בא לעשות שמח: איך פארגו עשה את השינוי?
הוא היה כבוי, איכזב והורד לספסל - ואז הגיע השינוי. ג'רמי פארגו חתום יותר מכל על הריצה של מכבי, וההסברים מתנקזים לעיקרון אחד: כשהוא מחייך, האלופה צוחקת בדרך להצלבה
איזה שינוי עשה ג'רמי פארגו בשבועות האחרונים. אחרי המשבר שפקד אותו, נראה שהגארד של מכבי פורח וסוף סוף מצא את מקומו. בארבעת המשחקים הראשונים ביורוליג הוא פתח בחמישייה והחזיק את המפתחות לקבוצה, אבל בחמישי - מול מלאגה בחוץ - פארגו החל את המשחק על הספסל. האלופה חרקה, גודס חיפש שינוי כדי לפתור את הבעיה ופתח עם אוחיון ומרקז היינס. שניהם שיחקו יותר דקות מפארגו באותו משחק, מכבי ניצחה 66:70. פארגו קיבל 24 נקודות, אבל קלע רק 8 נקודות, מסר 4 אסיסטים ואיבד 3 כדורים. הוא בעיקר נראה כבוי.
גם בשבוע שלאחר מכן המגמה המשיכה. פארגו החל על הספסל במשחק בלימוז', וגם כאשר האקסית צסק"א מוסקבה הגיע לישראל, הוא לא קיבל בחזרה את המקום בחמישייה המשיך זה המשחק השלישי ברציפות (תזכורת: צסק"א משלמת 700 אלף דולר לאמריקני כדי שלא ישחק בשורותיה). פארגו נראה עצוב באותם ימים. מול צסק"א הוא קלע 7 נקודות בלבד עם 2 מ-10 מהשדה. היה ברור: הוא במשבר.
שפת הגוף, העצבים, הויכוחים תוך כדי משחקים, המבטים לספסל. משהו נסדק אצלו. המשחק מול אלבה ברלין בהיכל נוקיה ב-4 בדצמבר סימן את השינוי. אחרי 3 שבועות פארגו חזר לחמישייה, ואחרי משחק חלש נתן רבע רביעי נהדר וניצח עבור מכבי את המשחק. משהו השתחרר. לאחר מכן הגיע ההפסד לצדביטה והמשבר בליגה עם התבוסות להפועל ירושלים והפועל ת"א, אבל נראה שבמקביל פארגו מתחיל לחזור לעצמו. בניצחון על מלאגה בסיום שלב הבתים הוא כבר קלע 16 ובילה על הפרקט לא פחות מ-36 דקות. מאז הוא מוביל את היורוליג בדקות עם 473 דקות על הפרקט עד כה. אגב, זוראן ארצג מגלאטסראיי, יריבתה של מכבי הערב, הוא הרביעי ברשימה עם 445 דקות. מעניין לגלות שפארגו, הידוע כסקורר, ממוקם כעת במקום השני ביורוליג ברשימת מחלקי האסיסטים עם 6.2 למשחק ו-7.85 לכל 40 דקות (מרכוס וויליאמס במקום הראשון עם 6.47).
השינוי שעבר על פארגו גדול. מ-5.4 אסיסטים בממוצע בשלב הבתים ל-7.8 בטופ 16. כדי לנסות להבין מה מקור השינוי, שוחחנו עם עודד קטש - המאמן הראשון שלו בישראל, בימי האליפות של גלבוע/גליל (2009/10). "קודם כל צריך להזכיר שאמנם אני הראשון שזכה לאמן אותו פה, אבל את הקרדיט על ההחתמה צריך לתת רק לליאור ליובין שהיה העוזר שלי", אמר קטש, "זה אחד השחקנים היחידים שהסכמתי להתקדם איתם במו"מ מבלי לראות. ליאור כל כך התלהב, שפשוט הלכנו על זה".
קטש מנסה להסביר את השינוי שחל בפארגו בשבועות האחרונים: "בהרבה מקרים השינוי הוא לא אצלו, אלא במערכת שמקבלת אותו. לוקח זמן להבין עד כמה יכולות יש לו, להכיר את האופי המיוחד שלו. הוא אוהב אחריות, להיות עם האצבע על הדופק. בתקופות שלא הולך זה נראה לא טוב ואפילו רע. כשזה מצליח זה נראה הכי טוב בעולם. זה כדורסלן עם סגנון מיוחד ואטרקטיבי והוא טוב כשהוא שמח. רואים שעכשיו הוא שמח".
זה קרה גם כשהוא שיחק אצלך?
"אני זוכר שבכל משחקי ההכנה הוא היה פשוט קטסטרופה. כמו סקוטי הופסון, דרך אגב. ממש חושך. איך שהתחילה הליגה, מהמשחק הראשון הוא התפוצץ. הוא עשה 6 משחקים ראשונים מהסרטים, אחר כך הגיע גל מקל והיתה איזושהי ירידה ואז בפיינל פור שוב התפוצצות".
"בניגוד למה שאולי חושבים, פארגו בחור מאוד רגיש", המשיך קטש, "מאוד חשוב לו מה חושבים עליו. הוא צריך להרגיש שייך, שמח, להרגיש שהולך לו, שמרוצים ממנו, ואז זה גלגל שמניע את עצמו".
גם השחקנים במכבי מרגישים את השינוי. אלופת אירופה קלעה במהלך שלב הבתים 79.7 נק' בממוצע. בטופ 16 היא קולעת 77.4 נקודות, אבל ביריבות איכותיות הרבה יותר, עם הגנות קשוחות יותר. אחת הסיבות לכך שמכבי שומרת על הפרודוקטיביות ההתקפית היא פארגו.
"ג'רמי הוא שחקן נהדר בכלל, ושחקן התקפה נהדר בפרט", הסביר חברו לקבוצה סילבן לנדסברג, "אנחנו קבוצה חדשה ולוקח זמן להבין וללמוד מה כל אחד יכול לעשות. אני חושב שככל שעובר הזמן הוא מוצא יותר ויותר את השחקנים במקומות שהוא יודע שהם יכול לקלוע משם. זה משהו שקורה עם הזמן".
למאמן נבחרת ישראל לשעבר אריק שיבק, יש ניתוח משלו: "לדעתי כזה שינוי הוא לא רק מקצועי, אלא שינוי מחשבתי שלו. הוא עשה עבודה וצריך לתת לו קרדיט על כך. אין לי ספק שהמאמנים ישבו עם פארגו, הראה לו הרבה קטעי וידאו, שלחו אותו לעשות את החושבים שלו, שייפו את הפינות במשחק שלו".
שיבק מתחבר לדברים של לנדסברג: "אני חושב שזה תהליך שקורה להרבה קבוצות, להרבה שחקנים ובטח בעמדה הזו. הוא לומד את הקבוצה, והקבוצה לומדת אותו. בסוף המחצית באחד המשחקים האחרונים ביד אליהו אני זוכר שהוא עשה 'open' ונתן את הכדור למרקז היינס שקלע שלשה. הוא ידע בדיוק לאן לתת לו את הכדור כמעט מבלי להסתכל. הוא ידע איפה הוא יהיה. הפוזשן הזה מלמד שנעשית כאן למידה, ויש כאן תהליך ובזכות היכולות האישיות הבלתי נגמרות שלו, הוא למד גם את זה".
איזה שינוי הלכה למעשה אתה מזהה אצלו?
"בחלקים הראשונים של המשחק הוא יותר רגוע, מוסר יותר, ואחר כך הוא משלב יותר גם את עצמו בסקורינג. הוא יכול להגיע לרבע האחרון עם 6 נקודות ולגמור את המשחק עם 16. זה דבר נכון לעשות. הרי כולם רוצים לעצור אותו, היריב שם עליו תשומת לב והוא עושה נכון ולא כופה את עצמו. כשהלחץ עליו בהתחלה הוא משתף את החברים, ובסוף, כשהלחץ כבר מתחלק על כולם, ואז יותר נוח לו לקחת גם על עצמו".
מה החלק של צוות האימון בכך?
"אני חושב שאפשר לראות שבמכבי עשו התאמות תוך כדי תנועה. הם הולכים לדברים שיותר מתאימים לו, מוסיפים דברים, והפינישים שעשו מכבי בתרגילים שלהם עוזרים לפארגו להגיע ליותר אסיסטים".
כשמסתכלים על מספר הזריקות ל-3 שפארגו לוקח, מגלים שהוא במקום ה-19 ביורוליג, ביחס לא פרופורציונלי לדקות שלו. זה אומר שהוא חושב על כל זריקה, ומחזק את הנתון שהוא מוסר יותר אסיסטים ככל שעובר הזמן. הערב באיבדי אפקצ'י פארגו אמור לעלות רענן, אחרי שנח מול גלבוע גליל בליגה ושוב לתת את הטון. אם קרלוס ארויו ו-ולדימיר מיצוב אכן לא ישחקו, זה גם אמור להיות קל מאוד עבורו.