"מח יצירתי". הכירו את נציג הבעלים בהפועל תל אביב

עזר לבנות את היסודות של אלופת ה-NBA, מגבש רשת מועדוני כדורגל, ואיך הצליח לחזק את פלימות' שבדרך לצ'מפיונשיפ בלי להוציא סכומים גדולים? הכירו את דייויד מינצברג

רועי ויינברג
רועי ויינברג
שנה גודל פונט א א א א

יש חיבור מעניין בין כדורגל ואמריקאים. ממונדיאל 1994, דרך ההתעקשות לקרוא לענף "סוקר" ועד לראשי תיבות ארוכים כמו USMNT, נבחרת הגברים של ארצות הברית, או NWSL שזאת ליגת העל לנשים, יש קשר מיוחד בין אומת הספורט המובילה בעולם לבין הספורט שמרגיש מנותק ממנה ומזוהה עם אירופה ודרום אמריקה.

למרות זאת, האמריקאים מתחברים לכדורגל במגרש אחר שבו הם שולטים, המגרש העסקי. מליברפול וצ'לסי דרך קבוצות רבות אחרות אנחנו רואים אמריקאים שרוכשים קבוצות כדורגל בסכומים משתנים, וכך גם בהפועל תל אביב. אתמול (חמישי) כי שרון ניסנוב חתם על הסכם המסגרת למכירה לקבוצת הרוכשים האמריקאית בהובלת דייויד מינצברג, וזאת ההזדמנות להכיר את מי שיעמוד בפרונט של הקבוצה.

חשוב להדגיש: מינצברג נציג הבעלים, אינו הבעלים. מאחוריו עומדים מספר אנשי עסקים, ולכן גם בכתבה זו אין התייחסות לשוויו או למצבו הכלכלי, משום שאינו רלוונטי. מינצברג ינהל את הקבוצה, אבל הוא אינו הבעלים החדש של הפועל תל אביב.

"מוח יצירתי": העבר ב-NBA
מינצברג עלה לתודעה, באופן מפתיע, כאיש כדורסל. הוא שימש בתפקידים בכירים בהנהלות של מילווקי באקס ושל דטרויט פיסטונס, כשבמילווקי נתנו לו קרדיט משמעותי על בניית הקבוצה שהפכה לאלופת ה-NBA. הוא מונה לתפקיד בכיר בקבוצה בסיום 2016/17, בה הקבוצה ניצחה 42 משחקים, וכמה שנים לאחר מכן מילווקי זכתה באליפות. זה קרה אמנם בעיקר בזכות יאניס אנטטוקומפו, אך במועדון ידעו להחמיא גם למינצברג.

"הוא היה אחד האנשים הראשונים שחיפשתי", אמר מנג'ר הבאקס ג'ון הורסט. "רציתי שהוא יהיה בתפקיד מוביל בכל מה שקשור לתכנון האסטרטגיה ולתקרת השכר, הוא יצר מחלקה והצלחנו להגיע לתובנות שאין לקבוצות אחרות. הוא יצירתי מאוד, עקבי ויכול ליישם דברים שנראים מופרכים בשלב הראשון. הוא יודע לנהל אנשים בצורה טובה ולהפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי".

עזר לבנות אלופה (Photo by Jonathan Daniel/Getty Images)
עזר לבנות אלופה (Photo by Jonathan Daniel/Getty Images)

מינצברג, לו תואר במשפטים, עבד בכמה תפקידים שונים ב-NBA וזכה לתדמית של מנהל טוב ואסטרטג. במקביל הוא שימש כיועץ למספר קבוצות כדורגל, והיה מעורב, למשל, בשיפוץ האצטדיון החדש של די.סי יונייטד. מינצברג עזב את דטרויט אחרי שנה אחת כעוזרו של הג'נרל מנג'ר טרוי ווייבר, ומאז 2021 מתעסק בעיקר בכדורגל.

מינצברג בן ה-41, נשוי פלוס שניים ודור שלישי לשורדי שואה, התייחס גם להיבטים החברתיים של הכדורסל בתקופתו בדטרויט. "אנחנו רוצים להיות חלק מסביבה שפועלת למען עולם טוב יותר ומשמעותית בכל הקשור לפתרון בעיות של צדק חברתי. אנחנו שמחים להיות חלק מהקהילה". בעבר אף פרסם מאמר שבודק את ההשלכות המשפטיות של התקרית בה גילברט ארינאס, כוכב וושינגטון, שלף אקדח בחדר ההלבשה והאם הליגה הייתה יכולה לבטל את חוזהו בעקבות ההשלכות המוסריות של המהלך.

סביבתו של מינצברג הגדירה אותו כמנהיג וכאדם שנעים להיות סביבו. עדות טובה לכך היא הקשרים עליהם הוא שומר עם חלק מהאנשים. למשל, מינצברג היה פעיל בארגון Peaceplayers internationl. מקים הארגון, ברנדן טוהיי, מייעץ ברכישת הפועל ת"א, בעוד ג'ון הורסט, הבוס שלו במילווקי, קנה יחד איתו חלק מפליימות' ארגייל.

ועכשיו לכדורגל: חלק מרשת מועדונים?
הרכישה המשמעותית הראשונה של מינצברג ושותפיו הייתה 20% מפליימות' ארגייל בקיץ האחרון. פליימות' משחקת בליגה השלישית באנגליה, וכפי שכבר פרסמנו כאן באתר ערוץ הספורט קבוצת הרוכשים האמריקאית מתכננת להקים רשת של מועדונים, כולל האדומים ופליימות'.

פלימות'. המועדון הראשון של האמריקאים (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
פלימות'. המועדון הראשון של האמריקאים (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)

רשת מועדונים היא אחת התופעות הבולטות בעולם הכדורגל בשנים האחרונות. רד בול עשתה את זה בהצלחה עם לייפציג וזלצבורג, וגם סיטי פוטבול גרופ עשתה זאת עם מנצ'סטר סיטי, ג'ירונה, טרואה ופלארמו. המועדונים האלה מקיימים קשרים זה עם זה, ולכן ייתכן שהקשרים של הפועל ת"א ופליימות' יהיו משמעותיים גם בעונה הקרובה.

עבר חלון העברות אחד מאז שמיינצברג וקבוצתו קנו חלק מפליימות', ובדומה לקבוצות אחרות מהליגה השלישית לא ראינו אותה מוציאה כסף על העברות משמעותיות. רוב המהלכים של הקבוצה היו השאלות של שחקנים, כאשר בעונה הנוכחית רובם הגיעו מהליגה השנייה כמו מורגן וויטקר (מסוונסי), סם קוסגרוב (מברמינגהאם) או פין עזאז מאסטון וילה, כולם בין השחקנים הבולטים של הקבוצה.

בשנים הקודמות פליימות' השאילה מספר שחקנים מפולהאם, כמו סטיבן ססניון (אחיו של ראיין), ואת אדם לואיס מליברפול. הקבוצה נמצאת במקום הראשון בליגה השלישית ובדרך לצ'מפיונשיפ, בה ההוצאות צפויות להיות גדולות יותר באופן משמעותי.

המגמה הזאת חיובית להפועל תל אביב. אם פליימות' תצליח להתברג בצ'מפיונשיפ, ליגת כדורגל שלא נופלת מהרבה ליגות ראשונות בעולם וכנראה טובה יותר גם מהליגה הישראלית, הקשרים יכולים להיות משמעותיים. אולי נראה שחקנים מפליימות' מגיעים בהשאלה לאדומים, ואולי אפילו שחקנים צעירים עוברים בכיוון ההפוך.

בקרוב יהיה להם טוב? (אלן שיבר)
בקרוב יהיה להם טוב? (אלן שיבר)

המהלך הזה נפוץ ברשתות מועדונים, בהן קבוצות משביחות שחקנים אחת עבור השנייה. כך למשל נאבי קייטה, בנימין ששקו, דומיניק סובוסלאי ודאיו אופמקנו עברו מזלצבורג ללייפציג, בעוד מנצ'סטר סיטי משאילה שחקנים לג'ירונה.

קבוצת המשקיעים שרכשה את פליימות', בה נמצאים כוכב ההוקי ויקטור הדמן וג'ון הורסט, המנג'ר של מילווקי באקס, היא קבוצת הבעלים האמריקאית השביעית שקונה חלק מקבוצה בליגה השלישית. במקרה של פליימות', אגב, מי שמוביל את קבוצת הרכישה בתוך המועדון הוא מיכאל מינצברג, אחיו של דיוויד.

אנחנו רואים בזמן האחרון יותר ויותר קבוצות בעלים אמריקאיות שקונות קבוצות, מפתחות אותן ומוכרות אותן ברווח. הדוגמה הקיצונית ביותר לכך היא FSG, בעלי ליברפול שמעמידים את הקבוצה למכירה אחרי תקופתה המוצלחת ביותר מאז שנות השמונים. יכול להיות שגם כאן, פחות או יותר, זה אותו עקרון - האמריקאים מגיעים כדי "להשביח" את הפועל תל אביב ולמכור אותה ברווח. בסופו של דבר זה עסק.

למרות זאת, ההתנהלות של מינצברג וחבורתו בפליימות' מעידה שהם שם לטווח הארוך. חלק גדול מהכסף שהם השקיעו במועדון הועבר לשיפוץ האצטדיון של הקבוצה מדרום אנגליה, מה שמעיד על רצון לרווחים משמעותיים יותר מחיזוק מיידי של הקבוצה בדמות מספר כוכבים.

עידן חדש באדום (צילום מסך)
עידן חדש באדום (צילום מסך)

סימון האלט, בעלי פליימות' שעדיין מחזיק ברוב הקבוצה, השלים את מכירת 20% מהמניות אחרי תהליך ארוך שנמשך כשנה. הוא טען כי "אני מתרגש גם כאוהד וגם כבעלי הקבוצה ממכירת 20% מהמניות. קשה למצוא בעלים שמוכנים לקנות מיעוט מהקבוצה ולשתף פעולה עם אותה אסטרטגיה שקיימת כבר עכשיו, הם חולקים את הערכים שלנו ורוצים לשפר את הקבוצה. הם הגיעו למועדון בלי דרישות ומוכנים לשתף פעולה עם המצב הקיים".

חשוב להדגיש כי מדובר במצב שונה מזה של הפועל תל אביב, כי הם קנו 20% מהמניות ולא מקבלים את כל זכויות הניהול בדומה למצב שיש בהפועל תל אביב. במקביל, עברו כמה חודשים בהם הקבוצה הצליחה ועדיין לא ראינו את מינצברג מתמודד עם קשיים בפליימות'. אז קשה להעריך בהתחשב במדגם הקטן, אבל הפועל בהחלט יכולה להיות אופטימית.