אמה רדוקנו: קוצר נשימה
זה לא הכסף והפרסום שהרסו לאמה רדוקנו את המומנטום. הוא פשוט היה קצר מועד
שגרת האימונים של מריה סקארי כל כך מפרכת שאפשר לקבל נקע רק מלהסתכל עליה. מפלס העומסים שהאמזונה מאתונה מפעילה כל כך תובעני שנדמה שהיא מתאמנת לקרבות UFC ולא למשחק טניס מתורבת. סקארי בת ה-27 היא שחקנית שעדיין לומדת לסנכרן בין כשרון שנבנה עם השנים לבין עבודה קדחתנית בחדר המשקולות. אולם עד כה, לא הצליחה לתרגם את יתרון הפיזיות לנצחון באחת מארבע התחרויות הגדולות. התזמון והיציבות, לא נפגשים.
ישנן שחקניות שלא מניפות עשירית מהקילוגרמים של סקארי בחדר הכושר. אולם התזמון, וגם המזל פשוט נופל להן לידיים וזה כל מה שצריך ל-15 דקות תהילה, או כמו שזה קרוי בעולמות הדייטינג: "הכוכבים מסתדרים". אמה רדוקנו וסיפור הסינדרלה באליפות ארה"ב ב-2021 ננעל עם שורה של הישגים חסרי תקדים: היא היחידה שהעפילה מהמוקדמות לזכות באליפות בעידן הפתוח. השחקנית הצעירה ביותר (18) מאז מריה שראפובה ב-2006 להגיע לגמר. וגם הבריטית הראשונה לזכות בגרנד סלאם מאז וירגי'ניה וויד בווימבלדון ב-1977. והיו עוד כמה נקודות ציון.
הדרך של רדוקנו מהמוקדמות ועד לרבע הגמר וחצי הגמר, שם הדיחה בשתי מערכות את סקארי הבריונית לא הייתה חלולה מאתגרים, והיא נאלצה לעבור משוכות גבוהות כמו בלינדה בנצ'יץ קרוב לקצה. דווקא הגמר נגד לילה פרננדז (מקום 73 בעולם) אמנם היה מסקרן אבל לא באמת טעון יריבות והיא גברה עליה די בקלות 6:4 6:3. רדוקנו הגיעה לשם ב"פיק" על גל מומנטום וערמות בטחון עצמי ולא שמטה מערכה אחת כל האליפות. קשה היה לעצור אותה.
אנה עוד תצליח אם ירצה הגורל
הנצחון ההסטורי של רדוקנו, ילידת קנדה להורים ממוצא סיני ורומני, הפכו אותה לדמות מאוד מחוזרת בקרב מותגים וחברות ענק. המראה האקזוטי, הגיל הנכון והסוכן המקושר פתחו בפניה את כל הדלתות בעת ובעונה אחת: בתוך כמה חודשים סגרה קמפיינים וחוזים יוקרתיים עם NIKE ופורשה, בריטיש אירוויס, דיור, בנק ההשקעות HSBC בין היתר, וצברה עד היום קרוב ל-25 מיליון דולר, כ-3.6 מיליון בלבד – הישגים על מגרשי הטניס.
בדמדומי האופוריה מארה"ב, בעוד הכסף זרם לחשבון, רדוקנו התחילה בירידה לא מבוקרת בדירוג ה-WTA עם הפסדים מביכים, כולל בסיבוב מוקדמים באינדיאן ווילס וטורנירים פחות נחשבים. בשלב זה, בערך, גם התחילו השוואות נעדרות כל הגיון לאחת אנה קורניקובה, מתוך חשש שבדיוק כמו הרוסיה היא תיפול קורבן לכסף והפרסום – ותיפרד ממגרשי הטניס כדי להתערבב עם הברנז'ה והידוענים.
ההבדל העיקרי בין קורניקובה לבין רדוקנו, פרט לכך שלאחרונה גרנד סלאם, הוא שהבריטית לא מראה כרגע שום סימנים שהיא תעדיף מגרש אחד על פני האחר (משהו שקורניקובה דיברה עליו בשלבים מאוד התחלתיים של הקריירה שלה). ובכל מקרה, יש מאחוריה מנועי צמיחה כלכליים שדוהרים קדימה כמו קטרים - ושאינם בשליטתה; זו אינה שחקנית מנהלת, אלא מנוהלת ביד צמודה ועל ידי סופרי אפונים.
הפציעות והשאלות
הבעיה העיקרית של רדוקנו איננה (רק) הפציעות החוזרות שלה בשנים האחרונות וסימני השאלה סביב הכשירות והסיבולת הבעיתית, שלא מאפשרים לה להתפתח לשחקנית בוגרת ומנוסה. כלי התקשורת באנגליה תלו בה תקוות לא פרופורציונליות בעליל, כאשר בתום כל הפסד היא נאלצה לעמוד נבוכה בפני "ועדת חקירה" – כאילו מדובר בקרימינלית שחייבת דין וחשבון לאזרחי הממלכה.
הסיפור שלה מזכיר, בקווים רופפים את גורלם של כוכבי מכללות שגויסו על ידי קבוצות NBA בסיבוב הראשון של הדראפט, בד"כ במקומות 1-4, לא מימשו את הציפיות – ונקטלו. לא מעט סוכנים פיתו חברות פרסום לשלם סכומים דמיוניים תמורת "פוטנציאל" עוד לפני קליעת עונשין אחת והקבוצות הרוויחו מכך עוד תשומת לב: סאם בואי למשל שנרכש לקבוצת פורטלנד לפני מייקל ג'ורדן ב-1984 (ושיקר לגבי מצבו הפיזי), גרג אודן, דני מאנינג, דוניאל מרשל (בחירה מס' 4) שככב עם דורון שפר בקונטיקט והתגלגל מקבוצה אחת לאחרת.
קבוצת כדורסל יכולה לחלוק את המתחים בין עשרה ספורטאים לפחות. אולם בתוך סיר הלחצים על מגרש הטניס, רדוקנו, היום בת 20 לא מצליחה לתחזק בגפה מערכת יחסית יציבה עם מאמנים וצוותים - ומתוך פאניקה, מחליפה אותם בתדירות גבוהה (4-5 מאמנים בפחות משנתיים), ומכיילת את תכניות האימונים שלה במחשבה שהפתרון ימצא ביום מן הימים בידיים של מישהו אחר.
אחד מהם היה דמיטרי טורסנוב שנשכר להגן על התואר שלה בארה"ב ב-2022 תחת חוזה מוגבל, אך התוודה שהיו בעיות ו"דגלים אדומים" שלא אפשרו בסופו של דבר להגיע לתנאים הולמים עם הפמליה של רדוקנו. "היה לנו פרק זמן קצוב באמריקה. נשארתי בסביבה גם אחרי כן כדי לבדוק אם אני יכול להרשים אותם ולהאריך את שיתוף הפעולה. רציתי שזה יעבוד. אבל היו שם דברים שלא התחברו".
טורסונוב, שפרש ממשחק פעיל לפני 6 שנים, ובעבר אימן גם את מיודענו אסלן קראצב, הוסיף כי בחודשים שאחרי הפירוק, ועל אף הירידה ביכולת של רדוקאנו סבר כי מדובר ב"משקיענית" ואחת ש"לא עושה לעצמה הנחות". משפט חשוב שהוא דאג שיכנס לציטוטים בעיתונות בעקבות החלפתו גם דוחה את האמירות המכוערות נגדה על היותה פרימדונה: "אין בה שום יומרה – והיא בפרוש לא מתנהגת כמו איזה סופרסטאר שמגיע לו הכול".
סטטוס נוכחי
רדוקנו, שבשיאה דורגה עשירית בעולם, הדרדרה עד למקום ה-85, במאזן של 5-5 השנה, ממשיכה לשאת פציעות שונות מזה 18 חודשים - והיא בסיכון להיפלט מ-100 המובילות אם רצף ההפסדים שלה יימשך והיא תודח בסיבובים הראשונים של טורניר החימר שנפתח השבוע (25 באפריל במדריד). לאחרונה, נרמסה בתוך פחות משעה על ידי אלופת הרולאן גארוס לשעבר ילנה אוסטפנקו המדורגת 22 בסיבוב הראשון בטורניר שטוטגרט בתוצאה 6:2, 6:1.
שחקנית הטניס הבריטית לשעבר לורה רובסון ציינה בפני יורוספורט כי לדעתה רדוקנו נראית בכושר טוב לקראת עונת החימר. "היא חובטת בכדור בעוצמה המשתווה לכל שחקנית בטופ 10. אבל אני חושבת שזה פשוט עניין של למצוא את האיזון בין תכנית האימונים, לוח הזמנים של התחרויות שהיא בוחרת והבנה מעמיקה יותר של הגוף שלה. היא רק צריכה להכנס לרצף ניצחונות – והאמון בעצמה יחזור. היא לא יכולה לתרץ בפציעות קטנות – זה חלק מלהיות שחקן טניס מקצועני".
אי אפשר לקחת ממנה
בחלון זמנים מאוד קטן, אמה רדוקנו הגיעה לאמריקה בכושר נדיר - ופשוט התפוצצה באליפות ארה"ב הפתוחה 21' והפכה לכוכבת בינלאומית באותו ערב. הפרסום, העוקבים ברשת, המעריצים והמטרילים הפכו להיות חלק מהקיום היומיומי שלה מאז הזכיה, והיא מתמודדת עם ביקורת נוקבת מאוד – ולא תמיד מוצדקת או חיונית. מה ששלה - שלה, ולא משנה מה יקרה, אי אפשר לקחת ממנה את ההישגים המפוארים שאף שחקן או שחקנית לפניה לא עשו, בטח לא בגיל 18.
אולי זו דעה לא מקובלת, אפילו סותרת הגיון, אולם לטעמי מוקדם להכריז שרדוקנו היא "להיט חד פעמי". בינתיים, שווה לה, לבריטית הצעירה, למסגר את הדברים שאמרה עליה אלופת ווימלבדון לשעבר וורג'יניה וויד שממשיכה לחלק לה מחמאות וחושבת שהיא יכולה, דווקא מהמקום הנמוך, למצוא את הדרך חזרה למעלה. "ברגע שהיא תרגיש שהלחץ ממנה יפחת, היא תוכל לפתוח דף חלק. כאשר שחקן באמת מאמין שהוא יותר טוב מהיריבים שלו – הוא ינצח אותם".