איב מודי: "המנטליות שהבאתי מהפועל תל אביב חשובה ליוסטון"
הדרך לג'וב היוקרתי ב-NBA ("הייתי בשוק מטורף כשקיבלתי את המשרה"), היתרונות מהקדנציה אצל סגנית האלופה ("בכל הפסד חרב העולם") וההשוואה לספולסטרה, שהחל את דרכו במיאמי באותו תפקיד לפני 28 שנה. איב מודי, ראש מחלקת הווידאו של הרוקטס, בראיון לערוץ הספורט
מעבר לשגריר בוושינגטון, ניתן למצוא ב-NBA כמה וכמה ישראלים שעושים חיל ומקדמים את הכדורסל הכחול-לבן מעבר לים. אחד מהם הוא איב מודי (31), שהצטרף לאחרונה לצוות האימון של אימה אודוקה ביוסטון רוקטס, על תקן ראש מחלקת הווידאו של הקבוצה.
אחרי שנתיים כעוזר מאמן וסקאוט בהפועל תל אביב, מודי עשה את המעבר לליגה הטובה בעולם ולמעשה חזר לטקסס, שם עבד לפני כמה שנים כשהיה חלק ממחלקת פיתוח השחקנים והאנליטיקה של דאלאס מאבריקס.
כעת מחכה למודי פרויקט חדש ומבטיח, מלא בשחקנים צעירים מוכשרים (למשל - ג'יילן גרין, אלפרן שנגון, ג'בארי סמית' ג'וניור, קווין פורטר ג'וניור, אמן תומפסון, קאם וויטמור, טארי איסון), כשהוא בתפקיד נחשק ויוקרתי יותר שעשוי לפתוח לו הרבה דלתות בעתיד. בעודו מתאקלם ל"H-Town" ולמציאות הנוצצת, המאמן הישראלי שוחח עם ערוץ הספורט על הקיץ המפתיע שעבר, העבודה השוטפת שמצפה לו בצמוד לכוכבים והעתיד המזהיר של הרוקטס.
לפני בסך הכל חודשיים עמדת על הקווים לצד דני פרנקו בגמר התל אביבי, היום אנחנו עורכים את הראיון הזה בזמן שאתה במתחם האימונים של יוסטון רוקטס. מה קרה בין לבין?
"הסתיימה העונה, היה קצת זמן להתאוורר ולא הייתי חתום על חוזה חדש בהפועל ת"א. לא הסתרתי את הרצון להישאר בהפועל, אבל לא הייתי חתום ופתאום משום מקום הגיעה הצעה להיות המאמן הראשי של מנצ'סטר ג'איינטס מהליגה האנגלית. שקלתי את ההצעה בכובד ראש, אבל העדפתי להמשיך את התהליך שהתחלתי בהפועל. הייתה גם מחשבה לקדם את כל עניין האנלטיקה והסקאוטינג".
"לקראת ליגת הקיץ ובליגת הקיץ דיברתי עם מכר מימי דאלאס בשם מייק מוזר, שאגב שיחק בארץ, והוא כיום עוזר מאמן ביוסטון. ממש לפני ליגת הקיץ, הוחלט ברוקטס לפנות כמה אנשים בחדר וידאו ומייק רצה שאגיע לליגת הקיץ לראות מה קורה, ולבדוק אם הצטרפות ליוסטון יכולה להתאים לי ולמועדון. הזמינו אותי לאימון של הרוקטס בלאס וגאס, נפגשתי שם עם כל המעורבים בדבר, עם אימה אודוקה וכל צוות האימון שכולל גם את טיאגו ספליטר. למדתי אותם, דיברתי איתם, הראיתי להם מה אני יכול להביא לשולחן ובמהלך השבוע ניהלנו שיחות, העניינים התחממו, עשו לי ראיון יותר מעמיק ומשם התקדמנו".
"ביום החמישי של ליגת הקיץ קיבלתי טלפון מעוזר המאמן של אודוקה, גארט ג'קסון (גם בן 31, הגיע הקיץ מבוסטון), דיברנו 30-40 דקות ואז הוא אמר לי שאם אני מעוניין, המשרה שלי. באמת שהייתי בשוק. הגעתי לליגת הקיץ כדי לעזור להפועל בסקאוטינג ואז פתאום קרה הסוויץ' הזה והבנתי שאני הולך להיות ב-NBA בעונה הקרובה. זה באמת היה שוק מטורף, לקח זמן לעכל. עדכנתי את אנשי הפועל, חזרתי לארץ לשלושה ימים, ארזתי הכל וטסתי בחזרה ליוסטון".
כשטסת לווגאס היית מודע לעניין מהרוקטס?
"ידעתי שיש שם עניינים והרגשתי שיש לי סיכוי של 20%. מייק אמר לי שאולי תהיה איזושהי תזוזה וסגרנו שנדבר בליגת הקיץ. במקביל סירבתי להצעה ממנצ'סטר כי רציתי לראות אם יש משהו ב-NBA".
עד כמה התקופה שלך בהפועל ת"א תרמה להצעה ביוסטון בהשוואה לקדנציה בדאלאס?
"ברור שהם קודם כל בודקים אם היית פה באווירת NBA ועניינים כאלה. וכן, העובדה שהייתי פה בליגה הייתה איזשהו 'וי' ב'צ'ק ליסט' של הרוקטס והם הרגישו שאני מוכן להוביל צוות. גם מייק מוזר, מישהו משלהם, עבד איתי, אז הם היו יכולים לדעת איך אני מתנהל".
"מצד שני, אודוקה שיחק בעבר באירופה, בגביע יול"ב בזמנו, ואימן רוב הקריירה שלו לצד גרג פופוביץ' בסן אנטוניו, כך שהוא קצת יותר פתוח לכדורסל הבינלאומי והוא מודע לכדורסל האיכותי מחוץ לארה"ב. זה נכון גם לגבי ספליטר. ההישגים בהפועל שיחקו חלק בהחלטה של הרוקטס. הם ידעו שאני מגיע מקבוצה מנצחת, כשבסגל שלה ג'ורדן מקריי וצ'ינאנו אונאקו, שהיו בליגה. צ'ינאנו שיחק ביוסטון ונבחר בדראפט 2016 (מקום 37) ע"י הרוקטס, אז כל זה עזר לי".
אני יודע שאתה בן אדם צנוע, אבל בכל זאת, מה לדעתך גרם לאודוקה ויוסטון לבחור בך?
"אודוקה הוא בן אדם מאוד הישגי שדורש המון, וזה מה שגם אני רוצה להביא למועדון. אני חושב שזה מה שמשך אותו והיה ה'טיקט' שלי, זה מתקשר לישראליות שלי ולניסיון שהיה לי עם דני פרנקו בהפועל. בהפועל הציפייה היא לנצח כל משחק ואם אתה לא מנצח, העולם חרב ואין שום 'טנקינג'. אני חושב שזו מנטליות שהייתה לרוקטס מאוד חשובה".
למה הכי התגעגעת בטקסס?
"לכמה שזול פה, לחיים הפשוטים. יצא לי להיות ביוסטון כמה פעמים בעבר וגיליתי שזאת אחלה של עיר, מאוד רגועה. האוכל בטקסס מצוין".
איך הייתה השיחה בארבע עיניים עם אימה אודוקה?
"דיברנו על כל ההיסטוריה המקצועית שלי ועל מה שאני רוצה להביא לצוות. הוא בן אדם שממעט לדבר ומעדיף לנהל את עצמו בשקט וברוגע. הוא מאוד אסרטיבי, יש לו המון כריזמה ושחקנים מאוד מכבדים אותו ומסתכלים עליו כמישהו שיכול להוביל אותם. יש לו את העבר שלו כשחקן, אז הוא יודע איך להתחבר לשחקנים. כמי שמנהל את חדר הווידאו, אני אעבוד מאוד צמוד אל אודוקה, אהיה יד ימינו בכל עניין הווידאו ואדאג שכל מה שהוא צריך לקראת משחקים נמצא אצלו על השולחן לפני שהוא בכלל מבקש".
דיברת עם הג'נרל מנג'ר רפאל סטון?
"כן, בהחלט. כמה פעמים. הוא בן אדם ממש צנוע שגם בא מלמטה וסלל את דרכו. אין לו פוזה, הוא יורד מהמשרד כדי לצפות באימונים והוא מאוד נגיש".
כולם רואים שרפאל סטון "בא לעבוד" הקיץ ומפה לשם יש לכם את אחד הסגלים המבטיחים והמסקרנים ב-NBA
"לגמרי, לגמרי. יש לנו סגל מאוד מאוד צעיר שצריך המון הכוונה ולכן הביאו את אודוקה והצוות שלו. יש כאן עתיד מזהיר ותמיד בספורט צריך לנהל את העכשיו והעתיד בו זמנית. יש לנו הרבה שחקנים מוכשרים, עד שפרד ואן וליט ודילון ברוקס הגיעו היה לנו גיל ממוצע של כמעט קבוצת קולג'ים. אנחנו מנסים לגבש כאן קואליציה של הנהגה, גם בצוות האימון עם אודוקה וגם עם השחקנים הוותיקים שצירפנו".
איך משלבים בין השחקנים הצעירים שצריכים להתפתח לבין ואן וליט וברוקס, שמגיעים מקבוצות מנצחות ונמצאים בשלב אחר לגמרי בקריירה שלהם?
"זה מצחיק, אבל 'Winning is development' (לנצח זה פיתוח). בשביל לפתח את השחקנים הצעירים אתה חייב לדרוש מהם לנצח בכל פוזשן ובכל משחק. ברגע שמגיעים שחקנים ותיקים ודורשים את זה, הצעירים משתפרים. אני מאוד את הרעיון, האישיות של ואן וליט וברוקס היא בדיוק מה שאנחנו רוצים כאן. אנחנו רוצים שהצעירים יבינו מה דרוש כדי להגיע לפלייאוף, מה דרוש כדי לזכות באליפות".
אז אני מניח שאתה לא מתחבר לרעיון של "טנקינג"
"אין ספק. בסופו של דבר אם אתה משרה אווירת 'טנקינג' בקבוצה, השחקנים הנוכחיים חושבים שאתה לא מאמין בהם וזה מאוד מסוכן. אני לא חושב שזה בריא לחכות לשחקן מסוים בדראפט, אני לא חושב שככה בונים שחקנים או מועדון. אף אחד כאן לא מאמין בגישה של להפסיד. מה שקרה בשנים האחרונות, זה שהיו פה המון שחקנים צעירים, בלי וטרנים שהכווינו אותם ואת זה באנו לתקן".
עם מי מהשחקנים כבר הספקת לעבוד?
"כמעט כולם. זה רק השבוע הראשון שלי, אבל הספקתי לגלות שג'בארי סמית' ג'וניור ילד מאוד חמוד, נגיש, רגוע ואוהב את המשחק. את ג'בארי יצא לי להכיר טיפה יותר, אבל כולם אחלה אנשים. מרגיש לי שיש פה סט מחשבה נכון לקראת העונה ופשוט נצטרך להמשיך להכווין את השחקנים ולעבוד".
איזה סוג של כדורסל לדעתך הרוקטס צריכים להציג?
"אנרגטי, אגרסיבי ואתלטי. אנחנו לא נהיה הכי גדולים מבחינת 'סייז' מן הסתם. כולם יודעים שאלפרן שנגון הוא אחד הסנטרים המוכשרים בליגה, כך שנצטרך לשחק איתו כאיזושהי נקודת פוקוס במשחק העומד וגם לשלב עם זה את המשחק המהיר והצעירות שלנו במובן הטוב".
נכנסת לתפקיד גדול שבדרך כלל לא מאויש על ידי מאמן מחוץ לארה"ב. איך לדעתך תרוויח את הכבוד שאתה מצפה לו מהמקומיים?
"רק באמצעות עבודה, בכל פעם שמישהו צריך משהו, הוא ניגש אליך ואני אצטרך לדעת לספק פיתרונות בווידאו. בנוסף - זה יחסי אנוש. צריך לתת הרגשה שיש על מי לסמוך ולהקרין מקצועיות מהרגע הראשון".
ספר לנו על התפקיד שלך בפועל. מה בדיוק זה אומר ראש מחלקת וידאו?
"קודם כל, בליגה של היום הכל מוקלט. צריך לחתוך את כל הסרטונים, לקטלג אותו ולדאוג שיהיה נגיש, בין אם זה עם נתונים שאנחנו אוספים או בעבודה צוות עם מחלקת האנליטיקה. נעבוד עם מחלקת הסקאוטינג, שתיתן לנו את כל מה שאנחנו צריכים כדי שנדע להכין את הווידאו לעוזרי מאמן. נעבוד בשוטף את כל הענפים המקצועיים במועדון ונעשה המון המון עריכת וידאו. אנחנו עוזרים לצוות האימון להרכיב את כל הסרטונים של הסקאוטינג, של הקבוצה, של השחקנים האישיים ואנחנו שולחים כל מה שצריך".
"כמו בעולם עצמו, הכל מתנהל מול המסך, ואנחנו צריכים לספק לכולם את מה שהם צריכים. לרוב נעביר את החומרים לעוזרים של אודוקה והם יישבו עם השחקנים, אלא אם זה מישהו שמבקש ממך דברים באופן אישי. אם שחקן מבקש וידאו ספציפי, אשלח לו ישירות. בנוסף אהיה חלק מהישיבות של המאמנים ואסייע פיזית באימונים".
ב-1995 מיאמי היט מינתה בחור צעיר בשם אריק ספולסטרה לראש מחלקת הווידאו שלה והשאר היסטוריה
"זו התגובה הראשונית של כולם כשאני מספר על התפקיד, אבל זה לא משפיע עליי ולא הייתי רוצה להשוות בינינו. בעיניי ההקבלה לא רלוונטית כל כך. אם אגיע לעשירית ממה שספולסטרה עשה ב-NBA - אשמח בחלקי".
בקרוב יתפרסם לוח המשחקים לעונת 2023/24. מחכה לפגוש את דני אבדיה?
"זה יהיה מאוד מיוחד, לא בכל יום יש לנו שחקן ישראלי ואיש צוות ישראלי באותו אולם NBA. אני מחכה גם לפגוש את ירון ארבל, הוא בן אדם שעזר לי לא מעט בהשגת התפקיד ביוסטון וקישר אותי עם אנשי וידאו מרחבי הליגה כדי לעזור לי להתכונן, אני חייב להגיד לו תודה על זה. בנוסף זה לירון פנאן וסאמר ג'אסר, אלה אנשים מאוד איכותיים ואני מצפה לראות את כולם. להיות חלק מהמשפחה הזו של הכדורסל הישראלי ב-NBA זה מאוד מיוחד".
איזה טיפ אתה יכול לתת לאנשים צעירים שחולמים ללכת לכיוון האנליטיקה?
"אנלטיקה, וידאו ופיתוח שחקנים זה חלק מתוך ענף הכדורסל שהוא כל כך רחב, ופשוט צריך לצלול לתוך זה ולאתגר את עצמם. חשוב לחפש מקורות מידע ולבסס את הפעולות על מידע, השכלה וניסיון. ברגע שאתם מתנסים ותופסים את הזווית האישית שלכם - צריך לצלול לאן שרוצים".
מה החלום שלך?
"כרגע הייתי שמח להיות כמה שנים בתפקיד הנוכחי שלי ולהפוך לאחד מאנשי הווידאו הטובים ב-NBA. אם אהיה טוב בתפקיד שלי, הדלתות שאני רוצה לפתוח בעתיד ייפתחו. בעבר לא חלמתי לעבוד בכזה תפקיד. אימון או ניהול בעתיד? אני לא יודע כרגע. אולי אחרי כמה שנים טובות ארצה להיות עוזר מאמן ולהמשיך משם. אני מספיק ורסטילי כדי ללכת לכאן או לשם, ואני אשמח להיכנס לאיזו דלת שתיפתח. המוטו שלי הוא תמיד להסתכל שלב אחד קדימה, כי אפשר להתבלבל בדרך".
בזכותך לישראלים יש עכשיו סיבה לתמוך ביוסטון רוקטס
"קודם כל - וולקאם. תהנו מהחוויה, יש לנו קבוצה מאוד מלהיבה עם הרבה שחקנים כישרוניים וזה הזמן לעקוב אחריהם. בין אם זה ביוסטון או במקום אחר, אני חושב שלחלק גדול מהשחקנים תהיה קריירה מזהירה בעתיד. תמיד כיף לראות את השחקנים האלה בתחילת דרכם ויש לנו כמה כאלה, אז אני באמת חושב שזו אחלה קבוצה לעקוב אחריה. יש פה שלד צעיר מאוד מאוד מוכשר".