הזרם הליטאי: כך השפיעה הגעת שאראס על מדר

המאמן הגיע לפנרבחצ'ה ושינה לחלוטין את מיקומו של הישראלי ברוטציה. רגע לפני המפגש מול ריאל מדריד מולה קלע סל ניצחון מדהים, ניתוח מצבו של הכוכב העולה של היורוליג ברוטציה. כל המספרים, השוואות לתקופת איטודיס והסיבות לאופטימיות

דני דניאלי

תגיות: יורוליגים מדר

Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

רכבת הרים, צמד המילים שמתאר הכי טוב את העונה שעוברת על ים מדר. דימיטריס איטודיס וסטפנוס דדאס נלחמו בקיץ כדי להנחית אותו בפנרבחצ'ה ככוכב העולה של היורוליג ואחד שבונים עליו במועדון פאר באירופה. מרגע החתימה, המפעיל של רכבת ההרים לחץ על הכפתור. רגע לפני שהוא פוגש הערב (חמישי, 21:25, ישיר ב-5LIVE) את ריאל מדריד, עליה קלע סל ניצחון מדהים, ניתוח המצב ברוטציה של הישראלי תחת שאראס, ההבדלים לתקופה עם איטודיס, סימני האזהרה והסיבות ואופטימיות.

חזרה לקיץ. ניק קלאתס, שהיה נראה בדרך הבטוחה לצאת מהמועדון, נשאר בטורקיה בסופו של דבר אחרי שראול נטו קרע את הרצועה הצולבת בגביע העולם עם נבחרת ברזיל. על פניו, עדייין מעודד, מדר היה אמור להיות האיש של איטודיס ולקבל נתח דקות משמעותי יותר מזה שקיבל תחת ז'ליקו אובראדוביץ' בפרטיזן בלגרד.

רכבת ההרים הייתה בשיא הגובה ב-30.11.2023, מדר הגשים את החלום על הבמה הגדולה ביותר בכדורסל האירופי מול הקבוצה הטובה ביותר באירופה כשעל הדרך הוא שובר שיא קריירה במפעל בדרך ל-99:100 אדיר של פנרבחצ'ה על ריאל מדריד, עם סל ניצחון מטורף על הבאזר, במה שהיה ההפסד הראשון של הבלאנקוס העונה ביורוליג. הכל מתחבר, הרכבת הייתה נראית בעלייה מתמדת, הישראלי הפך לאהוב האוהדים הטורקיים ולא ירד מהכותרות למשך ימים ארוכים, כגיבור שהנחיל לריאל מדריד הבלתי מנוצחת הפסד בסיום דרמה אדירה.

דווקא אז, הכל התחיל לחרוק. הקבוצה יצאה לרצף לא טוב של משחקים, כולל הפסדים בליגה הטורקית וזעזוע היה נדרש, לפחות לדעת ראשי המועדון. שבועיים בלבד אחרי שהיה על גג העולם, ים מדר נכנס למצב שהוא צריך שוב להוכיח את עצמו. דימיטריס איטודיס פוטר מאימון פנרבחצ'ה והגיע במקומו אגדה תל-אביבית מהצד הצהוב, ליטאי בשם שארונאס יאסיקביצ'יוס, או בשבילכם - שאראס.

מדר. הגיע להיות שחקן משמעותי (Getty)
מדר. הגיע להיות שחקן משמעותי (Getty)

בחזרה לנקודת הזמן הנוכחית, ישנה ירידה משמעותית בכמות הדקות והקרדיט שמדר מקבל מאז ששאראס הגיע. בליגה, ביורוליג, בגביע, הישראלי משחק פחות ונדחק לקצה הרוטציה. איך זה בא לידי ביטוי במספרים? התשובות לפניכם.

תחת איטודיס ביורוליג (12 משחקים): 18 דקות, 6.5 נקודות, 1.9 ריבאונדים, 1.7 אסיסטים, 0.9 חטיפות, 1.3 איבודים, 63% ל-2, 25% ל-3, 82% מהקו, 0.95 נק' לפוזשן.
תחת שאראס ביורוליג (14 משחקים): 10 דקות, 3.0 נקודות, 0.7 ריבאונדים, 1.9 אסיסטים, 0.1 חטיפות, 0.6 איבודים, 39% ל-2, 54% ל-3, 100% מהקו, 0.97 נק' לפוזשן.

תחת איטודיס בליגה הטורקית (6 משחקים, ב-4 לא נרשם): 26 דקות, 10.3 נקודות, 5.5 אסיסטים, 4.7 ריבאונדים, 1.7 חטיפות, 1.3 איבודים, 53% ל-2, 35% ל-3, 91% מהקו, 1.0 נק' לפוזשן.
תחת שאראס בליגה הטורקית (7 משחקים, ב-4 לא נרשם): 23 דקות, 12.1 נקודות, 7.1 אסיסטים, 4.3 ריבאונדים, 0.9 חטיפות, 1.9 איבודים, 72% ל-2, 61% ל-3, 100% מהקו, 1.28 נק' בפוזשן.

בנוגע ליורוליג, מדר לא הגיע לפנרבחצ'ה כדי לגרד דקות, ותחת איטודיס הוא היה שחקן סופר משמעותי ברוטציה. תחת שאראס, אחרי ירידה יחסית סטנדרטית בתחילת הקדנציה, מדר כלל לא שותף בשני משחקי היורוליג האחרונים והיה השחקן ה-12 של הקבוצה.

למה זה קורה? בראש ובראשונה, יכולת נהדרת של ניק קלאתס. הרכז היווני, על אף הסכסוך לכאורה עם מאמנו, מספק משחקים יציבים לאורך תקופה ומקבל כמות דקות משמעותית יותר. טאריק ביברוביץ' נמצא בכושר מצוין ונראה ששאראס מעדיף את מרקו גודוריץ' כמוביל כדור על חשבונו של מדר. נקודה מדאיגה נוספת עלתה רגע לפני היציאה לפגרת הנבחרות. מדר לא נרשם לאף אחד ממשחקי ההכרעה בגביע הטורקי, מרבע הגמר ועד לגמר בו זכתה פנרבחצ'ה אחרי ניצחון מרשים על אנאדולו אפס, הרכז היווני נבחר ל-MVP של הגביע הטורקי.

בליגה הטורקית, כך גם בגביע, בדומה לליגת העל בישראל, כל קבוצה רשאית לרשום מקסימום חמישה זרים בטופס המשחק. בפנרבחצ'ה יש עשרה זרים מלבד ים מדר, ואלה שמות: ניק קלאתס, טיילר דורסי, מרקו גודוריץ', סקוטי ווילבקין, נייג'ל הייז, אמין נואה, דיישון פייר, נייט ססטינה, גאורגיוס פאפאיאניס וג'ונתן מוטלי. תחרות קשה, מאוד. צריך לומר את האמת, מדר הוא לא כוכב יורוליג, אבל הוא כן שווה יותר מעשר דקות במפעל, בוודאי בהתחשב ביכולת המינימלית של שחקני הקו האחורי בצד ההגנתי וביכולת ללחוץ על גארדים דומיננטיים מנגד.

קלאתס. נראה נהדר (Getty)
קלאתס. נראה נהדר (Getty)
שאראס. ההגעה שלו שינתה הכל (Getty)
שאראס. ההגעה שלו שינתה הכל (Getty)

נחזור לליגה. ההצלחה של מדר בליגה המקומית השנייה בטיבה באירופה לא מובנת מאליה. הישראלי מוסר 6.4 אסיסטים למשחק, שממקמים אותו במקום הרביעי בליגה כולה. הוא קולע ב-47% מחוץ לקשת, במקום השמיני בליגה. האופנסיב רייטינג שלו עומד על 111.4, במקום התשיעי בליגה, ה-NET רייטינג שלו, ההפרש בין הדירוג ההתקפי להגנתי, עומד על 21.4, הנתון השישי בטיבו בליגה, כל הנתונים המתקדמים הללו בנוסף לנתונים היבשים, שמים אותו בשפיץ של הליגה.

פנרבחצ'ה שולטת לחלוטין בליגה וברמה המקומית מדר הוא אחד הברומטרים המרכזיים שלה. מצד אחד, עצם העובדה הזו מרשימה, להוביל בקבוצה הכי טובה בטורקיה ולהיות בטופ 10 בליגה כולה בלא מעט אספקטים משמעותיים מעידות על איכותו ומה הוא יכול לתרום.

מאידך, לא נראה ששאראס מעלה בקנה אחד יכולת טובה בליגה ועלייה בכמות הדקות ביורוליג. על פניו, נראה שמדר לוקח כל הזדמנות שניתנת לו כדי להוכיח מה הוא שווה, כשרק השבוע נבחר לחמישיית המחזור בליגה הטורקית אחרי דאבל-דאבל מרשים של 19 נקודות ו-10 אסיסטים מול בורסאספור, אבל היורוליג הוא הדבר שלשמו התכנסנו.

אם נעשה את ההקבלה למכבי תל אביב, מקומו של מדר ברוטציית היורוליג במשחקים האחרונים של פנרבחצ'ה די דומה לזה של אנטוניוס קליבלנד במכבי תל אביב. השונה בין השניים, היא שמדר הגיע כדי להיות משמעותי וקליבלנד על תקן הזר המשלים בעמדות הגארד.

החלפת המאמן במועדון הפאר הטורקי השפיעה באופן ישיר ושלילי על מיקומו של מדר בהיררכיה בליגה הטובה באירופה. היכולת המרשימה בליגה אמורה לגרום למאמנו לכאבי ראש חיוביים. לקראת הישורת האחרונה של העונה, באירופה ובזירה המקומית, השאיפה של מדר צריכה להיות ברורה - לשחק ביורוליג ולתת את הכל כדי להיות חלק מחמשת הזרים שיירשמו למשחקי הנוק-אאוט בליגה הטורקית. הישראלי מחזיק בחוזה גם לעונה הבאה, ההישארות של שאראס, אם לא יעשה שינוי ביחסו (המקצועי) כלפי הישראלי, עלול לפגוע בו, אך מדר כבר הוכיח לא פעם בקריירה הקצרה שלו, המילה לוותר לא נמצאת בלקסיקון.