לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה: סיכום הלוטרי

הפליקנס מחזיקים עכשיו בכל הקלפים, דייויד גריפין ממשיך להביא את המזל, בוסטון והלייקרס מרוצות והאם חזינו במותו של הטאנקינג? על הלוטרי שהולך לשנות את הליגה

עידן ויניצקי, ארה"ב
Getting your Trinity Audio player ready...
שנה גודל פונט א א א א

1) עבור חובבי ה-NBA בישראל, דייויד גריפין לנצח יהיה האיש שמינה ואז פיטר את דייויד בלאט. עבור חובבי הענף באמריקה לעומת זאת, הוא הולך להיזכר כמלך הבחירות הראשונות בדראפט.

גריף מונה לסגן הנשיא לענייני כדורסל של קליבלנד בספטמבר 2010 ושמונה חודשים לאחר מכן, כבר החזיק בבחירה מספר 1, עמה הקאבס לבסוף לקחו את קיירי אירווינג. קליבלנד נכנסה ללוטרי ההוא עם 22.7 אחוז לבחור ראשונה והמזל סייע לה לעקוף בסיבוב את מינסוטה.

שלוש שנים חלפו ואחרי שכריס גרנט, בניגוד לרצונו לטענתו, הדהים את הליגה ולקח בבחירה הראשונה ששוב נחתה אצל קליבלנד (הפעם היא דילגה מהמקום השלישי לראשון) את אנתוני בנט המגה באסט, גריפין החליף אותו בתפקיד ה-GM ובשנה הראשונה שלו בתפקיד, באופן מדהים ולמרות שהיו לקאבס רק 1.7 אחוזי סיכוי לקבל את הבחירה הראשונה, זה בדיוק מה שקרה וגריפין קיבל את הצ'אנס לטרייד אנדרו וויגינס-קווין לאב.

בין שלוש הגרלות הלוטרי החלומיות הללו עבור קליבלנד, הייתה רק עוד קבוצה אחת שזכתה לבחור ראשונה. זו הייתה ניו אורלינס, שב-2012 נכנסה ללוטרי עם הסיכוי הרביעי בטיבו (13.7 אחוז) ודילגה לפסגה. הפליקנס לקחו אז את אנתוני דייויס ולפני חודש בדיוק, בסגירת מעגל מושלמת, גריפין מונה לסגן הנשיא לענייני כדורסל של ניו אורלינס כדי לטפל בטרייד על דייויס, שריחף מעל הפליקנס והליגה כולה בחודשים האחרונים וחירב את למועדון את העונה לחלוטין.

הלילה (בין שלישי לרביעי), בפעם הרביעית בשמונה השנים האחרונות והראשונה שלו על הבמה עצמה, דייויד גריפין שוב זכה בבחירה הראשונה. ואם ב-2011 ההחלטה לקחת את קיירי הייתה קלה וב-2013 הוא היה שותף במידה כזו או אחרת לביזיון בנט וב-2014 הטרייד על לאב היה הדבר הכי הגיוני אחרי חזרתו של לברון לקבוצה, הרי שב-2019 ניצבת בפני גריפין שאלת מיליארד הדולר והתשובה המושלמת שלה כמעט בלתי אפשרית: מה לעזאזל עושים עכשיו?

2) הליגה עצרה את נשימתה בין ה-28 בינואר ל-7 בפברואר, מהרגע בו אנתוני דייויס, שיסיים את חוזהו בקיץ 2020 הודיע דרך הסוכן שלו ריץ' פול שהוא רוצה לעזוב את ניו אורלינס בטרייד ועד לרגע בו הטרייד דדליין חלף ללא עסקה.

בשבוע וחצי הזה, ניו אורלינס ניסתה לעקוץ את הלייקרס, הלייקרס ניסו למנוע התנגדות מסביב וכולם עשו עבודה כל כך גרועה, עד שהג'נרל מנג'ר של הפליקנס, דל דמפס, פוטר וגם מג'יק ג'ונסון ברח רגע לפני שהעונה נגמרה.

עכשיו, עם הרבה יותר כוח ביד, הפליקנס יגיעו מחדש לשולחן המשא ומתן, זאת כמובן מתוך הנחה שהבחירה 1 לא תגרום לדייויס לשנות את דעתו (קשה להאמין שלמרות הפוטנציאל הגדול של זאיון, AD פתאום יחליט שמתאים לו להישאר).

למעשה, כל הגלגל התהפך הלילה, כי בזמן שקבוצות כמו הניקס חלמו לקבל את הבחירה 1 ולהציע אותה לניו אורלינס תמורת דייויס, עכשיו לפליקנס יש את הבחירה הזו ואת זאיון והם יוכלו להציע את דייויס למרבה במחיר. בחירות ראשונות, מעצם טבען, הולכות לרוב לקבוצות די גרועות, אבל הפליקנס היו לכל הפחות סבירים גם כשדייויס כבר לא שיחק או שיחק בקושי ולא סתם הם נכנסו ללוטרי הזה עם שישה אחוז סיכוי בלבד לזכות במקום הראשון.

מה שהם יכולים לעשות עכשיו, שוב, בהנחה שהטרייד עדיין יקרה, זה לצמצם משמעותית את תהליך הבנייה סביב וויליאמסון. במקום לחכות שהוא יתפתח לאט לאט ולאגור בשנתיים-שלוש הראשונות שלו בליגה עוד כמה בחירות לוטרי, ניו אורלינס תוכל לבחור בשקט את הקבוצה אליה היא רוצה לשלוח את דייויס ולבנות סביב זאיון אחלה חבורה כבר מעכשיו.

מה למשל? בוסטון. הסלטיקס, למרות היותם אכזבת העונה ולמרות שהם לכאורה היו מפסידים די גדולים בלוטרי הזה כי קיוו שהבחירה של סקרמנטו (אותה קיבלו בטרייד אשתקד בין טייטום לפולץ) תהיה הרבה יותר גבוהה מהמקום ה-14, יכולים עכשיו לתכנן את הצעד הבא שלהם.

תחשבו על חבילה שתכלול את טייטום ו/או בראון, מרקוס סמארט, עוד איזה חוזה להשלמת העסקה ומשהו מכל שלל הבחירות שיש לסלטיקס (הבחירה של ממפיס, שנפלה לתוך השמינייה הראשונה, עוברת לבוסטון בשנה הבאה אם היא לא בטופ 6 או בעוד שנתיים, לא משנה איפה, אז היא כבר השתדרגה לעומת השנה). עבור ניו אורלינס, זו הזדמנות לייצר מיידית קבוצת פלייאוף עם פוטנציאל עצום. עבור בוסטון, זו הזדמנות לשכנע את קיירי להישאר ולנסות לבנות איתו ועם דייויס איזון נכון יותר מזה שנכשל השנה.

לא חסרות לניו אורלינס אפשרויות עכשיו והיא למעשה הצליחה לאכול את העוגה וגם להשאיר אותה שלמה: לא עשתה טרייד בלחץ על דייויס וכעת תוכל לעשוק כאוות נפשה את הקבוצה שתהיה המרבה במחיר. במקום לאבד את הפרנצ'ייז פלייר שלה, במהלך שבסבירות גבוהה אפילו היה מוביל אותה לעזוב את העיר, ניו אורלינס זכתה בלוטו. תרתי משמע.

אולי בכל זאת? קיירי ודייויס (צילום: Maddie Meyer/Getty Images)
אולי בכל זאת? קיירי ודייויס (צילום: Maddie Meyer/Getty Images)

3) יש גם חיים מעבר לזאיון ולא מעט סיטואציות מעניינות אחרות נוצרו בעקבות הלוטרי.

נתחיל מהלייקרס, שכפי שרבים ציינו, באופן מדהים יבחרו מעל קליבלנד, שנה אחרי המעבר של לברון ג'יימס. לוס אנג'לס החזיקה רק ב-9.4 אחוז סיכוי להשתחל לרביעייה הראשונה, אבל הנה היא כאן ולמרות שלדעת כל מומחי המכללות, בדראפט הזה הנפילה ממקום 1 למקום 2 ו-3 (ג'ה מוראנט ואר ג'יי בארט על פי התחזיות), ומשניהם למקומות 4 ומטה, תהיה די גדולה, הרי שהלייקרס בכל זאת יכולים להודות לקייל קוזמה, שעמד על הבמה והביא את המזל.

למרות שלא מדובר בזאיון (וואו, כמה שזה היה קרוב), בכל זאת יש לא מעט קבוצות שישמחו לקבל את הבחירה 4 בדראפט אם לוס אנג'לס תחפש טרייד ולפי מה שלמדנו להכיר מקבוצות של לברון ג'יימס, בטח ובטח שהמלך כבר עמוק בשלב האחרון של הקריירה שלו, אין זמן לחכות שצעירים יתפתחו. אם הלייקרס בכל זאת רוצים לנסות ולפתות את ניו אורלינס לעשות איתם טרייד על דייויס, הרי שלמרות שהחבילה שיוכלו להציע נראית פחות איכותית מזו של קבוצות אחרות, הבחירה 4 היא בהחלט בונוס גדול.


4) אצל הניקס לעומת זאת, האכזבה עצומה. אחרי שעבדו כל כך קשה כדי להשיג את המאזן הגרוע בליגה, בניו יורק קיוו להרכיב קבוצת חלומות עם זאיון (או דייויס), דוראנט וקיירי ועכשיו יצטרכו לחשב מסלול מחדש. השינוי בלוטרי, שהוריד את הסיכויים של הקבוצה עם המאזן הגרוע ביותר מ-25 אחוז ל-14 בלבד לקבל את הבחירה הראשונה, פגע בניו יורק והיא תיאלץ להסתפק בבחירה השלישית בלבד.

עכשיו, כאן המקום להבהיר שאר ג'יי בארט הוא פוטנציאל גדול, עם ניסיון בינלאומי. הוא יכול להתמודד עם הבלגן התמידי והעוצמות של ניו יורק ולעשות עבודה טובה, אבל עבור אוהדי הניקס, כל עוד לא יוכח אחרת, הוא תמיד יהיה ה"לא זאיון" אם הקבוצה אכן תיבחר בו. בכל מקרה, מי שייבחר שלישי יצטרך להתמודד עם המטען המסובך הזה ועם האכזבה הגדולה של הקהל בתפוח הגדול, כך שהוא כבר ייכנס לסיטואציה בעייתית וזה עוד לפני שהשם ג'יימס דולאן בכלל עלה פה.

5) דבר אחרון: בליגה עושים מאמצים גדולים בשנים האחרונות לצמצם את הטאנקינג. הפרוסס של פילדלפיה עבר כל גבול ומאותו רגע, לרוב הקבוצות נמאס והקומישינר אדם סילבר הבין שיש צורך בשינויים קיצוניים.

החלפת שיטת הלוטרי לכזו שנותנת להרבה יותר קבוצות צ'אנס זהה או כמעט זהה לקבל בחירות גבוהות עבדה בצורה מושלמת הלילה, כמו לא מעט דברים שהליגה עשתה לאחרונה (דראפט האולסטאר למשל). המתח היה אדיר ולא פחות משלוש קבוצות השתחלו מבחוץ לטופ 4.

את ה-9.4 אחוז סיכוי של הלייקרס כבר הזכרנו, לניו אורלינס היה 6 אחוז סיכוי בלבד לבחירה מספר 1 וממפיס החזיקה ב-6.3 אחוז סיכוי לבחירה 2 וקצת יותר מ-25 אחוז סיכוי להיכנס לרביעייה הראשונה (ההחלטה על המאמן החדש של הגריזליס קיבלה כיוון שונה לחלוטין הלילה).

קליבלנד, פיניקס ושיקגו, שכולן סיימו את העונה החולפת עם 60 הפסדים ומעלה, ואפילו הניקס שהחזיקו במאזן הגרוע וכאמור נפלו למקום השלישי, לא קיבלו את מבוקשן ואם זה יצמצם עוד קצת את הטאנקינג העתידי, הרווחנו. בכל מקרה, אל תבנו על היעלמותו של הטאנקינג כל כך מוקדם, עד שלא יוכח במשך כמה שנים שזה באמת לא משתלם. כרגע לפחות, בסך הכל קיבלנו הלילה סטייה סטטיסטית.