גניבה? מה גורם למכבי תל אביב להתלהב מאיסוף סיסוקו
קשר הרכש מבורדו הפך לחביב הקהל תוך זמן קצר והצליח לחצוב לעצמו מקום בתוך שלישיית קישור המגובשת של הצהובים. איך זה קרה? ניתוח מקצועי
אומרים שלא צריך לתקן את מה שלא שבור ואם מסתכלים על חוליית הקישור של מכבי תל אביב בעונה שעברה, אפשר להבין את האמרה הזאת בקלות. דור פרץ, גבי קניקובסקי ויוריס ואן אובריים יצרו משולש של שלושה קשרים שמשלימים אחד את השני, כשגם עידו שחר, עדן קארצב ודן ביטון תרמו את חלקם לאליפות נהדרת של הצהובים תחת רובי קין.
למרות השערות ודיווחים בנוגע לעזיבות אפשריות, פרץ וקניקובסקי עדיין כאן ומובילים את מכבי ת"א לליגה האירופית, ואן אובריים פתח את העונה בדיוק כמו שסיים את הקודמת, אבל כל זה לא מנע מהאלופה להודיע על צירוף שחקן רכש. איסוף סיסוקו חתם הקיץ בין היתר בתור השקעה לעתיד, אבל אפשר להגיד שכבר עכשיו מדובר באחד השחקנים הבולטים של הצהובים עד כה.
מכבי ת"א רדפה אחר סיסוקו זמן לא מועט במהלך הקיץ, תוך כדי ניצול לטובה של פשיטת הרגל בבורדו וצפייה בסרטוני הביצועים שלו הסבירו מדוע. שחקן דינמי מאוד, שמכסה שטחים ותורם באופן שווה להגנה ולהתקפה. בינתיים, לפי ארבעת המשחקים בהם שותף הוא מתרגם את האיכויות שלו והופך לשחקן שיהיה קשה מאוד לוותר עליו.
אז בואו נתחיל לפרק את האיכויות שלו לגורמים. בכל משחק בו שותף עד כה נוצר הרושם כי הוא לא שם לבד אלא שיש עוד שכפול לצידו. יכולת כיסוי השטחים שלו נובעת מהכושר הגופני המצוין וההתמצאות במרחב וז'ארקו לאזטיץ' משתמש בו בצורה חכמה על מנת להביא זאת לידי ביטוי. מול מכבי פ"ת הוא מסר 60 מסירות מדוייקות מ-62 נסיונות, חילק שתי מסירות מפתח ונגע 79 פעמים בכדור, שלישי רק לשני הבלמים (טייריס אסנטה ורז שלמה).
סיסוקו מתופקד בהתקפות של מכבי ת"א במגוון רעיונות התקפיים. לעיתים הוא יורד לקבל את הכדור מהבלמים בעמדה נמוכה כדי לצאת בדריבל ששובר קווי הגנה כמו שאפשר לראות למשל במשחק מול בני סכנין בחצי גמר גביע הטוטו. במהלך הנעת כדור, סיסוקו פרץ לגמרי לבדו ברחבה, מה שתפס את תשומת הלב של ארבעה שחקנים והשאיר את ערן זהבי ואלעד מדמון פנויים לגמרי לקבלת מסירה.
אחת מתבניות המשחק של מכבי ת"א תחת לאזטיץ' היא העמסת אחד האגפים, מה שיוצר בידוד של שחקני האגף הנגדי ומעבר זריז עם מסירה אלכסונית למי שנותר פנוי. בהתקפות רבות סיסוקו לוקח חלק אינטגרלי, כשברגע אחד הוא מגיע להעמיס את אגף ימין יחד עם שגיב יחזקאל ואושר דוידה לצורך העניין, ומהר מאוד הוא חובר לשחקני הכנף השני כדי לעשות את אותו הדבר.
בנוסף, סיסוקו מתמקם בדרך כלל מאחורי קו הקישור של היריבה בזמן שהבלמים מניעים את הכדור, כשמלבד להוות אופציית מסירה טובה, התפקיד שלו, בין היתר, הוא להעסיק את הקישור כדי למנוע לחץ על הבלמים. הוא מרבה לסרוק את השטח וקלות הרגליים שלו בצירוף זריזות המחשבה עוזרים לו להגיב מיד במקרה של איבוד כדור.
במשחק נגד מכבי פ"ת, למשל, הגיעה דוגמה כזאת. מספר 28 בצהוב התמקם במרכז המגרש בזמן שרז שלמה ניסה לשלוח מסירת עומק, אבל זו פגעה בשחקן כחול. התגובה המהירה של סיסוקו הובילה לחילוץ כדור באיזור מסוכן והתחלה של התקפת מעבר שכמעט הסתיימה בשער.
מכבי ת"א לוחצת גבוה מאוד וגם לסיסוקו יש חלק בכך, אבל תודות לכושר הגופני והניידות שלו הוא יכול ללחוץ באיזור אחד ולחזור מהר להגנה כדי לחפות על יציאות של הבלמים לעמדות גבוהות במגרש. נחזור למשחק מול מכבי פ"ת, לדוגמה בה סיסוקו מזהה השתלטות לא טובה של שלמה על הכדור ומסייע לו במרדף אחרי השחקן שלו. ברגע שהבלם נמשך לכיוון האגף, הוא תופס את מקומו בקו ההגנה.
אז לפי היכולת של סיסוקו, אפשר להבין את ההעדפה של לאזטיץ' לשבץ אותו במשחקים האחרונים ומי שמקבל פחות דקות הוא כמובן ואן אובריים, שהתרגל לשחק משחק אחר משחק ברצף הקשוח באמצע העונה שעברה. הקשר סיפק משחק יוצא מן הכלל ב-1:5 על באצ'קה טופולה ששלח את מכבי ת"א לליגה האירופית, אבל לא שיחק כלל במשחק הראשון מולה וגם לא במשחק הראשון של הצהובים בליגה.
אפשר להסביר את זה בכך שלאזטיץ' העדיף להכניס את סיסוקו לעניינים עם רצף משחקים בהם מקבל דקות, אבל בשורה התחתונה הוא לא תמיד חייב לבוא על חשבון ואן אובריים. שימוש בשניהם במשחקים מול יריבות דומיננטיות יכול לשחרר את הקשר השלישי שיצטרף אליהם – קניקובסקי או פרץ – להתרכז במשימות התקפיות יותר. עוד אפשרות היא לשחק עם שניהם יחד כשאלעד מדמון משחק מתחת לאחד מבין דור תורג'מן או ערן זהבי וליצור חלק קדמי מסוכן אפילו יותר.
כך או כך עם עומס המשחקים שמחכה כעת למכבי ת"א, לאזטיץ' יצטרך לבצע שינויים ממשחק למשחק וסיסוקו יוכל להיות מי שייתן לו הרבה אוויר ברצף שמתקרב. מול הפועל באר שבע הוא עשוי לקבל עוד הזדמנות להראות שהוא יכול להיות דומיננטי גם מול מכשולים גבוהים יותר מהמעט שחווה עד כה בישראל.