קבוצה למכירה: מבט לתוך המגעים לרכישת הפועל
מעל ל-30 הביעו עניין ראשוני במועדון, אך רק שמונה חתמו על הסכם סודיות. חמישה החלו בדיקת נאותות ונכון להיום יש 2-3 גורמים שעדיין על הפרק. מה יש במצגות שמראים למועמדים, האם טביב היה קרוב לחזרה ומה המכשול העיקרי? הפרטים מבפנים נחשפים
מאז שמועדון הפועל תל אביב נרכש ע"י איציק ושרון ניסנוב, מאיר תושב וזאב גרינברג אי שם בינואר 2017 מדי מספר חודשים צצים דיווחים על איש עסקים כזה או אחר המעוניין לרכוש את הקבוצה. ערוץ הספורט החליט לעשות סדר ולחשוף מה באמת קרה וקורה סביב העניין שכל הזמן מבעבע מעל המועדון.
- הערב 20:15 ישיר ב-5SPORT 4K: הדרבי התל אביבי הגדול
נתחיל מהסוף. קבוצת ניסנוב-תושב-גרינברג רוצה למכור את הפועל ת"א. מהרגע הראשון שהארבעה רכשו את הקבוצה מידיהם של המפרקים של "הראל אחזקות", עו"ד שאול קוטלר ורו"ח חן ברדיצ'ב, הם טענו כי בתור אוהדי הקבוצה הם נכנסו להרפתקה הזו בראש ובראשונה כדי להציל את המועדון וברגע שיגיע אדם אמיד בעל אמצעים שירצה לקנות את הפועל הם יזוזו הצידה. גורם בכיר במועדון אף טען בימים אלה כי עוד בשלב המו"מ מול המפרקים, הארבעה הבהירו להם כי רק אם לא יהיה רוכש אחר הם יהיו אלה שירכשו את המועדון ויצילו אותו מפירוק.
במילים אחרות, המועדון היה על המדף ועדיין נמצא על המדף, וכל מי שישאל את הבעלים הנוכחים לגבי הנושא יקבל תשובה שהם מעדיפים לחזור להיות אוהדים מהיציע. נכון להיום, ישנם 2-3 אנשי עסקים אופציונאליים שמדברים או על כניסה כשותפים ורכישה של כ-60 אחוזים מהבעלות או רכישה של המועדון כולו. בחודשיים הקרובים יימשכו השיחות מולם, כשבמועדון טענו כי התקופה הקרובה תהיה קריטית, שכן כדי שיוכלו להשתתף בהכנות לקראת העונה הבאה גם מהבחינה הכלכלית, יש לסכם על כל הפרטים בזמן הקרוב.
נחזור אחורה. הבעלים התחילו להתעסק בעניין הרכישה בצורה רצינית יותר החל מהעונה שעברה, מיד כשעלו חזרה לליגת העל. בין הארבעה ישנה חלוקת עבודה ברורה וחלוקה לתחומי אחריות שונים, ומי שקיבל את המשימה לרכז את הנושא הזה היה בועז תושב, אחיינו של מאיר תושב ונציגו בארץ. על פי גורמים במועדון, עד היום למעלה מ-30 איש הביעו עניין ראשוני ברכישת המועדון, אך כשמונה בלבד חתמו על הסכם סודיות, כשכולם מחו"ל להוציא שניים שהיו נציגים בארץ של אנשי עסקים מחו"ל. חתימה על הסכם כזה כמובן מעידה על רצינות, אך למעשה עד היום לא היה גורם שהיה באמת קרוב לרכישת המועדון. מה היה השלב הרציני ביותר? היו כחמישה אנשי עסקים ששלחו מומחים מחו"ל לבצע בדיקת נאותות, אך ברוב המקרים היא נעצרה בעקבות העננה שיש סביב "חובות חו"ל", החובות שיש ל"הראל אחזקות" עוד מימי הפירוק מול אופ"א ופיפ"א ושנמצאים בטיפול הניסנובים.
כמה אלי טביב היה קרוב לחזרה לחודורוב? במועדון טוענים כי האופציה הייתה רחוקה. הוא שוחח עם תושב בטלפון ונפגש עם זאב גרינברג, אך בתום פגישה קצרה הבינו הצדדים כי התקדמות בעניין היא לא על הפרק. טביב, לעומת זאת, טוען כי הדברים היו קצת אחרת. לטענתו תושב הוא זה שפנה אליו ואז בפגישה עם גרינברג, ברגע שהוא שמע על החובות לפיפ"א, הוא הבין שהמצב מסובך וירד מהעניין. טביב אמר לערוץ הספורט לגבי חזרה אפשרית לחודורוב: "NEVER SAY NEVER , אבל בינתיים אני לא רוצה לחזור".
בכל מקרה, בשנה וחצי האחרונות אנשי עסקים שונים פנו, כאמור, לאנשי המועדון, אך גם הבעלים עצמם פנו באופן ישיר או דרך גורמים שלישיים לאנשים שעשויים להיות רוכשים רלוונטיים. מה כולל התהליך מול רוכש פוטנציאלי? בשלב הראשון הגורם המתעניין מקבל מצגת קצרה של מספר דקות שמסבירה על המועדון. מעין מצגת בסיסית, שמתארת את חלוקת הבעלות בין הבעלים, ההיסטוריה של המועדון, התארים בשנים עברו, המסע האירופי המוצלח ב-2001 והחלק החברתי עליו שמים דגש בחודורוב. במצגת מופיעים גם שני סרטונים קצרים שמראים את הקשר החזק שיש לקהל עם המועדון וגם מעבירים את המסר שהפועל ת"א הוא מעין גשר בין יהודים וערבים. "זה לא נכון שאף אחד לא רוכש את המועדון בגלל הקהל. אם מישהו ירכוש את המועדון זה יקרה בזכות הקהל", אמר בועז תושב לערוץ הספורט.
לאחר מכן מתקיימת שיחה קצרה עם תושב, כאשר מי שרוצה להמשיך את התהליך חייב לחתום על הסכם סודיות. רק לאחר הסכם הסודיות מוצגת בפני המתעניין מצגת מספר 2, שכוללת מספרים של ממש, הסברים כיצד בונים תקציב של קבוצת כדורגל, ההכנסות של המועדון, ההוצאות שלו ואפילו נתונים על מכבי ת"א, מכבי חיפה ובית"ר ירושלים כדי להדגיש בפני הרוכש הפוטנציאלי כי בניגוד לקבוצות הללו, שם יש השקעה של עשרות מיליונים של בעלי הבית, הפועל ת"א, עם ניהול נכון והשקעה של 2-3 מיליון דולר בשנה, אפילו יכולה להיות רווחית, לטענת גורמים במועדון.
במקביל למצגת, הרוכש הפוטנציאלי רשאי כמובן לקבל לידיו מסמכים שונים, כמו חוות דעת על החובות באירופה, פרטים על כל שחקן ושחקן, כמו למשל שכר, לעוד כמה שנים חתום, הערך שלו בשוק וכדומה. בשלב הזה גם מתחילים לדבר על מתווה העסקה, וכאן חשוב להדגיש נקודה משמעותית. הבעלים פתוחים לכל מתווה שהוא, כלומר לא רק רכישה של 100 אחוזים, אלא גם הכנסת שותף חמישי שיהיה לו חלק כלשהו בבעלות או הכנסת שותף שיישאר רק עם מישהו אחד מבין הארבעה הנוכחים. כמובן שהבעלים מעדיפים שאיש עסקים יקנה את כל המועדון, אך גם רכישה של חלק מהבעלות כאמור על הפרק. "כל האופציות פתוחות, העיקר שיבואו" אמרו במועדון
חשוב להבין, אף אחד מארבעת הבעלים של הפועל ת"א הוא לא מיץ' גולדהאר וגם לא יעקב שחר, והם גם לא יתביישו להודות בכך. הם אמנם הכניסו את היד לכיס והשקיעו מכספם במהלך שלוש השנים שהם נמצאים במועדון, אך יש להם מגבלות והם לא מתכוונים "לשפוך" כל אחד מהם עשרות מיליונים של שקלים בשנה, לכן הם מחפשים משקיעים נוספים. לפי גורמים במועדון, עד היום כל הבעלים יחד השקיעו כ-18-20 מיליון שקלים, כ-5-6 מיליון שקלים בעונה, סכומים שהם ימשיכו להשקיע כל עוד הם במועדון.
בשורה התחתונה, בחודורוב מדברים על המועדון כאחד מהנכסים היותר אטרקטיביים שיש בארץ וכך הם מציגים אותו בפני המתעניינים. "אנחנו לא יצרנו אפילו שקל חוב בכל השנים שאנחנו נמצאים פה. לא חייבים שקל לאף אחד, לא הפסדנו פעם אחת בבוררות, לא איחרנו יום במשכורות, מחלקת הנוער שלנו מצליחה מאוד והיא עם רבע תקציב של מכבי ת"א ומכבי חיפה, הקמנו קבוצת נשים והקמנו קבוצה לצרכים מיוחדים", אמר גורם בכיר בהפועל. במועדון מתקשים להעריך מתי יכנס לעניינים משקיע חדש, אבל עד שרוכש כזה יגיע, הבעלים מתכוונים להישאר ולהמשיך לעמוד בראש הפועל ת"א. הם אפילו כבר מכינים בימים אלה את העונה הבאה יחד עם משה סיני וניר קלינגר.