גיבורים עפים: השיאים שיישברו במונדיאל 2018
מונדיאל אינו מסתכם רק בניצחון או הפסד. יש מקום גם לסיפורים האישיים והעל אנושיים. כל שחקן חולם לרשום את שמו בספרי ההיסטוריה של גביע העולם, אבל רק מעטים יכולים. 4 ימים לפתיחה, קבלו את מצעד השיאים שיכולים להתנפץ על במת הטורניר החשוב בעולם
מונדיאל הוא טורניר של סיפורים. מעבר לשמות הנבחרות המנצחות החקוקות על גביע העולם בכל ארבע שנים ולתמונת המפסידים הנצרבות בזכרון של כולנו בגלל בעיטת 11 מטרים מוחמצת או שער אכזרי שנספג אחרי ההארכה, יש מקום גם לסיפורי גבורה אישיים. במונדיאל הקרוב יהיו כאלה שיכתבו את שמם בדברי הימים של הטורניר החשוב בעולם, מעצם השתתפותם, מספר השערים שלהם וכו'. הנה הם לפניכם:
רפא מארקס - כדי להגיע לגביע העולם בגיל 39 צריך הרבה יותר מכושר משחק יוצא מהכלל. מארקס הוא הסמל הכי גדול של מקסיקו מאז הופיע לראשונה במונדיאל 2002. הבלם/קשר של הנבחרת ממרכז אמריקה שנכלל בסגל הסופי של חואן קרלוס אוסוריו ישווה שיא מיתולוגי לו שותפים רק שני שחקנים בלבד בהיסטוריה: אנטוניו קרבחאל, השוער המקסיקני, ולותר מתיאוס הגרמני האגדי. השניים השתתפו בחמישה מונדיאלים שונים.
גם ג'יג'י בופון האיטלקי הופיע בחמישה מונדיאלים, אבל השתתף רק בארבעה. מארקס שיצטרף אליהם כבר פרש מוקדם יותר השנה ממשחק אחרי שתלה את הנעליים במדי קבוצת נעוריו אטלאס המקומית. עכשיו נותר לו להנות מהשעות האחרונות שלו ככדורגלן פעיל, על הבמה המרכזית בעולם.
כריסטיאנו רונאלדו וטים קיהייל - אחרי שהפך לשחקן הראשון לכבוש בארבעה יורואים שונים במהלך הקיץ החלומי של 2016, כריסטיאנו רונאלדו רוצה לרשום את שמו באותיות של זהב גם במונדיאל הקרוב. אלוף אירופה לקבוצות ונבחרות כבש שער אחד במונדיאל 2006 מול איראן, אחד נוסף נגד צפון קוריאה ב-2010 ועוד שער לרשת של גאנה ב-2014. כל זה אומר שבמונדיאל הקרוב כוכב ריאל מדריד יוכל לכבוש בטורניר הרביעי שלו ולהשוות את השיא המיתולוגי בו מחזיקים פלה (1958-1970), אובה זיילר (1958-1970) ומירוסלב קלוזה (2002-2014).
יש שחקן נוסף שיוכל לייחס לעצמו את ההישג הזה ב-2018 והוא טים קיהייל החלוץ הוותיק של נבחרת אוסטרליה שכבש גם הוא בכל שלושת המונדיאלים האחרונים לפחות שער אחד.
עיסאם אל חדארי - בינואר 2017, יומיים אחרי יום הולדתו ה-44, הפך התופעה המצרית לשחקן המבוגר ביותר שהשתתף באליפות אפריקה. השוער, שהחל את דרכו הבינלאומית לפני 22 שנים ורשם למעלה מ-150 הופעות בינלאומיות, החליף באותו משחק את אחמד אל שנאווי שנפצע. האחרון אמור לחזור להיות השוער הפותח במונדיאל הנוכחי.
ברוסיה יהיה אל חדארי בן 45 וחמישה חודשים ושיתופו יהווה שיא חדש ויהפוך אותו לשוער המבוגר ביותר בתולדות המפעל. פריד מודרגון היה בן 43 ושלושה ימים במשחק שבו שותף מול יפן ב-2014, כאשר שבר את השיא של רוז'ה מילה שהחזיק 20 שנה. יש סיכוי טוב שהשיא הקולומביאני הזה יישבר על ידי אל חדארי שיופיע לראשונה בקריירה שלו במונדיאל.
דידייה דשאן - קשה מאוד לזכות במונדיאל. עוד יותר קשה הוא לעשות זאת פעמיים, והכי קשה הוא לזכות בו גם כשחקן וגם כמאמן. עד היום, יש שני מאמנים בודדים שמחזיקים בהישג המדהים הזה: מאריו זאגלו, החלוץ המרכזי של ברזיל שלקח את הגביעים ב-1958 ו-1962, והניף אותו כמאמן במקסיקו 1970 (וגם כעוזר מאמן של קרלוס אלברטו פריירה ב-1994). פרנץ בקנבאוור הוא האחרון שעשה זאת: הקייזר היה הקפטן של מערב גרמניה האגדית שהוכתרה לאלופה ב-1974 ואילו 16 שנים לאחר מכן הוא הצעיד מאחורי הקווים את המנשאפט לתואר השלישי שלה ב-1990.
דשאן, שזכה במדלית הזהב של מונדיאל 1998, יוכל להיות האדם השלישי שיזכה לכבוד. אנחנו כבר זוכרים שב-2014 הוא ניסה את כוחו מעבר לקווים אבל צרפת הפסידה 1:0 לגרמניה ברבע הגמר והודחה מהטורניר בברזיל. כעת, ינסה הקפטן לשעבר להוביל את הנבחרת המוכשרת לתואר השני שלה. היו כבר בסיפור הזה ונכשלו: דניאל פסארלה, דייגו ארמנדו מראדונה (ארגנטינה), רודי פלר, יורגן קלינסמן, ברטי פוגטס (גרמניה), ג'ק צ'רלטון (אנגליה כשחקן, אירלנד כמאמן) ודונגה (ברזיל).
תומאס מולר - ב-1974 הפך גרד מולר למלך השערים של כל הזמנים במונדיאל. שיאו המיתולוגי שעמד על 14 שערים (בשני טורנירים בלבד) נופץ לבסוף 22 שנה לאחר מכן על אדמת גרמניה, בידי רונאלדו הברזילאי. במונדיאל האחרון הציב מירוסלב קלוזה רף חדש כאשר כבש את ה-16 שלו בטורניר וכעת השאלה כמה זמן יעבור עד שמישהו ינשל את החלוץ האצילי מהכס? תומאס מולר הוא בעל הסיכויים הטובים ביותר.
ספק רב אם יצליח להבקיע שישה (להשוואת השיא) או שבעה (לשבירת השיא), כבר ב-2018, אבל כבר היו דברים מעולם. גם אם זה לא יקרה, לכוכב של באיירן מינכן יהיה לפחות עוד מונדיאל אחד (ב-2022 יהיה בן 33 בסך הכל) כדי להפוך לגרמני השלישי שמוביל את טבלת הכיבושים של הטורניר בכל הזמנים. מבין השחקנים הפעילים, הרבה אחריו נמצאים ברשימה חאמס רודריגס (6), ליאו מסי (5), לואיס סוארס (5), גונסאלו היגוואין (5) וטים קיהייל (5).
לאו מסי - ברמה הפרקטית, הפרעוש חולם להגיע לגבהים של דייגו מראדונה שלקח את ארגנטינה לזכיה במונדיאל האחרון שלה ב-1986 במקסיקו. אבל בדרך לשם הוא יכול לנפץ שיא שבו אוחז מספר 10 האגדי. מראדונה מחזיק בשיא השערים לקפטן בטורניר: שישה. במקום השני נמצאים קרל היינץ רומיניגה, לותר מתיאוס, אובה זיילר וגיורגי סארוסי עם חמש הבקעות כל אחד.
לעומתם, מסי כבש ארבעה שערים עם סרט הקפטן במונדיאל הקודם שנערך בברזיל ויש לו לפחות שלושה משחקים כדי להגיע אל האליל שלו ואולי אף לעבור אותו. בתור אחד ששבר כל שיא אפשרי בעולם המועדונים, הפרעוש מוכן לכתוב את שמו גם בהיכל התהילה של המונדיאל.