השוק מת? היהודים שיכולים לשדרג את הליגה
הקיצוני שגדל בטוטנהאם ומשחק בספרד, אלוף פולין הטרי, קפטן ההפתעה מצרפת, הארגנטינאי הקשוח ממקסיקו והמגן המבטיח מאנגליה. מי אמר שאין ישראלים בחלון
בארץ ישראל קם העם היהודי, וכמה אלפי שנים אחרי זה הקים ליגת כדורגל לא רעה. הליגה הזאת כוללת, בדומה לליגות אחרות, מגבלה על כמות השחקנים הזרים שיכולים להיות בסגל ועל המגרש. זה משאיר לנו מקומות לישראלים בהרכב, ובהתחשב בכך ששוק השחקנים הישראלי מוגבל באופן יחסי זה מוביל לתחרות גדולה על הבולטים שבהם.
גם מתוך ההגבלה הזאת, קבוצות הצליחו למצוא חצי פרצה בדמות שחקנים יהודים. הם ישראלים לכל דבר, מתוקף חוק השבות. מכבי חיפה זכתה ב-3 אליפויות רצופות הודות לג'וש כהן, יליד מאונטיין וויו שגדל במכללת סנטה קלרה ולא נחשב לזר. אחד השחקנים הבולטים של הפועל באר שבע הוא מריאנו בריירו, יליד בואנוס איירס שהתאזרח תוך חודשים ספורים ואולי אחד הקשרים הטובים בליגת העל. מכבי ת"א החתימה את יוריס ואן אובריים, יליד אמסטרדם שגדל באלקמאר והתקשה להותיר חותם משמעותי.
החשיבה הזאת מחוץ לקופסה מאפשרת לקבוצות ללכת עם ולהרגיש בלי – מצד אחד מדובר בשחקנים שמגיעים עם הציפיות ותג המחיר של זרים, מצד שני הם נחשבים כישראלים וחלקם אף עשוי להיות רלוונטי לנבחרת בשלב מסויים. לפני אחד מחלונות ההעברות המסקרנים ביותר שמחכים לנו בכדורגל הישראלי, יש עוד מספר שחקנים שיכולים להתאים בדיוק לאותה משבצת: זרים מבחינה "ספורטיבית", אבל יהודים לכל דבר. בואו נכיר חלק מהם.
ניית'ן בקסטר (האל סיטי)
שוער בן 24. העונה: 12 הופעות בצ'מפיונשיפ, שייך לצ'לסי
בקסטר, כדרכם של ילדי פלא רבים, הגיע לצ'לסי בגיל 18 ומאז הושאל ברחבי אנגליה. בשנים האחרונות הוא שוער מחליף בהאל סיטי, והשנה עצר 65% מהבעיטות נגדו. קשה לראות אותו מתברג בצ'לסי, והוא יכול להיות אופציה לא רעה למספר קבוצות בליגת העל בהשאלה. בקסטר עם משחק רגל לא רע, מה שיכול להפוך אותו למועמד מעניין למכבי ת"א למשל אם דניאל פרץ יצא לאירופה.
השאלות, באופן כללי, יחזרו אצל כמה מועמדים פה. חלק מהכדורגלנים פשוט לא מקבלים הזדמנויות אצל מועדונים גדולים, וכשיש קבוצות שמשחקות באופן קבוע באירופה או כאלה עם קשרים (כמו אלו של אלמוג כהן בגרמניה או של דיוויד מינצברג באנגליה), זה יכול להיות פתרון זמני ולא רע לחלק מהקבוצות. בטח אם המושאלים מגיעים מקבוצות טובות ולא נחשבים לזרים.
דיאנדרה ידלין (אינטר מיאמי)
מגן ימני בן 31. 10 הופעות ב-MLS העונה.
אולי השם הבולט ברשימה, אחרי מספר שנים לא רעות בניוקאסל. לאחרונה עבר לאינטר מיאמי ול-MLS האמריקאי ואף קושר למכבי ת"א. הוא מחזיק בחוזה עד 2025 ושווה כ-2 מיליון דולר, מה שהופך את הסיכויים לצרפו לא גבוהים במיוחד.
בכל אופן, מדובר בשחקן שיכול להיות שובר שוויון בליגת העל. הוא עלה מהספסל מול וויילס והולנד במונדיאל, והוכיח את עצמו כמגן שלם בפרמייר ליג. בין אם זה בזכות המהירות שמייצרת לו יתרון בהתקפה, היכולת להרים בצורה טובה או הפיזיות שמסייעת לו לנצח בקרבות, הוא ישדרג כל קבוצה בליגת העל.
מיגל ברביירי (קוואטרו)
בלם בן 28. 15 הופעות העונה בליגה המקסיקנית, מושאל מטיחואנה.
ברביירי משחק במשך כמה שנים במקסיקו אחרי הליגה הארגנטינאית, ומעולם לא שיחק בכדורגל האירופי כיליד בואנוס איירס. בכך הוא מעין אקס פקטור ברשימה הזאת, בהתחשב בפער הכדורגלני. למרות זאת, הוא בלם עם משחק ראש מצוין שניצח ב-65% מהמאבקים האוויריים שלו במקסיקו ויכולת מסירה לא רעה לפי התקשורת המקומית במדינתו. יכול להתברר כהברקה הגדולה של הקיץ, אם אכן יעבור.
יונתן מולדר (טלסטאר)
מגן שמאלי בן 21. העונה: 28 הופעות בליגה השנייה בהולנד.
מולדר גדל באקלמאר, עבר לדן האג ומצא את עצמו בליגה השנייה. הליגה השנייה בהולנד אמנם פחות טובה מליגת העל, אך הוא מצא את עצמו מעורב בצורה לא רעה בהתקפה ועם 20 מסירות מפתח, נתון טוב למגן שמאלי. בגיל 21 הוא רחוק מלהיות מוצר מוגמר ובכנות גם רחוק מלהיות שחקן הרכב בליגת העל, אבל יכול להיות הימור שישתלם לקבוצה בינונית-גדולה או אחת עם סבלנות.
עוד על מולדר >>>
ג'ו ג'ונסון (לוטון)
מגן שמאלי בן 17. 2 הופעות מהספסל בצ'מפיונשיפ.
לוטון טאון לא מוכרת במיוחד במחוזותינו, אך מדובר בקבוצה שנמצאת בצמרת של הליגה השנייה באנגליה ויכולה למצוא את עצמה גם בפרמייר ליג אם תנצח בגמר הפלייאוף. ג'ונסון קיבל בה 37 דקות בלבד, אבל בגיל 17 נראה כמו מנייה מבטיחה לעתיד.
"הוא עמד על המגרש בצורה טובה, יש לו הרבה ביטחון לשחקן נוער. חסרים לנו כמה מגנים והוא הרשים אותי מאוד בהגנה", אמר עליו מאמנו רוב אדוורדס אחרי שנתן לו לשחק באחת הליגות הפיזיות בעולם. אם לוטון אכן תעלה לפרמייר ליג היא תתקשה בחלק האחורי, וזה יכול להפוך אותו למועמד מעניין במיוחד כמושאל. אולי להפועל ת"א, עם בעלים שהבטיחו העונה את עלייתם לליגת המשנה.
לורן אברג'ל (לוריין)
קשר הגנתי בן 30. העונה: 26 הופעות בליגה הצרפתית, בה הוא משמש כקפטן.
אברג'ל משחק באחת מ-5 הליגות הטובות באירופה, והיה חלק מהריצה המוצלחת של לוריין בחצי העונה הראשונה. הוא אחד המתקלים הטובים ביותר בכדורגל האירופי, עם 169 תיקולים העונה בליגה הצרפתית.
אברג'ל אמנם לא הכי פעיל בהתקפה, אבל היה משמעותי בלוריין שהשיגה 47 נקודות ב-26 משחקים איתו ו-5 ב-9 משחקים בלעדיו נכון לעת כתיבת שורות אלה. היכולת שלו להחזיק קישור יכולה להיות שימושית לירוקים, בטח אם מוחמד אבו פאני יעזוב לחו"ל, אבל קשה לראות את לוריין משחררת אותו. בכל אופן, הוא יכול להיות מכפיל כוח משמעותי גם בליגת העל ואולי גם ברמה האירופית ביחס לחיפה.
עוד על אברג'ל >>>
בן לדרמן (ראקוב צ'נסטוחובה)
קשר הגנתי בן 23. העונה: 22 הופעות בליגה הפולנית וזכייה באליפות.
לדרמן, היהודי הראשון בנבחרת פולין מאז מלחמת העולם השנייה, קשר הגנתי טוב מאוד. בעבר הוא הוצע למספר קבוצות בישראל ונדחה, אבל הפך לשחקן שיכול להחזיק קישור אצל המאמן מארק פאפשון. קשה לדמיין את ראקוב מוכרת שחקן הרכב משמעותי, אבל מדובר בקשר הגנתי עם יכולת מסירה לא רעה (85% ממסירותיו הושלמו) ואחד שניצח ב-50% ממאבקיו.
לדרמן לא כובש או מבשל, אבל מספר 6 מודרני טוב מאוד. כאלופת הליגה הפולנית ראקוב תתחיל את דרכה בסיבוב המוקדמות הראשון של האלופות, והדחה מוקדמת עשויה להפוך אותו למועמד מעניין למכבי חיפה או מכבי ת"א.
עוד על בן לדרמן >>>
דניאל אדלמן (ניו יורק רד בולס)
קשר בן 20. העונה: 7 משחקים ב-MLS
אדלמן בתחילת הקריירה וישחק גם במונדיאליטו הקרוב. הוא שווה כמיליון יורו לפי טרנספרמרקט, הראה ניצוצות בבוגרים ומתפקד בעיקר כקשר הגנתי. הוא הראה פוטנציאל בלי הכדור ומהירות יחסית לקשר הגנתי, גם אם לא תורם במיוחד בהתקפה. ראינו שחקנים עוברים מה-MLS לליגות שיכולות לקרב אותן לאירופה, ואדלמן יכול להגיע לשלב בתים אירופי דרך אחת הגדולות. גם אם הוא לא יהיה שחקן שתורם כאן ועכשיו, הוא יכול להיות שם מאוד מעניין בשנים הקרובות.
סמואל הולם (ברומפיוקרנה)
קשר בן 25. העונה: 7 הופעות מ-8 משחקים בליגה השבדית הראשונה
לוח השנה של הכדורגל השבדי שונה מזה הישראלי, ולכן הוא עם 7 הופעות בלבד השנה. החוזה שלו, לפי Transfermarkt, מסתיים בסוף דצמבר כך שהוא יהיה שחקן חופשי בינואר. עד כה, בברומפיורקנה, הוא עבר בין מספר עמדות בקישור לפי InStat. הוא עם בישול אחד בלבד ו-4 בעיטות למסגרת, כולל יכולת מסירה לא רעה ואיום מרחוק. יש לו ראיית משחק נאה והוא יכול להיות שם מעניין, אך מתקשה להרשים בליגה עם הישגים דומים לזו של ליגת העל בשנים האחרונות.
עוד על סמואל הולם >>>
סמואל שעשוע (טנריפה)
קשר קדמי בן 24. העונה: 13 משחקים בליגה הספרדית השנייה
כבר ראינו כמה שחקנים מגיעים מהליגה הספרדית השנייה לארץ, כמו פייר קורנו למשל. שעשוע לא שחקן הרכב בקבוצה סבירה (מקום 11 בספרד), ובגיל 24 יכול להיות שזה השלב הנכון עבורו למעבר לקבוצה משמעותית.
הוא טוב עם הכדור ודריבליסט לא רע בכלל שיכול לעבור בין כמה עמדות, לפחות על הנייר, ויכול להיות משמעותי בקישור. כמי שגדל בטוטנהאם ועבר לטנריפה הוא כבר יצא ממדינתו פעם אחת, ועשוי להיות שם שמושך עניין ממספר קבוצות. בין אם כשחקן כנף או כקשר התקפי.
סך הכל, יש שמות לא רעים. בעיקר בעמדות ההגנה, אבל גם בקישור. בעידן שבו שחקנים צעירים מישראל יוצאים לכדורגל הבינלאומי כמו אוסקר גלוך ותאי עבד, ואולי נוספים בהשפעת המונדיאליטו והיורו עד גיל 21, "לייבא" יהודים מחו"ל יכול להיות הפתרון הנכון של חלק מהקבוצות הטובות ביותר שיש לענף להציע. אם אחד מהשחקנים האלה אכן יגיע לליגת העל בסופו של דבר, תזכרו איפה שמעתם עליהם קודם.