בווידאו: ג'ורדי קרויף חונך מגרש על שם אביו בעכו
רגע לפני שהמאבק נגד עונשי הרדיוס יגיע לשיאו, אולי בדרך לביטול הסנקציה לצמיתות, בית הדין ממשיך לעסוק בעבירות בגינם גזר עד כה על קבוצות לארח מחוץ לביתן. מכבי תל אביב עמדה לדין משמעתי בהתאחדות לכדורגל, בעקבות שני מקרים שונים של הדלקת אבוקות - בדרבי מול הפועל תל אביב ובמחזור החולף מול מכבי נתניה. בנוסף, עמדה לדין גם בית"ר ירושלים, בגין התפרעות אוהדים במשחק מול מכבי חיפה. הדיינים החליטו לא להטיל הפעם עונשי רדיוס וקנסו את מכבי ת"א ב-30 אלף שקלים ואת הירושלמים ב-50 אלף שקלים.
מבחינת מכבי ת"א מדובר בהעמדה לדין כפולה, זאת כיוון שהדיון שלה בנוגע לאירועי הדרבי נדחה. את הקבוצה ייצגו מול הדיין, גיורא לנדאו, עורכת הדין, יעל מרגלית, מנהל הבטחון עמוס מאיר והדובר, עופר רונן. בסופו של דבר החליט בית הדין כי הקבוצה תיקנס ב-15 אלף שקלים בגין כל מקרה - כלומר 30 אלף ש"ח בסך הכל. מאוחר יותר התקיים גם הדיון של בית"ר ירושלים, שהואשמה כי אוהדיה הדליקו אבוקות במשחק הרדיוס מול מכבי חיפה במושבה, ובנוסף גם זרקו חפצים אל עבר המגרש לאחר ההתגרות של אלירן עטר בקהל. למרות שלא ספגו רדיוס, בבית"ר ירושלים זועמים על העונש ושוקלים לערער עליו.
מי שלאורך כל התקופה האחרונה עמדה לצידה של בית"ר ירושלים, במלחמה בעונשי הרדיוס היא מכבי חיפה. הערב הירוקים בירכו על ההחלטה לקנוס במקום להטיל עונש רדיוס. במועדון אמרו: "למרות שזו הפעם החמישית שמכבי ת"א עומדת לדין, העונש הראוי הוא קנס ולא רדיוס. כל מה שנעשה בשבוע שעבר בא לידי ביטוי הערב בבית הדין. אסור לתת לאוהד בודד לפגוע בקהל שלם".
מנכ"ל מכבי תל אביב מרטין ביין, הוסיף לאתר הרשמי על ההחלטה: "המועדון לא יכול לעשות יותר ממה שהוא כבר עושה על מנת להפסיק את ההתנהגות המיותרת של קומץ בודדים שכל כוונתם היא לבזות את שם המועדון. הניסיונות להשתלט על קומץ פזיז ומטופש זה הממשיך לפגוע בתדמיתו של המועדון ויוצר בעיות לכולם – הובילו לעלויות מטורפות. כגורם הרתעה, לא נותרה לנו ברירה אלא לרדוף אישית את אותם פורעים בבתי משפט אזרחיים. פעם אחר פעם הדגשנו את העובדה כי אנשים בודדים אלה, הממשיכים לעבור עבירות, חייבים להיענש ע"י בתי המשפט ולספוג עונשים כבדים.
"העונש האחרון שספגנו מביה"ד משפיע על המועדון בכמה מובנים. אנו מעריכים את ההתחשבות של בית הדין שהכיר במצב בו אנו נמצאים ובצעדים אותם אנו נוקטים על מנת להילחם בתופעה – כשהחליט לא להעניש אותנו בקיום משחק רדיוס. עונש שכזה בטוח היה מעניש את הקבוצה כמו גם כ"כ הרבה אוהדים שבסה"כ רוצים לעודד את קבוצתם. כמות הפניות שהתקבלו במועדון הן מבעלי מנויים והן מאוהדים בכלל שהביעו את תמיכתם היתה מרשימה ובמקביל גם הדגישה את התחושות של אלו המחוייבים לעודד את קבוצתם בדרך ראוייה. 'אכיפה עצמית' של האוהדים כנגד אותם פורעים בודדים היא הדרך אותה אנו רואים כעזרה למועדון במאבק חשוב זה".
עוד לפני פתיחת הדיון התבקשה התקשורת לצאת החוצה על מנת שמכבי ת"א תוכל להציג בפני הדיין ראיות. לאחר מכן אמרה מרגלית: "מה שהראינו משקף את המאמצים הגדולים שמכבי ת"א עושה גם למניעת העבירות וגם להתנהלות בזמן אמת נגד אותם מתפרעים. אנחנו מנסים לחשוב על דרכים יצירתיות על מנת למנוע דברים אלו. זה תהליך שלא קורה ביום אחד. היו לנו העונה שני מקרים, באחד מהם היה מדובר באדם בעל מוגבלות ובמקרה השני מדובר באדם שהתנצל בפני מכבי ובפני בית הדין והגענו איתו להסכמה שהוא יתנדב במסגרת כלשהי, כנראה זה יקרה בפסח וזו הסיבה שלא הגשנו נגדו תביעה אזרחית".
עוד הוסיפה מרגלית: "למכבי אין בעיה להגיש תביעות אזרחיות ועניין הקללות עם ראדי זו הוכחה לכך שאנו פועלים עם המשטרה שיתוף פעולה מלא. למתפרעים נשלל המנוי והורחקו מכל פעילות של הקבוצה למשך 5 שנים ואינם יכולים לקנות כרטיסים. לקצין הביטחון יש את כל המידע עליהם". הדיין הציע לנקוט הליכים פליליים ולתבוע, נציגת מכבי השיבה: "מבצעי העבירות הם לרוב קטינים או אנשים שלא נוכל לגבות מהם את הסכומים האלה וזה יגרום לעוד הוצאות בקבוצה. אנחנו מוציאים סכומים רבים על עורכי דין, הוצאות ואגרות, לכן לדעתנו הסנקציות הכי מועילות הן להרחיקם מהמגרשים".
"היו לנו שלושה מקרים והרגשנו שבית הדין נותן לנו גב וזה נותן לנו מוטיבציה לפעול ואנו מאמינים שגם במקרה הזה היות ואנו מתאמצים ועושים כל מה שאפשר אנו לא מאמינים שיש פה מקום לעונש יותר מקנס סמלי. אין אפקטיביות ברדיוס כי הוא פוגע בקבוצה, הוא קיים שנים וזריקת האבוקות לא נעצרה. יש גבול לאחריות שילוחית. מכבי ת"א היא הדוגמא המובהקת לאיך אגודת ספורט צריכה להתנהל".
הדיין השיב: "זה ייעצר אחרי שיקרה אסון, האחריות היא של האגודות. ביחס לעונשים האחרים, רדיוס הוא לא הכי חמור. המעטנו בליגות הבכירות בעונשים ללא קהל. הסנקציות מוגבלות. הורדת נקודות עדיף? בוועדת התקנון יושבת חבורה רצינית של משפטנים בשמכירים את דיני הספורט. הם ימליצו לשנות את התקנון? אם ינתקו את האחריות מהאגודה זה ייגמר בדם. אם יקבעו קריטריונים ויהיו הקלות, אין בעיה. באירופה זרקו את כל הקבוצות האנגליות מאירופה לחמש שנים. עד כמה שאני יודע, פתרו את הבעיה במחירי כרטיסים מופקעים. בגרמניה התופעה קיימת וגם באיטליה ויש עונשי קנסות ומשחקים ללא קהל".