מה עכשיו? עושים סדר בעתיד הפועל

לו"ז בדיקת הנאותות, אסטרטגיית הרוכשים במגזר הערבי והזרמת 2 מיליון דולר. רגע אחרי חתימת הבעלים היוצאים על הסכם המסגרת, השלבים שנותרו לפני השלמת הרכישה בידי האמריקאים

הדר יעקבי
הדר יעקבי
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

הפועל ת"א בדרך לעידן חדש, אבל מה משמעות החתימה על הסכם המסגרת מול הקבוצה האמריקאית? בשבועות האחרונים, לצד גיבוש המבנה המסחרי של העסקה, למדו האמריקאים את המערכת, ואף ביקרו בארץ למשך שבוע, במה שהוגדר כביקור עבודה. הרוכשים המיועדים השקיעו זמן רב בלהבין את המועדון ולהכין את תכנית העבודה לקיץ, אז הם כבר אמורים לקחת את המושכות ולהוביל את המועדון לימים חדשים. אז איך זה יעבוד? עושים לכם סדר.

המסמך נחתם, מה עכשיו?
כל בעלי הפועל ת"א חתמו על הסכם המסגרת שיאפשר את העברת הבעלות לקבוצה האמריקאית, אך אין זה אומר שהבעלות עברה. כעת, האמריקאים יבצעו במשך 45 ימים בדיקת נאותות מעמיקה, כדי לאמוד את מצבה הכלכלי של הפועל ת"א, ולוודא שאכן אין חובות נוספים שלא הוצהרו. מדובר בבדיקה חד צדדית מצד קבוצת הבעלים המיועדים שבסיומה הם יחליטו אם הם רוכשים את הקבוצה. למעשה, החתימה על הסכם המסגרת היא חתימה על התנאים שבהם תעבור הפועל ת"א, אם וכאשר בדיקת הנאותות תהיה כראות עיניהם. מטרת החתימה היא להבטיח שלא יהיה שינוי בהסכם אם אחד והבעלים ירצה לבצע שינוי, וכן לעגן את התנאים.

אם אכן הפועל ת"א תעבור לידיים האמריקאיות, מה שנדע רק בעוד כחודשיים, היא תעבור אליהם רק בסיום העונה ולמעשה חלון ינואר וכל מה שיתרחש עד סיום העונה יהיה באחריות הבעלות הנוכחית. בכל מקרה, ישנה החלטה במועדון שלא יוחתמו בינואר שחקנים בחוזה של מעבר לחצי עונה, אלא אם החוזה הזה יאושר על ידי קבוצת הרוכשים.

מינצברג בפרונט, 3 בעלי הון מאחוריו  - המטרה הקמת רשת מועדונים עולמית
דובר במועדון הכדורגל השני שהקבוצה רוכשת אחרי פליימות' מהליגה האנגלית השניה. בראש קבוצת הרכישה עומדים האחים מינצברג, יהודים אמריקנים בעלי עבר עשיר בספורט האמריקאי ובניהול ספורט. הראשון הוא דוד מינצברג, הוא האיש שאמור להיות בעל המילה האחרונה והאיש שיחליט על כל מה שיתנהל בהפועל ת"א, אחיו מיכאל ושלושת המשקיעים אמורים להיות חברי הדירקטוריון.

דיוויד מינצברג, עורך דין יהודי מוושינגטון, הוא בעל ניסיון רב בעולם הספורט האמריקאי. הוא שימש בעבר כסגן הנשיא לאסטרטגיות כדורסל במילווקי באקס, ושימש במשך עונה אחת כעוזר הג'נרל מנג'ר בדטרויט פיסטונס.

מינצברג גם היה חבר בעבר בקבוצת הניהול של וושינגטון די.סי מה-MLS, שם הוביל את המו"מ על בניית האצטדיון החדש של הקבוצה. את תפקידו האחרון, בדטרויט פיסטונס, סיים ב-2021, מה שהוגדר בתקשורת המקומית כ"מהלך מעורר תמיהה של המועדון.

חשוב להגיד: האחים מינצברג הם לא בעלי הממון מאחורי עסקת הרכישה, אלא הפנים שלה. כלומר, אנשי עסקים אמידים עומדים מאחוריהם, ומינצברג אמור לנהל בפועל בזכות העבר שלהם בניהול ספורטיבי. הרעיון של קבוצת הרכישה ברכישת הפועל ת"א היא לייצר רשת מועדונים ברחבי העולם, שלמעשה יעבדו כקבוצות אחיות ויעבדו בשיתוף פעולה. הרוכשים הפוטנציאלים מאמינים שניתן יהיה להשביח את הפועל ת"א בזכות אותם שיתופי פעולה ברשת המועדונים שתיווצר.

יחד עם השניים עומד יועץ מומחה בניהול ספורט: איש העסקים היהודי אמריקני, ברנדן טוהיי, שהוא גם האיש שתועד בבלומפילד בשבוע שעבר במשחק נגד בית"ר ירושלים. טוהיי הוא המקים של עמותת PeacePlayers שפועלת מ-2001. מדובר בעמותה בינלאומית שעובדת בארה"ב ובבריטניה, ומשתמשת בכדורסל כדי לאחד קהילות של ילדים. אותה עמותה עובדת במזרח התיכון, בצפון אירלנד, בדרום אפריקה, בקפריסין ובארה"ב, בשיתוף עם נייק.

זכויות הניהול עוברות ב-100%, הניסנובים נשארים מחזיקי המניות, כרגע
מבחינת האמריקאים - מתווה הרכישה יעמוד לפי המתווה הבא: הרוכשים לא יקבלו את המניות, אלא יקבלו 100% מזכויות הניהול על המועדון. את המניות הם יקבלו עם הזמן בהתאם להשקעה הכספית שלהם, ככל שישקיעו יותר וההשקעה שלהם תעלה על ההשקעה של הבעלים הנוכחיים, כך אחוזי המניות של הבעלים הנוכחיים ידוללו.

בפועל, צריך להגיד - אין משמעות לזה שבעלי המניות יהיו הבעלים הנוכחיים, כל עוד זכויות הניהול יהיו בידי קבוצת הרכישה. אם הזכויות יעברו, לבעלים הנוכחיים לא תהיה שום אפשרות להשפיע על מהלכים בקבוצה ולמניות שלהם לא יהיו משמעות.

המתווה המתגבש קובע כי מניות וזכויות המועדון ינתנו בכפוף להשקעת הון בפעילות המועדון, במטרה להשביחו. הרוכשים, שמגיעים ממניעים עסקיים, רואים במועדון פוטנציאל משמעותי להשבחה ומכירה עתידית.

אם המועדון יימכר מידיהם לגורם אחר, התמורה בגין הרכישה העתידית תתחלק בין כלל מחזיקי המניות, בכפוף לגובה ההשקעה של כל אחד מהצדדים. מבנה עסקה שכזה יוכל בעתיד להחזיר לבעלות הנוכחית את ההשקעה שלהם.

קרובים לעידן חדש (אלן שיבר)
קרובים לעידן חדש (אלן שיבר)

מבנה הניהול: מינצברג הפנים של הניהול, לירן מוכתר ועומר בוקסנבוים יישארו
לקבוצת הרוכשים ניסיון עשיר בניהול מועדוני ספורט בכלל וכדורגל בפרט והיכרות עמוקה עם שוק הכדורגל האירופאי. הם רואים במועדון פוטנציאל בשל מיקומו במרכז הארץ והחשיפה הגבוהה לה הוא זוכה ואם יצליח, פוטנציאל הרווח גדול. להפועל ת״א זו בשורה חשובה, בשל היכולת של הרוכשים לייצר ערך מקצועי משמעותי, כפי שקרה אצל היריבה העירונית, ולא רק יכולת להגדיל את מסגרות התקציב וההשקעה.

האמריקאים ביצעו חקר שוק, שכלל פילוח נתונים וגיבשו תכנית אסטרטגית סדורה. מסקנות התחקיר שלהם העלו שהפועל ת"א תוכל לשלוט בשוק של הערבים הישראלים, כשאם ירכשו את הקבוצה, הם מייעדים סקאוטינג ייעודי למגזר כולל פעולות שיווק וכולל בתי ספר לכדורגל ושיתופי פעולה בנושא, במטרה להיות נושאי הדגל בנושא הדו קיום.

אם האמריקאים ירכשו את הקבוצה, מבנה הניהול יהיה שונה מהיום. התכנון הוא שאיש קשר אחד ינהל את המועדון, מה שיהיה שונה לאחר ניהול של כמה בעלי שליטה. הקבוצה מתכוונת להקים דירקטוריון מסודר ושקוף, אך הניהול השוטף יתבצע בדומה למה שאנחנו מכירים במועדונים המובילים בישראל. הקבוצה מחוברת למומחים שונים שנמצאים עמוק בתהליך הבדיקה, אך מהרגע שתקבל את הבעלות תהיה הפרדה מסודרת בין הדרג הניהולי לדרג המייעץ.

חברת "דלוייט" תנהל את בדיקת הנאותות ב-45 הימים הקרובים מול רו"ח לירן מוכתר, המנכ"ל הנכנס של הפועל תל אביב. ברמת הצוות, מוכתר ועומר בוקסנבוים צפויים להישאר גם תחת הבעלות החדשה, אם זו תצא לפועל בסופו של תהליך.

ההבטחה: הזרמה מיידית של 2 מיליון דולר והעמדת התקציב הרביעי בגודלו
הקבוצה האמריקאית, שעסוקה בימים אלה במו״מ מקביל עם מועדון כדורגל נוסף, קיבלה מעט בתמיהה את הדיווחים על חוסנה הכלכלי שגורמים שונים המעורבים בעסקה הגדירו שעומדים בסתירה לאור ההיכרות עם היכולות הכלכליות שלהם והבדיקות המקיפות שכבר נעשו.

בשלב הראשון, בחודש יולי התחייבו האמריקאים להשקעה של 2 מיליון דולר שיוקצאו לחיזוק המועדון. זוהי ההשקעה הגדולה ביותר בקיץ אחד מזה למעלה מעשור, ולכן המשמעות המיידית היא שדרוג מהותי של המועדון. בהפועל ת"א מעריכים שהתקציב יהיה הרביעי בגודלו בליגה, בתוספת ההכנסות מספונסרים, מרצ'נדייז והקהל.

הרוכשים ציינו כי לאור ההתפתחות העסקית והמקצועית שהם יראו בשנה הראשונה, הם יקבלו את ההחלטות הבאות על פעימות ההשקעה - כאשר ברור לכולם כי כוונתם היא להקפיץ את הפועל ת״א מדרגה אחת ויותר, ומצד שני הם ביקשו את החופש הניהולי לקבל את ההחלטות האלה לפי יישום תכנית העבודה.