למכירה? משמעות ביטול הסנקציות על הפועל תל אביב
על כמה עמדו החובות לפני שנוקו? מי אמור לשלם אותם כעת? ומה זה אומר לגבי האפשרות שהמועדון יימכר בעתיד? לפני שהפועל ת"א יוצאת לדרך חדשה, עושים סדר בהודעה הדרמטית
אחרי שנים ארוכות של מאבק, חובות שהצטברו לעשרות מיליוני שקלים ולא מעט נושים שמחכים וממתינים לראות מה יעלה בגורל כספם - הפועל ת"א יצאה היום (שני) בהודעה דרמטית, לפיה ה-CAS (בית הדין העליון לספורט) קיבל את כל 9 הערעורים וביטל את הסנקציות שהוטלו על המועדון בגין אותם חובות.
לשון הודעת המועדון: "כזכור, המועדון התמודד בשנים האחרונות עם קשיים שהעיבו על ההחלטות שהתקבלו בעניינה. פיפ"א תצטרך כעת להחליט אם ברצונה לחדש את ההליכים כנגד הקבוצה, אם בכלל".
אז מה בעצם עומד מאחורי ההודעה? כזכור, האדומים התמודדו עם תשעה תיקים שונים בבית הדין העליון לספורט, שנפתחו בשל חובות שהצטברו מול מוסדות המשמעת של אופ"א ופיפ"א עד לתקופת הפירוק בדצמבר 2016 והגיעו עד לסך של 30 מיליון ש"ח. בין היתר דובר על תביעות של קייזרסלאוטרן, ליביו אנטל, לוקאס וינטרה, מרקו סימיץ', דאמיר שובשיץ', ת'ון, אבאדג'י וכדומה.
מאז הבעלים האדומים שכרו את שירותיו של עורך הדין יוסי גייר ושל עורך הדין עמרי אפלבוים, שפעלו יחדיו לצמצום החובות והצליחו לקזז אותם עד ל-18 מיליון ש"ח. הנושא עלה בפעם האחרונה ב-CAS בדיון שהתקיים לפני למעלה משנה וחצי, כשסלע המחלוקת היה מי האחראי על החובות. פיפ"א ואופ"א טענו שעל הקבוצה לשלם, בעוד ההנהלה הנוכחית טענה שהחובות שייכים להנהלה הקודמת - ועל בית הדין העליון היה להכריע.
ואכן, כמעט שנתיים אחרי, הוחלט לקבל את הערעורים של האדומים - ובכך נמחקו לגמרי חובות על סך 18 מיליון ש"ח ואיתם הסנקציות שהוטלו על המועדון. המשמעות: הפועל ת"א, נכון לרגע זה, הוא מועדון נקי מחובות. אז מי כן אמור לשלם את החובות? למעשה, החובות אמורים להגיע לנושים היישר מקופת הפירוק שהוקמה לחברת "הראל החזקות" במסגרת הליך הפירוק בדצמבר 2016.
מבחינת הפועל ת"א, כאמור, מדובר בהישג גדול מאוד שמפזר את העננה שהייתה מעל המועדון בשנים האחרונות. יתרה מזאת, משמעות קבלת הערעור היא שכעת מציאת רוכש לקבוצה הפכה למשימה ריאלית - שכן אם עד כה רוכשים פוטנציאליים לא ידעו אם רכישת המועדון משמעותה "רכישה" של חובות על סך 18 מיליון ש"ח, אזי שכעת יש תשובה ברורה - דבר שמגדיל את הסיכויים של הפועל ת"א להימכר.
דיון ב-CAS: איך זה עובד ומה המשמעות?
על מנת להבין לעומק את המשמעות של דיון בבית הדין הגבוה לספורט דיברנו עם עורך הדין אפרים ברק, המשמש דיין ב-CAS והיה בעברו גם היועץ המשפטי של ההתאחדות לכדורגל. חשוב לציין כי ברק סרב להתייחס לגופו של עניין בשל תפקידו בקאס, אלא עזר לנו להבין את המהות הכללית של דיון במוסד הזה.
"קודם כל, חשוב להבין על מה בדיוק הדיון. אני לא מכיר לעומק את ההליך הספציפי, אולם למיטב הבנתי הבעלים הנוכחיים של הפועל ת"א טוענים שמכיוון שהם רכשו את המועדון במסגרת הליכי פירוק, הפועל ת"א תחת ניהולם לא חייבת לשלם את הכספים הללו, ויש להם כמובן טענות משפטיות לעניין. אלא, שטענה זו נדחתה ע"י הוועדה המשמעתית של פיפ"א, שהיא גם הגוף שיכול להטיל סנקציות משמעתיות על צדדים שלא מקיימים הוראות של פיפ"א, והחליטה שהפועל ת"א הנוכחית כן צריכה לשלם את החובות האלה".
"על ההחלטות האלה הפועל הגישה ערעור ל-CAS. לכן, הסוגיה כפי שאני מבין, היא מי אמור לשלם את הכסף? האם הפועל ת"א הנוכחית או שמא החוב הזה צריך להישאר בגבולות תיק הפירוק ולהיות משולם מתוך נכסי הפירוק, אם וכאשר יהיו נכסים שם. כלומר, הדיון האם גוף כלשהו תחת השם הפועל ת"א חייב או לא חייב הוכרע באופן סופי והשאלה עכשיו לדיון היא מי חייב וכמה, כי לעיתים בהליכי פירוק סכום החוב שמאושר לתשלום, אם בכלל, נמוך מהסכום שמגיע בפועל", הסביר עו"ד ברק.