"נגמרת פה פגישה, יורדים למעלית ומשנים החלטות"

רוג'ר מיצ'ל בארץ כבר שנה וחצי, אך גם חובבי הכדורגל האדוקים ביותר טרם שמעו עליו. בראיון ראשון לחג מדבר היועץ המיוחד של מנהלת הליגות על הדברים הטובים ("האוהדים באים למגרשים"), הרעים ("ציניות ביחס לנבחרת") ומבהיר: "הכדורגל חשוב לישראלים"

מוטי פשכצקי
מוטי פשכצקי

תגיות: מנהלת הליגה

Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

אם רוג'ר מיצ'ל יסתובב ברחוב, ספק אם מישהו יזהה אותו, כולל חובבי הכדורגל – גם האדוקים שבהם. אבל האיש הזה, שמדבר בפעם הראשונה, הוא אחד האנשים המשפיעים על הכדורגל הישראלי. מיצ'ל, ששימש בעברו כמנכ"ל הליגה הסקוטית, מייעץ  לקבוצות פאר כמו יובנטוס ושימש גם כחבר לוועדת מייעצות לאופ"א. לישראל הוא הגיע בהמלצת מרטין ביין לפני כשנה וחצי, ומשמש כיועץ המיוחד של מנהלת הליגות ומכהן במקביל כיו"ר ועדה הבוחנת את עתיד הכדורגל הישראלי במטרה לשפרו.

מיצ'ל בן ה-52, שיחק בעברו כקשר באיטליה ובסקוטלנד. יחד עם יו"ר המנהלת, יורם באומן והמנכ"ל, אורן חסון, הם הצליחו להביא את אחד מההישגים הגדולים ביותר של הכדורגל בארץ  -מכרז זכויות שידור שיכניס מעל חצי מיליארד שקל בארבע שנים.

"יש לי ניסיון בתחום פיננסי והגעתי לנהל את הליגה הסקוטית ב -1998 שם נשארתי 4 שנים", מספר הסקוטי על עצמו: "לאחר מכן, הפכתי לבעל חברה שמייעצת בהשקעות של טכנולוגיה של ספורט וחברה שנקראת GIVE ME SPORT. אני מכיר היטב את העולם התקשורתי והרשתות החברתיות. כשהגעתי לישראל הבנתי את החזון של יורם באומן ואורן חסון ושמעתי מבעלי הקבוצות ביניהם יענקל'ה שחר ואחרים על הרצונות שלהם".

בחזונך, איך אתה רואה את הכדורגל הישראלי?
"החזון של ההתאחדות לכדורגל ומנהלת הליגות לא תמיד הולך ביחד. תפקידה של ההתאחדות היא הפצת  הכדורגל לכל המקומות בארץ ובכל הגילאים, אבל המנהלת חייבת לדאוג לכדורגל מקצועני. אני, בניגוד אליכם, רואה מוצר שהוא טוב יותר ממה שאתם חושבים. אתם לפעמים חושבים שהכדורגל הישראלי פחות טוב וזה לא נכון. מכבי ת"א שיחקה העונה בשלב הבתים של הצ'מפיונס וסקוטלנד לדוגמא לא שלחה נציגה. יש פה הרבה מועדונים באותה רמה ולכן זה יותר מעניין. בתקופה האחרונה יש גם יותר אוהדים ויש גם אצטדיונים יפים יותר כמו בחיפה, ב"ש, פ"ת, נתניה וטדי המשופץ ויש עם מה לעבוד. המנהלת מנסה לדאוג שהמוצר ישודרג עוד ועוד, ואחד הצעדים הראשונים זה ההכנסות מזכויות השידור. ככה יגיעו אנשים שירצו לקנות מועדונים ולהשקיע בענף".

את רוג'ר מיצ'ל כבר הכרתם?
את רוג'ר מיצ'ל כבר הכרתם?

שלושה סקוטים - מרטין ביין, יו דאלאס ואתה - נמצאים בתפקידים בכירים. איך אתה מסביר זאת?
"המקצוענות של הכדורגל החלה באנגליה ואנחנו בסקוטלנד קרובים לליגה האנגלית ובנינו משהו בדומה, עם יתרון של 5-6 שנים בגלל שבריטניה היא הבית של הכדורגל. הנושא של ניהול כדורגל דומה בכל מדינה. בכל העולם יש אותן בעיות כמו מועדונים גדולים מול קטנים, חלוקת כסף, ואיך לנסות לנהל את המשברים. בישראל קשה לנהל משברים".

האם הסכם השידור יביא הרבה כסף לשחקנים וסוכנים?
"אף אחד לא צפה את הסכום הזה. זה סכום שאורן ויורם שניהלו את המו"מ הצליחו להשיג. היו החלטות עם אחריות, וכאלה שצריך היה לקחת בזמן אמת. זה לא מובן מאליו. מה שבמנהלת מנסים לעשות עם הכסף הגדול הזה הוא לשכנע את המועדונים להשקיע 20 מיליון שקל בעתיד של הכדורגל ו-7 מיליון ש"ח להקמת כח משימה אבטחתי עם תוכנית להרמת הכדורגל הישראלי".

כלומר?
"אנחנו מדברים על הכנסת כסף לנושא הנוער. קבוצות שישתפו יותר שחקנים צעירים מקבוצת הנוער יקבלו תמריצים בגובה של חמישה מיליון שקלים שיחולקו על פי קריטריונים שייקבעו. אנחנו מדברים על אימוץ קודים מנחים דוגמת הקמת אתר אינטרנט ודפי פייסבוק, אנשי מקצוע בתחום תקשורת ושיווק, מינוי קצין קשר לאוהדים, דיילות להושבה של אוהדים ואפילו חיוב של מצלמות לצלם את המגרש עם הצד של מול הקהל. בכלל, מתוכננת מהפכה של ממש בדרך בה המועדונים יתייחסו למשחק, לכלי התקשורת שמסקרים אותו והיחסים של המועדונים עם קהל האוהדים".

זה לא מתיישר עם רצון מכבי ת"א והפועל ב"ש להגדיל את מספר הזרים
"זה נושא שנוי במחלוקת. מצד אחד, יש צד שרוצה שיהיו שחקנים הכי טובים שיש. מצד שני, הקהל רוצה לראות שחקני בית משחקים בשורות הקבוצה וזהו סוג של איזון. אם יוחלט בסוף על הגדלת מספר הזרים נהיה חייבים לתת את הכסף להגברת היכולת לצמיחה של שחקנים צעירים. כשאני שומע את ג'ורדי קרויף מתראיין ומדבר על הגדלת הזרים אני מבין אותו, אבל אנחנו חושבים שגם ההתאחדות וגם הקהל רוצה לראות שחקני בית. באיטליה היה בעבר 0 זרים בשנות ה-70 וב-82 זכו בגביע העולם. צריך למצוא את האיזון ולכן זה חשוב ובמנהלת דנים בזה".

עוד סקוטי שהגיע לשנות את הכדורגל שלנו (אלן שיבר)
עוד סקוטי שהגיע לשנות את הכדורגל שלנו (אלן שיבר)

כל עוד האלימות בכדורגל תימשך יהיה קשה לשפר את המוצר
"הליגה מנסה להתמודד והפרויקט של "מגן הכבוד" עם נשיא המדינה למען האוהדים הוא חלק מכך. הצעד הראשון כבר נעשה וזה הקמה של אצטדיונים. שדרוג של התנאים מסייע בהפחתת האלימות. יש כאן מדינה שבה בכדורגל יש המון אינטגרציה למשל ישראלים וערבים משחקים באותה קבוצה, התרבות של הבאת משפחות למגרשים מפחיתה את האלימות. באיטליה יש מועדונים כמו ורונה ולאציו שבהן יש לעיתים בעיית אלימות ובאיטליה חלק גדול מהאצטדיונים נשלטים ע"י האולטראס שמוכרים מזכרות וחנייה באצטדיון והם שולטים ולכן ההנהלה מפחדת להתעמת איתם. בישראל מנסים לשלב ידיים עם הממשלה כדי לקחת את העניינים לידיים. המנהלת מחלקת החל מהעונה הבאה 7 מליון ש"ח להתמודדות עם הבעיה, איזו עוד מדינה עושה את זה?".

האם לדעתך צריך לאסור מאוהדי חוץ להגיע למשחקים כמו במקרה בני סכנין ובית"ר ירושלים?
"משחקים שבהם אוסרים כניסה של אוהדים של שחקני היריבה זה נושא בעייתי, אך המנהלת הייתה חייבת לעשות את זה".

זה לא עזר. במפגשים האחרונים האלימות עלתה
"נכון אבל זה צעד מנהיגותי שהיה צריך לקחת. אין תשובה קלה לזה".

מניסיונך, למה הנבחרת שלנו נכשלת?
"יש הרבה נושאים של אלמנט מנטלי. אנשים חושבים שישראל לא מתאימה לרמותה האלה וציניים כלפי עצמם. תבינו כבר, אתם לא פחות טובים מאחרים, אבל לצערי יש תחושה כזאת אצל ישראלים שהם לא מספיק שווים לאחרים ואולי זה צעד שצריך לשפר".

אולי הקטנת הליגה תסייע?
"המנהלת עשתה כמה חודשי למידה של כל מיני מודלים בעולם, אבל המודל הישראלי נראה יחסית טוב. יש 3 מחזורים לפני סוף עונה ועוד אין אלופה. יש עניין בליגה. בשימוש בפליאוף יש את היכולת לחלק את המשחקים המעניינים. בכל מקום תמיד מבקשים להפחית את הליגה ל-10 קבוצות אבל אי אפשר להצביע על זה כי קשה לשכנע את הקבוצות להצביע בעד זה. פתרונות של פלייאוף יותר יעילים ומושכים עניין".

גם בלי קהל, אלימות במשחקים בין סכנין לבית"ר (דני מרון)
גם בלי קהל, אלימות במשחקים בין סכנין לבית"ר (דני מרון)

מה תגיד לאנשים שמבקרים את המנהלת שלטענתם לא עושה מספיק?
"כולם חשבו שהמנהלת תכשל. היו בדרך בעיות עם משבר השבת, משבר הערוץ הראשון,  והכל הצליחה המנהלת לפתור. יש המון עבודה בלשנות את מבנה הליגות, את נושא שילוב הנוער, ויש עבודה על נושא שיעשה שינוי עצום בנושא סטטיסטיקה וזה יסייע לצופה ולאוהד , גם נושא חלוקת ההכנסות הסתדר ככה זה שמסתבר שהמנהלת כן עושים דברים".

מה דעתך על התערבות בתי המשפט בכדורגל?
"הייתי מעורב באופ"א בתקופה ששינו את מערכת שינוי השחקנים. למשל ארגון השחקנים טענו שלא צריך לקבל כסף בגין העברת שחקנים ולכן 20 שנה ניסו לבטל את זה. כאשר אתה יושב בשוויץ ואומר שספורט הוא משהו שונה חשוב שהוא לא יוכל להיות כמו כל אלמנטים אחרים. לא צריך להתערב בנושא הכדורגל במערכת המשפט המרכזי. כמו משפחה. לילדים עצמאיים צריך לתת להתנהל לבד וככה צריך לתת לכדורגל להתנהל לבד. ההתערבות החיצונית מזיקה לכדורגל. אני חושב שזו הייתה טעות לא לאפשר לראיקוביץ' להיות מיוצג, אבל בית המשפט החיצוני חייב להפסיק להתערב".

פוליטיקאים רבים מתראיינים השכם וערב על ענייני כדורגל זה מטריד אותך?
"התערבות הפוליטיקאים לא בהכרח רעה. יש גם צדדים חיוביים".

מה מרגיז אותך בישראל?
"במקום שאני מגיע ממנו, יש דיונים ארוכים ובסוף מצביעים וזה נגמר. כאן, מסיימים פגישה הולכים רגע למעלית, ופתאום אנשים משכנעים את האחרים להפוך את החלטתם. זה לא הגיוני".

מתי בעלי מועדונים ירוויחו כסף?
"שאלה מצוינת. למה מגיעים חברים לכל המועדונים באנגליה? כי יש להם מה לחפש שם. הם מבינים שאפשר לעשות כסף. אנחנו בתחילה של תהליך ובסופו גם הכסף יגיע. גם בעלים ירוויחו בסוף התהליך".

"בית המשפט החיצוני לא היה צריך להתערב"
"בית המשפט החיצוני לא היה צריך להתערב"

מה יש לך להגיד לאוהדים?
"המועדונים לפעמים לוקחים אותם כמובן מאליו, ולכן החליטה המנהלת שיהיה צורך להשקיע בעתיד ולחייב קצין קישור לאוהדים לכל קבוצה. לדאוג להושבה שלהם ולא לפתוח רק שער אחד שכולם ייכנסו בו בצפיפות ויאחרו למשחק. המנהלת מנסה לשפר את מערכת היחסים שלנו עם אוהדים בליגה, זה מסר חשוב. הלוואי ויותר אמהות תשלחנה ילדים למשחק כדורגל וירגישו בבית. אני חי באיטליה 20 שנה ולקח להם את הזמן. יש פה התקדמות יפה, בסיס טוב ואני פוגש אנשים שמבינים את המקצוע. אפילו במונית אני רואה את הנהגים מתים על כדורגל ומדברים רק על זה. הכדורגל חשוב לישראלים".

מצד שני, יש בעלי מועדונים שמורשעים בפלילים וממשיכים לנהל קבוצות
"הנושא קיים בכל אירופה. בעלי רקע טוב יותר צריכים להיות בעלי בית".

מקום לילדים ונשים במגרשים (אלן שיבר)
מקום לילדים ונשים במגרשים (אלן שיבר)