מסע שונה: הצדדים שלא הכרתם באיתמר שבירו
למרות החיבור העז לב"ש בצעירותו, איתמר שבירו ניסה להתפתח במכבי ת"א שבדיעבד - ויתרה עליו. על מי שזיהה את הפוטנציאל ("תמיד היה לו חוש לשערים"), המאמנים שלא העניקו לו דקות בקריית שלום ("היו למכבי שחקנים בולטים יותר") והפריצה בק"ש. סיפור של ילדות קצת אחרת
להוציא את סיפורו של הזאב מוול סטריט, מעטים האנשים שיודעים לחזות את התנהגותה העתידית של מנייה באופן מדויק. כמו אמונה במטבע וירטואלי שקורס, או לחילופין כמו השקעה במשהו צעיר שמניב תשואה גבוהה בטווח ארוך, הדברים לא תמיד צפויים, ולא פעם נצטער על החלטות העבר. לא סתם אנחנו, כחובבי ספורט, אוהבים לדבר על שחקנים במונחי שוק ההון וכך גם מועדוני הכדורגל בישראל (אמנם לצערנו רק בודדים) שמשקיעים סכומים גבוהים על שחקנים צעירים. עם חלקם זה מצליח ועם חלקם, קצת פחות.
אבל שוק השחקנים הוא לא תמיד דבר פשוט. כמו בשוק גדול של ברוקרים שמאמינים ביכולתן של מניות לטפס גבוה, גם בתוך שוק השחקנים הצעירים בישראל כולם שואפים גבוה, אבל לא כולם תמיד מצליחים, או שלא כולם מצליחים בזמן שבו ציפו שהם יצליחו. לא מעט סיפורי נעורים בכדורגל הישראלי התחילו מנקודה גבוהה והמשיכו בדעיכה מתמדת ולהפך - יש גם שהבשילו כמה שנים עד שהתחילו לטפס. איתמר שבירו, למשל, הוא אחד כזה. עלייה איטית, אך איכותית.
חזרנו קצת אחורה בזמן, לימי נעוריו של חלוץ הפועל ק"ש, רגע לפני שהיא תארח אצל מכבי תל אביב - מי שהחזיקה במשך כשנתיים את שבירו בסל המניות הצעירות שלה. אי שם בקיץ 2013, הקבוצה מקריית שלום צירפה אליה את הנער בן ה-15 מקיבוץ שובל שנשאר שנתיים במועדון, עד שהחליט לשוב לנגב. היציאה הקשה מהקיבוץ, הדקות המועטות בגילאים הצעירים והאופי שלפעמים היה בולט עוד יותר מהיכולת - הדרך של איתמר שבירו.
מחוץ לקיבוץ
נועם גמון, ששיתף פעולה עם שבירו בקבוצת הנערים בב"ש ולאחר מכן גם בבוגרים של הפועל ב"ש, נזכר במה שהכי אפיין את שבירו באותם ימים ולמעשה מאפיין את החלוץ לאורך הקריירה: "הוא תמיד אהב לרוץ ותמיד הבקיע גולים. הוא גם היה שחקן מאוד קבוצתי וחברתי, תמיד הרגיש שהוא עוזר לך, תמיד כשהוא על המגרש אתה מרגיש שהוא איתך ויודע להרים את הקבוצה, כשצריך הוא גם ווינר אמיתי.
כשאיתמר שבירו היה נער בקיבוץ שובל, הוא סומן כמנייה. הראשון לזהות זאת היה אמנון זוהר, שראה את הפוטנציאל וצירף את שבירו לבית"ר טוברוק באמצע העונה בנערים ג', כשטוברוק נראתה כמו סביבה טובה יותר לשבירו להתפתח מאשר בקבוצתו בב"ש. "הוא הגיע ביחד עם ירין פרץ שכבר שיחק אצלנו באותה קבוצה, במקביל חבר שהעביר לי מידע על שחקנים המליץ לצרף אותו וככה המהלך נרקם. בבאר-שבע היו לו קצת בעיות, לא העריכו אותו, והוא השתלב מקצועית מצוין בטוברוק. היו לידו בקבוצה שלנו לא מעט שחקנים שמחזיקים כיום בחוזה בקבוצה בוגרת. הייתה לנו קבוצה מצוינת והוא השתלב בה מצוין".
עם זאת, ההשתלבות של שבירו הקיבוצניק בטוברוק לא הייתה פשוטה. ולמרות הנסיעות מרחוק, ולמרות השינוי הכה משמעותי שעבר בחיים כנער, מי שבסוף הצליחה לגלגל אותו לידיה הייתה כאמור מכבי תל אביב. בקריית שלום שמעו על שחקן צעיר עם יכולת מרשימה לכיבוש שערים. "הוא הגיע אליי בנערים ב'", מספר ארז בלפר, כיום מאמן בית"ר תל אביב/בת-ים ואז מאמנו של שבירו בנערים ב' במכבי ת"א. "הוא הגיע קצת פחדן. ילד איכותי שעובד ללא הפסקה, אבל היה פוחד מעימותים וממאבקים. עם הזמן הוא השתפר גם בזה. הוא היה לוקח בשתי ידיים כל הזדמנות לשחק, וזה לא מובן מאליו בגילאים צעירים. לצד זה, היו שחקנים שמכבי ת"א סימנו מאוד באותה תקופה – כמו אילון אלמוג, רוי רונן שסומן כמבטיח יותר משבירו. הוא לא היה שחקן הרכב אצלי".
"היו למכבי ת"א שחקנים צעירים שבלטו יותר"
אחרי עונה שבה כבש 19 שערים, כולל שער שהבקיע בגמר הגביע מיד אחרי שעלה מהספסל בדרך לזכייה בגביע בנערים ב', הוא הגיע לידיו של אליעזר בן אהרון, שאימן אז את קבוצת נערים א' של מכבי ת"א. "בגדול, איתמר שבירו הוא דוגמה לשחקן שייכנס לרשימה של אלו שמכבי תל אביב החליטה לשחרר אותם, ובסוף עוד תצרף אותם ברכישה מהדלת הקדמית", מעיד בן אהרון, כיום מאמן קבוצת הנוער של הפועל פ"ת.
אותם ימים היו ימי עונת 2013/14. תחילת עלייתה של הפועל באר שבע עד לרצף שלוש האליפויות באמצע העשור הקודם. "אני זוכר שמחלקת הסקאוטינג של מכבי ת"א הצליחה להביא אותו", המשיך בן אהרון. "היה לו חוש לכבוש שערים, הייתה לו יציאה טובה מהמקום, אבל לפעמים הוא לא היה מספיק איכותי טכנית בהשוואה לאחרים. אי אפשר לקחת את מה שהוא קיבל ממכבי ת"א במעטפת הנהדרת בשנים האלה, וקשה לחזות דברים כאלה, אבל אני חושב שבסופו של דבר ויתרנו עליו מהר מדי. מרגיש שיש גם אחריות שלי באיזשהו מקום בדבר הזה, הוא לא קיבל הרבה דקות אצלי וכמועדון ראינו שיש שחקנים שבלטו יותר. זה היה השנתון של עומר לקאו, אור דסה, רוי רונן ועוד שחקנים. שבירו לא היה שחקן הרכב קבוע אצלי".
אחרי שתי עונות בצהוב, 19 שערים בראשונה ו-9 בשנייה, וכן מספר ניסיונות שנעשו מצד מכבי ת"א להשאיר את איתמר שבירו, הנער בן ה-17 מהנגב קיבל מקבוצת האם שלו הצעה לשוב ולהתחיל להתאמן עם הקבוצה הבוגרת של ברק בכר לצד משחקיו בקבוצת הנוער של הפועל ב"ש.
צמיחה איטית ובטוחה או היתקלות בתקרת הכדורגל הישראלי?
כשמדברים על מנייה בעלייה בטווח ארוך, במלוא מובן הקלישאה, אין ספק שאיתמר שבירו הוא דוגמה מצוינת להמחיש אותה. אבל השתשלות האירועים שהובילה אותו קדימה באיטיות בנעוריו, אפילו קצת חזרה על עצמה בשנותיו הראשונות בבוגרים . בדרך למקום שבו שבירו עומד היום, עבר הכישרון מהדרום כמה תחנות ביניים הפכפכות שגם בהם הועלו לגביו סימני שאלה, עד שהגיע למעמדו כיום בקריית שמונה.
לפני חמש שנים הוא כבש 14 שערים בעונה האחרונה שלו בנוער של הפועל באר שבע, משם המשיך לשתי עונות השאלה בהפועל ראשל"צ מהלאומית בהן כבש שישה עשר שערים והוסיף ארבעה בישולים ב-68 הופעות. את עונת הבכורה שלו בבוגרים של הפועל באר שבע הוא פתח עם ארבעה שערים ב-24 הופעות, רובן מהספסל.
בספטמבר 2021 שבירו הצטרף בהשאלה לקריית שמונה במשא ומתן לא פשוט בין איזי שרצקי לבין הפועל באר שבע. בין היתר, הייתה אז על הפרק אופציית הרכישה של שבירו, אבל בסופו של דבר בקיץ האחרון הוא נרכש במיליון ש"ח ואם במניות עסקינן, הדיווחים הם שתג המחיר ששרצקי מעמיד עבורו כבר עולה על מיליון יורו.
כעת, כשהוא בן 24, שבירו הפך סוף סוף להיות אחד מהשחקנים הישראלים המבוקשים ביותר בקרב הקבוצות הגדולות, בקרב מאמני הקבוצות בליגת החלומות, בקרב שחקני ההגנה של ליגת העל שניסו לעצור אותו ולא הצליחו - ולמעשה להיות במקום המוביל שבו אולי הוא פחות הצליח להיות בצעירותו. וזה יכול ללמד את כולנו משהו על תהליכי בנייה איטיים ופרופורציות כלפי התפתחות של נערים.
אחרי 21 שערים ב-49 הופעות, כשהוא נמצא על הכוונת של הקבוצות הגדולות בכדורגל הישראלי, חלקן כאלו שלא הצליחו לראות בו פוטנציאל בצעירותו, מעניין לראות האם הצמיחה של שבירו היא איטית ובטוחה - או שמא כזו שתיתקל בתקרת הכדורגל הישראלי בלבד.