חטף סיבוב: מה עובר על סקוטי ווילבקין?

הכוכב הבלתי מעורער של מכבי ת"א, סקוטי ווילבקין, חווה קריסה מקצועית בחלק השני של עונת 20/21 ביורוליג, ולוקח את הקבוצה ביחד איתו. האם זה הזמן למנהיג חדש בהיכל?

רועי כהן
רועי כהן
שנה גודל פונט א א א א

בשבתו כפרנצ'ייז פלייר של מכבי תל אביב, הכוכב הבלתי מעורער, ובהתאם לכך בכיר המשתכרים בקבוצה - סקוטי ווילבקין כבר התרגל לכך שכל פעולה, כל מילה, כל שפת הגוף - הכל נבחן ללא הרף ובכל רגע נתון. אלא שלא צריך זכוכית מגדלת וגם לא מיקרוסקופ כדי להבין שמשהו רע קורה לסופרסטאר הצהוב בסיבוב השני של היורוליג.

  • ב-21:00 ב-SPORT5: פנאתינייקוס וקטש מול מכבי ת"א

מי שפתח את העונה בסערה, כולל 11 מחזורים ברציפות עם קליעה באחוזים מפלצתיים ובספרות כפולות, נראה היום כמו הצל של עצמו, עם צניחה כמעט בכל הפרמטרים הסטטיסטיים. בלעדיו, אין זה פלא שסיפור היורוליג של מכבי ת"א קרוב ללהיות גמור, כשנותרו עוד 8 מחזורים לסיום העונה הסדירה.

התרסקות בכל החזיתות
במבט ראשון על ההשוואה בין ווילבקין של הסיבוב הראשון לזה של הסיבוב השני, אפשר לטעות ולחשוב שמדובר בשני שחקנים שונים. אחרי הכל, איך אפשר להסביר התרסקות כה מפוארת בכמות הנקודות, באחוזי הקליעה מכל טווח, בשמירה על הכדור, בבחירת זריקות - ומה לא.

לא אותו שחקן מהסיבוב הראשון (אלן שיבר)
לא אותו שחקן מהסיבוב הראשון (אלן שיבר)

שימו לב להבדלים בין ד״ר סקוטי של הסיבוב הראשון למיסטר ווילבקין של הסיבוב השני: 17 נק' למשחק לעומת 9 בלבד; 52% ל-2 לעומת רק 37%; 35% סולידיים ל-3 לעומת 26% עגומים; שני איבודים לעומת שלושה; וירידה בכל סוגי הזריקות שהוא לוקח, בין אם תחת שמירה או זריקות חופשיות לגמרי.

במאפיינים המתקדמים באדיבות פלטפורמת הסטטיסטיקה Instat, בולטים שלושה פרמטרים: בדקות של ווילבקין על המגרש בסיבוב השני, נתח הנקודות של מכבי כקבוצה צנח ב-19% לעומת הסיבוב הראשון. עם ווילבקין על הפרקט, מכבי קולעת 47 נק' בממוצע בסיבוב השני, לעומת 58 נק׳ בסיבוב הראשון.

בנוסף, אפשר לזהות צניחה דרמטית באופן שבו ווילבקין מייצר את הנקודות שלו: במשך כל הסיבוב השני עד כה, הגארד המוכשר לקח רק 2 זריקות במצב של קאטץ' אנד שוט - שתי זריקות בלבד בתשעה משחקים (זאת לעומת 18 זריקות בתשעת המשחקים הראשון בסיבוב הראשון). לעומת זאת, בנשק האהוב על ווילבקין הלוא הוא הבידוד, לא חל שינוי במספר הזריקות למשחק (2) אבל כן חלה צניחה חופשית באחוזי ההצלחה - 17% כיום לעומת 37% בסיבוב הראשון.

כשהוא טוב מכבי רעה, כשהוא רע מכבי טובה
כלפי חוץ, המסר שמכבי מוציאה בנושא ווילבקין הוא עקבי: זה טבעי שלשחקנים יהיו עליות ומורדות לאורך עונה כל כך ארוכה. זה כמובן נכון ומקובל, אבל מאחורי הקלעים קברניטי מכבי עוקבים בדאגה אחרי הנסיגה הברורה ביכולתו של הכוכב הכי גדול שלהם. שימו לב לנתונים הבלתי נתפסים הבאים: 15 הפסדים היו למכבי ת"א עד כה ביורוליג, ב-10 מתוכם ווילבקין היה הקלע המוביל. מנגד, ב-11 ניצחונות של האלופה העונה, סקוטי הוביל את רשימת הקלעים ב… 2 משחקים בלבד!

מעניין במיוחד להשוות את היכולת של ווילבקין לניצחונות ולהפסדים בעונה שעברה: מכבי הפסידה אשתקד 9 פעמים ביורוליג, ווילבקין שותף ב-8 מהם, ורק ב-3 הפסדים היה הקלע המוביל. לעומת זאת, מתוך 19 ניצחונות, ווילבקין הוביל את מכבי ב-12 משחקים. מה אפשר ללמוד מזה? שבעונה שעברה מכבי בדרך כלל ניצחה כשווילבקין היה טוב. ברומטר. העונה, כשהוא טוב מכבי בדרך כלל מפסידה, ואולי גרוע מכך, כשהוא רע - מכבי מוצאת את הדרך להסתדר.

כך נוצרת כאן סיטואציה רגישה של Lose-Lose, מצב שבו למעשה הקבוצה לא מקבלת מהשחקן המוביל שלה את התפוקה שלשמה הוא כאן. ואחרי כל זה, צריך להיזהר מאוד עם מילות הספד לווילבקין: הוא היה ונשאר אחד הגארדים הטובים באירופה, וכמו שדף המסרים אומר - לכל שחקן יש עליות ומורדות, אך כשהדבר משתלב עם חוסר ההצלחה של הקבוצה כולה - כך נולדים סדקים.