מאחורי "מייצגים את הפועל ולא את ישראל"

הסיפור שלא הכרתם: מה עומד מאחורי השלט המפורסם של אוהדי הפועל תל אביב בשער 5?

מור עזרן
שנה גודל פונט א א א א

השלט "מייצגים את הפועל ולא את ישראל" הפך לאחד מהסמלים הבולטים של שער 5 בבלומפילד. הדגל האדום עם הכיתוב הלבן מוכר לכל אוהד הפועל תל אביב, שפוקד את האצטדיון כדרך קבע, אבל לא רק להם, השלט הפך למוקד ההתנגחות באוהדי הפועל תל אביב.

אוהדי קבוצות אחרות בשמחה שולפים את הטיעון הלאומני והקלאסי של "אתם שונאי ישראל" בכל דיון מוסרי כזה או אחר שפורץ ברשתות החברתיות.

במשחק הדרבי האחרון היינו עדים, שוב, לריב הטיפשי בין מרימי דגל ישראל למתנגדיו. אז מה באמת עומד מאחורי השלט הזה ומה המשמעות שלו מבחינת אוהדי הפועל ת"א? ננסה לעשות סדר.

הכל התחיל בשנת 2001, שיא האינתיפאדה השנייה, גלי פיגועים אכזריים, המוני הפצועים וההרוגים מטילים אימה ופחד בקרב אזרחי מדינת ישראל, אבל לא רק הם שלטו ברחובות באותה התקופה, הגאווה הלאומית נשחקה ותקווה לא נראתה באופק. באותה שנה ארורה שיחקה הפועל תל אביב בגביע האופ"א וניצחה ניצחונות בלתי רגילים לקבוצה ישראלית.

זה התחיל עם ניצחון על ירבאן הארמנית ועבר לצמד משחקים קשוח נגד גזיאנטספור הטורקית, שגם אותו צלחה הפועל. עד לאותו שלב הסיקור התקשורתי היה סטנדרטי ביחס לקבוצות ישראליות במפעלים האירופיים, אך ההגרלה הנוצצת גד צ'לסי האנגלית יצרה באז חסר תקדים לאותה תקופה ולא רק שהסיקור העיתונאי התרחב אלא שרבבות אוהבי הכדורגל הישראלי החלו להתעניין ולעודד את הקבוצה באדום, בניהם אפילו אוהדי היריבות השנואות ביותר.

העובדה הזאת "שיגעה" את אוהדי הפועל. שנים שהם נלחמים ב'קבוצה של המדינה', 'המאמי הלאומית' – הלא היא מכבי ת"א בכדורסל של שמעון מזרחי. לפתע הם נמצאים באותה הנקודה, הם הקבוצה האהודה והמסוקרת ביותר בישראל.

זה הגיע למצב שרבבות ישראלים רוכבים על גל ההצלחה הנוכחי בלי טיפת זהות "הפועל". אם נחזור לצמד המשחקים נגד צ'לסי נגלה שהם נגמרו בהעפלה סנסציונית לסיבוב השלישי על חשבון המפלצת האנגלית, עובדה שהגבירה את הבאז סביב החבורה של דרור קשטן.

בשלב הבא הפועל התמודדה נגד לוקומוטיב מוסקבה הרוסית וכבר שם, במשחק הראשון מבין השניים שנערך בישראל החליטו חלק מאוהדי הפועל להביע את מחאתם על הפיכתם ל"קבוצה של המדינה" והכינו שלט בד לבן עם הכיתוב "מייצגים את הפועל ולא את ישראל" באותיות אדומות, כן השלט המקורי שנתלה לא היה השלט האדום שאנחנו מכירים היום ביציע.

מעבר לרצון להבדיל את המועדון האדום מהיריבה העירונית הצהובה, לשלט משמעות ערכית נוספת: השייכות שלכם להפועל היא גדולה מכל שייכות אחרת. כשאתם נכנסים לאיצטדיון, זה לא משנה אם אתם יהודים, מוסלמים או נוצרים, שמאלנים או ימנים, אתם הפועל. זה מה שחשוב, זה הדבר היחיד שחשוב. הפועל מאפשרת, או לפחות מנסה לאפשר, לשים לרגע בצד את כל השסעים של החברה הישראלית. לרגע כל הקהילות השונות הופכות לקהילה אחת גדולה ומאוחדת - קהילת אוהדי הפועל תל אביב.

האם יש פה שנאת ישראל או התנגדות למדינה? פרשנויות רבות הובאו במהלך השנים, היו מי שבחרו להגן ולהסביר את מהות השלט והיו מי שבחרו להתנגד, השיא הגיע בשנת 2014 כאשר בכור צבאן, אחד מבעלי הפועל תל אביב דאז בחר לעלות לשער 5 ודרש מארגון האוהדים להסיר את השלט בטענה כי הוא מרחיק רוכשים.

בסופו של יום, השלט מלווה אותנו כבר מעל ל-20 שנה, במסעות ברחבי הליגה האירופית או בקמפיין הבלתי נשכח באלופות וגם היום במסע, שצועדת בו הפועל סל ביורו קאפ. עדיין חלק מאוהדי הפועל תל אביב מתעקשים על הפרדה מוחלטת בין דת (הפועל) למדינה ויש כאלה שבוחרים לקשר בהכרח בין הלאום לקבוצה.

 הכותב הוא אוהד הפועל ת"א וחבר בפודקאסט "הקומץ - אוהדים מדברים כדורגל".

הגלגול הראשון של השלט, אי שם במסע האירופי
הגלגול הראשון של השלט, אי שם במסע האירופי
לא רצו להיות הקבוצה של המדינה
לא רצו להיות הקבוצה של המדינה