מדריך: עשיתם תאונה במהלך יום כיפור – זה מה שצריך לדעת

ביום הכיפורים שכבישי ישראל שגם כך עמוסים וסואנים, הופכים לג'ונגל של רוכבי אופניים, הולכי רגל ורכבי חירום, ותאונות קורות – מי אחראי ומי יפצה את מי?

מערכת עולם הרכב
Getting your Trinity Audio player ready...
תמונות: Getty Images
תמונות: Getty Images
שנה גודל פונט א א א א
גם בשגרה, כבישי ישראל נראים כמו ג'ונגל סואן, בו משתלבים אינספור סוגי כלי רכב. כעת, תוסיפו לכך את יום כיפור – היום שבו הכבישים הופכים למגרש משחקים בלתי-רשמי להולכי רגל ורוכבי אופניים, ותבינו למה מדובר במתכון בטוח לתאונות. למרבה הצער, גם ביום כיפור האחרון נפצעו מאות בתאונות, וגם נגרמו נזקי רכוש לא מעטים. השאלה המרכזית היא - מי מפצה את מי? כדי לעשות סדר בבלגן, הכנו עבורכם מדריך ברור לחלוקת האחריות, בעזרתו של עו"ד אסף ורשה, מומחה לדיני ביטוח ונזיקין.
עו"ד אסף ורשה (צילום: שחר כלב)
עו"ד אסף ורשה (צילום: שחר כלב)
הולך רגל VS מכונית
תחת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, האחריות לפיצוי הנפגעים נופלת על חברת הביטוח של הרכב בפוליסת חובה, בלי קשר לאשמה או לנסיבות התאונה. על פי עקרון "האחריות המוחלטת", הנפגע זכאי לפיצוי גם אם חצה במקום אסור או גרם לתאונה בצורה כלשהי.

הולך רגל VS מכונית חסרת ביטוח חובה
מקרה כזה, גוף בשם 'קרנית' יפצה את הנפגע אך אחרי יתבע מהנהג את הסכום אותו שילם

רוכב אופנים חשמליים VS רוכב אופניים חשמליים
האחריות לתאונה נקבעת לפי דיני הנזיקין, כאשר בוחנים את רשלנות הצדדים המעורבים. כלומר, מי פעל בניגוד לחוק או לא רכב בזהירות מספקת. לדוגמה, שאם רוכב נסע במהירות מופרזת ולא הספיק לבלום לפני שפגע ברוכב אחר – סביר להניח שבית המשפט יראה בו אחראי ויחייב אותו בפיצויים. בה בעת, יש לקחת בחשבון מצב של רשלנות תורמת - מצב שבו הנפגע בתאונה תרם באשמתו האישית להתרחשותה או להחמרת הנזק שנגרם לו. במקרה כזה, גם אם צד אחר אחראי לתאונה, הנפגע נושא באחריות חלקית לנזקיו, והפיצוי שיקבל יופחת בהתאם למידת תרומתו לאירוע. חישוב הפיצוי נעשה באמצעות קביעת אחוז הרשלנות התורמת של הנפגע. לדוגמה, אם נקבי שהנפגע אחראי ב-20% לתאונה, הפיצוי יופחת ב-20%. אם הפיצוי המקורי עמד על 100,000 ש"ח, הנפגע יקבל רק 80,000 שקלים.

אופניים חשמליים VS אופניים רגילים
חובת הפיצוי תוטל על הצד שברשלנותו גרם לתאונה. במקרה בו שני הצדדים התרשלו, חלוקת הפיצוי תעשה בהתאם לקביעת שיעור הרשלנות התורמת של כל צד.
צילום: Getty Images
צילום: Getty Images
מכונית VS אופניים חשמליים
מבטחת הרכב בפוליסת חובה תשלם פיצוי לרוכב, בלא קשר לשאלה מי אשם ומי גרם לתאונה. גם אם הרוכב רכב נגד כיוון התנועה, בעודו מדבר בטלפון, תחת השפעת אלכוהול – עדיין, הוא יקבל פיצוי מלא, בהתאם לחומרת פציעתו.בכל הנוגע לנזקי רכוש – חובת הפיצוי תידון בהתאם לדיני הנזיקין ולחלוקת האחריות בין הצדדים.

מכונית VS אופניים רגילים
הדין זהה לגבי כל רכב שאינו מוגדר כרכב מנועי, כי אז חלה אחריות מוחלטת על מבטחת הרכב שתידרש לשלם פיצוי לנפגע, בלא קשר לסוגיה מי אשם בתאונה.

הולך רגל VS אופניים
הנפגע יאלץ להוכיח כי התאונה נגרמה בשל רשלנות הצד השני, בהתאם לפקודת הנזיקין. כמובן שאין די בהוכחת האחריות, אלא יש גם להוכיח גם נגרם נזק. חובת ההוכחה חלה הן במקרה של נזקי גוף והן במקרה של נזקי רכוש.
 
מה לעשות לאחר תאונה כהולך רגל או רוכב אופניים?
במקרה של פגיעה בתאונה, הדבר הראשון שחשוב לעשות הוא לדווח למשטרה ולוודא שתועד האירוע בצורה רשמית. למרות שאין חובה להזמין אמבולנס, הגעת צוות רפואי יכולה לעזור משמעותית בהוכחת נסיבות התאונה, שכן המסמכים הרפואיים יוכלו להראות שהפציעה אכן קשורה לתאונה. מסמכים אלו עשויים גם למנוע טענות מאוחרות על כך שהפציעה קרתה בנסיבות שונות. במידה ויש עדים לתאונה, חשוב לקחת את פרטיהם לצורך עדות. אם נגרם נזק לאופניים, גם אם בחרתם שלא לתקנם מיד, כדאי לקבל הצעת מחיר לתיקון. במקרה של נזק משמעותי, מומלץ לפנות לשמאי שיעריך את הנזק באופן מקצועי ומדויק.