הסוד הוא בניהול

בניית צעירים, עקרון קבוע ברכישת זרים ודוגמא מהבוס. יואב בורוביץ' מסביר מדוע חיפה הכי מתקדמת

יואב בורוביץ'
הסוד בניהול. תשאלו את יענקל'ה
הסוד בניהול. תשאלו את יענקל'ה
שנה גודל פונט א א א א

לפני ארבע שנים, כשאדורם קייסי על סף פרישה בגיל 35 ולאחר 11 עונות מוצלחות כמגן שמאלי במכבי חיפה, חיפשו קברניטי המועדון מחליף. השוק הישראלי לא הציע חלופות אטרקטיביות, מה גם שמחירו של כל שחקן איכותי נסק לגבהים הזויים בגלל טירופו של ארקדי גאידמק. חיפה נאלצה לחפש פתרונות אפשריים בחו"ל, ואכן שנה לאחר פרישתו של קייסי החתימה את צפו (פיטר) מסיללה הדרום אפריקני, שהמשיך מסורת מפוארת של רכישת מגינים שמאליים איכותיים, שהחלה עוד עם ציון מרילי ומשה גלאם בשנות ה-80' ובתחילת שנות ה-90'.

"ראינו שבמשך שלושה עשורים לא הצלחנו לגדל מגן שמאלי ראוי לשמו. וגם כשהסתכלנו על קבוצת הנוער והנערים, לא מצאנו יורשים פוטנציאלים לקייסי או מסיללה", מציין מנהל מחלקת הנוער שמוליק חנין, שבהבזק של חשיבה מקורית החליט להמיר את תפקודו של החלוץ המוכשר מקבוצת ילדים א', טאלב טוואטחה, לעמדת הקשר השמאלי ושנה מאוחר יותר למגן. "טאלב היה חלוץ שנותן הרבה מאוד גולים", משחזר חנין, "אבל אנחנו בעיקר התרשמנו מהמהירות המסחררת שלו ומכך שהוא טכני ולא פחות חשוב: שחקן שמאלי. לכן חשבנו שכדאי להסית אותו לאחור ולאגף כדי שיביא את המיומנויות והכישורים שלו לאיזורים שבהם צריך אותם יותר. עם טוואטחה כחלוץ אולי הנערים והנוער יכולים היו לכבוש יותר שערים, אבל לקבוצה הבוגרת לא היה עכשיו מגן שמאלי צעיר ומצוין, שהוא גם תוצרת בית".

חשיבה מחוץ לקופסה ותכנון לטווח ארוך הם סימני היכר במחלקת הנוער של מכבי חיפה, שזכתה בשתי אליפויות נוער רצופות ובשלוש אליפויות נערים תחת חנין בארבע העונות האחרונות. "ניצחונות ואליפויות חשובות, אבל לגדל שחקנים איכותיים לקבוצה הבוגרת חשוב הרבה יותר", מדגיש המנהל המקצועי, שעבד בעבר במחלקות הנוער של מכבי והפועל תל אביב, וכבר העלה עשרה שחקנים ממחלקת הנוער של חיפה לבוגרים.

בתקופת חנין גם נחנכה בכפר גלים פנימיית המחוננים, שנותנת בית מקצועי ואישי ל-34 נערים. "הם לומדים באותן כיתות וגם דאגנו לכך שכדורגל הוא חלק מתכנית הלימודים במהלך היום", הוא מסביר. "כיום הנערים שלנו זוכים לפי שתיים שעות אימון שבועיות משחקנים במחלקות נוער אחרות. חלק גדול משעות האימון מוקדש לפיתוח של מיומנויות אישיות. הסקאוטים שלנו פרושים ברחבי הארץ כך שגם ילד בן 12 מאילת יכול להצטרף אלינו. אנחנו מחפשים קודם כל מהירות, אחר כך טכניקה, ולאחר מכן תכונות אחרות. כל הקבוצות שלנו מכיתות ז' עד יב' משחקות מדי שנה בטורנירים בחו"ל מול מיטב המועדונים באירופה. טוואטחה כבר בגיל 15 שיחק מול יובנטוס ופיינורד. גדיר בגיל 16 שיחק מול ארסנל. המטרה היא שהם יכירו את הרמות הגבוהות ביותר ויראו איך שחקני נוער שיהיו מיטב המקצוענים מתנהגים ומה נדרש מהם".

במשחקים רבים העונה פתחה מכבי חיפה עם שבעה שחקני בית. חנין מודה כי "בלי אלישע לוי זה כמובן לא היה קורה. הוא יכול לרכוש שחקנים, אבל הוא נותן צ'אנס לאלה שגדלו כאן. אני מבחינתי עובד על כך שתמיד יגיעו לו עוד ועוד שחקנים, וכמה שיותר טובים". טוואטחה, מוחמד גדיר, אייל גולסה וסינטיאהו סולליך, שכבר קיבלו זמן משמעותי בקבוצה הבוגרת, עדיין בגיל נוער. בקרוב מאוד צפויים אוהדי הכדורגל בארץ להתוודע גם לרם שטראוס (שוער), סרי פלח (בלם), ערן רוזנבאום (קשר הגנתי), שאדי שעבאן (קשר התקפי), ועמר זידאן (חלוץ).

"מכבי חיפה היא כיום Feeder Club", מציין המנכ"ל איתמר צ'יזיק, ואף מסביר: "מועדון כדורגל ששם יהבו על גידול כשרונות צעירים ובעיקר מתן הזדמנויות לאותם צעירים בקבוצה הבוגרת כדי שהיא תוכל ליהנות מהם שנים רבות, כאשר המצטיינים שבהם יימכרו לקבוצות גדולות יותר באירופה וכך גם נוכל להפיק מהם רווחים כלכליים כדי שנוכל לגדל אפילו יותר כשרונות צעירים". צ'יזיק טוען כי "על פי התקנון אנחנו מחויבים להשקיע 10% מהתקציב השנתי שלנו במחלקת הנוער, אבל אנחנו משקיעים כמעט פי שניים מזה - כחמישה מיליוני שקלים בעונה. וזה בלי להחשיב את התשתיות, בהן השקענו 15 מיליון שקלים בשנים האחרונות".
 
זוהי לא השקעה לשם אלטרואיזם או פילנתרופיה. שחקן שנמכר לאירופה, כמו בירם כיאל למשל, שווה למועדון מיליוני יורו. המניעים מן הסתם אינם כלכליים גרידא כי אם גם מקצועיים: ההשקעה רבת השנים של יעקב שחר במחלקת הנוער היא הסיבה העיקרית לכך שהמועדון זכה בשבע אליפויות, שלושה גביעים, והעפיל פעמיים לליגת האלופות בשני העשורים בהם הוא משמש כבעלים. עם זאת, שחר עבר סוג של רפורמה אסטרטגית: אם בעבר הוא רכש כמעט כל כשרון ישראלי בתחילת שנות ה-20 לחייו, אז כיום הוא מעדיף להפנות חלק מהכסף הגדול הזה למען השקעה בנוער כאשר את חלקו הוא פשוט שומר. במשך שנים רבות נאלץ שחר לדחוף את ידיו עמוק לכיסים ולשלות משם מדי עונה כ-15 מיליון שקל כדי שהקבוצה לא תהיה בגירעון. הימים הללו תמו.

כיום מדווחים במועדון כי "כבר כמה שנים אנחנו כמעט מאוזנים לחלוטין. וכשמעפילים לצ'מפיונס אנחנו אפילו מצליחים להיות רווחיים באותה עונה ובזו שאחריה". שאיפה לרווחיות אמורה להיות מטרה של כל עסק, והתובנה של שחר כי כך חיפה צריכה להתנהל לא רק תאפשר לו להפסיד פחות כסף - וההערכות הן כי הוא הפסיד בחיפה ברבות השנים 150-200 מיליון שקלים - אלא גם תאפשר לו ליצור מציאות בריאה למועדון בהווה ובעיקר בעתיד.

"אם בעבר רכשנו שחקנים בהמון כסף, היום נדיר מאוד שנשקיע יותר ממיליון יורו בשחקן, ויהיה זה הזר המוכשר ביותר", מסביר הסקאוט אלון חרזי. "כמו שלא נשקיע הרבה כסף, כך גם כמעט שלא נסכים לרכוש שחקן שהוא מעל גיל 25-26. כשהעדיפות היא לרכוש זרים בגילאים הרבה יותר צעירים". לכן חיפה צירפה לאחרונה את סיידו יא יא ואנדריי פיליאבסקי, הראשון בן 20 בהעברה חופשית מיוון והשני בכסף קטן מהליגה השניה באוקראינה.

"גם באגף הזרים אנחנו שואפים להיות 'מועדון מגדל כשרונות', ולכן אנחנו מסתכלים על העתיד שלהם לא פחות מההווה", מסביר חרזי, שמתפקד כבר שנה כסקאוט במשרה מלאה. "המטרה היא ללמוד איך הקבוצות הטובות בעולם מנהלות את מחלקת הסקאוטינג שלהן ולאמץ כמה שיותר שיטות עבודה שמתאימות לנו", מתאר הקפטן לשעבר, שמתכנן להקים מחלקת סקאוט שתמנה לפחות ארבעה-חמישה עובדים במשרה מלאה. "זו המטרה, אבל אנחנו לא קופצים מעל הפופיק אלא לומדים את התחום ומתקדמים בהדרגה", מסכם חרזי. גם בהפועל תל אביב ובבית"ר ירושלים התמנו שני סמלי עבר, יוסי אבוקסיס ודוד אמסלם, לסקאוטים, אך בהזדמנות הראשונה להפוך לעוזרי מאמנים קפצו על המציאה. לכן לשתיהן לא היה סקאוט במשך זמן רב, ובעוד הפועל העסיקה השנה את אסי דומב, בית"ר ומרבית קבוצות הליגה מתנהלות בלי סקאוט.
 
אולם הפערים באגף הסקאוט זניחים בהשוואה לאלה הקיימים בין מחלקת הנוער ופנימיית המחוננים של חיפה לבין אלה של יתר המועדונים בארץ. והחשיבה לטווח רחוק אינה ניכרת רק בגידול ואיתור כשרונות. "שים לב איך בחיפה מאמן לא הולך הביתה אחרי כשלונות נקודתיים, בעוד ביתר המועדונים כמעט המאמנים בדרך כלל מפוטרים מיד", מציין יצחק שום, שאימן והעפיל עם חיפה לליגת האלופות, אך גם עבד בבית"ר ירושלים פעמיים ובהפועל תל אביב. ראובן עטר, מאמן מכבי נתניה ואייקון כשחקן בחיפה, מאתר את הסיבה ביענקל'ה שחר.

"שחר הוא אולי הבעלים היחיד בארץ שאינו מושפע מאוהדים. ומה שמעניין זה שהוא מצליח בדרכו לחנך אותם. הם רואים שהוא לא מתרגש מכל קללה או מחאה ועם הזמן הם גם מקללים הרבה פחות. בדיוק כמו שילדים יתנהגו בסופו של דבר כפי שההורים שלהם מתנהגים", מנתח עטר. "התופעה הזו לא רק איפשרה לחיפה להתנהל בשקט יחסי ולזכות בתארים, אלא גם הגדילה את מספר האוהדים בעשרים עד שלושים אחוזים בעשר השנים האחרונות. אתה רואה היום כמה קהל מחוץ לחיפה מגיע לתמוך בה במשחקי חוץ וזה לא ייאמן. גם בתקופות הטובות כשאני שיחקתי זה לא התקרב לכזו כמות".
 
כבר שנים די רבות שלמכבי חיפה יש יותר אוהדים ברחבי הארץ מלמכבי ת"א ולבית"ר. הסיבה לכך: הצלחה. הסיבה להצלחה: ניהול. הסיבה להצלחה בניהול: חדשנות, הנהגה יציבה, והשקעה לטווח ארוך. "במשחקים שלנו אפשר לראות את יעקב שחר יושב תמיד ליד הבן שלו ואפילו הנכד יושב איתם ביציע", מסבירים בהנהלת המועדון. "נסה לאתר את הבעלים של הפועל תל אביב יושבים ביחד, ולא תצליח. הרבה מאוד פעמים אלי טביב או מוני הראל אפילו לא יהיו נוכחים במשחק ולעתים אפילו שניהם ייעדרו. נסה לראות את ארקדי גאידמק במשחקים של בית"ר וכמעט לא תראה. או את מיטשל גולדהאר במכבי תל אביב. מה זה משדר שבעל הבית כמעט לא נמצא? אצלנו זה לא קורה, ולא יקרה".