להסיר את הגיבנת: מה מחכה להפועל בקאס?
התובעים, הדיינים, התהליך, הטענות של הפועל תל אביב והאפשרויות אם תתקבל החלטה שתסבך אותה. לפני הדיון בקאס, שעשוי להכריע את עתיד המועדון, כל מה שצריך לדעת
כבר ארבע שנים מרחף צל כבד על הפועל ת"א העונה לשם "חובות חו"ל". אותם חובות שהצטברו מול מוסדות המשמעת של אופ"א ופיפ"א עד לתקופת הפירוק בדצמבר 2016. החובות שלקבוצת ניסנוב-תושב-גרינברג אין טיפת אחריות על היווצרותם, אבל כשהיא רכשה את הפועל ת"א מידי המפרקים עו"ד שאול קוטלר ורו"ח חן ברדיצ'ב היא התחייבה לקחת על עצמה לטפל בנושא.
בדו"ח הפירוק ציינו המפרקים כי החובות העומדים לאופ"א ופיפ"א קרובים ל-5 מיליון יורו, ובין היתר דובר על תביעות של קייזרסלאוטרן, ליביו אנטל, לוקאס וינטרה, מרקו סימיץ', דאמיר שובשיץ', ת'ון, אבאדג'י וכדומה. מאז הבעלים האדומים שכרו את שירותיו של עורך הדין יוסי גייר, שפעל לצמצום החובות וכעת, לפי המכתב האחרון מפיפ"א, הם עומדים על כ-18 מיליון שקלים.
ב-27 בינואר ייערך הדיון החשוב ב-CAS, בית הדין הגבוה לספורט, שיהווה צעד משמעותי בדרך לפתור את הסאגה המתמשכת, אם כי חשוב לציין כי הדרך לקו הסיום עוד ארוכה. מכיוון שאנחנו בעידן קורונה הדיון יערך באופן מקוון ולא בלוזאן שבשווייץ, בנוכחות שלושה דיינים. דיין אחד שבחרו אנשי הפועל ת"א (המערערת), פיפ"א (המשיבה) בחרה את הדיין השני, ונשיא או נשיאת ערכאת הערעורים מינתה את הדיין השלישי שהוא יהיה גם הנשיא של ההרכב. הפועל ביקשה לאחד את כל התיקים שנותרו ולדון בהם כמקשה אחת, ועל כן הדיון יכלול תשעה תיקים שונים. חודש לפני הדיון המכריע, ערוץ הספורט עושה לכם סדר.
דיון ב-CAS - איך זה עובד? ומה המשמעות?
על מנת להבין לעומק את המשמעות של דיון בבית הדין הגבוה לספורט דיברנו עם עורך הדין אפרים ברק, המשמש דיין ב-CAS והיה בעברו גם היועץ המשפטי של ההתאחדות לכדורגל. חשוב לציין כי ברק סרב להתייחס לגופו של עניין בשל תפקידו בקאס, אלא עזר לנו להבין את המהות הכללית של דיון במוסד הזה.
"קודם כל, חשוב להבין על מה בדיוק הדיון. אני לא מכיר לעומק את ההליך הספציפי, אולם למיטב הבנתי הבעלים הנוכחיים של הפועל ת"א טוענים שמכיוון שהם רכשו את המועדון במסגרת הליכי פירוק, הפועל ת"א תחת ניהולם לא חייבת לשלם את הכספים הללו, ויש להם כמובן טענות משפטיות לעניין. אלא, שטענה זו נדחתה ע"י הוועדה המשמעתית של פיפ"א, שהיא גם הגוף שיכול להטיל סנקציות משמעתיות על צדדים שלא מקיימים הוראות של פיפ"א, והחליטה שהפועל ת"א הנוכחית כן צריכה לשלם את החובות האלה".
"על ההחלטות האלה הפועל הגישה ערעור לקאס. לכן, הסוגייה כפי שאני מבין, היא מי אמור לשלם את הכסף? האם הפועל ת"א הנוכחית או שמא החוב הזה צריך להישאר בגבולות תיק הפירוק ולהיות משולם מתוך נכסי הפירוק, אם וכאשר יהיו נכסים שם. כלומר, הדיון האם גוף כלשהו תחת השם הפועל ת"א חייב או לא חייב הוכרע באופן סופי והשאלה עכשיו לדיון היא מי חייב וכמה, כי לעיתים בהליכי פירוק סכום החוב שמאושר לתשלום, אם בכלל, נמוך מהסכום שמגיע בפועל", הסביר עו"ד ברק.
"מבחינת הפרוצדורה, ברגע שמתמנה ההרכב, כתבי הטענות של הצדדים עוברים לדיינים וזמן מה לאחר מכן נקבע דיון", סיפר עו"ד ברק על אופן ההליך, "ככלל, דיונים בקאס יכולים להימשך בין יום ליומיים, אם מדובר בדיונים מאוד מורכבים וקשים משפטית גם בין שלושה לחמישה ימים".
"במצב רגיל, כשאין קורונה, כל הצדדים, העדים ועורכי הדין עושים דרכם לשווייץ וביום הדיון נפגשים בקאס עצמו. מדובר בהליך משפטי סדור כהלכתו - טענות פתיחה, עדים, חוקרים, חקירות נגדיות, וסיכומים, כשהכל בעל פה. במקרה כזה או אחר יכולים לעשות השלמות בכתב. ב-95 אחוז מהמקרים כל השלב הזה נעשה בעל פה", המשיך עו"ד ברק. "ברגע שנגמר הדיון הרכב הדיינים דן בינו לבינו בתיק לאור הממצאים והראיות שבפניו ומגיעים להחלטה וניתן פסק הדין, כמו בכל הליך של בית משפט או בוררות".
כמה זמן זה יכול לקחת? "כל תיק הוא מקרה לגופו, על פי נסיבותיו. יש תיקים שבהם מתקבל פסק דין גם תוך חודש ימים, אבל הערכת זמן סבירה בדיון הזה היא שלושה חודשים לפחות. יש לזכור שמדובר במספר תיקים מאוחדים וגם אם יש בבסיסם שאלה זהה, לא מן הנמנע שיש הבדלים בעובדות שהם רלוונטיים ולכן הזמן יכול להיות ארוך יותר", הסביר עו"ד ברק.
הצד האדום אופטימי
גם אנשי הפועל ת"א מאמינים כי פסק הדין יינתן בזמן של חודשיים שלושה לפחות מכיוון שמדובר בתיק שכולל שאלות משפטיות קשות ומורכבות. הטענות המשפטיות של הפועל ת"א רבות, אבל אפשר לדבר על שתיים מרכזיות. האחת, "אנחנו מועדון חדש, ולכן החובות שהצטברו במשך השנים לא קשורים אלינו, אלא צריכים להיות משולמים מקופת הפירוק". השנייה, נשענת על החוק הישראלי, שאוסר על העדפת נושים, כלומר לשלם לנושה אחד לפני האחר. על כן טוענים בהפועל שהם לא יכולים מבחינה חוקית לשלם את החובות לשחקנים הזרים ולקבוצות הזרות לפני שהנושים הישראלים מקבלים את כספם.
חשוב להדגיש שעל פי תקנון פיפ"א, מועדון חדש שקם אחרי פירוק כן אחראי על חובות המועדון שהתפרק. "בכל הפירוקים נוהגים לפי מה שאנחנו אומרים, ובפיפ"א רוצים דבר אחר ואנחנו נלחמים בזה", אמר עורך הדין יוסי גייר והוסיף: "פיפ"א חושבת שיש אצלה דין אחר מהדין הכללי, לא רק הישראלי אלא בכל מקום אחר בעולם".
למרות המורכבות המשפטית, במועדון האדום אופטימיים לגבי פסק הדין של הקאס. "ההערכה שלי היא שיש סיכוי שהדיינים יחליטו שהם לא דנים בזה מכיוון שתיק הפירוק עדיין מתנהל בבית המשפט המחוזי בתל אביב, ואז אנחנו נמשיך לנסות להסתדר עם הנושים במו"מ כמובן", הסביר עו"ד גייר.
אם הדברים לא יסתדרו לטובת הפועל ת"א, יש להם אופציה נוספת והיא לערער לבית המשפט הפדרלי בשווייץ. גם תהליך שכזה עשוי לקחת כמה חודשים, ולכן גם אם דייני הקאס יפסקו שעל אנשי הפועל ת"א לשלם את החובות, זה לא יקרה העונה בגלל שההליך המשפטי לא יגיע לסיומו.
"בית המשפט הפדרלי השווייצרי הוא כמו בית המשפט העליון שלנו", הסביר עו"ד ברק והוסיף: "בניגוד למצב בארץ שבו הליכים נגד פסקי בוררות מתחילים את דרכם בבית המשפט המחוזי, בשווייץ הערעור מוגש ישירות לבית המשפט העליון/הפדרלי. לא היו הרבה מקרים שבית המשפט שינה את ההחלטה של הקאס, אם כי היו כאלה. היו תיקים שבית המשפט השווייצרי הגיע למסקנה שהקאס טעה בעיקר בפרוצדורה ולכן התערב בפסיקה, אבל זה, כאמור, במקרים מעטים. באופן כללי, בתי משפט לא מתערבים במהות של פסק הבוררות, אלא כאשר ההליך היה לא תקין".
חשוב לציין שכל עוד ההליך המשפטי מתקיים, לפיפ"א אין הרשאה להפעיל סנקציות כאלה ואחרות (הורדת נקודות, הורדת ליגה וכדומה) על הפועל ת"א. בנוסף, במועדון טוענים כי גם אם הפסיקה לא תהיה לטובתם, וגם הערעור לבית המשפט הפדרלי בשווייץ לא יעזור ופיפ"א תדרוש מהם את התשלומים, הם יכולים לפנות לבית המשפט המחוזי ולהוציא צו מניעה להתאחדות לכדורגל, שכפופה לפיפ"א ואמורה להוציא לפועל את החלטותיה.
בשורה התחתונה, הדיון בקאס הוא אמנם משמעותי ודרמטי אבל עושה רושם שעניין "חובות חו"ל" עוד יעסיק את הפועל ת"א בחודשים הקרובים, וגם אותנו.