גיורא ענבר: "היום אין הדלפות ותקיעת סכינים בגב אצל השופטים"
הרפורמות שבדרך ("בונים דור שלא היה פה אי פעם"), הביקורות ("משעמם לתקשורת. משוועים לפתחו של יעקב באופ"א. אדלר משופטי הוואר הטובים בעולם") וסערת גמר הגביע ("נכון היה להעניש יותר בחומרה"). יו"ר האיגוד מסכם עונה ומתייחס גם לסאגת ספיר ברמן ולתמיכה שלו ברפורמה המשפטית
תמונה: איגוד השופטים
גיורא ענבר ואנשי איגוד השופטים יכולים להגניב חיוך. הפלייאוף העליון עבר בצורה נהדרת. השופטים לא היו אלו שהשפיעו על התוצאות במשחקים החשובים והרגישים ויתרה מכך, הם השאירו טעם מתוק לעונה שהיתה ברובה חמוצה.
ענבר סיים עונה ראשונה מלאה כראש המערכת. הוא נכנס לאיגוד במקומה של רונית תירוש, שעל הנייר לא עשתה יותר מדי. הוא לא מפספס משחקים, לאו דווקא מרכזיים, ובכל סוף שבוע אפשר לראות אותו במגרשים. מגיע לראות מקרוב, לא עובד בשלט רחוק.
עם רזומה צבאי מרשים הכולל, בין היתר, פיקוד על סיירת גולני, יחידת שלדג, חטיבת גבעתי ועוצבת לבנון, ענבר נכנס למקום לא פשוט. מדי שנה הולכים ופוחתים פניות של שופטים צעירים להצטרף לאיגוד, תנאי מערכת הווידאו (VAR) לא בשמיים והשכר ממשיך להיות אחד מהנמוכים שיש, מה שלא מאפשר להם להתמקצע, כמו במדינות אחרות, רק בשיפוט.
גיורא, סיימתם את העונה בתחושות טובות יותר, אחרי תקופה לא פשוטה
"בכל משחקי ההכרעה - חצאי גמר, גמר, קביעת האלופה וקביעת היורדות מליגת העל, מהליגה הלאומית והליגות הלא מקצועניות, בשום אירוע כזה השיפוט לא היווה שיח ויותר חשוב, גם לא קבע את התוצאה. הייתי נוכח בהמון משחקים והשיפוט היה טוב. חלק מהדברים שהיה חשוב לי להטמיע בקרב השופטים והצוות זו העצמאות המוחלטת של האיגוד. לא רוצה להישמע מתריס נגד גופים כמו התאחדות ומנהלת, אבל השופטים מבינים שהם לא עובדים אצל אף אחד, רק עבור הכדורגל. הם נמדדים רק במקצוענות ובערכיות, וזה מוטמע ותורם לביטחון העצמי של השופט".
אי אפשר להגיד שהכל היה ורוד
"אף פעם לא יהיה. כל עוד בני אדם ימשיכו להיות אלו שיקבלו את ההחלטות, תהיינה טעויות, אבל קודם כל, מהבחינה המקצועית, אנחנו מרגישים מאוד נוח בהשוואה מול אופ"א מבחינה מספרית. סגל העל שלנו לא נופל מאלו שבאירופה ומתברג בעשיריה הראשונה. מנכ"ל האיגוד יריב טפר מקבל מחמאות על איכות השיפוט ועל האומץ לעשות רפורמות, כמו הקלטות ואר או שופטים שמתראיינים. בעולם לא מבינים למה אנחנו מראים הכל וחושפים הכל. הגדרנו את השקיפות כיעד ולכן אנחנו הולכים לשם".
אחד הרגעים היפים בעיני היה הפרידה מאיתן שמואלביץ'
"באינסטיקט שלי רציתי להשאיר את שמואלביץ' לעוד עונה. לבקש בקשה חריגה במסגרת התקנון. האישיות, היכולות, השנה המוצלחת מאוד שלו, הכושר לשופט בן 45 שנראה כמו בן 18 מסיירת מטכ"ל... אבל עשיתי את החשבון של המערכת. האם זה תקדים נכון? האם אני מפנה מספיק מקום לצעירים? אנחנו בונים פה דור צעיר מצוין, שלא היה פה אי פעם. ודבר נוסף חשוב וחדש יחסית - אנחנו כרגע עם תוכנית סדורה לבנות נבחרת שופטי מסך, שיתעסקו רק במסך. אנחנו נזקקים היום לשופטי מסך מעולים ויש לאיתן תוכנית הכשרה. יש לנו גם את זיו אדלר, שהוא אחד הטובים בעולם כשופט מסך".
איך אתה רואה את הביקורת שמטיח השכם וערב לירן ליאני? מי שהיה שופט פעיל בעונה שעברה ועזב בטונים צורמים, מרבה עכשיו לכתוב ולהתראיין נגד האיגוד וחבריו
"ברמה הערכית, יש לי סלידה מכל מי שיורק לבאר שהוא שתה ממנה. אני, אולי למזלו של ליאני, לא הייתי ולא הכרתי, אבל ממה שאני שומע, האיגוד טיפח אותו, הרים אותו על כפיים, עזר לו בלא מעט בעיות שנוצרו סביב התפקוד שלו ברמה הבינלאומית ועזר לו מעל ומעבר להגיע להישגים שהוא הגיע אליהם. לשבת מאחורי מקלדת או מעל גלי האתר ולחפש ולהשמיץ ולנסות לזרוק בוץ על הקולגות שלך ועל הארגון שבנה אותך... זה נשמע לי פסול. עניינית ומקצועית האיגוד מקבל פידבקים מטובי המומחים והוא לא נזקק לעצות של ליאני לטוב ולרע. נראה לי לפעמים שאמצעי התקשורת שכן משתמשים בו, עושים את זה מתוך רצון לסכסך ולהדליק. היום אתה כבר לא רואה אצלנו הדלפות של קלטות או שופטים שתוקעים אחד לשני סכין בגב. לא שכחו דגלים, לא שכחו לרשום צהובים ולא הדליפו קלטות מהווידאו לעיתונאים. לדעתי משעמם לאנשי תקשורת שמחפשים צהוב במקום להתרכז בדבר האמיתי".
עם כניסתך לתפקיד, אמרת שלא תתפשר על דבר אחד וזו הערכיות של השופטים. מצד שני, כבר כמה חודשים עומדת תלונה של שופטת על התנהגות לא נאותה של שופט בכיר נגדה ועד כה הנושא לא טופל והוא ממשיך בתפקיד פעיל באיגוד
"מכיוון שמדובר בנושא התנהגותי שהוא בתוך הכותרת של תחום ההטרדות המיניות, יש פה חוק ופרוטוקול מאוד קשיח. בשנייה שנודע לנו שיש אירוע, העברנו את זה, לפי החוק, לאחראית הטרדות מיניות בהתאחדות קרן שדה. ברגע שהעברנו את זה, אנחנו חייבים לאפשר לגופים החוקרים לבצע את עבודתם. האמן לי, אני בודק מדי יום מתי יסיימו וזה יחזור לאחריותנו. בשנייה שזה יחזור לאחריות האיגוד, יהיה טיפול משמעתי. איישם עד תום את המחויבות שלי בנושא הערכי".
זה לא סוד שרמת השיפוט בשנתיים האחרונות לא משביעת רצון, אבל יחד עם זאת, אף אחד לא שילם מחיר. אף שופט לא ירד ליגה
"שופט שאנחנו נמצא אותו לא ראוי מבחינה מקצועית לשפוט בליגה בה הוא משובץ, יפסיק. לא תמיד זה נכון להוריד אותם ליגה. בלי קשר, אוהבים להתייחס לשופט כשק חבטות אולטימטיבי. אתה רואה עדיין יותר מדי משחקים שלאחריהם מאמן, קפטן, פרשן או שחקן מדברים על השיפוט בצורה מבזה, לא מכבדת ולא מקצועית".
יש עלייה בהתערבות של שופטי הווידאו
"כן, העלייה היא בכל העולם. אנחנו בול במדד האירופאי בעניין ההתערבויות. הסיבה היא שאם בעבר דרשו משופטי הווידאו למצוא כל רמז כדי לאשר את החלטת שופט הדשא, היום ירדנו מהעניין הזה. שופטי הווידאו פתוחים לגמרי ואם צריך לפסול שער, הם פוסלים. בפועל יש פחות טעויות שיפוט שהשפיעו על משחקים. ממוצע השיחות בין השופט הראשי לשופט הווידאו ירד בחצי דקה וזו התקדמות שתלך ותשתפר".
מעצבן אותך שבעלי תפקידים מרשים לעצמם לתקוף שופטים מילולית
"זו חוצפה בלתי רגילה. שהמאמנים יסתכלו קודם כל על עצמם. ראית בקבוצה שלהם שוער שחטף גול בין הרגלים שסופג עונש? השעיה? מעיפים אותו? לא! מדברים רק על שופטים שמפספסים. זה הפך להיות פאתטי. יש מאמנים שמצטיינים בזה יותר ויש כאלה שהם הרבה יותר מקצוענים. הייתי מצפה ליותר ממי שמוביל פה את הכדורגל. אל תתרצו את ההפסדים בהתנהגות השופטים. זה לא ישפר את רמת הכדורגל בקבוצה שלך. כל עוד השופטים פועלים במקצועיות ואובייקטיביות, הם יקבלו ממני גיבוי מלא ולא יושפעו מתגובות של והתבטאויות של מאמנים, בעלים, פרשנים או שחקנים".
תרה מכך, בכל ארגון מדי פעם עושים ריענון. חברי הוועדה המקצועית נשארים בתפקידים שלהם כבר הרבה זמן. למה שישתנו דברים, אם הכל נשאר אותו דבר?
"שאלה מורכבת. הוועדה המקצועית הנוכחית מורכבת מאנשים שיש להם ניסיון, אחריות וגם יכולת מקצועית מאוד גבוהה. משוועים לפיתחו חיים יעקב בכל אופ"א. אנחנו לא מצליחים לשחרר אותו מזימונים שהוא מקבל כמנטור של שופטים בחו"ל. הוא מנתח סרטוני וידאו ששולחים אליו מבלגיה ומפורטוגל כדי להביע את דעתו. אני יכול להרשות לעצמי לבזבז את הניסיון והכישרון שלו? לא. יש את לירן וקסברגר, אדם ערכי, מחויב למערכת, בעל ניסיון בינלאומי. שים לב גם לרקע האזרחי שלהם. לירן, בעברו, קצין מצטיין במשטרה. יעקב סמנכ"ל במשרד החינוך. כל עוד הם מוכנים, זו זכות עבורי להשתמש בהם. מצד שני, אני מאמין שרוטציה היא דבר חשוב, אבל לא קדוש. נראה לי מאוד נכון כרגע לבסס את היציבות של הוועדה המקצועית, להאריך לה את הקדנציה, ועל בסיס היציבות הזו לעשות שינויים במקומות שהם הרבה יותר דחופים. אתם רואים את הליגות המקצועניות, אבל איגוד השופטים צריך לשגר שופטים ל-1420 משחקים בממוצע בשבוע. לשם כך אנחנו עושים מהפכה במבנה האזורים, מערכי ההדרכה והגיוס, טיפול בליגות הנמוכות ולכן אנחנו מכשירים שופטים שמסיימים לשפוט על הדשא לתפקידי ניהול".
יש כאלה שהילדים שלהם כבר בליגת העל והם עדין פעילים, כמו ניב שטייף ושמוליק שטייף. זה ראוי בעיניך?
"קודם כל, ניב שטייף הוא כישרון. סיים את כל מבחני השיפוט באופ"א בהצטיינות יתרה. המצטיין של המחזור שלו. אבא שלו, שמוליק שטייף, אחד מאנשי הוואר הטובים שיש באירופה, אם לא הכי טוב. התמחה בתחום הזה. יושב על תפקיד נישתי האחראי על הטמעת הוואר וקשרי החוץ שלנו עם אופ"א. בגלל הקרבה הודענו שניב שטייף לא יוכל להיות שופט מסך. שמוליק לא מעורב בשיבוצים בכל דרך שהיא והדרך שבה הוא מוביל את נושא המסך היא כל כך חשובה, שאני חושב שהיא עולה על כל חשש או ספק לניגודי עניינים".
העונה השופטים שבלטו לא היו השופטים שסומנו כמובילים על ידי האיגוד, אלא דווקא שמואלביץ', בעונה האחרונה שלו, ושופטים צעירים יותר כמו גל לייבוביץ' ואביעד שילוח. איך אתה מסביר את זה?
"גם לשופטים יש עליות וירידות. אני חושב שאנחנו מצאנו תמהיל די נכון בבנייה ובחניכה של השופטים הצעירים. זה יילך וישתפר. למדנו שהמעבר מלאומית לליגת העל הוא בסדר גודל שונה ממעבר מליגות נמוכות ללאומית ומשמעותי, שלא לומר טראומתי. בלאומית השופטים נהנים מחניכה של זיו אדלר, שהוא הטוב בתחום. בליגת העל השופט נכנס כהכי צעיר ושם יש את כל השמות והבינלאומיים ואפילו מבחינת הגיל אלה הבדלים גדולים. אנחנו לומדים את הנושא ומתכננים הכשרה ייעודית".
אין עוררין שרועי ריינשרייבר ואוראל גרינפלד מייצגים אותנו נהדר באירופה, אבל בארץ אי אפשר להגיד שהם מביאים קבלות. ממה זה נובע לדעתך?
"אוראל ורועי באמת מייצגים אותנו מצוין באירופה, כמו גם שניר לוי, יגאל פריד וגל ליבוביץ'. אולי בארץ יש ירידת מתח, אבל אני לא חושב. היו להם גם משחקים טובים בארץ, אבל הוועדה, גם מול השמות האלה, פועלת במקצועיות וכשראינו שהם לא מספיק טובים, הם זזו הצידה ולא קיבלו את המשחקים הכי טובים. הם נשפטים באותם קריטריונים כמו היתר".
בתחילת העונה קודמו שני שופטים לליגת העל: גל לוי ויואב מזרחי. הם לא הורגשו בכלל ובטח שלא בלטו
"כשאתה מחלק את מספר השופטים למספר המשחקים ומוציא משחקי הכרעה, שמטבע הדברים אתה שולח אליהם שופטים מעט יותר ותיקים מתוך אחריות, אז יוצא ששופט צעיר לא שופט יותר מדי משחקים. מלאכת השיבוץ היא סופר מסובכת והנתון הזה באמת מטריד אותי. ניקח יותר סיכונים בהמשך וניתן לא רק לשופטים מנוסים משחקים יחסית חשובים ומכריעים".
למה ספיר ברמן רשומה בסגל ליגת על ולא שובצה למשחק אחד אפילו? היא הרי מקבלת תנאים של שופט ליגת העל ומגיעה לכל הכנסים של הליגה הבכירה
"בעיקר בגלל מצבה הגופני כתוצאה מהתהליכים שהיא עוברת, והיא מקבלת אצלנו את כל הקרדיט. היא ביקשה פסק זמן כדי לטפל בעניינים האישיים שלה. היא תהיה גם בעונה הבאה בליגת העל ואני מקווה שהיא תוכל לקבל משחקים. זה לא סוד שאחד מהיעדים שלי הוא שופטת נוספת בליגת העל. זה תהליך שדורש זמן ומשאבים, אבל הוא יקרה".
בקיץ הקרוב ההסכם הקיבוצי של כל השופטים יסתיים וכרגע אתם נמצאים במשא ומתן על הסכם חדש. יש בעיה ידועה בכמות ושכר השופטים. אתה יכול לעשות שינוי קיצוני בנושא הזה, כי הבטחת שזה יקרה ועוד לא הצלחת
"הבעיה שנראתה לי הכי חשובה היא חוסר ההתנדבות וההתגייסות של שופטים צעירים למערכת. עוד כמה שנים, ככל שלא יצטרפו כוחות צעירים למערכת, לא יהיה את מי להעלות לליגת העל. בדקנו איך נכון לטפל בזה ומצאנו שהסיבה המשמעותית היא חוסר התגמול הכספי. הדבר השני הוא התנהגות כלפי השופטים, שהופכת את הצד המקצועי ללא נעים ולא מכבד והדבר השלישי זו התדמית. בנושא האחרון אנחנו רואים תזוזה לכיוון החיובי. בעניין הכספי, לא היה דרך לטפל בו לפני תום הסכמי השכר. בחידוש אני מקווה שנצליח. יש מו"מ מול ההסתדרות הלאומית ו-ועדי עובדים. אני ציידתי את הצוות שבנינו למו"מ בראשות יריב טפר ברוח המפקד ואני חושב שגם בהתאחדות יש הבנה שיצטרכו להוסיף עוד משאבים".
בינתיים לא השתנה כלום. אפילו בקיץ הקודם עשיתם מחנה קיץ בחו"ל והשנה בארץ
"הוא יהיה לא פחות טוב. מחנה האימונים הקודם נעשה אך ורק לסגל העל והכל היה בזכות תרומה שהצלחנו להשיג. הגעתי בסוף העונה ואי אפשר היה להכין את זה בתקציב. לא היינו יכולים לקחת עוזרי שופטים ולאומית ועכשיו החלטתי על מתכונת אחידה לכל הליגות המקצועניות. שופטים עוזרים, שופטי וידאו ואנחנו נעשה את זה בכפר בלום ובגושרים. מבחינת המשאבים והאמצעים, הם ייתנו לנו את כל הדברים האופטימליים לסדרה מקצועית שתכין את הסגלים באופן אופטימלי לעונה הבאה".
ביקשת להשית את הצהובים שיקבלו אנשי הספסל על מחאות על המאמן הראשי
"בהובלתי, האיגוד הכין תיקון לתקנון שעל פיו הצהובים בספסל ייצברו למאמן וזה יעשה את העבודה. למדתי בצבא שצריך לחבר סמכות ואחריות. המאמן הוא הסמכותי על הדשא, אז הוא יהיה אחראי על הדשא שלו. המנהלת מאוד תמכה בזה. לצערי, זה לא אושר בהתאחדות בעיני בגלל לחצים של הקבוצות, שפוחדות שהמאמנים לא יאהבו את הרחבת האחריות הזו. לדעתי, זה היה עוזר גם לקבוצות. חבל".
ענבר והנהלת האיגוד עובדים בחודשים האחרונים על עידוד ההצטרפות והרחבת קהל היעד לגיוס שופטות ושופטים והם יורים לכל הכיוונים. שחקן שמסיים גיל נוער ובוחר לא לשחק יותר כדורגל, מקבל מייד מייל השואל אם היה רוצה להיות שופט כדורגל. במקביל, גם מאמנים צעירים שבאים לקורס מאמנים נשאלים אם רוצים להתפתח גם כשופטים ובקורס אחרון שנפתח לבנות, התפוסה היתה מלאה.
אופטימי גם לגבי הכדורגל שלנו אחרי האירוע בגמר הגביע?
"ביזיון שלא היה כדוגמתו. אני לא יכול לנתק את עצמי ממה שראינו שם. זלזול מוחלט בסמלים הכי חשובים לנו. היתה שם התנהלות מחפירה. חשבתי שנכון היה להעניש בחומרה רבה יותר, אך לצערי, דעתי לא התקבלה".
כמי שעשה דבר אחד או שניים עבור מדינת ישראל, חלק מהם דברים שאסור לספר, אתה תומך בהפגנות נגד הרפורמה המשפטית וגם מרבה לשתתף בהן
"מדינת ישראל נמצאת באחת התקופות הקשות בחייה. האיום על הדמוקרטיה יכול לדרדר אותנו לסיטואציה של אובדן שליטה מוחלט. מלחמת אחים ופגיעה דרסטית במעמדה של מדינת ישראל. כלכלית, דיפלומטית, מוסרית. בסוף זה יכול להביא לכישלון כל החזון הציוני. כל חיי נלחמתי עבור ביטחון מדינת ישראל ועבור אזרחיה כדי שתהיה פה מדינת יהודית ליברלית חזקה. גם אחרי שהשתחררתי, אני מוביל עמותות של תרומה למדינה כדי שהמדינה תיראה טוב יותר. כשאירועים כאלה מרחפים מעל ראשינו וגופים כמו 'אחים לנשק', שכוללים את מיטב חברי מהסיירות השונות, משתתפים, אני לא יכול לשבת מנגד".
אתה לא חושב שראוי שיו"ר איגוד השופטים לא יגיב בנושאים האלה, כשיש לא מעט שופטים תחתיך שבעד הרפורמה הזו?
"בגלל זה גזרתי על עצמי פרופיל מאוד נמוך. לפני שהתמניתי, הייתי חדשות לבקרים בטלוויזיה והובלתי פעילויות וארגונים. היום כל חברי יודעים, וזה לא קל, שבגלל התפקיד הממלכתי שלקחתי על עצמי בהתנדבות, אני לא אהיה בפרונט ולא אוכל להוביל פעילויות. אבל כאזרח ישראלי שחרד לעתיד המדינה ועתיד ילדיו שרוצים להישאר פה, אני מרגיש שאני מחויב לעשות את מה שאני עושה, ובמינון שלא יפגע באיגוד. חשוב לי להדגיש שבאיגוד שלנו אין שיח פוליטי ואין צל צילו של ניסיון להבין או לבדוק או לחטט בדעותיהם הפוליטיות של השופטים. אני קורא לכולם לא לערבב ולהוריד את הרמה של השיח. אנחנו לא עוסקים באיגוד ברפורמה. עוסקים רק ברפורמות בתוך שיפוט הכדורגל".
איזה ציון תיתן לעונה הראשונה שלך בתפקיד
"מאוד מרוצה מהחומר האנושי של השופטים ומהיכולת שלהם. יש לנו נבחרת מצוינת. אני בא מאהבה. יש באיגוד ועדה מקצועית והנהלה מצוינות ואני רואה זכות גדולה לעמוד בראש שלהן".