זה הפורמט: התלונות המוגזמות על בזבוזי הזמן של הקבוצות הקטנות

זה לא קורה רק במשחקים של סכנין וחדרה, אלא גם בשל ריאל, בארסה ויונייטד. כשקבוצה גדולה בישראל תתחרה על מקום באלופות, לא תשמעו אף אחד מאוהדיה מתלונן ששחקניה ייקחו לאט את הזמן. אל תתנו לקיטורים להטעות אתכם: בזבוז זמן הוא דרך לגיטימית. טור דעה

אבי אטיאס
אבי אטיאס

תגיות: ליגת העל

Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

הכדורגל הישראלי חזר. יחד איתו חזרו הקהל, השערים, רגעי השמחה, הכעס על המאמנים, שערוריות השיפוט, וכן, גם בזבוזי הזמן. יותר נכון, התלונות של אוהדי הקבוצות הגדולות, שמוחים על כך שהקבוצות הקטנות "הורסות את הכדורגל" ומוציאות את החשק מהמשחק.

אתחיל בדעה שבוודאי תכעיס לא מעט אנשים. בזבוזי זמן הם כלי לגיטימי בכדורגל. זה לא קורה רק במשחקים של בני סכנין והפועל חדרה. זה קורה גם במשחקים של ריאל מדריד, ברצלונה ומנצ'סטר יונייטד. אני יכול להבטיח לכם, שכל קבוצה בעולם בזבזה בשלב כזה או אחר זמן על מנת להשיג את התוצאה שהיא זקוקה לו.

מדובר במקרה קלאסי של "בתחבולות תעשה לך מלחמה". כשמכבי חיפה או מכבי תל אביב יתמודדו במשחק מכריע על העלייה לליגת האלופות, ויצטרכו לשמור ברבע השעה האחרונה על מנת לא לספוג, לאוהדים שלהן לא תהיה בעיה ששחקני ההגנה יפלו על הדשא, מחזירי הכדורים ייעלמו פתאום מצדי המגרש וכל פציעה קלה תהפוך לכזאת שמצריכה ירידה באלונקה.

גם הטיעונים לצוותי השיפוט בעייתיים בעייני. נכון, לשופט יש אולי אפשרות להשפיע על "רוח המשחק". להיות יותר נוקשה עם בזבוזי הזמן מלכתחילה, וכמובן להוסיף עד כמה שניתן את הזמם שבוזבז. אך גם כאן, ההשפעה שלהם מוגבלת. במשחק של מכבי ת"א נגד סכנין השופט הוסיף 9 דקות. האם הקבוצות שיחקו נטו את כל אותן דקות? כמובן שלא. זה מעגל שלא נגמר. כל עוד לא יהיו שינויים מהותיים בחוקה (עצירת שעון המשחק, עונשים כמו הרחקת שחקן למספר דקות על בזבוז זמן), לאף אחד אין באמת דרך למנוע בזבוזי זמן באופן מוחלט.

אי אפשר למנוע את זה (אלן שיבר)
אי אפשר למנוע את זה (אלן שיבר)

גם הסברה שמדובר בבעיה שייחודית לכדורגל הישראלי, או לפחות כזאת שחמורה פה הרבה יותר, לא נכונה. לשם כך, בואו נפנה לשני מחקרים שעסקו בנושא בכדורגל האירופי, ומוכיחים לנו שתאמינו או לא, המצב בכדורגל שלנו אפילו פחות חמור ממקומות אחרים.

בחודש אפריל האחרון, אתר המחקרים CIES בדק את "זמן המשחק האפקטיבי" ב-37 ליגות שונות באירופה. תאמינו או לא, בליגת העל שלנו היה הכי מעט זמן מבוזבז למשחק. בעוד שבממוצע בכל 37 הליגות יש “כדורגל נטו” 61.3% מזמן המשחק, כלומר זמן בו הכדור במגרש והמשחק משוחק, בליגת העל המשחק משוחק 66.9% מהזמן. לשם השוואה, בגרמניה משחקים 63.9% מהזמן, באיטליה 63.2%, בצרפת 62.4%, באנגליה 62% ובספרד רק 59.3% מהזמן.

במחקר מרתק נוסף שבוצע על ידי יאיר גלילי, פרופסור למדעי ההתנהגות ומרצה בכיר לתקשורת ופסיכולוגיה במרכז הבינתחומי בהרצליה, נבדקו 380 משחקים בפרמיירליג במהלך 2014-15. בסך הכל נרשמו 38,796 מקרים בהם הכדור היה מחוץ למגרש. בזבוזי הזמן היו גדולים באופן משמעותי בקבוצות שהובילו ביתרון של שער אחד החל מהדקה ה-80. המסקנה העיקרית הייתה שהשילוב של רווח גדול ביחד עם חוסר בענישה מספקת, הופך את בזבוזי הזמן לכלי משתלם במיוחד.

אז בשורה התחתונה, מה עושים? למען האמת, לא הרבה. על מנת למגר את התוצאה בצורה אפקטיבית, יש צורך בשינויים מהותיים בחוקת המשחק ובדרך שבה מנוהל הכדורגל. ברמה המקומית, אולי שליפה מהירה יותר של כרטיסים צהובים, שיובילו אפילו לצהוב שני והרחקה, ייגרמו לשחקנים לחשוב פעמיים לפני שהם מנסים לעכב את חידוש המשחק. בשורה התחתונה, פערי האיכות בין הקבוצות הבכירות בכדורגל שלנו לקבוצות התחתית מספיק גדולים, על מנת שינצחו גם בזמן הנטו שבו המשחק מתנהל. אם הן לא עשו זאת, כדאי שיבדקו את עצמן.

תאמינו או לא, בישראל משחקים הכי הרבה זמן נטו (אלן שיבר)
תאמינו או לא, בישראל משחקים הכי הרבה זמן נטו (אלן שיבר)