מהמגרש לחלוקת עיתונים: המשבר מהצד שלא הכרתם
בצל הביקורות על חזירות ותאוות בצע, כדורגלנים רבים מליגת העל מתקשים לסגור את החודש ומחפשים הכנסה צדדית כמו אימוני כושר בזום או שיווק תוספי מזון: "הכדורגל נראה זוהר, אבל לא כולם טסים ללאס וגאס בכל קיץ או נוסעים בג'יפ". תמונת מצב עגומה
משבר הקורונה צפוי להיזכר עוד שנים רבות כאחת מנקודות השפל הכלכליות במדינת ישראל ובעולם כולו. המשבר לא פסח כמובן גם על הכדורגל הישראלי ובשבועות האחרונים היינו עדים למשאים ומתנים שעלו לכותרות בנוגע לקיצוץ בשכר השחקנים, בקבוצות כמו הפועל באר שבע, בית"ר ירושלים, הפועל תל אביב, הפועל חיפה והפועל רעננה, והובילו גם לסכסוכים וחילוקי דעות בין השחקנים להנהלות.
רוב הביקורת מצד אוהדי הקבוצות הייתה כלפי השחקנים, שלעברם הוטחו כינויים לא מחמיאים כמו "חזירים" ו"תאבי בצע". נראה שבאופן כללי הכדורגלנים הצטיירו כמי שנלחמים על השמנת, בזמן ששאר העם, עם מיליון מובטלים חדשים, מתקשה להביא לחם הביתה. הפוסט של שוער הפועל חיפה, רן קדוש, שקרא לשחקנים נוספים לסייע לבעלי הבית ולהפגין סולידריות עם אזרחי ישראל, רק הוסיף שמן למדורה וגרר זעם וירטואלי רב לעבר השחקנים.
אך למרות זאת, המציאות בכדורגל הישראלי שונה מאוד. אומנם השכר בקבוצות כמו הפועל באר שבע ובית"ר ירושלים גבוה מאוד מאפשר לשחקנים לשמור גרוש לבן ליום שחור, אך הדבר לא משקף כלל את תמונת המצב בענף. כ-40% משחקני ליגת העל משתכרים פחות מ-20,000 ש"ח נטו לחודש, כולל החיילים. רובם אומנם צעירים, אך חלקם כבר בעלי משפחות. נתון נוסף מראה שרבים מהם לא הרוויחו סכומים גבוהים יותר בעבר, כך שעולה שהמצב הנוכחי פוגע על חלקם באופן חמור.
כשיורדים לליגה הלאומית, המצב כמובן שונה. המשכורות נמוכות יותר ורובן המוחלט של הקבוצות הוציא את השחקנים לחופשה ללא תשלום. השכר הממוצע בליגה הלאומית נמוך בהרבה מהשכר הממוצע בליגת העל, אך גם בליגה הבכירה הממוצע אינו משחק תפקיד. זאת מאחר שבעוד הגדולות משלמות לשחקן שכר עונתי של 400,000 אלף יורו, בקטנות ישנם שחקנים שמרוויחים רק 8,000 ש"ח בחודש.
בקבוצות שבהן הוחלט על מתווה של קיצוץ, השחקנים בעלי השכר הנמוך נפגעו בצורה פחות משמעותית, זאת לעומת מועדונים שהוציאו את שחקניהם לחל"ת, ובהם הפגיעה גדולה באופן ניכר. לדוגמא, שחקן שטרם מלאו לו 28 והשתכר עד כה 20 אלף ש"ח ברוטו בחודש, יצטרך להסתפק כעת בהכנסה של 7,090 ש"ח, כלומר פגיעה של 65%. לעומת זאת, משכורת זהה של שחקן שכבר מלאו לו 28 תצנח ל-8,970 ש"ח (55%).
יש לציין שבדרך כלל שחקנים שמשתכרים סכומים בסדר הגודל הזה לא מקבלים דירה מקבוצותיהם, ולעיתים גם לא רכבים. זאת במקביל להוצאות שלהם על תוספי מזון, וחלק מהשחקנים גם רכש בתקופה זו אביזרי אימון כדי לשמור על הכושר עד שיחזרו האימונים הסדירים.
"הכדורגל נראה זוהר, אבל לא כולם טסים ללאס וגאס בכל קיץ או נוסעים בג'יפ", סיפר שחקן בליגת העל שביקש להישאר בעילום שם. "עבור רבים מדובר במקור הכנסה שמספיק להוצאות השוטפות וחיסכון ליום שאחרי הכדורגל. אנחנו עכשיו שופכים את החסכונות ולא כולם דאגו לחסוך".
על הביקורת הציבורית אמר אותו שחקן: "לא כל הכדורגלנים תאבי בצע, השחקנים הבכירים אמנם נפגעו בהרבה כסף, אבל להם יש כסף בצד. הם לא צריכים לחשוש לגורלם או לגורל משפחתם. אני קורא את הפוסטים והתגובות נגד השחקנים, אני בטוח שאם היו יודעים כמה שחקנים בליגת העל מרוויחים, הם לא היו מתבטאים כך".
שחקנים רבים תכננו לבלות את חג הפסח במלון באילת או בווילה בצפון עם המשפחה, לסעוד במסעדות יוקרה ולהשוויץ במותגי האופנה הנחשבים, אך בחג הזה כולם נשארו בבתיהם. יש כאלה שלא ממתינים לשובה של הליגה והחלו לעבוד בעבודות מזדמנות כדי לייצר הכנסה נוספת.
שחקן מליגת העל החל לחלק עיתונים, שחקן נוסף עובד בעסק המשפחתי, אחרים התחילו להעביר אימוני כושר בתשלום באמצעות אפליקציית זום ויש כאלה שהחלו לשווק תוספי מזון. "אני חושש שתהיה פגיעה תדמיתית והמועדונים יראו זאת בעין לא יפה. גם ככה יש ערפל כלכלי סביב הכדורגל", אמר שחקן מליגת העל שהביע את חששותיו.
חלוצה של הפועל אום אל פאחם, דובב גבאי, שיחק שנים רבות בליגת העל ובגיל 32 החליט להצטרף לעולה החדשה ללאומית. הוא החליט לא להיות פסיבי בתקופה זו ומצא הכנסה נוספת: "לפני כשלוש שנים, אלעד גבאי רצה שאצטרף לחברה. ולאחר שראיתי לאן זה הוביל אותו וכמובן לאחר שניסיתי את המוצר על בשרי, הבנתי מהר מאוד את גודל ההשפעה שלו והחלטתי להצטרף להרבלייף כדי לעזור לאנשים לשנות הרגלי תזונה רעים ולהביא אותם לתוצאה שתגרום להם ללכת עם חיוך רחב על הפנים. עכשיו יותר קל להתעסק במוצר, מכיוון שהכדורגל נעצר ונוצר מצב של אי ודאות בריאותית וכלכלית. העולם די עצר מלכת".
גבאי, ששיחק בעבר בהפועל באר שבע ובבית"ר ירושלים, מבין את חבריו שלא מיהרו לקבל את דרישת המועדונים: "הייתה פה סוג של בהלה ובעיקר בקבוצות שלא הסתדרו בהתחלה מול הבעלים. בסך הכל כולם רוצים לחזור לשגרה וצריך לראות גם את ההשפעה הכלכלית לעונה הבאה".
עוד לא ברור מתי ישוב הכדורגל הישראלי, אך אם המצב הנוכחי ימשך נראה עוד ועוד שחקני כדורגל מחפשים הכנסות נוספות. "המצב הזה גרם להרבה שחקנים לשנות את תפיסת העולם ואורח החיים שלהם. מי יודע אם ומתי יתרחש המשבר הבא", סיכם שחקן מליגת העל.