הטבלה לא משקרת: כל המספרים מבית הדין

בית"ר י-ם היא אלופת הקנסות של בית הדין של ההתאחדות עם מעל ל-630 אלף שקלים, הורדת נק' בפועל וסגירת יציעים. הפועל תל אביב רק עם 60 אלף ב-3 השנים האחרונות. היכן ממוקמות מכבי ת"א ומכבי חיפה במצעד המשלמות ולאן הולך הכסף? כל המספרים

מוטי פשכצקי
מוטי פשכצקי

תגיות: בית הדין

Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

בשבועות הקרובים אמורים להיפגש ראשי הקבוצות במסגרת מנהלת הליגה כדי לבחון אפשרויות לטיפול מיגור האלימות והגזענות מהמגרשים. בפגישה יבקשו מספר ראשי מועדונים לעלות לסדר היום גם את עניין הקנסות של בית הדין על הקבוצות והפגיעה בבעלי הבית, בסכומים שברובם הולכים לפעילות השוטפת של ההתאחדות לכדורגל, וגם לשכר הדיינים עצמם.

התחושה אצל ראשי המועדונים וגם אצל חלק גדול מהקהל היא שבית הדין לא עקבי בהחלטותיו. משפטים כמו 'יש איפה ואיפה' אנחנו שומעים מדי יום רביעי, גם בקבוצות הקטנות בליגות החובבניות ובקבוצה הנוער הנערים והילדים.

בבית הדין המשמעתי יושבים עורכי דין מקצועיים, על כך אין חולק. הוא מורכב מארבעה דיינים, ובניגוד לנשיא בית הדין העליון של ההתאחדות, השופט בדימוס אמנון סטרשנוב שמשתכר כ20- אלף שקלים בחודש, דייני בית הדין המשמעתי אינם זוכים למשכורת קבועה, אלא שכר והחזר הוצאות לפי מספר הדיונים שבהם הם יושבים.
 
ארבעת הדיינים הם ישראל שמעוני, עמנואל סלע, גיורא לנדאו ונועם ליובין. כולם עובדים במשרדי עורכי־דין שונים במגזר הפרטי, כך שבית הדין אינו מקור פרנסתם העיקרי. בראש בית הדין המשמעתי עומד עו"ד שמעוני, והוא זה שמחליט מי יישב בכל דיון., ואם הוא יתנהל בהרכב מורחב.

ראשי המועדונים לא פעם יוצאים נגד ההחלטות. הדיין שמעוני
ראשי המועדונים לא פעם יוצאים נגד ההחלטות. הדיין שמעוני
ימים עמוסים בבית הדין
ימים עמוסים בבית הדין

העובדה שהשופט בדימוס, אמנון סטרשנוב, שנחשב למוערך מאוד הסכים לשמש כנשיא בית הדין העליון מראה הרבה על המוסד אותו מרבים להשמיץ. מעל בית הדין המשמעתי, יש את המוסד לערעורים, בית הדין העליון, שבשנים האחרונות הפך יותר ויותר למוסד חנינות.

רגע לפני עוד יום דיונים, ערכה בדיקה מיוחדת של כל הדיונים וההחלטות של שלוש השנים האחרונות ב-12 מקבוצות ליגת העל. התמקדנו בעיקר בקנסות, אבל ראוי לציין שיש ענישה נוספת שמשפיעה על התקציב של קבוצה כזו או אחרת במקרה של סגירת יציעים, רדיוס, משחקים ללא קהל, הפחתת נקודות ליגה וכו.
 
הקבוצה שהורשעה הכי הרבה פעמים בגלל מעשים של אוהדים ושילמה את הקנס המצטבר הגבוה ביותר הוא בית"ר ירושלים שעוקפת בגדול את כולם, לא רק בסכומים אלא גם בהעמדות לדין בכל הסעיפים הקשים כמו קריאות גזעניות והתפרעות אוהדים. סוגרת את הרשימה: הפועל רעננה. קופת ההתאחדות התעשרה ב-3 השנים האחרונות ב 2,162,500 שקלים, כתוצאה מאותם דיונים.

בית"ר ירושלים אלופת הקנסות (אלן שיבר)
בית"ר ירושלים אלופת הקנסות (אלן שיבר)

בית"ר ירושלים
נקנסה ב-630 אלף שקלים, היציע מזרחי נסגר ל-8 משחקי ליגה, 3 נקודות ליגה הופחתו ממאזנה, היציע המזרחי נסגר ל-5 משחקים ובנוסף נפסקו נגד המועדון 7 משחקי רדיוס עם קהל.
 
מכבי ת"א
נקנסה ב-400 אלף שקלים, 5 רדיוסים עם קהל והפחתת נקודת ליגה.
 
מכבי חיפה
נקנסה ב-267 אלף שקלים, 2 רדיוסים עם קהל, היציע הצפוני נסגר ל-3 משחקים.

בני סכנין
נקנסה ב-257 אלף שקלים ו-3 רדיוסים עם קהל.
 
הפועל ת"א
נקנסה ב-60 אלף שקלים, 3 רדיוסים עם קהל והפחתת נקודת ליגה.

בית"ר סופגת הכי הרבה קנסות, טביב כבר התרגל
בית"ר סופגת הכי הרבה קנסות, טביב כבר התרגל
גם מכבי ת"א מרבה להגיע לבית הדין. עו"ד מאירי
גם מכבי ת"א מרבה להגיע לבית הדין. עו"ד מאירי
אוהדי חיפה במקום השלישי (אלן שיבר)
אוהדי חיפה במקום השלישי (אלן שיבר)
הפועל ת"א ספגה 3 עונשי רדיוס (אלן שיבר)
הפועל ת"א ספגה 3 עונשי רדיוס (אלן שיבר)
בני יהודה
נקנסה ב-183 אלף שקלים. שני רדיוסים עם קהל.

הפועל ב"ש
נקנסה ב-168 אלף שקלים.

מ.ס אשדוד
נקנסה ב36,500 שקלים.

הפועל קרית שמונה
נקנסה ב-30 אלף שקלים.

מכבי פ"ת
נקנסה ב-23 אלף שקלים.
 
הפועל חיפה
נקנסה ב-10,500 שקלים.
 
הפועל רעננה
נקנסה ב-3,000 שקלים.

הכי מעט עונשים, אוהדי רעננה (אלן שיבר)
הכי מעט עונשים, אוהדי רעננה (אלן שיבר)
נוהגים בהגינות, אוהדי מכבי פ"ת (אלן שיבר)
נוהגים בהגינות, אוהדי מכבי פ"ת (אלן שיבר)
אוהדי ב"ש גרמו למעט קנסות יחסית ליתר הגדולות (אלן שיבר)
אוהדי ב"ש גרמו למעט קנסות יחסית ליתר הגדולות (אלן שיבר)

תגובת ההתאחדות לכדורגל:

"ההתאחדות לכדורגל משקיעה מיליוני שקלים מתקציבה לטובת מאבק באלימות ובגזענות בכל הליגות המופעלות במסגרתה, סכומים שגבוהים פי כמה מהקנסות שמטילים בתי הדין, זאת לאור החשיבות הרבה שהיא מייחסת לנושא. תקציבים אלו מתועלים למגוון אפיקים הקשורים למאבק באלימות ובגזענות, בהם ההסברתי, החינוכי, האכפתי וכן המשפטי. עלות הפעלת המערכת המשפטית לשנה היא כ-2 מיליון שקלים, ומטרתה להבטיח את איכות המערכת, את יעילותה ואת תרומתה לשיפור הכדורגל".

"החלטות בתי הדין הן לעולם תולדה לרקורד המשמעתי של קבוצה, לעשייה שלה לטובת המאבק באלימות ובגזענות וכמובן לחומרת העבירה הנידונה. כל מערכת משפטית מחויבת לבחון את הדברים המובאים בפניה באופן ענייני ונקודתי. האם על נאשם שמגיע לבית דין לתעבורה, למשל, עם גיליון עבירות עמוס לעייפה מושת אותו עונש שיושת על מי שזו העבירה הראשונה שלו? האם אין חשיבות למהות העבירה ולנסיבות בהן התקיימה? הדרישה לאחידות שמתעלמת מהנסיבות ומההקשר היא למעשה דרישה לעיוות דין".