מכבי ת"א מייצרת המון שחקנים לכדורגל הישראלי. על פי חקר של מכון המחקר CIES שנערך באפריל 2022, הצהובים הם הקבוצה שנותנת הכי הרבה קרדיט לשחקנים שגדלו אצלה, וכך שחקנים כמו יונתן כהן, דור פרץ, שחר פיבן ואחרים הפכו לשחקנים משמעותיים בצהוב. יחד עם זאת ובאופן טבעי, כשיש הרבה כשרונות וגם דרישה לתוצאות ואליפויות בכל עונה, לא מעט כשרונות נופלים מתחת לרדאר כי פשוט אין מקום לכולם.
אחד מהשחקנים ששיחקו במחלקת הנוער של מכבי ת"א ולא קיבל קרדיט הוא גוני נאור, שנרכש כעת ע"י מכבי חיפה ב-2 מיליון ש"ח מהפועל ירושלים. בעקבות החתמתו של נאור, חזרנו לשחקנים מהעבר, שכנראה שלא שמעתם שהם היו בקרית שלום, אבל לא ממש שיחקו. הכישרונות שחמקו מתחת לרדאר.
עומרי גלזר - עבר בנערים תמורת גבי קניקובסקי
שוער הפועל ב"ש התחנך ועבר בכל קבוצות הילדים והנערים של הצהובים, אבל לא עשה את הקפיצה בקרית שלום. כשחיים סילבס, אז מנהל מחלקת הנוער ברעננה, ראה אותו משחק, הוא לא חיכה אפילו רגע. הוא קרא את המפה נכון, הבין שיש שוער בעל פוטנציאל גדול שלא זוכה לקרדיט ומיהר לאשר אלון בבקשה לקבל את גלזר ממכבי ת"א בהשאלה.
ורעננה אכן קיבלה את גלזר בהשאלה, ובהמשך כרטיסו של גלזר הועבר במלואו תמורת קשר אחר ממחלקת הנוער של רעננה, גבי קניקובסקי. השם מוכר לכם?
איתמר שבירו - לא מספיק טכני?
אחרי שגדל בב"ש ושיחק זמן קצר בטוברוק, בקריית שלום שמעו על שחקן צעיר עם יכולת מרשימה לכיבוש שערים. "הוא הגיע אליי בנערים ב'", מספר ארז בלפר, מאמנו של שבירו בנערים ב' במכבי ת"א. "הוא הגיע קצת פחדן. ילד איכותי שעובד ללא הפסקה, אבל היה פוחד מעימותים וממאבקים. עם הזמן הוא השתפר גם בזה. הוא היה לוקח בשתי ידיים כל הזדמנות לשחק, וזה לא מובן מאליו בגילאים צעירים. לצד זה, היו שחקנים שמכבי ת"א סימנו מאוד באותה תקופה – כמו אילון אלמוג, רוי רונן שסומן כמבטיח יותר משבירו. הוא לא היה שחקן הרכב אצלי".
אחרי עונה שבה כבש 19 שערים, כולל שער שהבקיע בגמר הגביע מיד אחרי שעלה מהספסל בדרך לזכייה בגביע בנערים ב', הוא הגיע לידיו של אליעזר בן אהרון, שאימן אז את קבוצת נערים א' של מכבי ת"א. "בגדול, איתמר שבירו הוא דוגמה לשחקן שייכנס לרשימה של אלו שמכבי תל אביב החליטה לשחרר אותם, ובסוף עוד תצרף אותם ברכישה מהדלת הקדמית", מעיד בן אהרון, כיום מאמן קבוצת הנוער של הפועל פ"ת.
אותם ימים היו ימי עונת 2013/14. תחילת עלייתה של הפועל באר שבע עד לרצף שלוש האליפויות באמצע העשור הקודם. "אני זוכר שמחלקת הסקאוטינג של מכבי ת"א הצליחה להביא אותו", המשיך בן אהרון. "היה לו חוש לכבוש שערים, הייתה לו יציאה טובה מהמקום, אבל לפעמים הוא לא היה מספיק איכותי טכנית בהשוואה לאחרים. אי אפשר לקחת את מה שהוא קיבל ממכבי ת"א במעטפת הנהדרת בשנים האלה, וקשה לחזות דברים כאלה, אבל אני חושב שבסופו של דבר ויתרנו עליו מהר מדי. מרגיש שיש גם אחריות שלי באיזשהו מקום בדבר הזה, הוא לא קיבל הרבה דקות אצלי וכמועדון ראינו שיש שחקנים שבלטו יותר. זה היה השנתון של עומר לקאו, אור דסה, רוי רונן ועוד שחקנים. שבירו לא היה שחקן הרכב קבוע אצלי".
אחרי שתי עונות בצהוב, 19 שערים בראשונה ו-9 בשנייה, וכן מספר ניסיונות שנעשו מצד מכבי ת"א להשאיר את איתמר שבירו, הנער בן ה-17 מהנגב קיבל מקבוצת האם שלו הצעה לשוב ולהתחיל להתאמן עם הקבוצה הבוגרת של ברק בכר לצד משחקיו בקבוצת הנוער של הפועל ב"ש.
ירדן שועה - עבירות משמעת גרמו לעזיבה
על הכישרון של ירדן שועה לא היה חולק בשום שלב, אבל את מכבי ת"א הוא עזב בנוער מסיבות משמעתיות. טענות על עימותים באימונים (נשמע מוכר?), גרמו לכך שהוא יעזוב מוקדם, לבני יהודה שנתנה לו צ'אנס למרות הכל.
גוני נאור - שחקן ספסל בקבוצת הנוער
גוני נאור מעולם לא שיחק בקבוצת הבוגרים של מכבי ת"א. הוא למעשה היה שחקן ספסל שלא סומן כפוטנציאל גדול, בקבוצה בה כיכבו תומר אלטמן, אור דסה ואילון אלמוג. אחרי שלא שיחק בעונת 2016/2017 הוא עבר להפועל ירושלים ושיחק בה עד שנמכר להפועל ירושלים. פרט פיקנטרי - מאמנו של גוני נאור בנוער של מכבי ת"א שלא נתן לו ממש לשחק הוא לא אחר מאשר גיא צרפתי, עוזר המאמן של מכבי חיפה והשילוב ביניהם יהיה מעניין במיוחד.
שון גולדברג - סומן ככישרון, אבל הוחלט להעבירו בהשאלה
הרבה לפני מכבי חיפה, כבר במחלקת הנוער של מכבי ת"א תופקד גולדברג כבלם. עמיר תורג'מן, שאימן אותו במשך שנתיים, מספר: "הוא ווינר אמיתי, גבר. הוא תופקד בעיקר כבלם, והרבה פעמים הסבנו אותו למגן שמאלי, בגלל המימדים הפיזיולוגיים שלו". בגיל 19 הוא ערך את הופעת הבכורה שלו בבוגרים של מכבי ת"א, ובסה"כ היו לו 13 הופעות במדי מכבי ת"א, רק אחת מהן בליגה. היתר בגביע הטוטו ובגביע המדינה.
למעשה תחילת הסוף של גולדברג במכבי ת"א הוא הושאל להפועל ת"א, במסגרת עסקת גילי ורמוט. התאקלמות הייתה קשה מאוד כשחקן שהגיע מהיריבה העירונית, במיוחד לנוכח העובדה שהוא עבר במסגרת רכישתו של גילי ורמוט. גולדברג ובן רייכרט עשו את הדרך ההפוכה והאוהדים מיררו את חייהם במשחקים ובאימונים. משם הוא המשיך בהשאלה לבני יהודה ובית"ר.
אחרי ארבע עונות כמושאל ממכבי ת"א, גולדברג רצה לצאת לאירופה. הוא המריא יחד עם סוכנו, גלעד קצב, וסיכם את תנאיו בפ.צ. ציריך השוייצרית, אלא שהקבוצות לא הגיעו להסכם על דמי העברה ובסופו של דבר הוא עזב את מכבי ת"א ללא תמורה והגיע להפועל חיפה.
"זה פספוס של מכבי ת"א, הרבה פעמים המאמנים רואים שחקן שאינו בשל וממהרים לשחרר אותו", מנתח תורג'מן, "במכבי ת"א זה קורה הרבה, כמו במקרה חאתם עבד אלחמיד. אם הם היו מחכים עם שון, הם היו מרוויחים. אני לא יודע מי קיבל את ההחלטה לשחרר אותו, אבל באישיות הוא מתאים למכבי ת"א".
דורון ליידנר - עזב את קריית שלום, נפרד מפ"ת ונחת בהפועל ת"א
עד גיל 15 דורון ליידנר היה במכבי ת"א, אלא שאז הוא עזב. "לקראת גיל 15 מציעים לשחקני הנוער חוזים, אבל מכבי לא הציעה לי כלום", סיפר המגן אז. "ניר לוין היה אחראי על מחלקת הנוער ואהב את דורון, אבל הוא עזב", הוסיף אביו של המגן, משה, "פטריק ואן לייוון החליף אותו ומכבי ניסו למשוך זמן איתנו. הרגשתי שלא מעריכים אותו. אם הוא היה חוצה את גיל 15 ונשאר שם בלי חוזה הדרך לעזוב הייתה הרבה יותר קשה".
"הופתעתי שדורון עזב את מכבי ת"א, אין ספק שהייתי משאיר אותו", הבהיר ניר לוין, "הוא תפס לי את העין כבר כששיחק בילדים ואני מאוד אוהב אותו כשחקן. יש לו רגל שמאל חזקה וטכניקה טובה. הכישרון שלו בולט ויש לו אופי טוב. אחרי התקופה בצהוב עבדתי איתו בנבחרות ישראל. ימים יגידו אם מכבי עשתה החלטה נכונה או פספסה אותו".
עוד לפני שליידנר עבר להפועל ת"א, הוא הגיע למכבי פ"ת אחרי חיזורים של אופיר לוזון. עם זאת, המגן לא זכה לדקות משחק תחת המאמן ניצן דמארי ועזב אחרי חצי שנה: "ראו שם את הכישרון שלי", שיחזר ליידנר, "אבל כנראה לא קיבלתי הזדמנויות בגלל שהייתי קטן פיזית. רציתי לשחק ובסוף הכל הסתדר והגעתי להפועל ת"א".