"את מה שעברנו מעטות היו שורדות. היעד: מקומות 3-1"
חוגג ("הוא לא צריך להוכיח דבר, השקיע 80 מיליון וזו התשובה"), היחסים עם הקהל ("לא רוצים לקחת כסף מאוהדים, אבל לא נהסס לתבוע מי שיפגע במועדון"), מיכאל אוחנה ("זה שובר את הלב") וגם בניון ("המשמעות שלו אדירה"). יו"ר בית"ר ירושלים אלי אוחנה מדבר
כמעט בלי לשים לב, 11 שנים כבר עברו מאז האליפות האחרונה של בית"ר ירושלים. במהלך הזמן הזה ידע מועדון הפאר אין-ספור דרמות ורגעים של חוסר ודאות, אבל כעת - ערב פתיחת עונת 2019/20 בליגת העל - נדמה כי מנשבות רוחות של שינוי בבירה, כאלה שאף מרמזות שבית"ר מוכנה שוב להיאבק על תארים.
רגע לפני שהשריקה הראשונה נשמעת, התיישב אלי אוחנה לריאיון מקיף על הנעשה במועדון, ההבדלים בין אז להיום והשאיפות לעתיד. מעטים האנשים שמכירים את בית"ר ירושלים טוב יותר מאשר יושב הראש הנוכחי שלה - שגם לא מרבה לדבר בתקופה האחרונה. הפעם, שחקן העבר האגדי לא חסך במילים, וגם סיפק כמה אמירות מעניינות מאוד.
"חוגג לא צריך להוכיח דבר"
אחד הנושאים המדוברים סביב המועדון הוא בנוגע לבעלים משה חוגג - האם יש לו את המשאבים כדי לדאוג לבית"ר לטווח ארוך, האם הוא "כאן כדי להישאר". לאלי אוחנה יש תשובה חדה וברורה: "בעל הבית לא צריך להוכיח כלום לאף אחד. אף אחד במועדון לא מרגיש אפילו שנייה סימן שאלה. מרגישים בטוחים. הייתם שואלים את זה גם את גולדהאר? אולי הוא יחליט שמחר הוא עוזב את מכבי ת"א? לא רק שלא מרגישים חוסר יציבות תעסוקתית, מקבלים כל יום עשרות בקשות להצטרף לתפקידים במועדון. בן אדם שמשקיע 80 מיליון שקלים כשהתקציבים כאן בעבר היו אולי 30, זאת התשובה".
"בית"ר עברה הרבה טלטלות בשנים האחרונות, כאלה שמועדונים אחרים לא היו שורדים", הוסיף אוחנה. "היא הייתה פעמיים בבית משפט ועל סף פירוק, כל מה שקרה עם ארקדי גאידמק, פרשת הצ'צ'נים ופרשיות אחרות שטילטלו אותה. המועדון עבר רכבת הרים שמעט מאוד מועדונים היו יכולים לשרוד. בית"ר שרדה את התקופה הזאת, התחסנה, התחזקה ועכשיו היא הרבה מעבר לקבוצה - היא בפעם הראשונה מאז שאני זוכר אותה הפכה מקבוצה למועדון, מועדון חזק שישאף לזכות בתארים בכל שנה".
אוחנה ניסה להסביר את השוני בין אז להיום: "היום יש בבית"ר דרך שונה. מנכ"ל בסגנון של מוני ברוש זאת פונקציה שלא הייתה בבית"ר ירושלים ויצרנו מהפכה בשנה אחת, מה שלוקח במועדונים אחרים 3 או 4 שנים. המודל העסקי הוא לא לחקות מישהו, אבל אנחנו גם לא מתביישים ללמוד מהצלחות. לפני בית"ר לא היה לי ניסיון בניהול ולמדתי תוך כדי תנועה ואני עוד אלמד".
"הדבר הכי חשוב עבורנו הוא להמשיך ולבנות את בית"ר כמותג חזק וככזה שכולם יתגאו בו כי הוא חשוב לכל כך הרבה אנשים מכל רחבי הארץ וגם מהעולם", סיכם יושב הראש את הנושא. "אנחנו מתמודדים עם לא מעט קשיים ולא מעט אתגרים, אבל המועדון הוא כמו משפחה, עובדים בשיתוף פעולה ואין צורך להביא לידי ביטוי את ההיררכיה בין האנשים, כולם למען מטרה אחת".
אפרופו השאיפה לזכות בתארים בכל שנה, בית"ר ספגה מכה קשה בתוכניות מוקדם יותר השבוע, כאשר מיכאל אוחנה גמר את העונה לאחר שקרע את הרצועה הצולבת בברכו. עם זאת, אלי אוחנה הבהיר: "הפציעה של מיכאל היא מכה מקצועית קשה וזה לפני הכל שובר את הלב, ממש שובר את הלב וכואב לכולם. מיכאל אוחנה היה אמור להיות שחקן מוביל, וזה משהו שהצוות המקצועי מנסה להתמודד איתו ולמצוא פתרונות. ועדיין, זאת בית"ר ירושלים, נבנה כאן סגל חזק והשאיפות הן מאוד ברורות. תמיד יש ציפיות מבית"ר, אך בעונה כזאת, עם השקעה כזאת - 1-3 זאת המטרה שלנו".
"לא נחשוש מאף אוהד"
היחסים בין בית"ר ירושלים לבין האוהדים שלה תמיד היו מורכבים, וכנראה שגם תמיד יהיו. רק לפני קצת יותר מחודש הודיע משה חוגג כי הוא שוקל את המשך דרכו, זאת לאחר שאוהדים הגיעו לאימון וקראו קריאות גזעניות לעברו של עלי מוחמד. לפני כשבוע נודע כי הבעלים הגיש תביעה נגד אוהד הקבוצה בטענה להסתה וגזענות.
אוחנה התייחס לנושא הזה והדגיש: "השינוי העיקרי מאז ההגעה של חוגג הוא הדו-שיח עם האוהדים, השיפור האדיר בתדמית. העובדה שהשנה נשבר שיא מינויים (על סף 8,000), תחת כל הקשיים שיש עם טדי, היא הוכחה לדרך הנכונה שהמועדון הולך בה. גם בנוגע לתביעות נגד אוהדים, מי שמאיים, מסית או פוגע במועדון - זכותו של חוגג או של המועדון לתבוע אותו, אנחנו לא ניתן לזה יד ולא נחשוש מאף אחד. בגדול, אף אחד כאן לא רוצה לתבוע אוהדים או לקחת מהם כסף, אבל יש כאן מטרה - להרתיע אנשים מלנהוג בגזענות ואלימות. זה משהו שלא ייפסק כל עוד אנשים לא יתיישרו, ועובדתית זה מרתיע".
"אני מקבל כל יום 5-10 הודעות מאוהדים ועונה לאחד אחד, אנחנו שקיפים ונגישים לכולם, רוצים שכולם יהיו מרוצים, האוהדים מאוד מעורבים ושותפים, אנחנו קשובים ומנסים כל הזמן לשנות ולשפר, להתנהל כמו משפחה אחת גדולה. זה משהו שהתווה משה חוגג וכולם כאן מחויבים לזה", הוסיף יושב הראש.
אני, אנחנו והתקשורת
אוחנה, כאמור, לא נוטה להתראיין תחת כל עץ רענן מאז חזר לתפקיד רשמי בבית"ר ירושלים. כשנשאל אם יש לו ביקורת על דרך הסיקור שמקבלת הקבוצה, הבהיר: "אנחנו לא מתקרבנים ולא באים בטענות, אבל יודעים לבוא ולהגיד מתי שהתקשורת לא מדייקת או מתרכזת בדברים שוליים ולא מייצגים. זה לא עניין של ביקורת על תקשורת, כמו שלפעמים ישנם אי-דיוקים או העובדה שלוקחים דברים קטנים והופכים אותם לעיקר. כשמדובר בבית"ר ירושלים זה הפך לקל מדי, ובעבר זה אולי היה בצדק, אבל נעשה כאן שינוי וצריכים לקחת אותו בחשבון בכל ההיבטים, גם התקשורת".
יושב הראש הוסיף: "המועדון נלחם בגזענות ומנסה לייצר דרך ערכית ובריאה והתקשורת צריכה לגבות ולחזק את זה ולא לחפש רק להתרכז בדברים שוליים סביב המועדון, זה הכי קל". לא יודע אם התקשורת עוינת, אבל היא לא תמיד מדויקת ומבליטה יותר דברים שליליים מחיוביים וכל קריאה של ילד שלא מבין מה הוא אומר הופכים לכותרות אדירות. אני חושב שהתקשורת צריכה להיות יותר עניינית".
על כך שהוא מעדיף בימים אלה להיות מאחורי הקלעים ולא בפרונט - לא דבר אופייני כשמדובר באלי אוחנה - אמר: "אני לא צריך להתראיין כל הזמן, בהתחלה העיתונאים היו מתקשרים אבל היום כבר הבינו שאני לא עונה. יש מספיק אנשים שיספקו תשובות לתקשורת. יותר מדי דיבורים זה גם לא בריא. כל כך הרבה שנים קיבלתי מחמאות וספגתי ביקורות, אז לא ממש מזיז לי. יש בעלים דומיננטי שאומר דברים מעל כל עץ רענן ואומר אותם מאוד ברור. אני יודע מתי לזוז הצידה, אני אוהב את המעורבות של חוגג, ואני אגיד גם באופן אישי - אני מעורב בכל דבר ניהולי ומקצועי אבל גם אוהב בשלב זה של חיי להיות מאחורי הקלעים ולא בפרונט".
"בניון הביא שינוי אמיתי"
ה"רכש" אולי הכי מסקרן של בית"ר ירושלים הקיץ לא היה של שחקן כזה או אחר ואפילו של מאמן, אלא של יוסי בניון - שמונה למנהל המקצועי. לאוחנה היו רק מילים חמות לומר על האיש: "יש לו סמכויות כמעט בלתי מוגבלות. הוא נכנס לתפקיד בטירוף ועובד סביב השעון, רואה שחקנים, נפגש עם אנשים, משנה דברים, מייצר כאן דרך מקצועית. הוא נותן את כל מה שיש לו כדי שתהיה כאן קבוצה טובה, ואני מוכרח להגיד - הוא הביא לכאן שינוי מקצועי משמעותי, גם בנוכחות שלו כמנהל ספורטיבי צמוד לשחקנים והעזרה שלו לרוני לוי. המשמעות שלו עבור בית"ר אדירה".