פיינל פור היורוליג יצא אמש (שישי) לדרך, ובזמן שמחר ייערך הגמר הגדול - מאחורי הקלעים נרקמים לא מעט מהלכים הנוגעים לעתיד המפעל. לא מעט סימני שאלה מסביב לליגה והמשך דרכה, כאשר בסוף השבוע הנוכחי ראשי הליגה עסוקים לא מעט במציאת פתרונות.
עתיד הקבוצות הישראליותכידוע, הפועל תל אביב והפועל ירושלים נחושות להשיג רישיונות ארוכי טווח ונמצאות בשיחות עם היו"ר צ'וס בואנו והמנכ"ל דיאן בודירוגה. למעשה, ביום חמישי האחרון בואנו קיים ארוחת ערב עם בעלי הפועל תל אביב באתונה ובהמשך סוף השבוע גם נפגש עם ראשי הפועל ירושלים שהגיעו ליוון לטובת העניין.
ביורוליג מרוצים מהפרוייקטים שמציגות שתי הישראליות, אך מבהירים שהמצב הביטחוני הנוכחי והמתח סביב ישראל בהחלט עשויים להקשות על הענקת הרישיונות הארוכים המיוחלים. בזמן שבמפעל מעריכים את הצמיחה של שני המועדונים והכוונות הגדולות שלהם, יש לא מעט אלטרנטיבות אחרות לקבלת רישיונות כך שהפועל ת"א והפועל ירושלים רחוקות מלהיות בעמדה נוחה בעניין זה.
"ברור שהמצב הביטחוני משפיע על השיקולים", אמר בואנו בשיחה עם ערוץ הספורט, "אבל תשמע - זה לא אומר שבגלל שזה המצב הנוכחי הן לעולם לא יהיו חלק קבוע מהליגה. אולי זה לא יוכל לקרות ממש היום, אבל בהמשך כן. זה לא אומר שאנחנו לא רוצים אותן. מי יודע מה יהיה בעוד שלושה חודשים או שישה חודשים? אבל כמובן, למצב הנוכחי השפעה משמעותית".
גם החזרת המשחקים לישראל נראית כרגע מורכבת, על אף שעד לפתיחת העונה הבאה יש עוד כארבעה חודשים במהלכם המצב עשוי להשתנות. "מבחינתי, אנחנו רוצים את כולן, שכולן יוכלו לשחק מול הקהל שלהן", אמר בואנו, "זה תלוי בממשלות, אנחנו עוקבים אחרי כל החלטות הממשלות וההמלצות שלהן. הממשלות עדיין אומרות 'אל תטיילו לשם אלא אם אתם חייבים', ו'חייבים' זה יותר מדי בשבילנו - אנחנו חייבים להגן על הקבוצות ועל האוהדים. זה עניין ראשון בסדר העדיפויות. אם יגידו שזה בטוח להגיע לישראל, אז זה בטוח - אני לא אקח על זה אחריות. אם אראה שממשלה אחת אומרת שאתם בטוחים ו-15 אומרות שלא, אז מבחינתי זה אומר שלא בטוח להגיע".
עתיד המפעלכפי שכבר הכריזו ביורוליג, הכוונה היא לשנות בשנים הקרובות את מנגנון ההשתתפות במפעל כך שהרישיונות הזמניים יוסרו לחלוטין והליגה תעבור למודל של פרנצ'ייזים. המשמעות היא שבמקום לחלק רישיונות לשנה, שלוש שנים, חמש שנים או עשור, המועדונים יחתמו מול הליגה על רישיון קבוע שלא יגמר בטווח זמן נראה לעין. המטרה היא להעניק לקבוצות בסיס טוב יותר להשקיע כסף משום שהן יידעו שהעתיד שלהן במפעל מובטח - כך יותר משקיעים ירצו להשקיע את כספם במועדונים, והקבוצות יוכלו להשתקע ולהתפתח תחת המטרייה של המפעל.
בדיוק לעניין הזה התייחס מאמן הפועל ת"א, דימיטריס איטודיס, במסיבת העיתונאים של ארגון המאמנים: "איך הכוכב, פרטיזן, דובאי או הפועל ת"א שלי יכולות להכין קבוצה כשהן לא יודעות בוודאות שהן יהיו ביורוליג בעונה הבאה או בעוד שלוש? אנחנו צריכים שיהיו אותן חובות ואותן זכויות כדי שהפרוייקט הזה (היורוליג) יהיה יציב יותר, כך נוכל להשקיע. אי אפשר להשקיע רק לשנה, אני נמצא בבעיה הזו כעת. מה יקרה אחרי שנה? שחקן יכול להגיד שהוא רוצה סעיף ובו הוא יבקש לעזוב אם לא נשאר ביורוליג".
נכון לעכשיו, בפני היורוליג יש לא פחות מ-17 פניות בנושא קבלת רישיון, כאשר 14 מתוכן הן קבוצות קיימות ו-3 הנוספות שייכות לקבוצות משקיעים שבכוונתם להכנס למפעל עם פרוייקטים משלהם. דרך אגב - גם העניין ביורוקאפ רק הולך וגובר כאשר יש לא פחות מ-40 בקשות הצטרפות - בעקבות זאת, ביורוליג שוקלים להרחיב את היורוקאפ בעתיד הקרוב.
כידוע, גם את היורוליג תכננו להרחיב לקראת העונה הבאה, אך באופן מפתיע יחסית הוחלט להשאיר את המפעל במתכונתו הנוכחית. מה שהוביל מאחורי הקלעים להחלטה הם סימני השאלה הרבים שעלו במהלך השבועות והחודשים האחרונים. ראשית, כאשר היה צורך לקבל החלטה בנוגע לשאלת ההרחבה שלוש מבעלות הליגה עוד לא חתמו על הארכת החוזה שלהן בליגה לעשור הקרוב (ריאל מדריד, וילרבאן ופנרבחצ'ה), כאשר במקביל שלוש קבוצות אחרות (מכבי ת"א, הפועל ת"א ודובאי) לא אירחו בביתן בעקבות המצב במזרח התיכון.
בנוסף בורג, אלופת היורוקאפ, בספק להשתתפות במפעל בעונה הבאה בעקבות האולם הקטן שלה והדרישות הכלכליות, וצסק"א, אחת מבעלות הליגה, גם היא לא חלק מהליגה בעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. סימן שאלה נוסף היה העתיד הלא ברור של מונאקו, שבקשיים כלכליים אדירים בעקבות הסתבכות בעליה אלכסיי פדוריצ'ב, וכך בצל הבעיות ביורוליג החליטו לעכב את ההחלטה להרחיב את הליגה. ובכל זאת, בכוונת היורוליג להגדיל את המפעל ל-22 קבוצות, מה שיתכן שייצא לפועל בעונת 2027/2028.
בינתיים כידוע וילרבאן ופנרבחצ'ה כבר חתמו על החוזה לעשור הקרוב וביורוליג אופטימיים שגם ריאל מדריד תעשה כך. ההכרעה בנוגע לבלאנקוס תצטרך להתקבל במהלך חודש יוני כאשר באמצע החודש תיערך פגישה בין בעלי המניות ובה יוחלט מי יהיו הקבוצות המשתתפות בעונה הבאה. בפגישה הזו אמורים גם להיקבע הרישיונות שיוענקו לשנים הקרובות, והיא תהיה משמעותית במיוחד מן הסתם עבור הפועל תל אביב והפועל ירושלים.
דרך אגב - כפי שהיה בחוזה הקודם, לבעלות הליגה יש סעיף יציאה על סך 10 מיליון יורו אותו יוכלו לנצל אם ירצו לצאת מהחוזה מול הליגה. הסעיף הזה יימחק ברגע שהליגה תעבור לפורמט הפרנצ'ייזים, שכאמור יבטיח את עתיד המפעל ואמור לנעול את המשתתפות בו לטווח ארוך במיוחד.