היה שחקן גדול", אמר הבלגי, "רוג'ה מילה, אטו, ג'רמי. ברגע זה אין לנו שחקן כזה בקבוצה, אז אנחנו צריכים יכולת קבוצתית". אמירה קצת מעליבה אם קוראים לך וינסנט אבובקאר.
- הערב ב-21:00 ב-5PLUS: קמרון מול מצרים בגמר גביע אפריקה
חלוץ בשיקטאש הוא הכוכב היחיד שהסכים לזנוח את מאבקיו באירופה ולהגיע לגבון, בעוד שחקנים מובילים אחרים כמו ז'ואל מאטיפ, אנדרה אונאנה, אריק צ'ופו מוטינג ואחרים סירבו לייצג את מדינתם בטורניר. מעבר לכך, הוא הדבר הכי קרוב לסמואל אטו שיש לאריות מאז פרישתו של האחרון. אבל נראה שמאמנו חושב אחרת.
התמה שמנסה המאמן להנחיל באמירותיו היא שנבחרת קמרון כיום היא קבוצה מגובשת שאינה מתבססת על כוכב, אלא משחקת כיחידה אחת. לפי ברוס, ככה הגיעה הנבחרת, שלא קיבלה סיכוי מאף אחד לפני הטורניר, עד לגמר גביע אפריקה, וכך אולי היא גם תניף הערב את הגביע (בכל זאת, יש לה ארבע זכיות מתוך שישה גמרים בהם השתתפה).
ההתייחסות לביחד של קמרון צודקת ומשרתת את האיחוד סביב הנבחרת לאחר המשבר שבנטישת הכוכבים, אך בכל זאת, נראה שהמאמן לא מספיק שם לב לחלוץ הכי טוב של האריות בשנים האחרונות. לאבובקאר, שערך את הופעת הבכורה שלו בנבחרת כבר ב-2010, יש 14 שערים ב-33 הופעות, שמציבים אותו כבר בגיל 25 ברשימת עשרת הכובשים הגדולים בכל הזמנים של קמרון, והוא כאמור מגיע מקבוצה אירופית מובילה. שתי סיבות שאמורות לגרום לכל מאמן לא להוציא לרגע את השחקן שלו מהמגרש.
אבובקאר נולד ביאונדה בירת קמרון ובגיל 18 הגיע לוואלנסיין הצרפתית. שלוש עונות נדד החלוץ בין הקבוצה הראשונה לשניה, ולא הצליח להתאקלם ביבשת החדשה, עד שעבר ללוריין, שם בעונתו הראשונה כבש 16 שערים שהובילו אותו למעבר לפורטו. עונת התאקלמות לא קלה הייתה לו בצפון פורטוגל, אך בעונתו השנייה כבר כבש 18 שערים בכל המסגרות, כולל אחד בשלב הבתים של ליגת האלופות מול מכבי תל אביב.
למרות המספרים הטובים, בפורטו החליטו בתחילת העונה להשאיל את אבובקאר לבשיקטאש הטורקית, והחלוץ שוב נאלץ להתאקלם במדינה החדשה. בינתיים הוא כבש 7 שערים בחצי עונה, ובעוד הוא משחק בגבון, הנחיתה אלופת טורקיה את דמבה בה שכבר כיכב בקבוצה בעבר. למזלו של הקמרוני, באיסטנבול לא רשמו את אקס צ'לסי לשלב 32 הגדולות של הליגה האירופית, ונראה שלפחות במפעל הזה מעמדו של אבובקאר נשאר יחסית יציב.
ובכל זאת, הרכש של בשיקטאש בינואר שם בסימן שאלה גדול את המשך העונה של החלוץ. צ'אנק טוסון הטורקי הבינלאומי כבש העונה 15 שערים ב-19 משחקים, ודמבה בה הגיע, אמנם אחרי פציעה קשה, אבל גם אחרי 14 שערים ב-18 משחקים בשנחאי שינואה הסינית. עוד מתחרה על המקום בהתקפה הטורקית המוכשרת הוא ראיין באבל הוותיק. ההולנדי בן ה-30 הגיע בינואר מדפורטיבו לה קורוניה וכבר הספיק לכבוש שני שערים בשלושה משחקים.
כאב הראש של אבובקאר, כשהוא מסתכל על חבריו להתקפה, זהה לזה של אוהדי הפועל ב"ש כשהם מסתכלים על יריבתם בליגה האירופית. אך עוד לפני שיגיע יחד עם האלופה הטורקית לטוטו טרנר בעוד 11 ימים, החלוץ הקמרוני יכול לזכות כבר היום בתואר הכי חשוב באפריקה, ולהעלות את מניותיו גם בטורקיה. אבל כשהוגו ברוס על הקווים כלל לא בטוח שהוא יקבל את הצ'אנס.
עד כה הוא פתח בהרכב רק במשחק אחד בשלב הבתים, בו הוחלף בדקה ה-65. בשלושה משחקים נוספים עלה כמחליף לקראת הסיום אך פרע את השטרות כשהבקיע את הפנדל החמישי והמנצח מול סנגל ברבע הגמר, ובישל את ה-0:2 לבאסוגוג בחצי הגמר מול גאנה. למרות זאת, נראה שהמלחמה של החלוץ על מקומו לא נגמרת בקבוצה וגלשה גם לנבחרת, וחוסר היציבות שנמשך לאורך הקריירה שלו דומיננטי כרגע יותר מאשר ההצלחה.
באתר 'מארקה' הספרדי ניסו לקראת הגמר להבין את החלטותיו של ברוס לא לתת את הקרדיט לשחקנים מובילים כמו אבובקאר, נ'קולו ואחרים, וחזרו לתמה של הנבחרת כיחידה אחת. "ברוס מפתיע ומרענן בגבון. קמרון היא כבר לא נבחרת בה שחקני מפתח כמו סמואל אטו ורוג'ה מילה שומרים על מקומם גם כשהם לא בשיאם", נכתב.
קשה להעביר ביקורת על הצלחה, לכן החלטותיו של המאמן הבלגי מתקבלות בהבנה גם על ידי התקשורת וגם על ידי שחקניו. "המאמן הגיע עם התוכנית שלו, הוא מסתכל על הרוח של השחקנים וביחד איתו יצרנו משפחה", אמר אחרי חצי הגמר הקפטן בנג'מין מוקאנג'ו, "הוא נותן להרבה שחקנים הזדמנות ועכשיו אנחנו סגל חזק ומבוסס".
גם אם לא יפתח הערב בהרכב, קרוב לוודאי שאבובקאר כן ישתלב במהלך המשחק וינסה לתרום מכישרונו לזכייה בגביע. לקראת הגמר, נראה שהחלוץ בטוח ביכולות של קבוצתו: "עוד בהכנות לטורניר היינו בטוחים שנגיע רחוק. כל מה שקורה לא מפתיע אותנו. אני יודע שזה הפתיע את כולם, אבל אנחנו פשוט היינו בטוחים ביכולות שלנו".
אבובקאר מיישר קו עם אמירותיהם של מאמנו וחבריו לקבוצה, ולמרות שבתוך תוכו הוא ודאי קצת מאוכזב מהדקות המועטות להן זכה עד כה בטורניר, הוא מבין שאכן הקבוצתיות היא מה שהביאה את הנבחרת עד לגמר, ואין צורך לפגוע בה. כעת נותר לו להראות הערב שמעבר לביחד, יש לקמרון גם כוכב. אם יצליח, אולי גם בטורקיה יבינו מה יש להם ביד, אך אם לא, כנראה שהוא יאלץ להמשיך לנדוד בין עונות מוצלחות ומרובות שערים, לבין קושי להשתלב ולבסס את מעמדו בקבוצותיו ובנבחרת.