ב.מ.וו i5 במבחן: יורשת חשמלית
מכונית סאלון חשמלית, יוקרתית ובאווירה ספורטיבית - האם הגרסה החשמלית של ב.מ.וו סדרה 5 קולעת למטרה או מצליחה לפספס?
ב.מ.וו בחרה בדרך קצת אחרת לתקוף את הצורך בקו דגמים חשמלי. לעומת מרצדס למשל שפיתחה פלטפורמות ייעודיות שהחלו עם ה-EQS וה-EQE או אאודי שעברו לאחרונה לפלטפורמת PPE החדשה והייעודית, ב.מ.וו בחרה בפלטפורמה דו-שימושיות חדשה (CLAR 2) שהגיעה לעולם עם ה-iX הכל-חשמלי בסוף 2020 ולאחר מכן עם ה-i7 וה-i5 שמציעות גם מנועי בעירה פנימית (ה-i4 מבוססת על פלטפורמה וותיקה של סדרה 3, G20).
בישראל, ה-i5 הקדימה בחודשיים את סדרה 5 מהדור השמיני ונחתה כאן בינואר 24', כולל גרסת M60 ספורטיבית עם 601 כ"ס והיא זו שהגיעה אלינו למבחן. האם יש לנו כאן "סתם" עוד חשמלית חזקה או שבכל זאת מהנדסי ב.מ.וו הצליחו להחדיר לה גם משהו מחדוות הנהיגה?
תקציר
עיצוב ותא נוסעים: לעיצוב החיצוני אפקט הגעה מרשים, תא הנוסעים איכותי אך המרווח מאחור אינו מצטיין והנדסת האנוש דורשת הסתגלות.
איכות נסיעה ואבזור: נוחות הנסיעה בעיר ומחוצה לה טובה מאוד. האבזור מכובד בגרסת הכניסה והופך עשיר ככל שעולים ברמות הגימור.
ביצועים והתנהגות: גרסת ה-M60 עוצמתית, התנהגות הכביש דינאמית, אך טווח הנסיעה אינו מרשים כמצופה.
למי מתאים: למי שמחפש מכונית סאלון מרשימה, מבחוץ ומבפנים, טכנולוגית וגם דינאמית.
מחיר עדכני למועד המבחן: מ-579,900 ש"ח (רכב המבחן 859,900 ש"ח)
עיצוב ותא נוסעים
העיצוב החיצוני פונה לצד האגרסיבי יותר, עם חזית שופעת זוויות חדות וסבכת כליות בגודל סביר במונחי ב.מ.וו הנוכחיים. הפרופיל דמוי קופה עם מכסה מנוע ארוך וחלון אחורי שיורד הרחק לאחור אל דלת תא המטען ומאחור נפגוש בצמד פנסים צרים (ביחס למכונית) כשלגרסת ה-M60 גם ספוילר דקיק.
מבפנים, האווירה ב.מ.וו-אית עדכנית, עם מסכי לוח המחוונים ("12.3) והמולטימדיה ("14.9) הקעורים, דשבורד "מפוצל" בפס התאורה ובשילובי חומרים שונים, ומראה כללי נקי. איכות החומרים והרכבה טובה מאוד, המשטחים השונים נעימים למגע והתחושה מהודקת.
הנדסת אנוש טובה, אך לא מצטיינת בעיקר עקב כפתורים דמויי מגע שלא ממש נוחים ללחיצה ובמולטימדיה נפגוש עומס תפריטים. גם תפעול הגלגלת המוכרת אינו נוח כבדגמי ב.מ.וו אחרים, מאחר והיא שטוחה משמעותית כך שהטייה שלה לצדדים לא פעם מלווה בגלגול ובחירה שגויה בתפריט. בכל מקרה, תוכלו לסנכרן את הרכב באופן כמעט מלא לאפליקציה בטלפון הנייד, להגדיר כמה מפתחות חכמים, ואפילו כאלה "חד פעמיים" או כאלה עם הגבלות מהירות למשל.
המושבים הקדמיים נוחים ותומכים, אך עקב היעדר כוונון גובה לחגורות הבטיחות, תנוחת הישיבה מאלצת הגבהת המושב מה שיוצר תנוחת נהיגה גבוהה מהרצוי, לפחות לח"מ. שדה הראייה טוב יחסית לכל הכיוונים, ונציין את הקורות הקדמיות שעבות יחסית בנקודת החיבור התחתונה מה שיוצר לעיתים שדה ראייה מוגבל בתמרון עירוני.
המושב האחורי אינו מצטיין. המושב עצמו מוטה בזווית חדה, כך שנופלים אל המושב, ולא במובן החיובי. לנוסע במרכז תעלת הינע גבוהה וקצרה מה שמחייב ישיבה בפישוק. לשניים המרווח בסדר גמור, לשלושה יהיה צפוף. לא מה שמצפים ממכונית סאלון. לצד זאת, האבזור מאחור מכובד עם שליטה נפרדת על בקרת האקלים המפוצלת גם מאחור, פתחי מיזוג במרכז וגם בצדדים, שני שקעי USB במרכז ועוד שניים בגב המושבים הקדמיים עם מחבר להתקנת תושבת טאבלט (מרמת הגימור M-Expressive).
תא המטען בנפח 490 ליטר והיחס אליו תלוי אם בחרתם לצרף גלגל חליפי במקום ערכת הניפוח, שכן הוא פשוט ימוקם בתוך תא המטען ויגזול נפח משמעותי ויצמצם את השימושיות. אם תסתפקו בערכת ניפוח, תקבלו תא מטען שימושי, עם מפתח רחב יחסית, עמוק, עם שני וויי תלייה, תא אחסון קטן מימין ואחד גדול יותר משמאל ואפילו אחד משמעותי מתחת לרצפה ולקינוח מנופי קיפול לגב המושבים, כי אולי בכל זאת תצטרכו להשחיל את הויטרינה מאיקאה.
איכות נסיעה ואבזור
נוחות הנסיעה העירונית טובה מאוד, בטח ביחס לכיול הנוקשה יחסית של ה-M60, כך שהתחושה מוצקה אך חלילה לא מתרסקת וזאת בזכות המתלים האדפטיביים (רגילים בשאר הגרסאות). כושר התמרון סביר ולא חריג ביחס למכוניות סאלון אחרות עם אורך של מעל 5 מטרים וזאת למרות היגוי אחורי בגרסה הנבחנת, שאינו מצטיין בזווית ההפניה כמו זה של מרצדס למשל. הנוחות הבין-עירונית שומרת על הרמה הגבוהה, אך בידוד הרעשים שעושה עבודה טובה בכל הנוגע לרעשי רוח, פחות מצטיין בבידוד רעשי הכביש.
ב.מ.וו i5 משווקת ב-3 רמות גימור, שתיים מהם משויכות לגרסת ה-eDrive 40 והבכירה ל-M60 שלנו (היינו רוצים). אם תבחרו בגרסת הכניסה Elegant, ללא תסבלו חלילה, אך לא תהנו מכוונון חשמלי למושב הנוסע וכזה מורחב לנהג ותסתפקו במערכת שמע של "הרמן קרדון" עם 12 רמקולים ולא 17 רמקולים של Bowers & Wilkins. העיצוב אלגנטי ופחות "ספורטיבי" וגם הסבכה שלכם לא תואר בפס לד היקפי, דקיק ולא מוגזם. נציין, למי שזה חשוב, שהגג הפנורמי קבוע ומשטח הטעינה האלחוטי מקורר, מצוין למי שמשתמש בכל יישומי הטלפון והקישורים הרבים לרכב, רק בכל זאת קצת מאכזב שלרכב במעמד שכזה אין מערכת עיסוי ואוורור במושבים הוא רק אופציה בתוספת תשלום לרמת הגימור M-Ultimate הבכירה.
מערך בטיחות כולל את כל המוכר והידוע, לבטח ברכבי יוקרה, יחד עם התרעת תנועה חוצה מאחור כולל בלימה והתרעת פתיחת דלת. ובכל זאת, לא היינו מתנגדים לשמירה על מרכז נתיב גם ללא הצורך להפעיל את בקרת השיוט האדפטיבית המצוינת.
ביצועים והתנהגות
מאחר ובחנו את גרסת ה-M60, לא נוכל לספר איך מרגישה גרסת ה-eDrive 40 על 340 סוסיה המניעים את הגלגלים האחוריים, אך לספר מה עושים להם 601 סוסים חשמליים שמגיעים מצמד מנועים המאיצים את ה-i5 ל-100 קמ"ש בתוך 3.8 שניות, נוכל גם נוכל. אבל נעשה את זה קצר וקולע – התחושות חזקות מאוד, ובכל מצב שרק תרצו. לא משנה גם אם תבחרו במצב הנהיגה החסכוני, היא עדיין תהייה חזקה משמעותית מרוב הסובבים אתכם.
אם ממש תרצו לחוש בחוויית ההמראה - במקום בו בדרך כלל יש מנופי שליטה על תיבת ההילוכים, כאן ישנו מנוף בודד בצד שמאל, Boost שמו, שנותן תוספת כוח למשך 10 שניות שרצות לאחור במרכז לוח המחוונים. האם באמת צריך אותו? לא ממש. גם מהאפשרות להוספת צליל מנוע אפשר להתעלם, מאחר ומדובר בצליל שמדמה, לכאורה, מנוע חשמלי ובאופן מוגבר וסינטטי.
ממצב B בבורר ההילוכים דווקא לא כדאי להתעלם, כי הוא מעביר את הרכב לנהיגה בדוושה אחת שמגיעה עד לעצירה מוחלטת, ודרך תפריט הנהיגה במולטימדיה תוכלו גם לבחור מבין 4 עוצמות בלימה רגנרטיבית כשאתם במצב D. לא היינו מתנגדים למנופי שליטה מאחורי ההגה ואת מנוף Boost בהחלט היה אפשר להמיר לכפתור חביב על ההגה
בורר מצבי הנהיגה כולל מצבים כמו "רילקס", יעילות, ספורט והתאמה אישית כמובן. מצב ספורט הופך את הסאלונית לכמעט בורטאלית וצריך להיזהר בחזרה לדוושת ההאצה ביציאה מסיבוב למשל, כי למרות ההנעה הכפולה ה-i5 M60 יודעת לנתק את הבקרות במצב ספורט ובשאר המצבים היא שומרת על הנטייה להנעה אחורית שמאפשרת משחקי זנב שמעלים חיוך. הוסיפו לכך רכינת מרכב מינימלית, בלמים ששמרו על כוחם גם לאחר כמה מעברים באזור נס-הרים ואשתאול ושלדה בעלת היזון חוזר וקיבלתם הוכחה לכך שב-i5 מסתובבות מולקולות ה-DNA הנכונות של היצרנית. ומה פחות טוב – ההגה. הוא מדויק יחסית, עם שטח מת קטן במרכז והיזון חוזר לא מספק.
הסוללה בכל הגרסאות בקיבולת של 83.9 קוט"ש (81 קוט"ש נטו) שמצהירה ב-i5 M60 על 497 ק"מ (550-567 ק"מ ב-eDrive 40). את המבחן המהיר שלנו סיימנו עם צריכת חשמל של 20.7 קווט"ש ל-100 ק"מ, והמשמעות היא קצת יותר מ-390 ק"מ ריאליים ומהנים למדי.
כשתיגשו להטעין את ה-M60 תגלו שיש לה מטען פנימי 22 קילוואט ובתוך קצת יותר מ-4 שעות בעמדת AC תזכו בסוללה מלאה (0%-100%). בשאר הגרסאות עם מטען 11 קילוואט, תחכו כבר מעל ל-8 שעות. טעינת DC אפשרית בקצב של 205 קילוואט, אז היא תבטיח לכם המתנה של חצי שעה בלבד, אך פרט לקצב הטעינה בעמדה, זמן הטעינה מושפע כמובן גם מהטמפרטורה החיצונית וזו של הסוללה.
סיכום
ב.מ.וו i5 היא מכונית מרשימה. היא מרשימה חיצונית וגם מבפנים ומבחינה טכנולוגית. היא מרשימה בנוחות וגם בהתנהגות הכביש והביצועים של גרסת ה-M60 שמוסיפים לרשימת המחמאות.
מאידך, המושב האחורי מאכזב ביחס לגודלה, הנדסת האנוש דורשת הסתגלות ובידוד הרעשים לא ברמת היוקרתיות שמנתקות לגמרי את היושבים ברכב מהסביבה החיצונית, ולסיום, טווח הנסיעה הריאלי שלא מסמן V על 400 ק"מ שיסייעו לנטרל חרדות טווח. ובכל זאת, מי שיבחר בב.מ.וו i5 יזכה לקבל את אחת ממכוניות הסאלון היוקרתיות והמלוטשות, עם או בלי מנוע חשמלי.