מה זה פירוק? ההסבר לאוהדי הפועל פ"ת
המלאבסים נכנסים להליך משפטי לא פשוט, אז גייסנו את עורך הדין עמית פינס כדי שכולנו נבין במה בעצם מדובר
מחשבה ראשונה על המילה "פירוק" מובילה לדכדוך. תחושה של סיום ופרידה, אבל למעשה מדובר בהליך משפטי שעשוי דווקא להוביל לשיקום. מהו למעשה פירוק? מדובר בהליך שמביא לסיום חייה של החברה ולפירוק הקשר החוזי בינה לבין חבריה ובינם לבין עצמם. אבל כשמדובר בקבוצת ספורט, כמו הפועל פתח תקוה, מדובר במצב כלאיים מוזר ביותר שקשה מאוד לתפקד בתוכו. מדוע? להבדיל מחברה רגילה, כאן יש שתי מערכות דינים שחלות במקביל. מצד אחד נמצאים התקנונים של איגוד הספורט השונים, שברגע שהגוף מפסיק לתפקד יש שורה של סנקציות (הורדת ליגה אפשרית, הפחתת נקודות ועוד). מצד שני, יש מערכת דינים שניה, זו של חדלות פרעון, שחלה על כל עסק. וכאן נוצר מצב של ניגוד עניינים.
זו דוגמא ראשונה לסתירה. בהליך רגיל, אחת התקנות המרכזיות היא שלא ייפגעו נכסים, אך כשמדובר בקבוצת כדורגל הנכס הגדול ביותר הוא הזכות לשחק בליגת העל (זכויות שידור, טוטו, ספונסרים וכו'), כך שהנחיה להוריד קבוצה ליגה מהווה ניגוד עניינים ברור. מי שאחראי על מציאת פתרון לעניין זה הוא בית המשפט, שלרוב מוצא את שביל הזהב.
יש לציין כי המפרק משוחרר מחובות עבר ולכן מצב זה מהווה סוג של יתרון ספורטיבי לא הוגן. בעוד שקבוצות אחרות נאלצות להתמודד עם חובות לשחקנים וגופים אחרים, המועדון שנמצא תחת פירוק למעשה מוגן. זה יתרון שצריך לתקן בסנקציות תקנוניות בהתאחדות. כשהייתי המפרק של בני יהודה ב-2003 היו קבוצות שהתרעמו על היתרון הזה.
אז מה בעצם עושה המפרק? כונס נכסים, מפרק, נאמן או כל מי שמונה לטפל המועדון אוסף את כל הנכסים ואחר כך מחלק אותם לפי דרגות הנשייה. הנושים עצמם מחכים שהנכסים יימכרו ומחכים לחלק היחסי לו הם זכאים. כאן חובה לציין את חוזיהם של השחקנים. השחקנים הם לא רכוש המועדון וברגע שיש פירוק המשמעות המיידית היא שהמועדון לא עומד בחוזה של השחקן. ההסכם עימו הופר והוא רשאי להפר אותו בעצמו, אלא שלפעמים בית משפט מסוגל לאסור עליו להפר את חוזהו.
ומה לגבי חוזים חדשים? ניתן לחתום על חוזים חדשים, אך רק אם יש הוכחה שאפשר לעמוד בהם. זאת הבעיה שהייתה בבני יהודה, מכיוון שמקורות ההכנסה של קבוצת כדורגל אינם ודאיים. יש סיכוי שיהיו ויש סיכוי שלא (קהל, ספונסרים). אולם, אתה חייב לשלם לשחקנים כפי שהתחייבת ובכך אתה לוקח על עצמך סיכון ליצירת הפעלה גרעונית. לקחת למעשה התחייבויות בלי האפשרות לכסות אותן בוודאות וזה מצב שאליו אסור לבעל תפקיד להגיע, אלא אם יש אישור מבית המשפט. במקרה של בני יהודה, פנינו לבית המשפט והסברנו את הסיטואציה. זה לא הגיע כלל לדיון כי מכרנו את המועדון בתוך כמה ימים, אבל זה זירז את המכירה כי התקבלה תחושה שאי אפשר להפעיל את הקבוצה בפירוק.
אם בעלים חדשים ירצה לקחת את המועדון, הוא צריך להגיש הצעה בהליך שנקרא התמחרות. במסגרת ההליך מתקיים מעין מכרז בו מי שהציע את הסכום הגבוה ביותר יקבל את הקבוצה אחרי אישור של בית משפט לביצוע העסקה. בנוסף, הבעלים החדש יצטרך לקבל את אישור ההתאחדות לכדורגל. עם השמועות על גורמי פשע שמעורבים לכאורה בכדורגל, אנשי ההתאחדות יבדקו בציציות של כל רוכש מיועד.
סיטואציית העבודה של המפרק היא לא קלה. הוא זה שנושא באחריות לניהול הקבוצה, כשלרוב מדובר בעורך דין או רואה חשבון. הוא יזדקק לעזרה ובכפוף לאישור בית המשפט הוא יוכל להביא אנשים שיעזרו לו. לגבי האפשרות לקיצוץ בחוזים, אי אפשר להכריח שחקן לקצץ בשכרו, אבל אני מניח שיחל משא ומתן שבו יסביר המפרק את המצב לאשורו ושחקנים יעשו את השיקול האם להישאר או להפסיק את ההסכם. שחקן שלא יקבל את המובטח לו מכורח ההסכם, יהפוך לנושה.
הסוגיה האחרונה שנשארה קשורה לאוהדים. אם אוהד קנה מנוי לליגת העל, אך הקבוצה תרד בסופו של דבר ללאומית הוא יוכל לטעון שהוא לא מקבל את התמורה לה ציפה. יש לציין כי בגב הכרטיס יש סייגים מסוימים שאמורים לתת פתרון לבעיה, אך כמובן שמי שקנה מנוי יהפוך לנושה לא מובטח של הקבוצה. אותם נושים לא מובטחים מקבלים את מה שנשאר אחרי הנושים המובטחים ובעלי זכות קדימה אחרים.