לצאת מהקפאה: התסביך של קיארטנסון באיסלנד

המתקפה נגד המאמן לפני היורו, תקרית האלכוהול, הסיקור התקשורתי הרחב והאמונה שהוא עדיין יכול להוביל את הנבחרת. בעוד במכבי, וידאר קיארטנסון הוא הכוכב הבלתי מעורער, באיסלנד הוא כמעט ולא מקבל קרדיט. רכבת ההרים של כוכב הצהובים באי הקטן

ניר בן יליד
ניר בן יליד
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

הזוהר הצפוני הוא תופעת טבע המאופיינת בהופעה של אור בצבעים שונים בשמי הערב. את האורות הצבעוניים ניתן לראות במהלך הלילה כאשר ממתינים לדקות המעטות בהן הם מופיעים. לעיתים האורות מופיעים אפילו כמה פעמים בלילה, ובמקרים נדירים נשארים למשך שעות ולא נעלמים אחרי דקות אחדות.

וידאר קיארטנסון צפה בזוהר הצפוני פעמים רבות בחייו, שכן ניתן היה לראות את תופעת הטבע בבירור בשמי עיירת הולדתו סלפוס שבאיסלנד. הרומנטיקנים שבינינו יכולים אפילו להגיד שסגנון המשחק של החלוץ המצטיין של מכבי תל אביב הושפע מתופעת הטבע. כמו הזוהר, גם קיארטנסון נעלם לפעמים לפרק זמן ארוך ופתאום מבריק, אבל כשהוא מבריק, זה המראה הכי יפה שניתן לראות. לקבוצות צמרת כמו מכבי תל אביב ומאלמו (קבוצתו לשעבר) זה כמובן מתאים, אך לנבחרת לוחמת וקשוחה כמו איסלנד, הסתמן עד לאחרונה שפחות.

איסלנד תתמודד השבוע מול טורקיה (6/10) וקוסובו (9/10) בשני משחקים שיכולים לשלוח אותה למונדיאל הראשון בתולדותיה. אחרי טורניר היורו המדהים לפני קצת יותר משנה, הנבחרת הצפונית הוגרלה לבית קשה מאוד עם קרואטיה, אוקראינה וטורקיה.

היא התחילה את הטורניר, בו זומן לראשונה וידאר, דיי טוב ולפני כארבעה חודשים אף ניצחה, בלי חלוצה של מכבי ת"א, את קרואטיה החזקה משער דרמטי בדקה ה-90. לאחר מכן המשיכה עם הפסד מפתיע מול פינלנד שכלל כרטיס אדום לרוריס ג'יסלסון וגרר ביקורת נוקבת על המאמן. בעקבות אלו צורף קיארטנסון לנבחרת, לקראת המשחק מול אוקראינה, למרות שלא זומן תחילה לצמד המשחקים.

האיסלנדים פגשו את אוקראינה החזקה, ניצחו (ללא וידאר שישב על הספסל) וביססו את עצמם במקום השני בבית 9 הסבוך, כשהעפלה לפלייאוף תלויה אך ורק בהם, ואפילו עלייה אוטומטית מהמקום הראשון נמצאת על הפרק. איסלנד נמצאת במקום השני עם מספר נקודות זהה לקרואטיה המוליכה, כשאחריה דולקות, עם שתי נקודות פחות, אוקראינה וטורקיה, אותה היא כאמור תפגוש. מאז חזר לסגל הנבחרת הוא אמנם עוד לא קיבל דקות משחק, אך עצם השילוב של החלוץ הצהוב בסגל כלל לא מובן מאליו. רכבת ההרים שנקראת "היחסים של וידאר והנבחרת", שלא עצרה לרגע בשנה וחצי האחרונות, נמצאת כרגע בעליה מסוימת אחרי ירידה תלולה, וזה מגיע בדיוק בזמן הנכון, כשכבר רואים את גביע העולם באופק.

"אני מעריך את ההחלטה של המאמנים. אם הם חושבים ששחקן אחר הציג יכולת טובה יותר לאחרונה, אני חייב לקבל את זה", אמר בראיון לתקשורת האיסלנדית אחרי שלא זומן למשחק מול קרואטיה, "אני מבקיע המון במועדון שלי, אבל בנבחרת הלאומית זה לא רק הגולים. אני חייב להביא את היכולת שלי מהקבוצה גם לנבחרת, שם צריך להוכיח ולשחק טוב במספר הדמנויות מצומצם". הציטוטים המפויסים הללו היו רענון אצל קיארטנסון, שבעבר התנהל אחרת ונכנס שוב ושוב לעימותים מול מאמניו בנבחרת.

נראה שהשינוי לטובה החל דווקא בעוד ירידה של רכבת ההרים, בתקרית הזכורה והלא נעימה שנחשפה בנובמבר שעבר בערוץ הספורט. באותה תקרית וידאר, שהיה בדרך למחנה האימון של נבחרתו, הגיע לנתב"ג כשהוא שיכור ונלקח לבדיקה על ידי צוות הבידוק של השדה. הוא אמנם הורשה לעלות לטיסה, אך בארץ הולדתו לא קיבלו את הדברים בצורה טובה והחלוץ נאלץ להתנצל בפני מאמן הנבחרת והתקשורת. וידאר הבטיח אז שזה לא יקרה יותר ולאחר ההתנצלות אפילו זכה למחמאה מהמאמן: "הבהרתי לו שזה לא יקרה יותר אם הוא רוצה להיות חלק מהנבחרת. הכללים שלנו אומרים שאין אלכוהול במסגרת הנבחרת. לפי איך שהוא משחק לאחרונה, הוא במצב פיזי מצוין ויכול לעזור לנו הרבה".

אבל עוד לפני התקרית הזו, קיארטנסון כאמור התנהל אחרת. כשהחלוץ שיחק במאלמו וקיבל ביקורת על יכולתו במגרש, הוא החליט לענות בצרור האשמות: "לא התאמנתי כמו שצריך, הקבוצה במצב מקצועי לא טוב, הסגנון ההגנתי לא מתאים לי, זה לא התפקיד שלי לעשות הגנה, תנו לי זמן" ועוד ועוד. לאחר מכן חל שינוי ביכולת, החלוץ החל לכבוש בצרורות וציפה להיות מזומן לסגל הנבחרת ליורו בקיץ שעבר, אבל מאמן הנבחרת, לארס לאגרבק, חשב אחרת וקיארטנסון שוב תקף: "זה מוזר. הוא לוקח רק שלושה חלוצים. המאמן יודע למה אני מסוגל, אני בהלם ולא מבין את ההחלטה. עברתי למאלמו בשביל להוכיח את עצמי ועשיתי את זה. עניתי לכל המבקרים שלי, הבקעתי שערים ורק השתפרתי. אני דורש הסברים". אז לגארבק הסביר: "יש לי שלושה חלוצים טובים ממנו. באופן אישי, אני מעדיף שחקנים שיתרמו יותר למשחק הקבוצתי".

רכבת הרים לאומית (getty)
רכבת הרים לאומית (getty)

מאז חזר לסגל הנבחרת הוא אמנם עוד לא קיבל דקות משחק, אך עצם השילוב של החלוץ הצהוב בסגל כלל לא מובן מאליו. רכבת ההרים שנקראת "היחסים של וידאר והנבחרת", שלא עצרה לרגע בשנה וחצי האחרונות, נמצאת כרגע בעליה מסוימת אחרי ירידה תלולה, וזה מגיע בדיוק בזמן הנכון, כשכבר רואים את גביע העולם באופק.

"אני מעריך את ההחלטה של המאמנים. אם הם חושבים ששחקן אחר הציג יכולת טובה יותר לאחרונה, אני חייב לקבל את זה", אמר בראיון לתקשורת האיסלנדית אחרי שלא זומן למשחק מול קרואטיה, "אני מבקיע המון במועדון שלי, אבל בנבחרת הלאומית זה לא רק הגולים. אני חייב להביא את היכולת שלי מהקבוצה גם לנבחרת, שם צריך להוכיח ולשחק טוב במספר הדמנויות מצומצם". הציטוטים המפויסים הללו היו רענון אצל קיארטנסון, שבעבר התנהל אחרת ונכנס שוב ושוב לעימותים מול מאמניו בנבחרת.

נראה שהשינוי לטובה החל דווקא בעוד ירידה של רכבת ההרים, בתקרית הזכורה והלא נעימה שנחשפה בנובמבר שעבר בערוץ הספורט. באותה תקרית וידאר, שהיה בדרך למחנה האימון של נבחרתו, הגיע לנתב"ג כשהוא שיכור ונלקח לבדיקה על ידי צוות הבידוק של השדה.

הוא אמנם הורשה לעלות לטיסה, אך בארץ הולדתו לא קיבלו את הדברים בצורה טובה והחלוץ נאלץ להתנצל בפני מאמן הנבחרת והתקשורת. וידאר הבטיח אז שזה לא יקרה יותר ולאחר ההתנצלות אפילו זכה למחמאה מהמאמן: "הבהרתי לו שזה לא יקרה יותר אם הוא רוצה להיות חלק מהנבחרת. הכללים שלנו אומרים שאין אלכוהול במסגרת הנבחרת. לפי איך שהוא משחק לאחרונה, הוא במצב פיזי מצוין ויכול לעזור לנו הרבה".

אבל עוד לפני התקרית הזו, קיארטנסון כאמור התנהל אחרת. כשהחלוץ שיחק במאלמו וקיבל ביקורת על יכולתו במגרש, הוא החליט לענות בצרור האשמות: "לא התאמנתי כמו שצריך, הקבוצה במצב מקצועי לא טוב, הסגנון ההגנתי לא מתאים לי, זה לא התפקיד שלי לעשות הגנה, תנו לי זמן" ועוד ועוד.

לאחר מכן חל שינוי ביכולת, החלוץ החל לכבוש בצרורות וציפה להיות מזומן לסגל הנבחרת ליורו בקיץ שעבר, אבל מאמן הנבחרת, לארס לאגרבק, חשב אחרת וקיארטנסון שוב תקף: "זה מוזר. הוא לוקח רק שלושה חלוצים. המאמן יודע למה אני מסוגל, אני בהלם ולא מבין את ההחלטה. עברתי למאלמו בשביל להוכיח את עצמי ועשיתי את זה. עניתי לכל המבקרים שלי, הבקעתי שערים ורק השתפרתי. אני דורש הסברים". אז לגארבק הסביר: "יש לי שלושה חלוצים טובים ממנו. באופן אישי, אני מעדיף שחקנים שיתרמו יותר למשחק הקבוצתי".

למרות הכל, נחשב לכוכב במולדתו. קיארטנסון (אינסטגרם)
למרות הכל, נחשב לכוכב במולדתו. קיארטנסון (אינסטגרם)

האמת, כולנו בישראל יודעים מה קיארטנסון שווה, אבל אם חושבים על איסלנד של היורו, הקבוצה המאוחדת והקשוחה הזו, וחושבים על הקבוצתיות והתרומה להגנה שווידאר הפגין, או נכון יותר לא הפגין במאלמו, וגם לעיתים היום במכבי תל אביב, ניתן במובן מסוים להבין את המאמן האיסלנדי.

גם מגנוס איינרסון, העורך של אתר הכדורגל הפופלארי באיסלנד, חושב כך, אך מסייג: "אולי הטקטיקה של הנבחרת שלנו לא טובה עבורו אבל אני עדיין חושב שהוא צריך להיות חלק מהסגל. הוא יכול להיות השחקן שנכנס ומבקיע את הגול שאנחנו צריכים, בכל זאת מדובר בשחקן האיסלנדי שמבקיע הכי הרבה גולים בחו"ל".

הדברים של העיתונאי האיסלנדי מעלים את השאלה מהו מעמדו של וידאר באיסלנד וכיצד מקבלים את ההצלחה שלו במכבי ת"א. "לוידאר יש המון מעריצים באיסלנד", אומר איינרסון, "הוא אולי לא ה-כוכב של הנבחרת, אבל עדיין כולם מכירים אותו ומעריכים מאוד את מה שהוא עושה. הוא היה מלך השערים בנורווגיה, בשבדיה (לפני שעזב) ועכשיו בישראל, שהיא לדעתי ליגה אפילו טובה יותר, זה מאוד מרשים".

החלוץ אהוב מאוד על התקשורת במדינתו, אשר מדווחת על כל דבר שהוא עושה כאן אצלנו. לפעמים אפילו הפפראצי רודפים אחריו, וגם קמפיין פרסומי הוא כבר עשה - לחברה לייצור בריכות ג'קוזי פרטיות.

ועדיין, עם כל ההערכה והפרסום להם וידאר זוכה באיסלנד, ועם השינוי שחל אצלו בגישה, בחודש שעבר הוא שוב לא היה אמור לקחת חלק במשחקי הנבחרת, אך הוא נכנס בסוף לסגל מהדלת האחורית בגלל מכת פציעות. ההחלטה הראשונית כנראה נבעה מחוסר ההתאמה הטקטית, ובצמד המשחקים הקרובים, אם יקבל את ההזדמנות, עליו להוכיח שהוא דווקא כן מתאים.

גם במכבי ת"א למדנו שאומנם האיסלנדי מעולה בלעזור לקבוצתו בדרך החשובה ביותר - כיבוש שערים, אבל אין לו את הכלים לעזור לקבוצה בדרכים אחרות. אם תרצו, ארון שוינפלד ותפקידו החדש אצל ג'ורדי קרויף כשחקן אגף הם דוגמה נהדרת. שוינפלד חלוץ פחות טוב מקיארטנסון, אבל סגנון המשחק שלו היה מקרב אותו להרכב, או לפחות לסגל נבחרת איסלנד, אם היה איסלנדי כמובן.

כעת וידאר נמצא בצומת חשוב. הוא סוף סוף זכה לזימון המיוחל לנבחרת והוא גם מציג יכולת טובה, אבל חובת ההוכחה עדיין עליו, הוא לא הכוכב שהוא במכבי ת"א. מה עליו לעשות? ראשית, להמשיך בדרך המפויסת. להיכנס חזיתית במאמנים זה אף פעם לא מועיל. שנית, לחכות להזדמנות בסבלנות ואז לנצל אותה, להיות אגרסיבי יותר, לעזור בהגנה, להילחם.

אין ספק שלקיארטנסון יש את האיכויות להיות חלק מהסגל וגם במדינתו יודעים את זה. איינרסן לדוגמא היה מופתע מאוד בתחילה שווידאר לא זומן במשחקים הקודמים: "לפני קרואטיה המאמן בחר רק שלושה חלוצים בגלל היריבה הקשה, אחר כך חיכו לנו שני משחקים והייתי בטוח שהוא ייקח איתו ארבעה חלוצים. הייתי בטוח שוידאר יהיה אחד מהם".

זה כאמור לא קרה, אך השתנה בהמשך. עכשיו, כשאיסלנד חייבת ניצחון על טורקיה כדי להעפיל, המאמן זימן כבר ארבעה חלוצים וחלוץ הצהובים כמובן ביניהם. אם יקבל הזדמנות וייקח אותה בשתי ידיים, ובמידה שיציג במכבי עוד עונה כמו זו שעברה, אולי הוא יזכה אפילו להזדמנות בטורניר הנבחרות הגדול בעולם, ואז זה יהיה הרגע של החלוץ האיסלנדי להבריק כמו הזוהר הצפוני.

יחזור להבריק כמו הזוהר הצפוני? (אלן שיבר)
יחזור להבריק כמו הזוהר הצפוני? (אלן שיבר)