אליפות העולם בכדוריד 2025 יוצאת לדרך הערב (שלישי), עם שלוש מארחות לטורניר הפעם - דנמרק, נורבגיה וקרואטיה - משהו שמעולם לא קרה בהיסטוריה של הענף. אבל מעבר לתקדימים בנוגע למארחות ולעצם העובדה שיש אלופה מכהנת בפעם הראשונה שמגיעה אחרי שרשמה זכייה שלישית ברצף, ישנו גם סיפור הרבה יותר גדול מאחורי האליפות הזאת, ולמעשה תחילה של עידן חדש.
הטורניר הגדול ביותר של ענף הכדוריד, מהדורת 2025, יהיה בעצם הראשון מזה 22 שנה ללא אף אחד משני השחקנים אולי הטובים ביותר שאי פעם שיחקו את המשחק - ניקולה קרבאטיץ' (צרפת) ומיקל האנסן (דנמרק). שני ה-GOATS של הענף פרשו מיד אחרי המשחקים האולימפיים בפריז בקיץ האחרון, ושניהם הובילו את הנבחרות שלהם להישגים אדירים בשני העשורים האחרונים, כולל זכיות באליפויות העולם. כעת, נקבל אליפות בהיעדרות שניהם, וננסה להבין מי יוכל למלא את החסר.
ראשית, נזכיר שדנמרק היא האלופה המכהנת, שמחזיקה בשיא של שלוש זכיות רצופות (2019, 2021 ו-2023). מכיוון שהיא אחת המארחות, יש לה יתרון לא קטן גם השנה, כאשר היא צפויה לקיים את כל משחקיה של שלב הבתים הראשון והשני באולם בהרנינג, האולם היחיד של דנמרק שמארח משחקים באליפות הזאת. ניתן להגיד את אותו הדבר גם על המארחות הפחות פייבוריטיות, נורבגיה (שתארח בבארום סמוך לאוסלו) וקרואטיה (שתארח בזאגרב, כאשר ישנם עוד שני אולמות במדינה שיארחו משחקים - ואראז'דין ופורץ'). משלב רבע הגמר, המשחקים יתקיימו אך ורק בבארום ובזאגרב, כאשר הגמר (ב-2 בפברואר) בבארום.
32 נבחרות משתתפות בטורניר, כאשר בשלב הבתים הראשון ישנן ארבע נבחרות בכל בית (8 בתים סך הכל). שלוש הראשונות מכל בית ממשיכות הלאה לשלב הבתים השני, בו משלבים באותו הבית את שלוש הראשונות משני בתים מקבילים מהשלב הראשון - בית 1 עם בית 2, בית 3 עם בית 4 וכדומה - כלומר ארבעה בתים עם שש נבחרות בכל בית. בשלב הזה הנבחרות משחקות רק נגד שלוש הנבחרות מהבית השני מולן עדיין לא התמודדו, והשתיים הראשונות מכל בית של השלב השני מעפילות לרבע הגמר.
אז פרט לדנמרק, שהיא גם האלופה האולימפית הטרייה, מי עוד פייבוריטיות? צרפת היא כמובן אימפריה בענף, ויכולה בהחלט להגיע עד הסוף, מה שהיא לא עשתה במשחקים האולימפיים הביתיים שלה. לנורבגיה המארחת יש בית ראשון קשה במיוחד עם פורטוגל המשתפרת מאוד ועם ברזיל העיקשת, בעוד ספרד ושבדיה, להן גם יש היסטוריה של תארים באליפויות עולם ואירופה, נמצאות בבית המוקדם ביחד. גם את גרמניה עם הסגל היחסית צעיר שלה אסור להספיד, כאשר היא בבית כל אירופאי עם פולין, צ'כיה ושווייץ.
כמו כן, האליפות הפעם תעניק את הבמה בפעם הראשונה לנבחרת גינאה, שרשמה העפלה היסטורית. מאפריקה ניתן למצוא גם את כף ורדה שכבר הפכה במהדורות האחרונות למתמודדת קבועה, וכן גם לנציגות ממדינות הערב - מצרים (בבית עם קרואטיה), אלג'יריה ותוניסיה (שתיהן בבית עם דנמרק), אצלן הכדוריד בהתפתחות ומגמת עלייה, כמו גם אצל מדינות הערב מאסיה - בחריין (עם קרואטיה) קטאר וכוויית (שתיהן עם צרפת), שגם הן באליפות לצד יפן (עם שבדיה וספרד). ופרט לאירופאיות הקבועות, ישנה הפעם גם את איטליה בטורניר, עם הופעה שנייה אי פעם, כאשר הראשונה הייתה ב-1997.
בקיצור, מגוון ומרתק בהחלט יהיה לנו, אבל נזכיר שמשהו אחד לא יהיה, וזה האפשרות לצפות בשחקניים האגדיים שפרשו, קרבאטיץ' והאנסן. הראשון זכה עם נבחרת צרפת בלא פחות משבע מדליות באליפויות עולם (ארבע מזהב), שש באליפויות אירופה (ארבע מזהב) ועוד ארבע במשחקים אולימפיים (שלוש מזהב), בעוד השני קטף עם דנמרק חמש מדליות באליפויות עולם (שלוש מזהב), ארבע באליפויות אירופה (אחת מזהב) ושלוש במשחקים אולימפיים (שתיים מזהב), וכמובן היה חלק בשיא הנהדר של שלוש זכיות רצופות באליפות העולם. וכל זה מבלי להזכיר בכלל את ההישגים הבלתי נגמרים של שניהם בקריירות המועדונים.
אז על מי יהיה אור הזרקורים הפעם? אם נלך לכיוון שחקנים וותיקים אגדיים נוספים, אז אפשר לשים לב לניקלס אקברג בן ה-36, שחקן הפינה שנחשב לאחד השחקנים השבדים הגדולים בכל הזמנים, במיוחד אחרי שהוא העניק לה את הזכייה באליפות אירופה 2022 עם שער ניצחון בגמר. אצל הדנים שווה לעקוב אחרי מתיאס גידסל ורסמוס לאוגה, עוד שני כוכבים שבלטו בזכיות האחרונות של הנבחרת. בצרפת יהיה מעניין לראות את כושרו של דיקה מם, המקשר הנפלא שזכה עם ברצלונה שלוש פעמים בליגת האלופות, וחזר לאחרונה מפציעה שכולם היו בטוחים שתגרום לו לפספס את אליפות העולם. בכל מקרה לצרפתים יש סגל עמוק במיוחד עם הפיבוט המצוין לודוביק פברגאס ועם המרכז נדים רמילי, שניהם שחקני ווספרם.
שחקנים נוספים שכדאי לשים עין עליהם: אלכס דוישבאייב ופראן סולה מספרד, סנדר סגוסן מנורבגיה, דומגוי דובניאק מקרואטיה, ארון פלמרסון מאיסלנד וקמיל ספז'אק מפולין.
ובכללי אנחנו נקבל כדוריד נהדר של שחקנים רבים אשר מגיעים מהמועדונים הטובים ביותר בעולם, דוגמת קיל ומגדבורג הגרמניות, ברצלונה, פ.ס.ז', קיילצה הפולנית, אלבורג הדנית, ווספרם ההונגרית ואפילו מדינמו בוקרשט הרומנית של יואב לומברוזו. שנהנה מטורניר איכותי וססגוני, ושהטובה ביותר תזכה.