משפיעים זה על זה: הקשר בין שינה לכושר

מומחה להפרעות שינה עם טיפים חשובים לשילוב בין השניים

תגיות: כושר גופני

מערכת אתר ערוץ הספורט
(צילום: אורי אקרמן)
(צילום: אורי אקרמן)
שנה גודל פונט א א א א

כיצד הרגלי השינה וביצועי הכושר הגופני שלנו משפיעים אחד על השני? שינה מספקת ופעילות גופנית קבועה הם בריאים כידוע לכל, אך חשוב לדעת כי השניים משפיעים גם זה על זה. מחר (שישי, ה-19 במרץ) יחול יום השינה הבינלאומי, ולכבוד המאורע פנינו לד"ר מיכה גרוס, מומחה להפרעות שינה ויועץ של רשת 'סוויס סיסטם', כדי להבין איך אפשר להפיק מהשינה שלנו את המיטב עבור הכושר הגופני שלנו.

"שינה מספקת חיונית לבריאותו של האדם", הוא אמר. "בדרך כלל דרושות בין שבע לשמונה שעות שינה בלילה. תועלתה של השינה תלויה לא רק באורך זמן השינה, אלא גם בעומקה. ככל ששלבי השינה עמוקים יותר, כן ייטב. במהלך השינה העמוקה משתחררים הורמוני גדילה שאחראים גם על צמיחת השרירים, העור והשיער וכמו כן יש להם גם השפעה חיובית על מערכת החיסון".

"לאחר שינה מספקת, הגוף שלנו יכול להשיג את הביצועים הספורטיביים הטובים ביותר שכן השרירים שלנו מתחדשים ומתחזקים בעיקר במהלך השינה. רק שינה מספקת מאפשרת מקסום של הישגים גופניים וגם רוחניים. 'תורת השחזור' (Replay Theory) קובעת כי ידע חדש וחוויות חדשות משוחזרים ונלמדים במהלך השינה. לכן, אם מתחילים לעסוק בענף כושר חדש, הרבה ממהלכי התנועות הנדרשים לספורט החדש נלמדים גם במהלך השינה".

"מהצד השני, פעילות גופנית סדירה מסייעת להפחתת לחץ (בעיקר ספורט סיבולת) וכך להפחתת נדודי שינה הנגרמים כתוצאה מלחץ, כך שאיכות השינה תעלה אם נקפיד להתאמן כמו שצריך. אנשים שלא מתאמנים כלל סובלים לעתים קרובות מישנוניות בשעות היום ואף מדיכאון וחרדות. יחד עם זאת, אימונים יתר על המידה מפחיתים את איכות השינה, אז רצוי גם לא להגזים".

כיצד נפיק את המיטב מהיחסים בין הרגלי השינה שלנו לביצועי הכושר שלנו? "כדי להפיק את המיטב יש לנהוג בתבונה: שעות שינה בכמות מספקת לצד תדירות סבירה של ספורט ישלימו, יתמכו וימקסמו את ההישגים האחד של השני", אומר ד"ר גרוס.

"מאמץ גופני מעורר את פעילויות מערכות הגוף וכן הפרשה מוגברת של הורמונים שונים שגורמים לתחושות נעימות (דופמין, סרוטונין, אנדורפין), אך מקשים גם על ההרדמות (אדרנלין). לכן ההמלצה הכי קריטית שאוכל לתת לכם בנושא היא להקפיד לא לבצע את האימון מאוחר מדי בערב וקרוב מדי למועד השינה. רצוי להימנע מפעילות גופנית נמרצת שעתיים לפני השינה. פעילויות גופניות מתונות לעומת זאת, כמו הליכה, אימון מתיחות או גמישות הן דווקא אפשריות", הוא סיכם.

כיום ישנם חידושים טכנולוגיים רבים אשר מסייעים לבחון את איכות השינה שלנו, לעקוב אחריה ולשפר אותה, בין אם מדובר באפליקציות, שעונים חכמים ואפילו מיטה חכמה שיודעת להפיק בכל בוקר דו"ח עם ציון השינה וניתוח של כלל המדדים החשובים.