הנוער יוצא למחאה: "אל תשכחו אותנו"

החשש: ההשבתה תגרום נזק בלתי הפיך לדור שלם. צפו

שירי אלג'ם
שירי אלג'ם
שנה גודל פונט א א א א

צומת אלוף שדה ברמת גן התמלא בילדים, בילדות ונערים בתחילת השבוע שעבר. בישראל של 2020 כבר התרגלנו למחאות, אך לא כאלה שרוב המפגינים בהן עדיין לא חגגו בר או בת מצווה. הדור הבא של הספורט הישראלי יצא לרחובות בדרישה ברורה: "אל תשכחו אותנו". כי בזמן שהליגות הבכירות והספורטאים הבוגרים חוזרים לאט לאט לשגרת אימונים, הפתיחה של מחלקות הילדים והנוער לא נראית עדיין באופק.

הפרק הרביעי בפרויקט "הקורונה שינתה לי את המסלול" מביא את הסיפור של הדור הבא והמאבק שלו, שנדחק מעט לשוליים. על הסכנות הבריאותיות והנפשיות שכרוכות בהשבתת הספורט בגילאים הללו, המחיר שהספורט הישראלי עלול לשלם בעתיד וגם המלחמה של שר התרבות והספורט, חילי טרופר, בנושא.

מוטי פוזיילוף, מנהל מחלקת הנוער של הכח עמידר ר"ג, שיזם את המחאה וגייס יחד איתו עשרות מועדוני ספורט (כדורגל, כדורסל, כדורעף, שחייה, התעמלות וכדומה) הסביר: "מה שבער בי זה שאף אחד לא מתייחס אלינו, אף אחד לא השמיע את הקול שלנו. אני שומע את אורן חסון מדבר והוא מדבר רק על הבוגרים. אני שומע בכדורסל רק על הבוגרים. איפה מחלקות הילדים והנוער? איפה כולם? זה משגע אותי שלא מדברים עלינו בשום סיטואציה". גם ח"כ יואל רזבוזוב (יש עתיד) שדוחף להחזרת הספורט עוד מימי הסגר הראשון הבהיר:  "הילדים לא יכולים בלי הספורט הזה. הסגר הזה והסגירה של הספורט היא לא הגיונית , היא מנותקת והיא לא נכונה".

נלחמים עבור הספורט
נלחמים עבור הספורט

במשרד התרבות והספורט רשומים נכון לשנה זו כ-55,140 נערים פעילים בשלל ענפי הספורט השונים, ועוד קרוב ל-15 אלף נערות. אצל הגברים הענף המוביל, באופן לא מפתיע, הוא הכדורגל, ואילו הצד הנשי מתחבר קודם כל לכדורסל. אל הנתונים הללו יש להוסיף כמובן גם עוד עשרות אלפי ילדים שסגורים בבתיהם.

פרופ' דן נמט, מנהל מרכז ספורט לילדים ונוער בבי"ח מאיר, סיפר על הסכנה הבריאותית הנעוצה בישיבה בבית: "בניגוד למבוגרים שנהנים מספורט, אצל ילדים ספורט או פעילות גופנית הם חלק בלתי נפרד בהתפתחות שלהם. חלק בלתי נפרד מההתפתחות החברתית שלהם, אבל גם מההתפתחות הפיזית שלהם, הגופנית שלהם, מהבריאות שלהם ומהנפש שלהם. אצל ילדים, ההמלצות הן 60 דקות ומעלה של פעילות גופנית ביום. באיטליה הראו שגם ילדים שהיו בכושר גופני מצוין בתחילת הסגר, חמישה שבועות של סגר גרמו כמעט להיעלמות של הכושר הגופני הטוב שהיה להם, לעלייה במשקל, לירידה במסת השריר, עלייה במסת השומן, וכל הדברים האלה בוודאי פוגעים בבריאות הילדים. הסגר הוא מסוכן חד משמעית".

לא מדובר רק על סכנות בריאותיות אלא גם נפשיות והנתונים של עמותת עלם מעידים על כך. לפי העמותה, פי שניים מבני הנוער משתמשים בסמים ובאלכוהול, פי שלושה סובלים מדיכאון ומחרדה ופי אחד וחצי מבני הנוער פגעו בעצמם ביחס לשנה שעברה. "פעילות גופנית ידועה כאחד מהטיפולים או האמצעים למנוע את ההתדרדרות הזאת. אנחנו צריכים לחשוב על הנפש של הילד ולחשוב על החשיבות של הספורט והפעילות הגופנית במניעה לא רק של חולי בריאותי, אלא טיפול ועזרה נפשית" הסביר פרופ' נמט.

אז נכון שהמאמנים יוצרים קשר עם החניכים בתקופת הסגר, "הזום" עובד שעות נוספות והספורטאים הצעירים מנסים לשמור על כושר בדרכים שונות, בבית אבל בכל זאת, לא ניתן להשוות את זה לאימונים האמיתיים. לכן, גורמים מקצועיים, מתריעים שההשבתה הזו עלולה לעלות ביוקר לספורט הישראלי. כך התריע למשל יאיר טלמון, אחראי תחום טיפוח צעירים ביחידה לספורט הישגי: "בפירוש אנחנו מסתכנים בפגיעה בדור מסוים שנמצא כרגע בתהליכים מאוד קריטיים של תהליכי התפתחות, שמחייבים כל הזמן למידה ושכלול של מיומנויות.יש חלונות זמן קריטיים לדברים האלה וכשאתה מפספס את החלונות האלה קשה יותר לממש את הפוטנציאל עד סופו. לכושר אנחנו פחות דואגים, את הכושר ניתן לבנות מחדש, אבל תהליך הלמידה הוא דבר מאוד מאוד משמעותי כשהוא נקטע. אנחנו מדברים גם על מיומנויות מוטוריות, מיומנויות טכניות, קוגנטיביות, קורדינטיביות, פיתוח יכולות פיזיולוגיות שיש להם כאלה שלא ניתן לפתח לפני גיל ההתבגרות וצריך מיד אחרי גיל ההתבגרות".

טרופר. "חשוב שהילדים והנוער יחזרו לעשות ספורט"
טרופר. "חשוב שהילדים והנוער יחזרו לעשות ספורט"

טלמון אף הביע חשש אמיתי מנזק ישיר לספורט הישראלי: "משבר ארוך כמו הקורונה יכול להרחיק מהספורט את אותם נערים ונערות שכבר בחרו בספורט כדרך חיים אבל האש לא בוערת בהם כמו ספורטאי העלית, ואם הם יבחרו לצאת או להוריד את רמת האימון שלהם  גם ספורטאי העלית שמתאמנים איתם יפגעו כתוצאה מזה ואז אנחנו יכולים להיות בבעיה".

במשרד הספורט מבינים שכל עוד בתי הספר מושבתים, יהיה קשה להחזיר את שגרת האימונים, אבל עושים מאמצים גדולים כדי להחזיר את הילדים כמה שיותר מהר למסגרת ספורטיבית. "אני חושב שחשוב מאוד שהילדים והנוער יחזרו לעשות ספורט. קודם כל זה בריא, זה גם לנשמה, ודווקא בתקופה הקשה הזו זה יכול להחזיק את כולנו", אמר שר התרבות והספורט חילי טרופר לערוץ הספורט, "אני עוד לא יודע מתי זה יקרה אבל אני יודע שאנחנו כל בוקר קמים ועובדים מול משרד הבריאות כדי לדאוג שזה יקרה כמה שיותר מהר. אני מבין שזה ייקח זמן, אבל  אני יודע דבר אחד - הדבר הזה חשוב מדי בכדי שנוותר".