כבר לא צריך מחשבונים: איך ישראל תעפיל ליורובאסקט?
הפסד בסרביה יביא איתו תרחישים רבים, בו הנבחרת תצטרך לסיים בין 4 הנבחרות עם המאזן הטוב ביותר מהמקום השלישי. ולמה נהיה בעד גרמניה? הכל בפנים
אז אחרי הניצחון הקל באסטוניה, נבחרת ישראל, ככל הנראה, הבטיחה לפחות את המקום השלישי של בית א' במוקדמות היורובאסקט. כידוע, על פי חוקי פיב"א שתי הראשונות בכל בית מעפילות באופן אוטומטי לאליפות אירופה. בנוסף, ארבע הנבחרות שיסיימו במקום השלישי, בעלות המאזן הטוב ביותר מתוך ששת הבתים - יעלו גם כן. נשמע מסובך? בואו נעשה סדר.
התסריט האופטימי: ישראל עולה דרך המקום השני
כדי שזה יקרה, הבחורים של אריק שיבק חייבים לנצח את כל המשחקים עד לסיום. בבית הפנימי מול אסטוניה, לישראל יש יתרון כך שהיא תעקוף אותה בכל מקרה. בתסריט כזה, הנבחרת מנצחת גם בסרביה במחזור האחרון, מה שיביא אותה לסיים לפני החבורה של מילוש תיאודוסיץ' ומילאן מצ'באן. כאן, ישראל תסיים במאזן של 3:7 ועם יתרון בבית פנימי על סרביה, שלא תוכל לסיים במאזן טוב יותר. על כן, החישוב פשוט: עמרי כספי, ליאור אליהו ושאר החברים יעלו מהמקום השני אם ינצחו בבית את סלובקיה ואיסלנד החלשות וגם כאמור יפתיעו את הסרבים החזקים בביתם.
התסריט הריאלי והמסובך: איך ישראל עולה מהמקום השלישי?
ההנחה שישראל תסיים אחרי סרביה ומונטנגרו היא סבירה יותר. קודם כל, ניצחונות על סלובקיה ואיסלנד הם בגדר חובה. במצב כזה, הפסד של ישראל בסרביה יוריד אותה למקום השלישי (סרביה ככל הנראה תנצח את שני משחקיה הנותרים) כשאסטוניה תסיים רביעית. במידה וישראל אכן תחצה שלישית את קו הסיום, הרי שהיא תהיה חייבת לעקוף במאזנה שתי נבחרות שסיימו גם כן במקום השלישי בבתיהן כדי לעלות.
אבל המאזן כולו, של ישראל בלבד, עוד יתקזז - משום שהבית ה"ישראלי" כולל 6 נבחרות (ביתר הבתים ישנן 5) ועל כן שתי התוצאות מול הנבחרת שתסיים אחרונה (סלובקיה או איסלנד) לא ייחשבו. על כן, ואחרי כל ההקדמה הזו, הרי שלישראל "יימחקו" שני ניצחונות ומאזנה הסופי יעמוד על 4:4. לכן, החישוב פשוט: ישראל זקוקה שלפחות לשתי נבחרות מהמקום השלישי בבתים המקבילים יהיה מאזן פחות טוב, של שלושה ניצחונות ומטה. במידה ושתי נבחרות יסיימו עם אותו מאזן, הפרש הסלים הוא שיקבע.
נתחיל עם הבית שמבשר טובות עבור ישראל: בית ג'. מדוע? שתי המובילות, אוקראינה וקרואטיה ניצחו עד כה את כל הנבחרות שמתחתיהן. אוסטריה והונגריה מחזיקות כרגע במאזנים שליליים (4:2 ו-3:2 בהתאמה) ובאמתחתן מאזן סלים לא טוב. בהנחה ששתי הנבחרות עוד ייפגשו אחת מול השניה (באוסטריה) והעובדה שלשתיהן מצפה עוד מפגש עם קרואטיה, הרי שהבית הזה ייצר ככל הנראה את הנבחרת שתסיים שלישית עם המאזן הכי פחות טוב מבין כל השש.
ועכשיו, לחדשות הפחות טובות: נציגת בית ו' תסיים כמעט בוודאות עם מאזן טוב מישראל. לאיטליה, שמוליכה כבר במאזן של 0:6 וגם לצ'כיה יש 4 ניצחונות כאשר לצ'כים מחכה משחק בית קל מול פורטוגל. מי שנמצאת כרגע במקום השלישי הוא טורקיה (2:3). לנבחרת מאגן הים התיכון נותרו עוד שלושה משחקים: בבית מול איטליה וצ'כיה - שאיבדו עניין משום שכבר עלו - ובחוץ מול פורטוגל. בהנחה שהטורקים יגברו על פורטוגל, ניצחון ביתי אחד יספיק להם ל-5 ניצחונות. משמע: אין זה משנה אם זו תהיה צ'כיה או טורקיה שתסיים שלישית - מאזנה יהיה טוב משל ישראל.
גם המצב בבית ה' לא ממש מבשר טובות עבור ישראל, כי גם ממנו ככל הנראה תגיע נבחרת בעלת מאזן טוב יותר. לפינלנד כבר חמישה ניצחונות, וגם פולין במאזן של 2:4 כשעוד נותר לה משחק ביתי קל מאוד מול אלבניה. מכאן, שבלגיה (מאזן 2:3) תסיים שלישית והתקווה הישראלית היא שהיא תשיג פחות משני ניצחונות. מכיוון שיחס הסלים שלה כרגע נחות משל ישראל, אז ניצחון אחד בלבד יגרום לישראל לחלוף על פניה. אלא שהבלגים עוד יתארחו באלבניה החלשה ויאספו את ה-W, ויעשו זאת ככל הנראה גם בשוויץ. אם לא, עדיין מחכה להם עוד משחק ביתי מול פינלנד. המסקנה מכאן: הבלגים ככל הנראה יסיימו עם 5 ניצחונות ויעקפו את ישראל.
בית ד' עדיין פתוח מבחינת העולות, אך גם ממנו ככל הנראה לא תבוא הישועה. בוסניה-הרצגובינה וגאורגיה כבר ניצחו 4 פעמים כאשר הן עוד תפגושנה אחת השניה. במידה וגאורגיה תנצח, התוצאה תעשה שירות רע לישראל, שכן לבוסנים נותר עוד משחק ביתי מול רומניה בו הם ככל הנראה ינצחו. משמע: שתי הקבוצות יהיו עם 5 ניצחונות. מה שמשאיר אותנו עם לטביה (2:3), לה נותרו עוד שלושה משחקים. בדיוק כמו במצב עם הבלגים - היא כנראה תאסוף שני ניצחונות מול הולנד ורומניה, כאשר ממתין לה עוד משחק ביתי מול גאורגיה, בו היא תוכל לתקן במידה והיא תמעד מול אחת מהשתיים החלשות. המשמעות: גם מכאן תצא ככל הנראה נבחרת עם מאזן טוב משל ישראל.
מה שמשאיר אותנו עם בית א', שממנו עשויה להגיע להגיע הישועה. איך קוראים לה? גרמניה. עם מאזן של 0:5 הגרמניה יסיימו ראשונים כששבדיה (מאזן של 2:3), אזרבייג'אן ובולגריה (שתיהן עם 3:3) יסיימו במקום השני והשלישי ככל הנראה. אם הסקנדיבים ינצחו באזרבייג'אן, הרי שהם ככל הנראה יעברו את ישראל שכן נותר להם עוד מפגש עם לוקסמבורג. על כן, המפתח מבחינת ישראל הוא ניצחון של האזרים בביתם על שבדיה במחזור הקרוב.
במקרה כזה, לשתיים האחרונות וגם לשבדיה יוותר עוד משחק אחד, ועוד מפגש עם גרמניה. במידה והמאנשאפט תנחיל הפסדים לכולן, אז הן תסיימנה ב-4:4, כאשר יחס הסלים שלהן טוב פחות משל ישראל. המסקנה: כולנו בעד אזרבייג'אן מול שבדיה, קודם כל, ולאחר מכן בעד גרמניה, שעשויה להיות זו שתפריד בין ישראל לאליפות אירופה.