"נבחרת גלישת הרוח שלנו אחת החזקות בעולם"

שי בובר, יו"ר איגוד השייט, בראיון סיכום שנה: "״בגברים לא הגענו לטופ"

תגיות: שי בובר

רותם פלדברג
רותם פלדברג
(פודיום משולש: קנטור, שטיינברג, ספיצ׳קוב - איגוד השייט)
(פודיום משולש: קנטור, שטיינברג, ספיצ׳קוב - איגוד השייט)
שנה גודל פונט א א א א

שנה חלומית עברה על איגוד השייט, כאשר רגע השיא היה זכייתה של שחר טיבי באליפות העולם בגלישת רוח. מיד אחריה הגיעה קטי ספיצ׳קוב שסיימה כסגנית אלופת עולם, ושרון קנטור שסיימה כסגנית אלופת אירופה, אחרי שגם ניצחה את התחרות הקדם אולימפית שמצביעה ישירות לאולימפיאדה. ״מה אפשר לומר? אלה הישגים מצויינים, שאומרים הרבה על הנבחרת שלנו, והיא נחשבת לאחת החזקות בעולם״, כך אומר שי בובר.

התחרות האחרונה לשנה שהסתיימה בסוף השבוע האחרון, הייתה סבב בינלאומי שמהווה הכנה לאליפות העולם שתהיה בינואר, ובסבב הזה היה פודיום ישראלי משולש בגלישת רוח: שרון קנטור שסיימה ראשונה, תמר שטיינברג שנייה וקטי ספיצ׳קוב שלישית. כל הבנות בנבחרת גלישת הרוח של שחר צוברי מגיעות לפודיומים וזכו במדליות רבות.

בנבחרת הגברים בגלישת הרוח כמה מהם נכנסו לעשירייה העולמית, אך עדיין לא הגיעו למעמדי זכייה שיכולים להצביע על מיקומם המשוער במשחקים האולימפיים בפריז כמו בנבחרת הנשים, אך להישג כזה המאמנים והצוות מכוונים להגיע, ובעבר התייחסו לכך: ״בגברים עדיין לא הגענו לטופ העולמי, אנחנו כרגע בעשירייה. עיקר התחרות היא בין שלושת הוותיקים בנבחרת, יואב כהן שייצג אותנו בטוקיו, יואב עומר ותום ראובני. התחרות בינואר תיקבע את זהות הנציג והנציגה האולימפיים בגלישת רוח. לא עשינו עדיין הישגים שיכולים לומר שיש לנו מועמד לזכייה באולימפיאדה כמו אצל הנשים, אבל אנחנו תמיד שואפים לזה״.

אליפות העולם שהייתה באוגוסט השנה נערכה בהולנד, כאשר המשלחת הישראלית השיגה שם 4 קווטות למשחקים האולימפיים: גלישת רוח נשים, גלישת רוח גברים, קייט נשים ודגם 470.

דגם 470 המובל על ידי שני משתתפים הפך בקמפיין הזה לדגם מעורב, בהתאם לשוויון המגדרי שנקבע במשחקים האולימפיים בפריז 2024. ״הדגם הזה לא זר לנו״, אומר בובר, ״זה דגם שכבר היינו איתו בטוקיו, ועכשיו ניתאי חסון ונועה לסרי השיגו את הקריטריון, ובנוסף גם ניצחו את שיוט המדליות באליפות העולם. אנחנו מקווים שגם בדגם הזה נדע לעשות קפיצת מדרגה, ולהגיע לאיזור הטופ 5. על פי התחרויות שהיו עד היום, ניתאי ונועה הם צמד של גמרים״.

שחר טיבי (sailing energy)
שחר טיבי (sailing energy)

בדגם הקייט לנשים, יש לנו 2 גולשות מובילות, גל צוקרמן ומיה אשכנזי. הקרב על הכרטיס לאולימפיאדה צמוד מאוד ביניהן. באליפות אירופה בספרד תוכרע הנציגה שתייצג אותנו באולימפיאדה. בקייט גברים ישנה תחרות קשה להשגת הקריטריון. רק 19 מדינות מעפילות למשחקים האולימפיים, וחלק מהקווטות מחולקות ביבשות שישראל לא כלולה בהן. דור אזולאי, דור זרקה וזוהר חרובי הם השלושה שלנו למשימה הזאת. ״האופציה האחרונה תהיה בתחרות בצרפת בחודש מאי, שם יהיה מאבק לא קל. במידה ויושג הכרטיס למשחקים, הישראלי שיסיים שם ראשון הוא זה שייצג אותנו במשחקים האולימפיים. ״הסיכויים שלנו להשגת הכרטיס הם 50% לאור התחרות הקשה״, אומר בובר.

״דגם נוסף שלטעמי נשיג בו קריטריון בינואר הוא הלייזר רדיאל (דגם 6 ILCA), שבו שי קקון ייצגה אותנו בטוקיו. בדגם הזה תיערך תחרות בארגנטינה, שם יחולקו 7 קווטות נוספות, ואנחנו בתקווה ששי תשיג את זה כבר שם. בארץ אין לה כל כך עם מי להתאמן על הדגם הזה, לכם לרוב היא בחו״ל, מתאמנת עם מאמן איטלקי  ועובדת כל הקמפיין עבודה אינטנסיבית. היא עדיין מאוד צעירה, בסך הכל בת 21 וכבר הייתה בטוקיו. כך שאת הניסיון כן יש לה וגם את היכולות, ובאיגוד מצפים שהיא תיכנס ל20 הראשונות בעולם״, משתף בובר.

בדגם הלייזר לגברים (ILCA 7), בנבחרת מתחרים לא מעט שנים. עד היום לא הושג בו כרטיס אולימפי ישראלי, אך ההשקעה בדגם הזה היא תמידית. בשל העובדה שיש הרבה מדינות יש יותר כרטיסים אולימפיים, ולכן יש סיכוי טוב להשגתו של אחד כזה. מאור בן הרוש הוא המתמודד הוותיק בדגם.

ישנם שני דגמים חדשים שהמשלחת הישראלית תתחרה בהם לראשונה - 49ER. בגברים יש שני צוותים מאור עבו יחד עם ים ורטהיים, ועיליי ראובני יחד עם טל שדה. 
בנשים, בדגם ה-49er FX מתמודדות נויה בר-עם וסער תמיר. ״אם יצליחו לעשות קריטריון באחד מהדגמים זה יהיה ככל הנראה בהזדמנות האחרונה״, באיגוד מסתכלים על הטווח הארוך בדגם הזה.

״אנחנו היום מתחרים ב-9 דגמים אולימפיים מתוך 10. זה מצב שאף פעם לא היינו בו באיגוד השייט. חמישה דגמים לפריז זאת הערכה ריאלית, כל מה שיהיה מעבר ייחשב לבונוס והישג גדול. באולימפיאדה אנחנו מכוונים למדליה אולימפית אחת לפחות. כענף ש-12 שנים, 3 מחזורים אולימפיים, לא הצליח לשחזר הישג של מדליה אולימפית, נקווה להתחיל מאחת״, משתף בובר.

המלחמה בארץ גרמה לשיתוק בענף בתחילתו, אך לאחר מכן הספורטאים חזרו להתאמן במרץ תחת ההנחיות. ״עובדים ומתאמנים כמה שניתן מה-7 באוקטובר, זה לא פשוט. אין הגבלה ליציאה מחנות אימון בחו״ל, אך יש כמובן מדינות מסוימות שאסור להגיע אליהן. לשמחתנו אנחנו מתחרים במדינות פחות בעייתיות. גם אם צריך שולחים אבטחה פרטית, ולתחרויות מטרה יש אבטחה מסודרת״, כך אומר בובר. ״נכון להיום התקציבים שאמורים להגיע אלינו הגיעו, כך שלא נפגענו כלכלית. יש תמיכה מהוועד האולימפי, ממשרד הספורט, מכל הגופים, זה מאוד עוזר לנו ותומך בדרך שלנו. ההסברה הכי טובה היא לעשות תוצאות. איגוד השייט והספורטאים מחזקים את משפחות הנרצחים, ההרוגים, החטופים, הפצועים. כולנו מייחלים לימים טובים יותר, ושלא יהיו אבדות נוספות".

נבחרת השייט בדגם 49ER (זיו ליטני)
נבחרת השייט בדגם 49ER (זיו ליטני)