מוזיאון מכבי חיפה פתח רשמית את התערוכה המיוחדת לרגל חודש המונדיאל, המשלבת בין תרבות הכדורגל המקומית לטורניר הגדול בעולם. האירוע החגיגי הפגיש תחת קורת גג אחת דורות של אגדות - החל מגיבורי מקסיקו 1970 כמו יוחנן וולך ויצחק שווגר, דרך נציגי המועדון בטורנירים המאוחרים יותר כמו יעקובו איגביני, ניקיטה רוקאביצה ותוואנדה מסיללה, ועד לנציגים העדכניים עבדולאי סק וקנג'י חורה. התערוכה מציגה חולצות, כדורים ופריטים נדירים של חברת אדידס, ולצדם יתקיימו לאורך כל הטורניר סיורים מודרכים וחווייתיים שיחשפו את המבקרים לסיפורים שמאחורי הקלעים.
שופט העבר האגדי,
אברהם קליין, ריגש את הנוכחים כששיתף בסיפור יוצא דופן על פריט היסטורי: "חיפשתי את החולצה 56 שנים, חילקתי את הפריטים שלי ולא הבנתי את הערך המוזיאוני שלי. תרמתי מאה מוצרים לפיפ"א. החולצה שלי התגלתה בראש פינה. נתתי למישהו את החולצה, ילד בן 11 ביקר בארכיון וזיהה את החולצה. שלחו לי את התמונה. החולצות שלי נמצאות בציריך ובמונדיאל. נתתי את החולצה האחרונה שלי למוזיאון. דווקא בתקופה הזו זה מיוחד שכתוב על החולצה ישראל. תודה שהזמנתם אותי".
חלוץ העבר הניגרי, יעקובו איגביני, אמר: "רוצה להודות לכולם, מיד כשאני מגיע לישראל אני מרגיש אהוב. הגעתי הנה כילד צעיר, שיחקתי במונדיאל. לא אשכח את זה לעולם, פגשתי שחקנים שהערצתי אותם. כמו מסי שהוא הגדול מכולם. זה חלום של כולם. אני מאחל הצלחה רבה למכבי חיפה".
"תמיד נחמד להיות בישראל. לעולם לא אשכח כשהגעתי לכאן כילד צעיר", הוסיף איגביני. "מכבי חיפה נתנה לי את הבמה להפוך לשחקן מקצועני, ופגשתי כאן שחקנים שרציתי ללמוד מהם כדי להפוך לשחקן מוביל. הדרך שבה התייחסו אליי מהיום הראשון - האוהדים והאנשים בישראל - הייתה מלאה באהבה. ועד עכשיו, אפילו שאני כבר לא משחק, האהבה הזו נמשכת. אני עדיין מקבל המון חום מהאנשים כאן, ואני אוהב אותם מאוד. אני תמיד שמח להיות כאן, לא משנה מה, ובכל פעם שמזמינים אותי אני מגיע. המועדון הזה וישראל בכלל מיוחדים עבורי, וזו ברכה להיות כאן".
מה אתה חושב על המוזיאון?
"זה באמת יפה מאוד. זו הפעם הראשונה שלי במוזיאון, למרות שבאצטדיון כבר הייתי בעבר. להיות כאן, לראות את התמונות, השערים והפריטים ההיסטוריים, זה פשוט לא יאומן. מעולם לא ביקרתי במוזיאון כדורגל לפני כן, וזו חוויה מצוינת".
מה אתה חושב על מכבי חיפה בימים אלה?
"אני תמיד עוקב אחרי כל המועדונים ששיחקתי בהם. בכל פעם שמכבי חיפה משחקת אני רוצה לדעת את התוצאה, בודק בטלפון שלי, וחברים כאן תמיד שולחים לי עדכונים אם הם מנצחים או מפסידים. ניקי (רוקאביצה) הוא חבר טוב מאוד שלי והוא נמצא כאן, אז אני עוקב מקרוב כבר שנתיים-שלוש. עד כה הם עושים עבודה טובה, אבל למכבי חיפה מגיע לשחק באירופה. מועדון כזה חייב להיות בליגת האלופות. אני מקווה שהעונה הבאה תהיה טובה עוד יותר. צריך לתת קרדיט לנשיא, יעקב שחר, שעושה המון בשביל המועדון ובניית הקבוצה. יש פה קבוצה צעירה, אנחנו רק צריכים להיות קצת סבלניים ובטוח שהעונה הבאה תהיה טובה יותר מהנוכחית, שהייתה טובה יותר מקודמתה".
ספר לנו על הילד החדש, מארק אוליבר, אולי 'היעקובו החדש' שהבאת למבחנים במכבי חיפה.
"כשמסתכלים מסביב ורואים שחקנים, יש פה כישרונות באמת טובים. יש רק יעקובו אחד, אבל הילד הזה מיוחד מאוד. אם הדברים יסתדרו היטב, הוא הולך להיות משהו מיוחד עבור מכבי חיפה".
מה אתה חושב על המונדיאל? מי הפייבוריטית לזכייה ומי החלוץ הכי טוב בטורניר?
"כרגע כולם מדברים על צרפת בגלל הדרך שבה היא משחקת. כשהטורניר רק התחיל לאף אחד לא היה מושג מי תנצח, אבל עכשיו כשרואים את הנבחרת הצרפתית עם קיליאן אמבפה שכובש שערים בחלק הקדמי, לצד מסי בארגנטינה, זה כנראה הולך לכיוון שלהן. אל תשכח שיש גם את ברזיל ופורטוגל - במונדיאל הזה אתה אף פעם לא יודע מה יקרה. גם לאנגליה יש נבחרת טובה עם הארי קיין שקצב השערים שלו מצוין. זה לא יהיה קל, אבל עדיין מהמר על צרפת בגמר".
גם ניקיטה רוקאביצה שיתף בתחושות: "זה מדהים מה שארגנו כאן, אירוע נהדר. זה פשוט נהדר לראות שוב פנים מוכרות, את החולצות, התמונות והגביעים. יש כאן הרגשה מדהימה וכיף גדול להיות פה.
מתי אתה חוזר למועדון?
"נראה, נחיה ונראה. מכבי חיפה היא הבית שלי ואני תמיד רוצה לעזור, אז נראה מה יהיה. אני מקווה".
פתחת אקדמיה משלך, אבל אתה עדיין בישראל והכדורגל הוא החיים שלך. זה מרגיש טבעי מאוד שתחזור לקבוצה.
"בטח. אני תמיד פתוח לזה ותמיד אשמח לעזור למועדון. מאז שפרשתי לא עשיתי יותר מדי, ופתחתי את האקדמיה שהיא יותר פרויקט פרטי שלי, משהו לעשות כדי למצוא את עצמי ביום שאחרי הכדורגל, כי כשאתה פורש זה לא פשוט עבור שחקן. זה היה קצת קשה בהתחלה, אבל נקווה שבקרוב יקרה משהו יפה".
אתה עדיין עוקב אחרי המשחקים בטלוויזיה או בטלפון כשאתה מחוץ לישראל. מה אתה חושב על מכבי חיפה הנוכחית לעומת הקבוצה ששיחקה איתך וזכתה באליפויות?
"אני תמיד צופה במשחקים, במיוחד כשאני יכול, לא משנה איפה אני נמצא בעולם. אם אני לא יכול לצפות, אני ישר בודק תוצאות ותקצירים. השנתיים האחרונות היו קצת קשות, אבל נקווה שהשינוי מגיע. מכבי חיפה היא המועדון הכי טוב בישראל והיא תמיד חייבת להיות בצמרת, להילחם על כל תואר אפשרי ולשחק באירופה. זו הדרך היחידה לחזור למקום הטבעי הכי מהר שאפשר".
מה דעתך על המונדיאל עד כה?
"המונדיאל מצוין. אני מאוד מופתע מכמה נבחרות, במיוחד הקטנות יותר. על חלקן אפילו לא שמעתי לפני כן, כמו כף ורדה, והן עושות עבודה נהדרת. גם קוראסאו. הן משחקות כדורגל טוב, מנסות ליזום ונלחמות אחת בשביל השנייה. אני מאוד נהנה מהטורניר".
ומי הולכת לקחת את הגביע?
"קשה לומר. אני אוהב כמה שחקנים בנבחרת צרפת, אז אולי הם או ברזיל. אחת מהן. ואוסטרליה? צריך להיות קצת ריאליים. כמובן שהייתי רוצה שהם יזכו, וגם אוקראינה שלא העפילה, אבל בפועל - ברזיל או צרפת, זה לא משנה".
מנכ"ל המועדון, איציק עובדיה, התייחס למסורת של המועדון ואמר על שני חלוצי העבר: "שניהם יכולים עוד לשחק."
עוד הוסיף: "מרגש להיכנס ולקבל את התחושה של המונדיאל. מודים לניקיטה ואיגביני שנוטלים חלק בזה. מי שלא זוכר את העבר אין לו עתיד. למכבי חיפה יש חלק גדול בעבר של הכדורגל העולמי. מכבי חיפה שלחה ושולחת שחקנים למונדיאל. מקווה שהנבחרת תעפיל לטורניר גדול. זה מרגש להיות ליד החולצות של האגדות".