מה צפוי לנו בשלישי באליפות העולם בג'ודו?

מאות ספורטאים מרחבי העולם יגיעו לאולם "ברסי" בבירה הצרפתית. השליטה במשקלים הנמוכים שייכת ליפן. הנה ההערכות ליום הראשון

עופר אידלס
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

מחר (שלישי) תיפתח בפאריס אליפות העולם בג'ודו. התחרות תתקיים באולם ברסי הידוע ותימשך שישה ימים. התחרות תקנה למנצח 500 נקודת דירוג, 100 יותר מכל תחרות בסבב השנתי, ולכן מהווה שלב חשוב במירוץ להשגת הכרטיס האולימפי. מעבר לכך מדובר למעשה בתחרות קשה יותר מהמשחקים האולימפיים. משום שבניגוד למשחקים, באליפות העולם כל מדינה זכאית לשתף 2 נציגים בכל משקל. כתוצאה מכך נזכה לצפות בשבוע הקרוב בכל הצמרת של הג'ודו העולמי. אך גם ללא קשר למשחקים האולימפים, בספורט קשה ואכזרי כמו ג'ודו, בו ההצלחה היא רגעית ותלויה בהרבה גורמים, אף אחד מהספורטאים לא יוותר על הזדמנות להיות אלוף העולם.

  • החל משלישי ב-10:00, שידורים ישירים ב-5LIVE+: אליפות העולם בג'ודו
גברים עד 60 ק"ג
כבר ביום הראשון, לפני שנספיק להתחמם, יעלו על המזרן כמה מהספורטאים הטובים בעולם למה שמסתמן כאחד הימים המרתקים של התחרות. את המשקל מוביל רישוד סובירוב מאוזבקיסטן, שבגיל 24 הוא כבר מועמד מוביל לתואר הג'ודאי הטוב בעולם. ב-2008 סובירוב הפתיע כאשר זכה בארד האולימפי ובשנתיים האחרונות הוא בלתי ניתן לעצירה. ב-2010 הוא מאזנו עמד על 32 ניצחונות ו-2 הפסדים בלבד. והשנה? מאזן נאה לא פחות של 0:14. סטטיסטיקה מרשימה בהתחשב בכך שאחוז ההצלחה של ג'ודאים בצמרת העולמית נע בסביבות ה-85%. סובירוב הוא אלוף העולם, אלוף המאסטרס, אלוף אסיה והמנצח בסבב הגראנד סלאם. אין ספק שהיכולת הפנומנלית שלו והשליטה במגוון עצום של תרגילים הופכת אותו לפייבוריט בולט לזכות פעם שניה ברציפות בתואר הנחשק, אך זאת לא תהיה משימה קלה.
 
על פניו היריב הבולט של סובירוב יהיה גיאורגי זנטאריה האוקראיני, אלוף אירופה הטרי ואלוף העולם לשנת 2009. זנטאריה ידוע בג'ודו האינטנסיבי שלו, הוא חותר למגע במשך כל הקרב ולא מפסיק לתקוף ולהסתכן גם כאשר הוא מוביל בניקוד מבטיח. הסגנון הייחודי שלו מבוסס על כך שהוא כמעט ולא צובר ניקוד לחובתו. בזכות גמישות מדהימה ויכולת התמצאות במרחב, הטלתו היא משימה כמעט בלתי אפשרית. ללא קשר לתוצאה הקרבות של זנטאריה הם תמיד מלאים באקשן ולכן מרתקים ומהנים לצפיה.
המועמד השלישי לתואר יהיה היריוקי היראוקה היפני. היראוקה היה אמור להיות היורש של טדהירו נאמורה האגדי (הזוכה בשלוש מדליות זהב אולימפיות רצופות). אך במשחקי בייג'ין הוא נכשל ברגע האמת, כאשר הפסיד כבר בקרב הראשון ליריב חלש מארצות הברית. לאליפות בברסי הוא מגיע בידיעה שעל מנת לכפר על הבושה מבייג'ין עליו להשיג להציג יכולת טובה. משום שניצחון של בן ארצו הירופומי ימאמוטו, שנמצא ביכולת טובה ומדורג רביעי בעולם (רק 90 נקודות פחות מהיראוקה), עלול לסגור עבורו את חלון ההזדמנויות להשיג מדליה אולימפית, שכן רק אחד יכול להגיע למשחקים בלונדון. היראוקה מתבסס על מהירות יוצאת דופן ואולי גם על כך שהוא האדם האחרון שהצליח לגבור על סובירוב, אי שם במאי 2010.
 
שימו לב ל: ארסן גלסטיאן (רוסיה), איליו וורדי (איטליה),  הובהאנס דאווטיאן (ארמניה) דוויד אסומבני (גיאורגיה), בסלאן מודורנוב (רוסיה). נציגות ישראלית: טומי ארשנסקי.
 
גברים עד 66 ק"ג
האשבטאאר טסהגאנבטאר המונגולי הוא הרבה יותר משם ארוך רווי תנועות קמץ ופתח. הוא החל את הקריירה במשקל של עד 60 ק"ג. באתונה 2004 הוא זכה בארד ובהמשך הגיע לבייג'ין באחד הפייבוריטים, אך הפסד כבר בסיבוב הראשון לגל יקותיאל שלנו גרם לו לעלות קטגוריה. האשבטאאר ביצע את המעבר בצורה יותר ממוצלחת וכעת הוא מוביל את הדירוג העולמי בפער מבטיח. בתחילת השנה זכה בטורניר המאסטרס ולפני כשנתיים באליפות העולם. הוא ידוע בכוחו הפיזי, המאפשר לו להתחרות מדי פעם גם בקטגוריה של עד 73 ק"ג.
ג'ונפי מורישיטה, הוא עוד אחד מג'ודאי העל שמגיעים מיפן. בגיל  21 הוא כבר זכה בתואר אלוף העולם לשנת 2010. לתחרות הנוכחית הוא מגיע בכושר טוב לאחר שהפסיד רק פעמיים בשנה האחרונה. העובדה שבשני המפגשים שלו עם האשבטאאר ידו הייתה על העליונה אמורה להקנות לו בטחון לקראת הניסיון לשמור על תוארו.
 
אלים גדנוב ומוסא מוגשקוב הרוסים מדורגים במקומות 3 ו-4 בהתאמה. השניים מהווים דוגמא לחוזק של הנבחרת הרוסית, אשר מאמנה שם לו למטרה להשיג את המינימום האולימפי עם לא פחות מארבע ספורטאים בכל משקל. ביום נתון לכל אחד מהם יש את היכולת ללכת עד הסוף. אך סביר להניח שהם יהיו יותר מרוכזים בקרב הפנימי ביניהם על הכרטיס ללונדון. גדנוב בן ה-27 הוא הבכיר והמנוסה בן השניים, אך דווקא מוגושקוב הצעיר בן ה-23 מגיע בכושר טוב יותר לאחר שניצח בטורניר הגראנד סלאם שנערך בריו בחודש יוני.
 
שימו לב ל: רוק דריקץ' (סלובניה) , מסאי אבינומה (יפן), אונגברי מיקלוס (הונגריה), ליאנדרו קונה (ברזיל). נציגות ישראלית: גולן פולק.
 
נשים עד 48 ק"ג
כיאה למשקל של ריו טאמורה האגדית, הג'ודאית הטובה כל הזמנים, המשקל נמצא בשליטה יפנית כמעט מוחלטת. ממשיכות דרכה הם אסמי הרואנה המדורגת מספר אחד ואלופת העולם. סגניתה הנצחית הן בדירוג העולמי והן באליפות אשתקד היא טומוקו פוקומי. שתיהן מגיעות בכושר טוב לאחר שלא הפסידו השנה ורק הפתעה גדולה תמנע מהן התמודדות נוספת בגמר. מי שתנסה לספק את ההפתעה היא אלינה דומיטרו הרומניה, אלופת אירופה והאלופה האולימפית מבייג'ין. שימו לב ל: שרה מנזס (ברזיל). נציגות ישראלית: רוני שוורץ.