בברצלונה כן, בת"א לא: הצעירים נעלמים במכבי
כשמכבי תפגוש את בארסה, היא תיתקל בתופעה שנזנחה אצלה מזמן: צעירים דומיננטיים בקבוצה מנצחת. לפני שאברינס והזוניה יככבו בהיכל, ביררנו עם וויצ'יץ', פניני וגודס: למה שם כן, ופה לא?
המשחק בין מכבי תל אביב לברצלונה בהיכל "מנורה מבטחים", יהיה המפגש ה-34 בין שני מועדוני הפאר. בארסה מובילה באופן ברור על מכבי עם 21 ניצחונות מול 12 בלבד של הצהובים, כאשר הניצחון האחרון של מכבי היה אי שם בהצלבה של עונת 2007/8. אחד המאפיינים של ברצלונה השנה, הוא חילופי הדורות במועדון תחת שרביטו של צ'אבי פסקוואל, שנמצא בעמדת המאמן הראשי במועדון כבר 8 שנים ברצף. "לה בומבה" – חואן קרלוס נבארו נמצא בשלהיי הקריירה שלו, ומבט על סגל השחקנים של הקטאלונים מלמד אותנו על כישרונות גדולים וצעירים שמקבלים דקות על הבמה המרכזית באירופה.
- 21:05, שידור ישיר כאן באתר: מכבי תל אביב מול ברצלונה
ראשית – מאריו הזוניה. יחד עם דראגן בנדר (קבוצת הנוער של מכבי ומכבי ר"ג), הפורוורד הקרואטי נחשב לדור העתיד של הנבחרת המקומית. הזוניה (1.98 מטרים) יחגוג בחודש הבא יום הולדת 20. למרות גילו הצעיר, הוא משחק השנה קצת יותר מ-17 דקות למשחק אצל פסקוואל, קולע 8.1 נק', ועומד על 46% מה-3. הממוצעים בשלב המוקדם ובשני המשחקים בטופ 16 כמעט זהים.
שימו לב לנתונים מהשנה שעברה: בתור נער בן 18 אשתקד, הזוניה שיחק 5 דקות בשלב המוקדם, 7 דקות וחצי בטופ 16 וקצת יותר מ-12 דקות (5 נקודות) בתבוסה לריאל מדריד בחצי גמר הפיינל פור אשתקד. לא רע בכלל.
דוגמא נוספת היא הפורוורד אלכס אברינס. (1.97 מ', בן 21). הספרדי מקבל גם הוא לא מעט דקות והחל את הפריצה שלו כבר אשתקד. הוא מעמיד מספרים דומה לשל הזוניה. 18 דקות, ו-8 נקודות בשלב המוקדם. ב-2 משחקים עד כה בטופ 16 הוא עלה ל-23 דקות ו-11 נקודות. כבר בשנה שעברה, למרות שהוא רק בן 20, אברינס קיבל דקות משמעותיות. 20 דקות ו-7 נקודות בממוצע בעונה הסדירה, 15 דקות בטופ 16, ו-17.5 דקות בפלייאוף עם 7.7 נקודות.
בנוסף, מתאמן עם הקבוצה הגארד הסרבי הצעיר סטפן פנו, עוד לא בן 18. נשאלת השאלה, האם במכבי ת"א, יכולה לקרות סיטואציה דומה. האם גם במכבי ת"א, נזכה לראות שני שחקנים צעירים מאוד שמקבלים כל אחד 17-18 דקות במשחקי מאני טיים ביורוליג.
גיא פניני, שמשחק זו העונה ה-6 במכבי וצפוי גם לקבל תפקיד מקצועי במועדון בעתיד, דווקא אופטימי: "זה יכול לקרות גם במכבי. כשיהיו שחקנים ברמה של אברינס והזוניה, אז זה יכול לקרות גם אצלנו. כבר בשנה שעברה ראינו פריצת דרך במהלך שהקבוצה עשתה עם דראגן בנדר שהוא הצעיר הבא של מכבי, ובשנה הבאה הוא צפוי להיות חלק מהקבוצה הבוגרת".
יש שחקן ישראלי ברמה מתאימה, פרוספקט צעיר כזה?
"מבחינת השחקן הישראלי אני חושב ששם המשחק זה סבלנות ועבודה קשה".
פניני שולח כעת מסר לשחקנים צעירים, עם נימה של ביקורת כלפי אלה שהעדיפו ללכת למועדונים אחרים כדי לצבור דקות משחק: "הזוניה ואברינס הם כבר 3-4 שנים בסגל של ברצלונה ואף אחד מהם לא התלונן ולא בכה על חוסר דקות. הם נשארו, עבדו 3 שנים ואז התחילו לשחק. אברינס עבד קשה מאוד, אני יודע. הוא שחקן ברמה גבוהה והעבודה והסבלנות השתלמו לו. שהצעירים שלנו יסתכלו על שני החבר'ה האלה וילמדו מהם מה מביאה עבודה קשה, ולהיות במועדון גדול וללמוד מהבכירים זה רק מוסיף".
המנכ"ל המשותף והמנהל המקצועי, דני פדרמן, שם את האצבע על השוני בין ישראל וספרד, שלשיטתו מערים קשיים: "אחת הבעיות היא שבמחלקות הנוער בארץ אי אפשר לשים שחקנים זרים, להבדיל ממדינות אחרות באירופה שמתירות זאת. זה מונע ממך להביא לפה ילדים בני 16 ממדינות אחרות ולטפח אותם שנה שנתיים במחלקת הנוער, אח"כ כזרים בליגה השנייה ובסוף בקבוצה הראשונה. אלא אם כן יש לך קאנון כמו דראגן בנדר וכבר בגיל 17 הם יכולים לשחק בליגה השנייה כזרים, וזה באמת נדיר".
פדרמן מתכוון לכך שבקבוצות אחרות ביבשת מפתחים כישרונות צעירים, אבל לאוו דווקא מקומיים הזוניה קרואטי, מרקוס אריקסון שבדי וסטפן פנו הוא סרבי. וכולם משחקים, כאמור, בברצלונה.
המנהל הספורטיבי ניקולה וויצ'יץ', האיש שהביא למכבי את דראגן בנדר, מתייחס: "לדעתי, צריכים לאשר לצעירים שמשחקים בנבחרות במדינות אחרות לבוא לישראל ולשחק בקבוצות הנוער. שחקנים שמשחקים בנבחרת U16, U17, או U18, שיגיעו לפה ושזה יהיה הקריטריון".
פדרמן מוסיף: "זה יכול להיות דבר גדול. הם ירימו את הרמה של הליגה לנוער. תתארו שילד ישראלי בן 16 משחק עם שחקן נבחרת קרואטיה למשל בשכבת הגיל שלו, כולם מרוויחים. אם בנדר היה משחק בקבוצת הנוער, ומרים את הרמה, החבר'ה שלידו לא היו מרוויחים?".
אבל אז, יגידו המקטרגים שהוא תופס מקום של ישראלי, ושיש טעם לפגם בחיזוק הליגה לנוער בעזרת זרים. לא כדאי לשמור לפחות על ליגת הנוער כמקום סטרילי שבו הכסף, ההצעות והשחקנים הזרים לא תופסים נפח?
פדרמן: "אז יגידו. תמיד ימצאו למה לא. אני מאוד מאמין בזה".
וויצ'יץ': "הכדורסל כאן חשוב לי. אבל איזה מקום אותו שחקן תופס? האם באמת יש כל כך הרבה כישרונות ישראליים גדולים שמישהו בא לקחת להם את המקום? אני לא חושב. יש כאן איזה פרוספקט שאתה יכול לסמן אותו כאחד הטובים באירופה בשכבת הגיל שלו, כמו שסימנו את בנדר ואת הזוניה? אני לא חושב".
הוויכוח מעניין. וצריך גם לציין יש עוד כמה הבדלים בדרך. למשל, כשמכבי ת"א לא לוקחת אליפות, מדובר בקטסטרופה למועדון. בברצלונה, זה פחות טראגי. שם מבינים שגם ריאל מדריד לוקחת אליפויות, או קאחה לבוראל ואפילו מלאגה. אולי זה יוצר סביבה טובה יותר לסבלנות מצד המאמנים לשיתוף צעירים.
פדרמן: "אם שחקן צעיר אחד, ישחק ליד 4 תותחים, אני גם לא חושב שנפסיד. זה צ'אנס שהמאמנים לא אוהבים לקחת".
אגב, אחיו של נמניה ז'יז'יץ, אנטה, שהגיע לארץ יחד עם דראגן בנדר החליט בעצה אחת עם סוכנו מישקו רזנטוביץ' שלא להישאר בישראל והיום הוא שחקן חמישייה בקבוצה הראשונה של ציבונה זאגרב, כשהוא עוד לא בן 18. יכול להיות שהרזומה של מכבי ת"א, כמועדון שלא ממהר לשתף צעירים, 'דחף' את ז'יז'יץ להחלטה הזו.
פדרמן אמר שהרבה תלוי במאמנים, אז פנינו לגיא גודס.
הזוניה ואברינס. זה יכול לקרות גם במכבי?
"אני חושב שכן", אומר גודס. "דראגן בנדר יכול להיות ה'אברינס' או ה'הזוניה' שלנו. העניין הוא פשוט שאין כישרונות גדולים כאן".
גודס חוזר על דבריו של וויצ'יץ': "יש פה שחקנים כאלה, שהם מהטופ שיש באירופה בקבוצת הגיל שלהם? לא נראה לי".
עם יד על הלב, אתה רואה את מכבי ת"א בשנה הבאה "מבזבזת" משבצת של זר על ילד בן 18? טוב ככל שיהיה? בנדר?
"כן. אין ספק שמבחינה פיזית בנדר הוא עדיין ילד בן 17 והוא צריך להתפתח וזה תהליך שהוא יעבור. הוא לא יישאר ככה צנום לנצח. אני זוכר שטוני קוקוץ' בגיל 19 היה מקל, או ז'אן טבק, למשל, שהיה רזה מאוד. זה עניין של התפתחות הגוף וגם בנדר יתפתח. יש לו פוטנציאל אדיר וצריך לחשוב עליו קדימה".
יש שחקנים ישראלים שהם פוטנציאל כזה?
"לצערי אני לא חושב שיש מישהו כמו אברינס למשל. אין מישהו בארץ שאתה יכול להגיד עליו שלגיל שלו הוא אולי הכי טוב באירופה. אין לנו את זה".