עיני: אולי יש צדק בטענות הפלסטינים, אך זו לא הדרך
יו"ר ההתאחדות לכדורגל נפגש עם נשיא פיפ"א ספ בלאטר. בראיון לגל"צ חשף עיני את הקשיים: "לא יהיה קל לעצור את המהלך הזה, גם רה"מ נתניהו מעורב. נפעל לפתור את הבעיה באמצעות מו"מ". על הקריאות הגזעניות בטדי: "הפתרון הוא בענישה מאסיבית"
כשהוא שוהה בציריך ונמצא בעיצומו של מאבק משפטי מול התאחדות הכדורגל הפלסטינית, עופר עיני התראיין ב"תוכנית משחק", תוכנית הרדיו של ערוץ הספורט וגל"צ, והתייחס לנעשה בדיונים מול ג'יבריל רג'וב ונשיא פיפ"א, ספ בלאטר. כזכור, הפגישה המשולשת נקבעה לאחר בקשת הפלסטינים להשעות את הכדורגל הישראלי מפעילות בטענה לקושי במעבר חופשי של שחקנים משטחי הרשות. בנוסף, יו"ר ההתאחדות התייחס לנושאים בוערים נוספים בכדורגל הישראלי, כמו מצבה הכלכלי הקשה של מכבי נתניה והפחתת הנקודות של בית"ר ירושלים, שנענשה עקב קריאות גזעניות של אוהדי הקבוצה.
"הייתה שיחה מאוד רשמית. נשיא פיפ"א היה מאוד הוגן ודרש להסיר את הדרישה הפלסטינית מסדר היום", סיפר עיני. "נכון לרגע זה אין שום התקדמות. רג'וב עדיין בעמדתו להשעות את ישראל, לא מושך את עתירתו ורוצה להעמיד את הנושא לקונגרס פיפ"א ב-29 במאי. בלאטר יגיע לאזורנו ויפגש עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ויו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן. אני מקווה שלאחר מכן נחדש את הדיאלוג ונמצא פיתרון שיסדר את הבעיה הזאת. זה בטוח לא יהיה הדיאלוג האחרון שלנו. למרות שאנחנו לא מתעסקים בפוליטיקה, צריך לנהל משא ומתן".
עיני הסביר כיצד הוא מתכוון להתמודד עם הפניה הפלסטינית. "ג'יבריל לא עשה מהלך תמים, הוא עשה תחקירים ויש לו יומרות פוליטיות. יצאתי מהפגישה אופטימי, אבל אני תמיד נזהר עם אופטימיות. אנו מייצרים מהלך שאופ"א כולה תתנגד לעתירה. יהיה קשה לייצר רוב נגד הפלסטינים בקונגרס, אבל אני מאמין שזה מהלך מיותר. אולי יש צדק בטענות הפלסטיניות, אבל אנחנו בהתאחדות פועלים במלוא הסולידריות כדי לפתור את הבעיות".
מלבד עיני, גם אנשי התאחדות נוספים עושים את המאמצים כדי להביא לפתרונות. "אבי לוזון, חבר הוועד הפועל של אופ"א, עובד במלוא המרץ, כולם נרתמים למען המהלך ולסכל את הפעולה של ההתאחדות הפלסטינית. הוא עושה עבודה טובה עם פעולות במישורים שהוא נמצא בהם. בארץ ובעולם נתרמו לסייע ומתקשרים לראשי התאחדויות. אנחנו נערכים גם במישור המשפטי, מתייחסים לכל המהלך הזה במלוא הרצינות. אם חס וחלילה המהלך הזה עובר, זה אסון לכדורגל הישראלי".
עיני התייחס גם למצבה הלא פשוט של מכבי נתניה, שם השחקנים לא קיבלו משכורות. "זאת שערוריה, אסור להלין שכרו של שחקן. אני קורא לכולם להגיע לפתרון מול המנהלת וההתאחדות". יו"ר ההתאחדות גם הפנה אצבע מאשימה: "בכל העולם, הממשלות מעבירות כספים לקבוצות הכדורגל, כאן זה לא קורה. מלבד ארבע קבוצות, אין מי שמממן את האחרות. אני לא מדבר על מימון מלא, אלא על תקציב גדול יותר ממשרד הספורט. יש הרבה ילדים בפריפריה שאם לא נמצאים במסגרת כזאת, מדרדרים לפשע".
"במדינות קטנות יותר מאיתנו יש השקעה בספורט והכדורגל מפותח יותר, ורואים זאת כשהן מגיעות למונדיאל", המשיך עיני. "יש מצב מסובך מאוד היום בכדורגל הישראלי, אי אפשר לשפוך את התינוק עם המים ולהחליף בעלים לנתניה בשניה. אם הקבוצה תלך לפירוק, זה לא יפתור את הבעיה. בכל מה שקשור לבקרה, היו"ר עופר אורליצקי גבה את הערבויות. להחליף אותו? נראה בעוד שנה, לדעתי הוא עושה עבודה טובה".
עוד נושא שעמד על הפרק הוא של בית"ר, שאף הוזכר על ידי רג'וב בפגישה עם בלאטר. "אני מוקיע גזענות מכל סוג שהיא, זה קורה לא רק בכדורגל הישראלי וצריך לעקור אותה מהשורש. אנחנו כהתאחדות עושים כל שבידינו כדי למגר את התופעה ואם יש קומץ אוהדים כזה, אנחנו מענישים קבוצות ופועלים במסגרת תקנון פיפ"א, אופ"א ושלנו. אני מקווה שהנושא הזה יעלם מהעולם, אבל זה בכל מקום, כולל אצל הפלסטינים".
"לפעמים הבעלים הם בני ערובה של האוהדים", מאמין עיני. "אני שמח שאלי טביב מביע את עמדתו החד משמעית נגד גזענות. צריך לפעול בכמה מישורים, ענישה נגד אוהדים זה לטיפולה של המשטרה, בטח במקרה של קריאות גזעניות, צריך חקיקה יותר אגרסיבית כדי ליישם את הדברים האלה. כרגע זה קומץ ולא כל האוהדים ולא תמיד בעל קבוצה או יו"ר יכול לשלוט על קומץ אוהדים כזה או אחר. רוב הקהל הוא מסור שבא לראות ולהנות מכדורגל, ויש מעטי מעט שמכתימים את הענף כולו. אני לא מכתיב לבתי הדין איזה עונש לתת לקבוצה כזאת או אחרת".
עיני, שעבורו תפקיד יו"ר ההתאחדות הוא חדש, סיפר על ההתאקלמות ובמיוחד על הגרעון העצום של המוסד. "אני רציתי לעשות משהו חברתי, ולכן באתי לתפקיד. אם בונים את הכדורגל מתחילת הדרך, ילדים, נוער ועד הבוגרת, אתה יכול ליצור מפעל חברתי אדיר. אני משקיע המון שעות בכדורגל ויוצר מצב הרבה יותר טוב, לצערי ההתאחדות, כשנכנסתי לתפקידי, הייתה בגרעון של 60 מיליון שקל, אנחנו מנסים לשקם אותה כלכלית ותדמיתית, ככל שאתה עושה ופחות מדבר, יגיע הרגע". היו"ר גם חשף פרט מדאיג: "הפער בין הגרעון שאמרו לי לזה שבפועל הוא גדול. מי שמכיר אותי יודע שאני לא מרים ידיים ומקווה שנפתרו את הבעיה הזאת. נכנס לתכנית הבראה מסודרת והמדינה הסכימה לקחת בה חלק. נציג המדינה יהיה חלק מתוכנית ההבראה ויש ועדת בדיקה שתבדוק לאיפה נעלמו כספים. אני אכבד את כל המסקנות וננסה לרוץ קדימה".